سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

توانبخشی و معلولیت

همه ساله ، عده ای از انسان ها بطور اجتناب ناپذیر بر اثر بیماری ، حادثه ، یا به طور مادرزادی ، از نعمت سلامت جسمانی و روانی محروم می شوند . توان بخشی و بازپروری و حمایت این افراد بسیار سنگین و مهم است . در کشور ما رسالت انجام امور توان بخشی به عهده سازمان بهزیستی می باشد . این نهاد و سازمان های دیگر ، کوشش می کنند تا افراد را به بالاترین سطح سلامتی جسمی ، روانی و اجتماعی برسانند .

اطلاعاتی درباره توانبخشی و معلولیت

 

توانبخشی و معلولیت

توانبخشی

توان بخشی ، مجموعه ای از خدمات و اقدامات در جهت درمان و بهبود وضع جسمانی ، ذهنی ، اجتماعی ، عاطفی و خانوادگی افراد معلول است . توان بخشی افراد معلول و آسیب دیدگان اجتماعی ، بیشتر حاصل جهل ، نا آگاهی و بی‌توجهی والدین ، مدیران ، خود آنها و برخی حوادث است . امروزه ، اعطای هرگونه امکانات کوچک و بزرگ ، حق مشروع و منطقی معلولان محسوب می گردد . بدین جهت ، نمی توان این گونه خدمات را امتیاز ، تبعیض ، ترحم و امثال آنها نامید .

نکته قابل توجه دیگر اینست که فرد معلول ، عضوی از اعضای فعال اجتماع است که با سایرین رابطه ای پویا دارد . خوشبختانه خدماتی که به معلولین ارائه می شود شامل فعالیت هایی است با هدف : پیشرفت و استقلال معلولین و درنهایت بازتوانی و جذب آنان در روند عادی زندگی و جامعه .

 

معلول جسمی حرکتی

معلول جسمی ، حرکتی

در این نوع معلولیت ، اندام تحتانی یا فوقانی دچار اختلال غیر قابل برگشت است . معلولیت جسمی – حرکتی به صورتی است که عملکرد طبیعی حرکتی شخص مختل گردیده است . به این دسته از افراد ، خدمات حمایتی نظیر : فیزیوتراپی ، کار درمانی ، اورتز و پروتز ، حرفه آموزی ، اشتغال و کاریابی ، پرداخت وام اشتغال و وسایل مورد نیاز از قبیل ویلچر ، واکر و غیره ارائه می شود .

 

عقب ماندگی ذهنی

عقب ماندگی ذهنی

به فردی که کنش عمومی هوش و رفتار سازشی اش با محیط ، در حد معنی دار ، پایین تر از معمول باشد (نسبت به افراد مشابه ، هم سن و هم جنس ) معلول ذهنی گفته می شود . این معلولیت که غالباً طی دوران رشد ایجاد می شود از نظر کم توانی هوش ، به ۳ دسته تقسیم می شود :

  • عقب ماندگان ذهنی آسیب پذیر
  • عقب ماندگان ذهنی تربیت پذیر
  • عقب ماندگان ذهنی عمیق

شناخته ترین علل معلولیت ذهنی عبارتند از : عوامل ژنتیکی ، عوامل مربوط به بارداری مادر ، عوامل ناشناخته ، ناسازگاری گروه های خونی و عامل RH در مادر و نوزاد ، عوامل زمان زایمان و به دنیا آمدن طفل ، و عوامل بعد از زایمان .

خدمات حمایتی که به این گونه معلولین ارائه می شود عبارتند از : نگهداری و مراقبت ، گفتار درمانی ، کار درمانی ، سواد آموزی و حرفه آموزی .

 

ناشنوا

ناشنوا و نیمه شنوا

ناشنوا به کسی اطلاق می شود که میزان شنوایی وی در حدی نیست که بتواند زبان شفاهی را به راحتی با استفاده از سمعک ، مستقیماً بیاموزد .

نیمه شنوا نیز به فردی گفته می شود که میزان شنوایی او در سطحی است که می تواند با استفاده از سمعک و وسایل کمکی از محیط چیز بیاموزد و با اندک یاری از خدمات عمومی افراد عادی جامعه برخوردار گردد .

طرق گوناگونی برای توانبخشی ناشنوایان متداول است . رایج ترین آنها عبارتند از :

  • کمک به ناشنوایان از راه مشاوره با والدین و دیگر اعضای خانواده ی معلول جهت پیشبرد برنامه های درمانی . این برنامه ها در کلینیک های گفتار درمانی انجام می گردد .
  • افزایش آگاهی افراد جامعه در زمینه ی مشکلات مربوط به ناشنوایان . حمایت های غیر بیمه ای که به ناشنوایان ارایه می شود شامل : کلاس های اندرز گاهی ، سواد آموزی ، حرفه آموزی ، اشتغال و کاریابی ، دادن سرمایه ی کار ، و تحویل وسایل و لوازم کمک شنوایی می باشد .

 

نابینا

نابینا و نیمه بینا

نابینا به کسی اطلاق می شود که تشخیص نور و حرکات از حدود یک متری برایش مقدور نباشد و یا اینکه دارای میدان دید کمتر از ۳۰ درجه باشد .

” نیمه بینا ” نیز به به افرادی گفته می شود که ۳۵ درصد بینایی داشته باشد . در مجموع نابینایان به سه طریق : بخش اجتماعی ، توان پزشکی ، توان پزشکی حرفه ای ، تحت پوشش خدمات حمایتی قرار می گیرند .

در توان بخشی اجتماعی آموختن حرفه و فن مدنظر قرار دارد . بنابراین دوره های آموزشی از قبیل مهارت های روزانه ، تحرک و جهت یابی ، مهارت های بدنی ، بریل آموزی تطبیقی ، سواد آموزی ، مهارت های لمسی برای نابینایان تشکیل می گردد . در توان بخشی پزشکی وَ توان بخشی پزشکی حرفه ای ، ترمیم و راه اندازی اعضای ناقص ، تمرین های ضروری جهت فعالیت های حسی – حرکتی و جایگزین شدن اندام های مصنوعی در جهت عادی ساختن شرایط جسمی فرد نابینا مورد توجه است . آنچه مسلم است هدف نهایی توان بخشی نابینایان ، همانند معلولین دیگر ، بازتوانی فرد معلول ، آموزش حرفه و فن ، اشتغال و به کارگماری وی می باشد .

بدین جهت به تشکیل دوره ها و کلاس های آموزشی توجه خاص می شود .

 

معلول سالمند

معلولان سالمند

سالمندی فصل کمال شخصیت انسان است . در این فصل سالخورده خود را به آن صورتی که هست می پذیرد و ویژگی های منحصر به فرد خزان زندگی خویش را پذیرا می شود . به جز سالمندانی که تحت حمایت نظام بیمه ای هستند ، سالمندان معلول و بی سرپرست دیگری وجود دارند که علی رغم پذیرفتن این حقایق ، محتاج سرپناه و نگاه داری و حمایت هستند . لذا امور حمایتی این قشر که به تدریج بر تعداد آنها افزوده می شود برعهده سازمانهای حمایتی غیر بیمه ای از جمله سازمان گستردة بهزیستی است .

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • کتابخانه راستینه

منبع تصاویر 

  • careersinpsychology
  • marketdecisions
  • fastcompany
  • momjunction
  • christianprisonerfellowship
  • euractiv
  • bizpacreview

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

اطلاعات پزشکی

رگ های عنکبوتی و رگ های واریسی

رگ‌های عنکبوتی و چگونگی درمان و پیشگیری از آنها

پوست و مو

قبل از عمل ابدومینوپلاستی

قبل از ابدومینوپلاستی چه باید کرد؟

زیبایی

ورزش دوران بارداری

آنچه باید در مورد تمرینات EMS بدانید

بارداری

انواع آزمایش‌های ژنتیک قبل از تولد

آزمایش ژنتیک قبل از تولد چیست؟

اطلاعات دارویی

دپاکین

دپاکین چیست؟

بارداری

علائم بارداری که باعث خجالت می‌شوند

۷ مورد از علائم بارداری که باعث خجالت می‌شوند!

سلامت عمومی

تعریق بیش از حد

اگر زیاد عرق می کنید بخوانید!

سلامت کودکان

مشکلات شنوایی در کودکان

تشخیص مشکلات شنوایی در کودکان

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *