بیماری آبله مرغان: علایم، عوارض و پیشگیری و درمان
آبله مرغان یک بیماری عفونی و عامل آن ویروس واریسلا زوستر می باشد. بیماری آبله مرغان باعث راش های پوستی تاول مانند شده و همچنین باعث خارش بدن، خستگی و تب می شود. این بیماری برای افرادیکه تاکنون دچار آبله مرغان نشده و یا واکسیناسیون نشده اند، بسیار مسری می باشد. در بیشتر افراد آبله مرغان یک بیماری معتدل می باشد.
علایم ابتلا به بیماری آبله مرغان
اکثر کودکان مبتلا به آبله مرغان علایم زیر را قبل از ظاهر شدن راش های پوستی تجربه می نمایند:
- تب
- سردرد
- معده درد
آبله مرغان ۱۰ تا ۲۱ روز بعد از تماس در فرد مبتلا به این بیماری رخ می دهد. کودکان با سایز متوسط دچار حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ آبله می شوند. این آبله ها:
- عموما و در ابتدا برروی صورت، نیمه بدن و جمجمه ظاهر می شوند.
- بعد از یک یا دو روز، آبله ها تیره شده و سپس باز می شوند. خیلی وقت ها این آبله ها برروی پلک چشم ها، زبان و یا واژن نیز ظاهر می شوند.
- کودکان مبتلا به بیماری های پوستی همچون اگزما ممکن است هزاران آبله برروی بدنشان ظاهر شود.
اکثر آبله ها جایشان برروی پوست باقی نمی ماند مگر اینکه در اثر خارش آنها بوسیله باکتری ها عفونت نمایند.
بعضی از کودکانیکه واکسینه شده اند هم ممکن است مبتلا به نوع خفیف این بیماری شوند. این کودکان سریعتر از سایر کودکان بهبود یافته و تعداد کم تری آبله برروی بدن خود خواهند داشت.
عوارض ابتلا به بیماری آبله مرغان چیست؟
آبله مرغان عموما بیماری معتدلی و کم خطری می باشد. بااینحال این بیماری می تواند خطرناک شده و باعث عوارضی جدی در بعضی از افراد شود. این عوارض شامل:
- عفونت باکتریایی پوست، بافت های نرم، استخوان ها، مفاصل و یا خون شود.
- پنومونی
- التهاب مغز (ورم مغز)
- سندرم شک عفونی
- سندرم ری در افرادیکه هنگام ابتلا به این بیماری از آسپرین استفاده می نمایند.
افرادیکه در خطر عوارض پرخطر بیماری آبله مرغان هستند شامل:
- نوزادانی که مادرشان به آبله مرغان مبتلا نشده و یا واکسینه نشده است.
- بزرگسالان
- زنان بارداریکه قبلا آبله مرغان نداشته اند.
- افردیکه سیستم ایمنی بدنشان توسط داروها همچون شیمی درمانی و بیماری ها همچون اچ آی وی / ایدز و سرطان مختل شده است.
- افرادیکه داروهای استروئیدی برای درمان سایر بیماری ها استفاده می نمایند.
- افرادیکه داروهایی مصرف می کنند که سیستم ایمنی بدنشان را ضعیف می نماید.
عوارض آبله مرغان در بارداری
آبله مرغان در اویال بارداری می تواند باعث کم وزنی کودک و نقائص هنگام تولد شود. خطر شدیدتر این بیماری وقتی است که مادر یک هفته قبل از زایمان دچار بیماری آبله مرغان شود.
آبله مرغان و بیماری زونا
اگر شما دچار آبله مرغان شده اید، پس در خطر ابتلا به بیماری زونا نیز هستید. بعد از ابتلا به آبله مرغان و درمان آن، بعضی از ویروس های واریسلا زوستر (عامل آبله مرغان) در سلول های عصبی باقی می ماند. سالها بعد، ممکن است ویروس فعال شده و به شکل بیماری زونا خود را نشان دهد. این بازگشت در بزرگسالان و افراد با ضعف سیستم ایمنی بیش تر می باشد.
واکسن پیشگیری از ابتلا به بیماری زونا برای بزرگسالان بالای ۶۰ سال موجود می باشد.
درمان بیماری آبله مرغان
در کودکان سالم، بیماری آبله مرغان عموما نیازی به درمان پزشکی ندارد. پزشک ممکن است از داروهای آنتی هیستامین برای بهبود خارش استفاده نماید. در اکثر مواقع بیماری بعد از طی دوره خود بهبود می یابد.
درمان آبله مرغان در افراد در معرض خطر
در افرادیکه در خطر بالای ابتلا به آبله مرغان هستند، پزشکان داروهایی برای کاهش دوره عفونت و کاهش اثرات جانبی آن تجویز می نمایند. اگر شما و یا فرزندتان در گروه در معرض خطر هستید، پزشک برای شما داروهایی همچون آسیکلویر(acyclovir) و یا ایمونو گولوبین تزریقی استفاده می نماید. این داروها در صورتیکه تا ۲۴ ساعت پس از ظاهر شدن راش های پوستی ظاهر می شود تزریق گردد، نتیجه بخش خواهند بود. داروهای ضد ویروسی دیگری همچون والاسیکلویر و فامیسکلویر به کاهش شدت بیماری کمک می نمیاند، اما این داروها فقط برای بزرگسالان تایید شده می باشند. بعضی اوقات پزشک شما پس از آلوده شدن به ویروس نیز برای کاهش شدت بیماری و یا پیشگیری از آن اقدام به تجویز واکسن می نماید.
به هیچ کودک و یا بزرگسال مبتلا به بیماری آبله مرغان داروهای حاوی آسپرین ندهید، این دارو باعث ابتلا به مشکلی بنام سندروم ری شود.
چگونگی درمان خانگی آبله مرغان
برای کاهش شدت علایم آبله مرغان موارد زیر را نیز در کنار دستورات پزشک انجام دهید.
- خود را نخارید – خارش باعث زخم شدن پوست، کاهش سرعت بهبودی و افزایش خطر عفونت آبله ها می شود. اگر نمی توانید جلوی خاریدن پوست بدن توسط کودکتان را بگیرید، ناخن هایش را کوتاه کرده و دستکش در دستهایش بپوشایند.
- بهبود خارش و سایر علایم – برای بهبود خارش ناشی از آبله مرغان حمام خنک بهمراه جوش شیرین استفاده نمایید. لوسیون های حاوی کالامین نیز می تواند مفید باشد.
- رژیم غذایی – اگر آبله ها در دهان شما ظاهر شده اند، از یک رژیم غذایی نرم استفاده نمایید.
- آنتی هیستامین ها – استفاده از آنتی هیستامین ها از جمله دیفن هیدرامین برای بهبود خارش توصیه می شود. مشورت با پزشک قبل از مصرف دارو لازم می باشد.
- درمان تب – برای درمان تب از استامینوفن و یا بروفن بعد از مشورت با پزشکتان استفاده نمایید.
پیشگیری از بیماری آبله مرغان و عوارض شدید
بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله مرغان استفاده از واکسن آبله مرغان می باشد. کودکان، نوجوانان و بزرگسالان میبایست دوبرا تزریق واکسن آبله مرغان انجام دهند. واکسن های آبله مرغان کارا و ایمن می باشند. اکثر افراد واکسینه شده، دچار این بیماری نمی شوند. اگر فرد واکسینه شده دچار بیماری شود، بیماری وی شدید نمی باشد. واکسن بیماری آبله مرغان تقریبا جلوی اکثر عوارض شدید بیماری را می گیرد. افرادیکه واکسنیه نشده اند، افراد مبتلا به اچ آی وی، افرادیکه تعویض اعضای بدن انجام داده اند، درحال شیمی درمانی هستند و یا باردارند میبایست در صورت ابتلا به بیماری سریعا به پزشک مراجعه نمایند.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
گرفتگی ماهیچه ها هنگام ابله مرغان طبیعیه ؟؟؟
سلام
یکی از همکاران بنده دچار بیماری آبله مرغان شده آیا بنده که آبله مرغان گرفته ام ناقل این بیماری می شوم. به خاطر فرزندان کوچکم که در خانه هستند ونگرفته اند میگویم لطفا راهنمایی فرماییدبا تشکر فراوان
مطالب خیلی عالی بود
با سلام .دخترمن ۱۰سالشه ،آبله مرغان گرفته و نهمین روزشه ،آیا الان هم مسری هست سرایت میکند ؟میتونه پیش بچه ای برود؟
سلام تشکرازمطالب خوبتون بنده ۴۵ سالمه والان درحال گذراندن این بیماری مزاحم هستم عوارض بسیارشدیدی برای بزرگسالانداره
من این بیماری را الان میگذرانم و هیچ نمیدانم چیگونه عمل نمایم داخل دهنم را نیز احاطه کرده و نمیدانم چی کنم و ۱۶ ساله استم کمک شما را میخواهم با احترام
ممنونم خیلی کاری و مفید بود
سلام مطالبتون خیلی خوب بود.من مبتلا شدم دارم میرم دکتر…
عالی بود پسرم مبتلا شده و باید به درمانش اقدام نمایم ممنونم ازتون
من هم حال به این بیماری دچار شده ام واقعا ممنون دکتری به من گفته بود از رفتن به حمام ممانعت کن
خسته نباشید خیلی اطلاعات مفیدی بود
مرسی خیلی مفید بود.