برنامه ها و بازی های افزایش هوش و استعداد، واقعیت یا دروغ؟
مشغول ورق زدن کتابی در یکی از فروشگاههای عرضه لوازم فرهنگی بودم که پرسش خانمی از فروشنده توجهم را به خود جلب کرد: «آقا سیدی… که در تلویزیون تبلیغ میکنند، دارید؟» فروشنده پاسخ داد: «نه خانم! چند روز پیش آوردیم ولی تمام شد. پیامک بزنید خودشان برایتان میفرستند.» سیدی مورد نظر را میشناختم زیرا بارها تبلیغات آن را در تلویزیون دیده بودم که با هیجان خاصی والدین را برای افزایش هوش فرزندانشان به خرید آن ترغیب میکند. پرسشی در ذهنم نقش بست که شاید پرسش شما هم باشد: آیا این برنامهها قابل اعتمادند؟ دکتر نسرین امیری، روانپزشک کودک و نوجوان و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به این پرسش پاسخ داده است.
نظر شما در مورد استفاده از سیدیهای آموزشی که بارها در تلویزیون شاهد تبلیغ آنها بودهایم، چیست؟
متاسفانه این روزها والدین فقط به دنبال راهی یا روشی برای بالا بردن هوش کودکانشان هستند در حالی که کودکان از هوش عقلانی لازم برخوردارند. ما علاوه بر هوش عقلانی، مقولههای دیگری به نام هوش هیجانی و هوش معنوی هم داریم که باعث رضایتمندی بیشتر و حتی کسب موفقیتهای مهم در زندگی میشوند. وقتی سعی میکنیم هوش عقلانی را ارتقا بدهیم، عملا از پرورش هوش هیجانی بازمیمانیم، مثلا احتمالا رابطههای اجتماعی کودکی که مدام درحال انباشت اطلاعات ذهنی است کاهش یافته و میزان آموزش کودک در مورد هیجانها و ارتباطها که در بطن واقعی دنیا و روابط انسانها وجود دارد، کمتر خواهد شد. در حالی که ثابت شده هوش هیجانی ارتباط بیشتری با موفقیت انسانها دارد بنابراین وقتی فریب تبلیغات را میخوریم، به نوعی به فرزندانمان صدمه میزنیم و آنها را از موفقیت دور میکنیم.
در اینباره کار علمی خاصی هم انجام شده است؟
چند سال پیش سازمان ملل فرضیهای مطرح کرد مبنی بر اینکه اگر ارتقای هوش عقلانی باعث بهتر شدن زندگی شود، نفرات اول دانشگاههای معتبر دنیا باید خوشبختترین انسانها در جوامع باشند. سپس براساس این فرضیه، تمام افرادی که در سطح دنیا جزو باهوشترین دانشآموزان یا دانشجویان بودند، بررسی کرد و از آنها آزمون رضایتمندی از زندگی گرفت. نتایج واقعا شگفتآور بودند؛ نهتنها این افراد رضایت زیادی از زندگیشان نداشتند، بلکه اتفاقا آدمهای اثرگذاری هم در دنیا نبودند و ارتباطات اجتماعیشان کمتر از سایر افراد بود.
چرا برخی والدین در حد وسواسگونهای به فرزندشان فشار وارد میکنند تا هوش او را ارتقا دهند؟
برای پاسخ به این پرسش باید والدین را ارزیابی کنیم تا ببینیم چه نقص و اشکالی در آنها وجود دارد که سعی میکنند فرزندشان با همه فرق داشته باشد. گاهی هویت انسانها هنگام شکلگیری از عوامل مختلفی مثل تحقیر یا برعکس بها دادن زیاد و بیش از اندازه تاثیر میگیرد و باعث میشود فرد فکر کند از زنجیره انسانی سایر آدمها جداست بنابراین فرزندش نیز با فرزندان دیگران متفاوت است. به عبارت دیگر، زمانی هویت این افراد شکل گرفته که میزان رضایتمندی آنها از زندگی و اعتماد بهنفسشان در حد بسیار پایینی قرار داشته است. بههمیندلیل چون خودشان به موفقیتهایی که در نظر داشتهاند نرسیدهاند، فرزندانشان را به انجام همه آن کارها ترغیب میکنند تا ناکامیهای گذشتهشان جبران شود؛ چه دوست داشته باشد یا نداشته باشد.
در چنین شرایطی فرزندان دچار چه مشکلاتی میشوند؟
از زندگی طبیعی محروم و به انجام فعالیتهایی وادار میشوند که در واقع برای رفع نواقص و مشکلهای والدینشان است.
آیا میزان هوش کودکان هم با استفاده از این روشها افزایش پیدا میکند؟
نتایج تحقیقات نشان میدهد برای ارتقای هوش کودکان عقبمانده ذهنی یا کودکانی با هوش عقلانی متوسط رو به پایین، باید کارهای آموزشی زیادی انجام دهیم. در نهایت فقط میتوانیم ۱۰ واحد تستها را تغییر دهیم و آنها را بالاتر ببریم.
از این ۱۰ واحد، مثبت و منفی ۵ واحد هم میتواند کم و زیاد شود بنابراین به نظر میرسد با کارهایی که برای ارتقای هوش این کودکان انجام میدهیم، در یک دور باطل قرار میگیریم زیرا ما فقط سرعت پاسخدهی بچهها را به مسائل افزایش میدهیم نه هوش آنها. آنچه رخ میدهد، رشد حافظه است نه رشد هوش.
چه باید کرد؟
والدین باید فضای مناسبی برای کودکان فراهم کنند تا خلاقیتشان از حالت بالقوه به بالفعل برسد. درست مانند اینکه شما نور، آب، خاک و دمای مناسب برای یک گیاه را فراهم کنید، سپس منتظر بمانید براساس ژنتیک و عوامل بسیاری که در خود دارد، رشد کند و گل بدهد. کودکان ما هم مانند همین گل هستند. والدین باید آنها را از نظر تغذیهای، فضای آموزشی مناسب، عشق و محبت، ارتباط با دیگران بهخصوص همسالان و… تامین کنند. تربیت سختگیرانه، آینده فرزندان را با مشکل مواجه خواهد کرد.
از برقراری ارتباطهای اجتماعی ناتوان میمانند و در ازدواج شکست میخورند. همین مسائل است که آمار طلاق کشور را در چند سال اخیر به ۵۰ درصد در ۴ سال اول زندگی افزایش داده است. هر چند که بسیاری از همین زوجها هوش عقلانی بالایی هم داشته اند.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
بهترین سرگرمی برای تقویت مغز بازی های فکری و بهترین سبک بازیهای رایانه ای سبک استراتژیک که به شدت ذهن را درگیر میکند