سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

لنف ادم چیست؟ پیشگیری، علائم، تشخیص و درمان آن

اختلال در عملکرد سیستم لنفاوی بدن مشکلاتی به وجود می آورد که یکی از آنها تجمع مایعات در بافت های نرم بدن و در نتیجه تورم است، به این عارضه لنف ادم گفته می شود. که قابل درمان نمی باشد ولی می توان آن را کنترل کرد. برای اطلاعات بیشتر از بیماری لنف ادم با این مقاله از راستینه همراه شوید.

 

 

لنف ادم

لنف ادم چیست؟

در یک کلام، تورم ! هنگامی که سیستم لنفاوی شما به خوبی کار نمی کند، معمولا به دلیل آسیب و یا حذف غدد لنفاوی، مایع اضافی در بافت شما ایجاد می شود. لنف ادم اغلب عارضه جانبی درمان سرطان است و می تواند سالها بعد خود را نشان دهد.

 

بیماری لنف ادم

در بیماری لنف ادم چه اتفاقی می افتد؟

سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن شما است. این سیستم مایعات را در بدن شما حرکت می دهد، ضایعات، باکتری ها و ویروس ها را جمع آوری می کند. غدد لنفاوی شما مواد زائد را فیلتر می کنند و آنها را از بدن پاک می کند. هنگامی که مشکلی ایجاد می شود، مایع به بافت شما برمی گردد. در اکثر موارد، غدد لنفاوی شما دچار آسیب می شوند. گاهی اوقات عروق مسدود می شوند. اما لنف ادم می تواند بدون دلیل روشنی نیز رخ دهد.

 

علائم لنف ادم

علائم لنف ادم

لنف ادم در هر نقطه از بدن شما می تواند رخ دهد، از جمله قفسه سینه، سر و اندام تناسلی، اما معمولا تنها در یک دست یا یک پا بروز می کند. تورم ممکن است آنقدر جزئی باشد که شما به سختی متوجه آن شوید، و یا آنقدر شدید باشد که حرکت آن بخش از بدن شما را دشوار سازد. در اندامی که احساس پُر و یا سنگینی می کنید، پوستی که به نظر سفت و ضخیم می رسد، و جواهر و لباسی که به طور ناگهانی تنگ می شوند می توانند ناشی از لنف ادم باشند. ممکن است درد داشته باشید و یا پوست در منطقه آسیب دیده سخت شده باشد.

 

افراد مستعد بیماری لنف ادم

چه کسی ممکن است دچار این بیماری لنف ادم شود؟

بسیاری از افرادی که برای برداشتن غدد لنفاوی به منظور جلوگیری از گسترش سرطان پستان عمل جراحی انجام داده اند، یا سرطان خود را با جراحی یا اشعه درمان می کنند، ممکن است دچار لنف ادم شوند. مسن بودن، داشتن اضافه وزن، و یا داشتن آرتریت روماتوئید یا پسوریازیس احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. همچنین می توانید به خاطر عفونتی که هنگام سفر به برخی از کشورهای گرمسیری داشته اید، دچار این وضعیت شوید. اختلالات نادر که در خانواده ها منتقل می شوند می توانند در بروز مشکل برای غدد و عروق در سیستم لنفاوی نیز تاثیر بگذارند.

 

پیشگیری از بیماری لنف ادم

پیشگیری از بیماری لنف ادم

پس از جراحی یا پرتودرمانی هایی که غدد لنفاوی شما را درگیر می کنند، بازو یا پای آسیب دیده را به سمت قلب خود بالا ببرید. از کمپرس یخ یا گرما استفاده نکنید. از پوشیدن لباس های تنگ و جواهرات تنگ مانند النگو یا انگشتر تنگ خودداری کنید. هنگام نشستن چهار زانو ننشینید.

اگر تورم شروع شد و یا متوجه علائم دیگری شدید، پزشک خود را مطلع سازید. درمان به موقع لنف ادم حائز اهمیت است.

 

تشخیص بیماری لنف ادم

تشخیص بیماری لنف ادم

پزشک شما دیگر دلایل تورم، مانند عفونت و لخته شدن خون را رد خواهد کرد. او بخش متورم را ارزیابی می کند و آن را با بخش مشابهی که بدون آسیب است مقایسه می کند. آزمایشاتی که انسداد ها را بررسی می کنند و چگونگی کارکرد سیستم لنفاوی شما را ارزیابی می کنند شامل MRI و لنفوسنتی گرافی هستند، که رنگ خاصی را به بدن شما تزریق می کنند این رنگ از عروق لنفاوی حرکت می کند و آنان از این طریق متوجه مشکل می شوند. درجات (۱-۴) و یا مراحل (I-III) چگونگی لنف ادم شدید را توصیف می کنند.

 

درمان بیماری لنف ادم

درمان بیماری لنف ادم

لنف ادم قابل درمان نیست، اما شما می توانید تورم را کنترل کنید و از بدتر شدن آن جلوگیری کنید. کاهش وزن و ماندن در وزن مناسب می تواند شرایط را بهتر کند، اما “قرص های آب” معمولا در بهتر شدن وضعیت تاثیری نخواهند داشت. درمانگران تخصصی لنف ادم نیز می توانند برای مدیریت بیماری به شما کمک کنند. اگر لنف ادم شدید باشد، پزشک شما ممکن است بخواهد برای حذف مقداری از بافت عمل جراحی انجام دهد بنابراین تورم کمتر می شود. مرحله اول می تواند بدون درمان برطرف شود.

 

باند پیچی کردن

باند پیچی کردن

باند قسمت آسیب دیده را محکم بپیچانید و در طول اندام، باند را شل تر کنید بنابراین مایع به سمت تنه شما جریان می یابد. هنگامی که تورم برطرف شده است، فشار نیز مانع تجمع دوباره مایع میشود. درمانگر می تواند به شما نشان دهد چطور لایه های آستر، پارچه و باند را مرتب کنید.

 

ورزش

ورزش

حرکات ملایم که بر عضلات در اندام مبتلا فشار وارد می کنند می توانند به تخلیه مایع کمک کنند و انجام کارهای روزمره را راحتر کنند. فعالیت هایی که موجب پمپاژ قلب شما می شوند و موجب می شوند کمی سخت تر نفس بکشید نیز می توانند تورم را کمتر کنند. با یک متخصص لنف ادم در مورد اینکه چه حرکاتی برای شما بهتر هستند، مشورت کنید.

 

البسه فشرده کننده

استفاده از آستین و دیگر البسه فشرده کننده

پوشیدن آستین و یا جوراب ساق بلند مخصوص که بر دست یا پای شما فشار وارد می کنند به حرکت مایع از داخل و خارج اندام متورم شما کمک می کنند. حتما زمانی که ورزش می کنید و زمانی که با هواپیما سفر می کنید از این لباس ها بپوشید، زیرا ارتفاع بالا در آسمان می تواند لنف ادم را بدتر کند. شما ممکن است برای دریافت اینگونه لباس ها به نسخه نیاز داشته باشید.

 

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی (فیزیوتراپی)

این نوع ماساژ ویژه و آرام، خارج کردن دستی مایع لنفاوی نامیده می شود. فرد حرفه ای آموزش دیده، به منظور تلاش برای حرکت مایع به بیرون از منطقه متورم، به بدن شما ضربه می زند و به آرامی ماساژ می دهد. خودتان نیز می توانید انجام این کار را یاد بگیرید.

 

دستگاه فشرده سازی

دستگاه فشرده سازی

درمانگر آموزش دیده می تواند از نوعی دستگاه مانند کاف فشار خون برای کمک به حرکت مایع لنفاوی به بیرون از دست یا پای شما استفاده کند. آنها یک آستین یا چکمه با یک سری حفره را روی منطقه متورم قرار خواهند داد. پمپی وجود دارد که حفره ها را پر از هوا می کند و سپس آنها را بارها و بارها در یک الگوی خاص برای فشار لنفاوی به سمت بدن شما خالی می کنند.

 

جلوگیری از عفونت

جلوگیری از عفونت 

مراقب بریدگی ها، خراش ها و سوختگی ها در منطقه آسیب دیده باشید. تزریق و کشیدن خون را در قسمت های دیگر بدن انجام دهید. این صدمات کوچک می توانند نقطه شروعی برای عفونت باشند. مایع لنفاوی به دام افتاده در بافت شما به باکتری ها امکان رشد می دهد، و می تواند به سرعت به مشکلی جدی تبدیل شود. در صورتی که پوست شما قرمز شد، کهیر زد یا دچار علائمی مشابه علائم آنفولانزا شدید، یا درد و تورم شما بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • “.Cleveland Clinic: “Lymphedema: What You Should Know About Your Risk, Treatment Options
  • “.BreastCancer.org: “Lymphedema
  • “.Mayo Clinic: “Lymphedema
  • .WebMD
  • “?National Lymphedema Network: “What is Lymphedema
  • “.World Health Organization: “Lymphatic filariasis
  • “.National Cancer Institute: “Lymphedema (PDQ)–Patient Version
  • “The Diagnosis And Treatment Of Lymphedema.” Position Statement of the National Lymphedema Network, February 2011

منبع تصاویر 

  • Photo Take
  • Thinkstock
  • Thinkstock
  • Getty
  • Thinkstock
  • Getty
  • Thinkstock
  • Getty
  • Getty
  • Getty
  • framepool
  • Getty
  • Getty

 

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

حقایقی درباره هماتوم

حقایقی درباره هماتوم

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

زیبایی

انجام لیزر لیپولیز

لیزر لیپولیز چیست و چگونه عمل می‌کند؟

زیبایی

عمل لیپوماتیک

از لیپوماتیک بیشتر بدانید

زیبایی

فرآیند کویتیشن اولتراسوند

آیا کویتیشن اولتراسوند در از بین‎ بردن چربی مؤثر است؟

زیبایی

انجام کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز

کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز چیست؟

تغذیه و سلامتی

کاهش سریع وزن

کاهش سریع وزن

تغذیه و سلامتی

رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین

رژیم‌هایی با پروتئین بالا و کربوهیدرات پایین

تغذیه و سلامتی

کاهش وزن بدون رژیم‌های سخت

با اصول تغذیه و رژیم‌درمانی بیشتر آشنا شوید

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *