سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

موارد استفاده و عوارض ریتالین

ریتالین برای درمان اختلال بیش فعالی نقص توجه – ADHD مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو با تغییر مقدار برخی از مواد طبیعی معین در مغز عمل می‌کند. متیل فنیدیت متعلق به خانواده‌ای از داروهای شناخته شده تحت عنوان محرک‌ها است. 

نام عمومی: HCL متیل فنیدیت

ریتالین

موارد استفاده از ریتالین

ریتالین می‌تواند به افزایش توانایی توجه، متمرکز ماندن روی یک فعالیت و کنترل مشکلات رفتاری کمک کند. همچنین می‌تواند به سازماندهی وظایف شما کمک کند و مهارت‌های گوش دادن را بهبود بخشد. این دارو همچنین برای درمان اختلال خواب خاص استفاده می‌شود (حمله خواب یا نارکولپسی).

 

چگونگی مصرف ریتالین

راهنمای دارویی ارائه شده توسط داروساز قبل از شروع مصرف متیل فنیدیت و شروع مجدد دارو، را بخوانید. در صورتی که هر گونه سوالی برایتان پیش آمد، از دکتر یا داروساز خود بپرسید. این دارو از طریق دهان مصرف می‌شود که توسط دکتر شما معمولاً ۲ یا ۳ بار در روز تعیین می‌شود. بهترین وقت مصرف این دارو ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قبل از غذا است. با این حال، اگر ناراحتی معده دارید، این دارو ممکن است همراه با غذا یا بعد از غذا یا به صورت میان وعده توصیه شود. مصرف این دارو در اواخر روز باعث اختلال در خواب شود (بی خوابی).

به منظور اینکه بیشترین سود را از این دارو ببرید به طور منظم از آن استفاده کنید. برای اینکه مصرف دارو را فراموش نکنید هر روز در یک زمان معین دارو را مصرف کنید.

دوز دارو براساس وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان شما تعیین می‌گردد. ممکن است دکتر شما به تدریج دوز مصرف را افزایش یا کاهش دهد. همچنین، اگر مدت طولانی است که از این دارو مصرف می‌کنید بدون مشورت پزشک به طور ناگهانی مصرف آن را متوقف نکنید.

این دارو ممکن است موجب واکنش‌های گوشه گیری شود، به خصوص اگر به مدت طولانی و به طور منظم یا در دوز بالا مصرف شود. در چنین مواردی، در صورتی که به طور ناگهانی استفاده از این دارو را متوقف کنید، ممکن است علائم گوشه گیری (مانند افسردگی ، افکار خودکشی، و یا سایر تغییرات ذهنی / خلق و خوی) رخ دهد. به منظور جلوگیری از واکنش گوشه گیری و انزوا، پزشک شما ممکن است دوز مصرفی را به تدریج کاهش دهد. برای دریافت جزئیات بیشتر، و گزارش هر گونه واکنش گوشه گیری فوراً با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

همچنین ممکن است این دارو هنگامی که مدت زمان طولانی استفاده شود اثری نداشته باشد. در صورتی که دارو اثرگذار نیست به پزشک خود اطلاع دهید.

این دارو در کنار فوایدی که دارد، به ندرت ممکن است باعث اعتیاد شود. در صورتی که در گذشته الکل یا مواد مخدر مصرف می‌کردید، ممکن است این ریسک افزایش یابد. به منظور کاهش این ریسک، دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید.

اگر وضعیت شما بهبود نیافت یا حتی بدتر شد، به پزشک خود اطلاع دهید.

 

قرص ریتالین

عوارض جانبی ریتالین

با مصرف این دارو ممکن است عصبی بودن، مشکلات خواب، کاهش اشتها، کاهش وزن، سرگیجه، تهوع، استفراغ، و یا سردرد به سراغ شما بیاید. در صورتی که هر یک از این اثرات ادامه یافت یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را بدین دلیل تجویز کرده است که منافع آن را از خطر عوارض جانبی آن بیشتر در نظر گرفته است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می‌کنند، عوارض جانبی جدی ندارند.

این دارو ممکن است فشار خون را بالا ببرد. فشار خون خود را به طور منظم چک کنید و اگر نتیجه بالا بود به پزشک خود اطلاع دهید.

به محض اینکه متوجه هر گونه عوارض جانبی جدی شدید به پزشک خود مراجعه کنید، از جمله: نشانه‌هایی از مشکلات جریان خون در انگشتان دست و پا (مانند سرما، بی حسی، درد، و یا تغییرات رنگ پوست)، زخم‌های غیر معمول در انگشتان دست و پا، ضربان قلب/تپش سریع / نامنظم، تغیرات روحی/ روانی / رفتاری مانند اضطراب، پرخاشگری، نوسانات خلقی، افکار نابهنجار، افکار خودکشی)، حرکات کنترل نشده (مانند کشش، تکان دادن)، گفتن ناگهانی کلمات / صداهایی که کنترل آنها سخت است، تغییرات بینایی (مانند تاری دید).

به محض اینکه دچار هر گونه عوارض بسیار جدی شدید به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید، از جمله: غش، تشنج، علائم حمله قلبی (مانند درد قفسه سینه / فک /بازوی چپ، تنگی نفس، عرق کردن غیر عادی)، علائم سکته مغزی (مانند ضعف در یک طرف بدن، لکنت زبان، تغییرات ناگهانی بینایی، گیجی)

گهگاه مردانی که (پسران جوان و نوجوان نیز شامل آن‌ها می‌شوند) از این دارو مصرف می‌کنند ممکن است نعوظ دردناک یا طولانی مدت به مدت ۴ ساعت یا بیشتر داشته باشند. پرستار یا والدین نیز باید مراقب این عارضه جدی در پسران باشند. اگر نعوظ دردناک یا طولانی مدت رخ دهد، استفاده از این دارو متوقف می‌شود و فوراً کمک پزشکی دریافت می‌شود، در غیر این صورت مشکلات دائمی می‌تواند رخ دهد. برای دریافت اطلاعات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

یک واکنش آلرژیک جدی به این دارو وجود دارد که نادر است. با این حال، به محض اینکه متوجه هر گونه علائم واکنش آلرژیک جدی شدید به پزشک مراجعه کنید، از جمله: جوش، خارش / تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید، تنفس مشکل.

مواردی که در این مقاله از راستینه به آن ها اشاره شد ٬ یک فهرست کامل از عوارض جانبی است که امکان دارد رخ دهد. چنانچه شما متوجه عوارض دیگری شدید که در این فهرست به آن اشاره نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

 

هشدارها

قبل از مصرف متیل فنیدیت، اگر به این دارو یا به دکسمتیل فنیدیت، یا به هر گونه داروی دیگر حساسیت دارید به پزشک خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد تشکیل دهنده غیر فعال باشد که می‌تواند واکنش‌های آلرژیک یا مشکلات دیگر شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با داروساز خود مشورت کنید.

قبل از استفاده از ریتالین، سابقه پزشکی خود را برای پزشک شرح دهید، به خصوص: فشار خون بالا، مشکلات گردش خون (مانند بیماری رینود)، گلوکوم، مشکلات قلب (از جمله ضربان نامنظم قلب، نارسایی قلبی، سابقه حمله قلبی، مشکلاتی در ساختار قلب)، سابقه خانوادگی بیماری های قلبی (مانند مرگ ناگهانی قلبی، ضربان قلب نامنظم)، شرایط روحی و روانی (به خصوص اضطراب و تنش)، سابقه شخصی / خانوادگی اختلالات خلقی و روانی (مانند اختلال دوقطبی ، افسردگی، روان پریشی، افکار خودکشی)، سابقه شخصی / خانوادگی حرکات کنترل نشده (تیک حرکتی، سندرم تورت)، تیروئید پرکار (پرکاری تیروئید)، اختلال تشنج.

این دارو ممکن است موجب سرگیجه شود. رانندگی نکنید، از ماشین آلات استفاده نکنید، و یا از انجام هر گونه فعالیتی که نیاز به هوشیاری دارد اجتناب کنید، تا زمانی که مطمئن شوید که می‌توانید با خیال راحت چنین فعالیتهایی را انجام دهید. مصرف الکل را قطع کنید.

قبل از عمل جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام داروهایی که استفاده می‌کنید مطلع سازید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه، و محصولات گیاهی).

اگر مدت زمان طولانی از این دارو استفاده شود، ممکن است میزان رشد، وزن و قد نهایی در بزرگسالی کودک را تحت تأثیر قرار دهد. برای کاهش این خطر، پزشک شما ممکن است برای مدت کوتاهی توقف دارو را توصیه کند. وزن و قد کودک را به طور منظم بررسی کنید، و برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

افراد بزرگسال ممکن است به عوارض جانبی ریتالین حساس باشند، به خصوص اختلال در خواب، کاهش وزن یا درد قفسه سینه.

در دوران بارداری، متیل فنیدیت باید تنها زمانی که مورد نیاز باشد، مصرف شود. در مورد خطرات و مزایای آن با پزشک خود گفتگو کنید.

این دارو به شیر مادر نفوذ می‌کند. قبل از شیردهی با دکتر خود مشورت کنید.

داروی ریتالین

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است اثر داروهای شما را تغییر دهند و یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهند. این مقاله از راستینه شامل همه تداخلات دارویی ممکن نیست. لیستی از تمام داروهایی که استفاده می‌کنید تهیه کنید (از جمله داروهای تجویزی / داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) و به پزشک یا داروساز خود نشان دهید. بدون تأیید پزشک خود هیچ دارویی را شروع یا دوز آن را تغییر ندهید.

مصرف مهار کننده‌های MAO با این دارو ممکن است منجر به تداخل دارویی جدی شود (احتمال مرگ). از مصرف مهار کننده‌های MAO (ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگلین، سلجیلین، ترانیل سیپرومین) در طول درمان با این دارو اجتناب کنید. اکثر مهار کننده‌های MAO نیز نباید دو هفته قبل از درمان با این دارو مصرف شوند. زمانی که شروع و یا متوقف کردن مصرف دارو متیل فنیدیت بسیار شبیه به دکسمتیل فنیدیت است، به پزشک خود بگویید. هنگام مصرف داروی ریتالین از مصرف داروهای حاوی دکسمتیل فنیدیت پرهیز کنید.

این دارو ممکن است با آزمایشهای پزشکی / آزمایشگاهی خاصی تداخل داشته باشد (از جمله اسکن مغز برای بیماری پارکینسون)، و احتمالاً به نتایج اشتباه منجر می‌شود. مطمئن شوید که پرسنل آزمایشگاه و همه پزشکان شما می‌دانند که شما از این دارو استفاده می‌کنید.

 

مصرف دوز بالا یا اوردوز 

در صورتی که دوز بالایی مصرف گردد با مرکز مسمومیت یا اورژانس تماس گیرید. در تهران میتوان با مرکز مسمومیت با شماره تلفن ۱۴۹۰ تماس بگیرید. ساکنان دیگر شهر ها میتوانند با مرکز کنترل مسمومیت استانی یا اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرند.

نکته  های مهم

ریتالین را به بقیه افراد جهت مصرف ندهید. این برخلاف قانون است. تست های آزمایشگاهی و یا پزشکی (مانند فشار خون، ضربان قلب، رشد در کودکان) ممکن است به صورت دوره ای برای نشان دادن پیشرفت شما و یا کنترل عوارض جانبی انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • WebMD

منبع تصاویر 

  • recovery
  • newsapi
  • fightdrugabuse

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

حقایقی درباره هماتوم

حقایقی درباره هماتوم

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

زیبایی

عمل لیپوماتیک

از لیپوماتیک بیشتر بدانید

زیبایی

فرآیند کویتیشن اولتراسوند

آیا کویتیشن اولتراسوند در از بین‎ بردن چربی مؤثر است؟

زیبایی

انجام کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز

کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز چیست؟

تغذیه و سلامتی

کاهش سریع وزن

کاهش سریع وزن

تغذیه و سلامتی

رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین

رژیم‌هایی با پروتئین بالا و کربوهیدرات پایین

تغذیه و سلامتی

کاهش وزن بدون رژیم‌های سخت

با اصول تغذیه و رژیم‌درمانی بیشتر آشنا شوید

زیبایی

انواع روش‌های پیکرتراشی غیرتهاجمی

انواع روش‌های پیکرتراشی غیرتهاجمی

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *