انواع بیماری های قلبی کدام اند؟ دلایل ابتلا به بیماری های قلبی
واژه بیماری قلبی معمولا برای اشاره به حمله قلبی اشاره میشود، با اینحال بیماری قلبی شامل سایر بیماریهای قلب از جمله بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، سکته قلبی، آریتمی قلبی و کاردیومیوپاتی میباشد. در ادامه به توضیح این بیماری های قلبی و نشانههای آنها میپردازیم.
حمله قلبی چیست؟
حمله قلبی و یا سکته قلبی زمانی رخ میدهد که یکی از عروق کرونر (معمولا توسط لخته خون) بسته میشود. این حمله باعث کمبود و یا فقدان خون در بخشی از قلب میشود. کمبود خون و یا فقدان میتواند باعث مرگ آن بخش از قلب شود. این بیماری یکی از انواع شایع بیماری قلبی در آمریکا بوده و سالانه حدود یک میلیون حمله قلبی در این کشور رخ میدهد.
علائم هشدار دهنده حمله قلبی شامل موارد زیر است:
- درد قفسه سینه
- درد در پشت، دستها، گردن و یا فک شما
- تنگی نفس
- تهوع یا استفراغ
- تپش قلب سریع و یا نامنظم
- سایر نشانهها از جمله، خستگی، اضطراب، سوء هاضمه و یا سوزش معده
در حمله قلبی بیشتر افراد معمولا یک یا دوتا از نشانههای زیر را حس میکنند. نشانههای حمله قلبی در بعضی از خانم ها ممکن است متفاوت با آقایان باشد، این نشانه ها میتواند شامل سوزش معده، تپش قلب نامنظم، صرفه و یا ازدست دادن اشتها باشد. نادیده گرفتن نشانههای بیماری قلبی باعث بتاخیر افتادن درمان و درنتیجه صدمه بیشتر به بافت قلب میشود. اگر شما دچار حمله قلبی شدید سریعا با اورژانس تماس بگیرید و خودتان بصورت عادی سعی به مراجعه به پزشک و یا بیمارستان نکنید، چرا که پرسنل اورژانس میتوانند، درمانهای اولیه را روی شما اعمال کنند. بتاخیر انداختن درمان میتواند باعث آسیب بیشتر به قلب و یا حتی مرگ شود.
بیماری عروق کرونر
در این بیماری ، عروق کرونر که مواد غذایی، اکسیژن و خون را به ماهیچه قلب میرسانند، معمولا بخاطر جمع شدن کلسترول در آنها، بیمار شده و یا آسیب میبینند، این لایههای کلسترولی باعث نازک شدن رگ ها و در نتیجه نرسیدن خون و اکسیژن کافی به قلب میشود. بیماری عروق کرونر میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
آریتمی (Arrhythmia)
آریتمی قلبی یعنی تپش نامنظم قلب، آرتیمی بمعنی مشکل در ریتم تپش قلب (heart-rhythm) میباشد. این بیماری زمانیکه پالس ها لکتریکی که ضربان قلب را تنظیم میکنند، بهم ریخته و درست عمل نمیکنند، رخ میدهد. انواع ریتمی یا تپش نامنظم قلب شامل:
- تاکی کاردی (Tachycardia)، یعنی زمانیکه قلب بسیار سریع میتپد.
- باردی کاردی (Bradycardia)، یعنی زمانیکه قلب خیلی آرام میتپد.
- فیبریلاسیون (Fibrillation) زمانی است که ضربان قلب نامنظم است.
تپش نامنظم قلب معمول بوده و اکثر ما آن را حس تجربه میکنیم، اما اگر این تپش خیلی متفاوت با تپش همیشگی بوده و یا بدلیل آسیب دیدگی و یا ضعف قلب باشد، باید جدی گرفته شود. تپش نامنظم قلب میتواند مرگآور باشد. زمانیکه این تپش نامنظم طولانی مدت شده و یا باعث درد قفسه سینه شود، باید سریعا به بیمارستان مراجعه کرد.
کاردیومیوپاتی (Cardiomyopathy)
بیماری کاردیومیوپاتی، باعث تغییرات در ماهیچه قلب شده و این تغییرات توانایی قلب در پمپاژ خون را کاهش میدهد. سایر بیماریها از جمله فشارخون بالا و یا بیماری دریچه قلب همراه با کاردیومیوپاتی رخ دهد.
نارسایی قلبی (Heart Failure)
نارسایی قلبی که به آن نارسایی احتقانی قلب نیز میگویند، زمانی رخ میدهد که قلب نتواند بطور موثر و کارا خون را در بدن پمپاژ کند، در این بیماری طرف چپ و یا راست و یا هر دو طرف بدن تحت تاثیر قرار میگیرد. فشارخون بالا و یا بیماری عروق کرونر میتواند باعث ابتلا به این بیماری شود.
نقص مادرزادی قلب (Congenital Heart Defect)
بیماری و یا نقص مادرزادی قلب واژهای برای معرفی نقص هایی مادرزادی است، که بر عملکرد قلب تاثیر میگزارد. در انگلستان حدودا از هر هزار نوزاد یکی به این بیماری مبتلا میباشد، انواع نقص مادرزادی قلب شامل:
- نقص دیواره قلبی (Septal defects)، این بیماری زمانی رخ میدهد که یک سوراخ بین بتن های قلب وجود دارد. این بیماری گاهی اوقات با نام سوراخ در قلب معرفی میگردد.
- نقص انسداد (Obstruction defects)، این بیماری زمانی رخ میدهد، که جریان خون در دهلیزهای قلب کمی و یا بطور کامل بسته شده است.
- بیماری قلبی سیانوتیک (Cyanotic heart disease)، بدلیل یک یا چند نقص در قلب اکسیژن کافی در بدن پمپاژ نمیشود.
نارسایی میترال (Mitral regurgitation)
نارسایی میترال که به نارسایی دریچه میترال و یا بی کفایتی میترال معروف است، زمانی رخ میدهد که دریچه میترال قلب بخوبی بسته نشده و باعث برگشت خون به قلب میشود. خون در افراد مبتلا به نارسایی دریچه میترال بخوبی در بدن پخش نشده و باعث میشود، فرد مبتلا احساس خستگی و از نفس افتادن کند.
آنژین (Angina)
آنژین که به آنژین صدری نیز معروف است، معرف بیماریای است که در آن اکسیژن کافی به قلب نمیرسد. هرچند از نظر فنی آنژین خودش یک بیماری نیست، اما خود یکی از نشانههای بیماری عروق کرونر میباشد، چرا که فقدان اکسیژن در اثر بسته شدن عروق کرونر بوجود میآید.
زندگی با بیماری قلبی
اکثر انواع بیماری های قلبی مزمن بوده و آرام آرام رشد میکنند. این بیماریهای قلبی با نشانههای کوچکی شروع شده و کم کم شدید میشوند. در اکثر افراد با شروع بیماری قلبی فرد نشانههایی از قبیل خستگی، تنگی نفس، تورم مچ پا، احتباس مایعات و سایر نشانهها حس میکند. تغییر سبک زندگی (برای مثال داشتن کپسول اکسیژن در خانه و یا کم کردن فعالیت) یا جراحی و یا حتی پیوند قلب برای فرد بیمار ممکن است لازم باشد.
درمان دارویی بیماری قلبی
این درمان شامل استفاده از داروهایی که به کاهش شدت بیماری و آسیب آن کمک میکند، میباشد. این داروها شامل:
- داروهای کاهنده فشارخون
- داروهای کاهنده تپش قلب
- داروهای کاهنده کلسترول خون
- داروهایی برای ثبات بخشیدن به ضربان قلب
- داروهایی برای جلوگیری از لخته شدن خون در عروق کرونر
- داروهایی برای بهبود بخشیدن به پمپاژ خون در بدن فرد مبتلا به بیماری قلبی
سایر راههای درمان بیماری قلبی شامل آنژیوپلاستی، جراحی بای پس و یا سایر جراحی ها میباشد.
چه کسانی در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میباشند؟
هرچند خطر ابتلای مردان به بیماری های قلبی بیشتر از زنان است، بااینحال در هردو جنس بیماری قلبی اولین بیماری کشنده میباشد. افرادیکه در خانواده های سیگاری و چاق هستند، در خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری ها قرار دارند. سایر عوامل خطرزا شامل:
- کلسترول بالای خون
- فشارخون بالا
- دیابت
- فعالیت بدنی پایین
سیگار کشیدن خطر ابتلای افراد به بیماری قلبی را ۲ تا ۴ برابر افزایش میدهد. افرادیکه سیگار نمیکشند اما در معرض دود سیگار قرار دارند، حتی از افراد سیگاری هم در خطر بشتر هستند. سالانه ۱۳۵۰۰۰ نفر در اثر بیماریهای قلبی مرتبط با سیگار فوت میکنند.
پیشگیری از بیماری های قلبی
با تغییر سبک زندگی به یک سبک سالم میشود از خطر بیماریهای قلبی پیشگیری نمود. عوامل اساسی یک سبک زندگی سالم شامل:
- سیگار نکشیدن و یا ترک سیگار
- رژیم غذایی مناسب (سبزی و میوه زیاد و چربی، قند و گوشت کم)
- حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در روز
- اجتناب از مصرف الکل
- کنرل بیماری هایی از قبیل دیابت، فشارخون بالا و کلسترول
- درخواست از خانواده برای کمک به شما در تغییرات بالا
با اینکه بیماری قلبی قابل درمان است، پیشگیری از بیماری قلبی با تغییرات سبک زندگی بنظر منطقی تر از هر عمل دیگری میباشد.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
مطلب خیلی آموزنده ای بود ممنون که زحمت میکشید و وقت میزارید که این مطالب رو گرد آوری کنید
مرسی بخاطر مطالب مفیدتون….
من میخوام یک جزوه از بیماری های قلبی جمع کنم… اولین هم این سایت بود…
خیلی ممنون عالی و اموزنده بود.
من خودم تا چن ماه پیش درد قفسه سینه ام خیلی شدید بود… مخصوصا وقتی میخواستم دراز بکشم شدید تیر میکشید… این هم که گفتین وقتی خوابین صدای قلبتونو میشنوید… باید بگم شاید بیشتر افراد اینطور باشن… من خیلی درباره این از بقیه سوال پرسیدم… اکثریت هم موافق بودن…
من خودم بشخصه وقتی میدوام تا دو ساعت سرفه شدید دارم که مادرم رو نگران کرد و دیگه اجازه ورزش کردن و دوییدن رو نداد…
بازم ممنون
:/ ینی من سرنوشتم کلا آمیخته با بیماری قلبیه :/
داشتم مطالبو میخوندم قشنگ همشو جلو چشم میدیدم
من مادر زادی سوراخ قلب داشتم رفتم دکتر گف برو عمل پول نداشتیم نبردن عمل بعد سه چار سال بردن دکتر گفته سوراخه خودش بسته شده. ولی من بازم تنگی نفس و خستگی و اینا داشتم ک دکترم گفته بوده تنگی دریچه میترال داره :/ بازم نوشته بود عمل بازم پول نداشتیم موند.
تااا اومد و من ۱۳ سالم شد دیگه وضعم خیلی داغون بود با قرض و اینا رفتم عمل ساب ول ور ای اس :/ همون تنگی دریچه 😐
بعد ۶ ماه ک رفتم واسه کنترل دکترم گف دریچه آئورت و میترالت هر دو تاش نارسایی داره :/
باااازم پول نداشتیم هنوز نرفتم عمل
سه سال پیشم قلبم خیلی اذیت میگرد رفتم دکتر گف آریتمی داری :/
خلااااصه بگم ک خیلی سختی کشیدم . سه چار بار رفتم آنژیو گرافی و eps و عمل و اینا ولی بازم درست نشد ک نشد
الانم سه تا عمل دارم . تعویض دریچه آئورد و تعویض دریچع میترال و سوزوندن یکی از نمیدونم چی تو دهلیز آریتمی میده
سرتونو درد نیارم مواظب قلباون باشین . راستی۱۹ سالمه :/
در ضمن مرسب از مطالبتون ولی در کل واسه من ک خیلی چیزا رو میدونستم جذاببت نداش چون تقریبا همه اینا رو تو بیمارستان حتی تخصصی تر از اینم یاد گرفتم ولی در کل مریب از زحمتی ک کشیدین♡.
سلام من۱۴ سالمه من ۴ماهه که قلبم و قفسه سینه ام خیلی درد میکنه بعضی وقتا هم نفسم بند میاد .وقتی قلبم درد میکنه دست چپم سست میشه و پشت قلبم هم درد میکنه.منم مثل ریحانه وقتی زیر دوش می رم اصلا نمیتونم نفس بکشم. به نظرتون من بیماری قلبی دارم؟
سلام من یه دختر ۱۵ ساله ام،از پارسال گاهی وقتا میشد که زیر سینم سمت چپ به شدت تیر میکشید و بعصی وقتا هم به زیر بغلم کشیده میشد اما درد بازو و دست چپ نداشتم،این تو یک بازه زمانی سه چهار ماه اتفاق افتاد و دیگه قطع شد تا امسال که گاهی تیر میکشه البته کمتر،اما تازگی ها بعضی اوقات احساس میکنم تنفسم اونطور که باید و شاید نیست و احساس کمبود اکسیژن میکنم یا وقتایی که سرم زیر دوش میبرم یا دستمو جلوی صورتم میگیرم خیلی زود نفسم بند میاد شاید حدود۵ثانیه.وقتایی هم که فعالیت میکنم تپش قلبم زودتر بالا میره،اما همه این نشونه ها انقدر شدید نیستن که باعث بشن بیوفتم یا نتونم کاری بکنم حتی تیر کشیدن سینم که الان خیلی کمتر شده،حالا با این تفاسیر از نظر شما ایا من بیماری قلبی دارم؟
سلام من ۴۰سالمه وحدوددوساله طرف چپ، درست زیرقلبم احساس دردمیکنم که این دردگاهی زیادمی شود که حتی دست چپم هم دردمیکنه .لطفا راهنماییم کنید. باتشکر
