سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

عاداتی که دندان‌‌هایتان را خراب می‌کند و شما نمی دانستید!

اگر شما هم جزو آن دسته از کسانی هستید که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت می دهید، حتما این مقاله از راستینه را مطالعه بفرمایید. چرا که ممکن است کارهایی انجام دهید که به طور ناخواسته به دندان های خود آسیب بزنید.

گاز زدن یخ

گاز زدن یخ

یخ ماده‌ای طبیعی و غیرقندی است و بنابراین ممکن است فکر کنید ضرری برای دندان‌هایتان ندارد اما محکم گاز زدن قطعه‌ یخی سفت و سخت باعث ترک‌برداشتن یا حتی شکستن دندان‌هایتان می‌شود و اگر بافت نرم پشت دندانتان اذیت شود ممکن است به دندان‌دردهای مزمن ختم شود. غذاهای داغ و سرد دندان‌درد را تحریک می‌کنند و موجب تیرکشیدن دندان می‌شوند. از این به بعد هرگاه دلتان خواست تکه یخی گاز بزنید، به جایش آدامس بجوید.

 

ورزش‌کردن بدون محافظ دهان

مهم نیست فوتبال بازی می‌کنید یا هاکی، هرگز بدون محافظ دهان وارد زمین نشوید. محافظ دهان قالبی پلاستیکی است که از ردیف بالایی دندان‌هایتان محافظت می‌کند و بدون آن ممکن است در گرما گرم بازی، دندانتان ترک بردارد یا حتی بشکند. محافظ‌های معمولی در فروشگاه‌های لوازم ورزشی به فروش می‌رسند اما می‌توانید به دندانپزشکتان محافظی به سایز خودتان سفارش دهید.

 

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن

سیگار و دیگران محصولات تنباکویی می‌توانند موجب زرد شدن دندان‌ها و تضعیف لثه‌ها و در نتیجه افتادن دندان‌ها شوند. تنباکو همچنین باعث سرطان دهان، ‌لب و دندان می‌شود. پس اگر به دنبال دلیل بیشتری برای ترک سیگار بودید، به زیبایی لبخندتان فکر کنید.

 

شیرخوردن در شب

از همان کودکی از دندان‌های فرزندتان محافظت کنید. اگر شب‌ها به نوزادتان آب‌‌میوه یا شیر ‌دهید دندان‌های جدید و شیری‌اش را در معرض خطر پوسیدگی قرار می‌دهید. ممکن است نوزادتان به مکیدن شیشه‌شیر و خوابیدن در همان حالت عادت کند و در نتیجه دندان‌هایش در تمام طول شب با مواد قندی در تماس باشند.

 

دندان‌ قروچه

دندان‌ قروچه

دندان‌ قروچه یا بروکسیسم می‌تواند در دراز مدت دندان‌هایتان را ضعیف کند. این عادتی است که عموما بر اثر استرس به وجود می‌آید و به دلیل اینکه معمولا هنگام خواب اتفاق می‌افتد، کنترل آن سخت است. اما اگر بتوانید در طول روز غذای سفت کمتری بخورید تا حدی آسیب و درد به وجود آمده را کاهش می‌دهید. می‌توانید هنگام خواب از محافظ دهان استفاده کنید تا جلوی ساییدگی دندان‌ها را بگیرید.

 

شربت سرفه

این که شربت سرفه در داروخانه‌ها فروخته می‌شود دلیل بر آن نیست که هیچ ضرری برای سلامت دندان شما ندارد چرا که انواع شربت سرفه معمولا درصد قند بسیار بالایی دارند بنابراین پیشنهاد می‌کنیم پس از خوردن شربت سرفه حتما مسواک بزنید. مواد قندی در دهان با پلاک دندان که در واقع روکش آن است واکنش نشان می‌دهد و در ادامه باکتری موجود در پلاک قند را به اسیدی تنبدیل می‌کند که در طول زمان موجب پوسیدگی دندان می‌شود.

 

پاستیل

پاستیل

همه‌ی شیرینی‌ها و خوراکی‌های قندی به دندان آسیب می‌رسانند اما بعضی از آن‌ها بیشتر از بقیه زیان‌آورند. پاستیل به دندان می‌چسبد و در نتیجه مواد قندی تا ساعت‌ها با دندان شما در تماس خواهند ماند. اگر فکر می‌کنید نمی‌توانید بدون خوردن پاستیل زندگی کنید، حداقل چندتایی را به همراه وعده‌های غذایی مصرف کنید و نه جداگانه، چرا که بزاق بیشتری هنگام خوردن وعده‌های غذایی ترشح می‌شود و این مسئله به شستن بهتر دندان‌ها کمک می‌کند.