سلام من ۱۹ سالمه بعضی موقع ها ی حمله بهم دست میده که نفسم و بند میاره همزمان قلبمم درد میگیره به طوری که حس میکنم قلبم جمع میشه ولی مطمئن نیستم از قلبم باشه ولی این که یهو مانند حمله بهم دست میده من و دو دل کرده لطفا راهنمایم کنید
سلام من ۱۹ سالمه و فردی شدید استرسی هستم
و بعضی از مواقع ضربان قلبم رو احساس میکنم و همش فکرم به این موضوعه همین باعث استرس بیشتر شده برام
واقعا مطلب مفيدي بود
سلام ببخشید من یک ما هست که تپش قلب نامنظم دارم بعضی وقت ها خیلی تند میزند وبحال و مثل خستگی میشم و وقتی روز بخوابم بعد از بیدار شدن تپش قلب بیشتر میشودتندو محکم میزند.ممنون میشم ج را سریع بدین
سپاس براي زماني که براي مطالبتون ميذارين
باسلام ۳۲ سالمه.حدود ۲ساله که تپش قلب دارم الان مدتیه بدترشدم.شباتامیخوام بخوابم یهوقلبم نامنظم میشه یاموقع خواب بیدارم میکنه ویهو انگار یه چیزی روبه سمت مغزم هدایت میکنه وسرم به شدت میلرزه تمام بدنم سست میشه همراه با لرزشدیدوانگشت دستوپام سردو زردمیشه.آزمایش کم خونی هم دادم گفتن مشکلی نداری واسترس داری.فقط هم یه بارنوارقلب دادم گفتن مشکلی نیست .خواهشاراهنماییم کنید چندروز دیگه هم میرم پیش دکترقلب.ممنونم
سلام من۳۵سالمه وقتی فعالیت میکنم نفسم بند میاد واز شدت تنگی نفس استفراغ میکنم ضربان قلبم زیاد میشه رگهایم گردن درد میکنه خلاصه باید زود بنشینم و آروم آورم نفس بکشم تا حالت تهوع رفع بشه واگثرا درد به دست چپم میزنه حتی وقتها عادی دکتر ریه رفتم خوب نشدم مشکلم چیه چیکار کنم
با عرض سلام و خسته نباشید، من ۲۸سالمه تقریبا دو سالی هست که متوجه ضربان نامنظم قلبم شدم، حتی به پزشک هم مراجعه کردم و به من قرص sotalol 80 تجویز کردند، الان یک سالی هست که مصرف میکنم اما احساس میکنم تاثیری نداره، چون هنوزم ضربان قلبم نامنظمه، تند نمیتپه اما یکنواخت هم نیست همش پایین و بالا میزنه در کل منظم نیست و خدارو شکر دردی رو احساس نمیکنم اما موقع خواب چون هیچ صدایی از اطراف شنیده نمیشه این ضربان نامنظم روی خوابم تاثیر میگذاره، قلبم هنگام تپیدن یکی در میان میتپه انگار گیر میکنه و دوباره رها میشه، وقتی چند صدم ثانیه در هر چند تپش گیر میکنه احساس میکنم میخواد بایسته، هر دوازده ساعت نصف یک قرص که ۴۰ گرم سوتالول میشه رو مصرف میکنم که در مجموع یک روز ۸۰ گرم سوتال که در یک عدد قرص هست رو مصرف میکنم، در ضمن من قبلا مارک sotahexal که ساخت آلمانه رو مصرف میکردم اما الان نزدیک یکسال هست که از ایران رفتم و الان توی ترکیه این مارک نیست و از مارک darob،۸۰mg،sotalol،hidrokolorür که ساخت ترکیه هست رو دارم مصرف میکنم، نمیدونم از مارک دارو هست که تاثیر نداره یا مشکل من بدترشده، چون چند ماهه پیش بهتر از الانم بودم، به هر حال اگه ممکن هست کمک یا راهنمایی بکنید واسه درمان بهتر و اگه میشه لطف کنید و بدون هیچ تعارفی بگید مشکل من چقدر خطرناک هست، با تشکر
اریتمی قلبی در کل خطرناک نیست به شرطی که تحت کنترل باشد مخصوصا در سنین پایین به هر حال لازمه که حتما تحت نظر متخصص قلب باشید
با عرض سلام
من پسری ۱۸ ساله هستم
و روازنه قلبم احساس درد میکند
ولی به دکتر مراجعه نکردم
من این مشکل را سه سال هست دارم
با سلام اگر درد با فعالیت و تنگی نفس همراه است بهتر است به پزشک مراجعه نمایید
خوب بود
سایت جالب وآموزنده ای است