 

نوشابه

نوشابه‌ها نیز به اندازه‌ آب‌نبات و شیرینی مواد قندی در خود دارند. در هر لیوان نوشابه حدود ۱۱ قاشق چا‌ی‌خوری شکر موجود است؛ به علاوه فسفریک اسید و سیتریک اسید زیادی نیز در نوشابه وجود دارد که به مینای دندان آسیب می‌رساند. نوشابه‌های رژیمی نیز با وجود داشتن شکر کمتر، عموما اسید بیشتری دارند که به جای شیرین‌کننده‌های صنعتی عمل می‌کنند.

 

با دندان بازکردن چیزها

با دندان بازکردن چیزها

بازکردن در قوطی‌ها یا بسته‌های پلاستیکی سس و دیگر انواع بسته‌بندی‌ها شاید روش راحت‌تری باشد اما مطمئنا دندانپزشکتان را نگران می‌کند. چنین عادت‌هایی ممکن است آسیب جدی به دندان‌هایتان بزند. از آن‌ها به جای ابزار استفاده نکنید، در عوض قیچی، کارد و دربازکن‌هایتان را دم دست نگه دارید. خلاصه آن که از دندان‌هایتان تنها برای جویدن استفاده کنید.

 

آب‌میوه

آب‌میوه‌ها سرشار از ویتامین و آنتی‌اکسیدان هستند اما متاسفانه اغلب آن‌ها درصد بالایی مواد قندی نیز دارند. بعضی آب‌میوه‌ها به اندازه‌ی نوشابه قند در خود جای داده‌اند؛ به طور مثال نوشابه‌ی پرتقالی تنها ده گرم شکر بیشتر از آب پرتقال دارد. میوه‌ها در خود قند طبیعی دارند پس سعی کنید از آب‌میوه‌هایی مصرف کنید که شکر اضافی ندارند. همچنین می‌توانید مقداری آب به آب‌میوه‌تان اضافه کنید تا درصد مواد قندی موجود در یک لیوان آن را کم کنید.

 

چیپس سیب‌زمینی

چیپس سیب‌زمینی

باکتری موجود در پلاک دندان در تماس با نشاسته نیز واکنش نشان داده و به اسید تبدیل می‌شوند. اسید به وجود آمده تا مدت بیست دقیقه بر دندان‌ها تاثیر می‌گذارند؛ این مدت زمان ممکن است طولانی‌تر هم بشود اگر مقداری از نشاسته به دندانتان چسبیده باشد. بهتر است پس از خوردن چیپس و دیگر خوراکی‌های نشاسته‌ای از نخ دندان استفاده کنید یا مسواک بزنید.

 

تنقلات

تنقلات نسبت به وعده‌های غذایی باعث ترشح بزاق کمتری می‌شود و در نتیجه تکه‌های خوراکی چسبیده به دندان‌ها به مدت بیشتری با آن‌ها در تماس می‌مانند. سعی کنید در طول روز به طور مداوم تنقلات نخورید یا حداقل از خوراکی‌های شیرین و پرنشاسته دوری کنید، مثلا هویج بخورید!

 

جویدن مداد

جویدن مداد

آیا شما هم هنگام تمرکز یا درس‌خواندن بالای مدادتان را می‌جوید؟ این عادت بد نیز مانند گاز زدن یخ ممکن است موجب شکستن یا ترک‌برداشتن دندان‌هایتان شود. اگر دوست دارید چیزی برای جویدن داشته باشید، آدامس بدون شکر را بهتان پیشنهاد می‌کنیم. این عمل موجب ترشح بیشتر بزاق دهان نیز می‌شود که به خودی خود به قوی‌تر شدن دندان‌ها و محافظت از آن‌ها مقابل اسیدهای آسیب‌زننده به مینای دندان کمک می‌کند.

 

قهوه

رنگ تیره‌ و اسید قهوه در درازمدت سبب زرد شدن دندان‌ها می‌شود. خوشبختانه اگر زردی دندان به دلیل نوشیدن زیاد قهوه به وجود آمده باشد می‌توان آن را با انواع سفیدکننده‌ها درمان کرد. اگر در مورد رنگ دندانتان نگران هستید، با دندانپزشکتان مشورت کنید.

 

پرخوری

پرخوری

پرخوری معمولا شامل خوراکی‌های شیرین می‌شود که به سلامت دندان کمکی نمی‌کنند. پرخوری و استفراغ پس از آن بسیار به دندان‌ها آسیب می‌زند. اسیدهای موجود در استفراغ باعث پوسیدگی دندان‌‌ها و شکنندگی آن‌ها می‌شود. این اسیدها بوی بد دهان را نیز موجب ‌می‌شوند. استفراغ زیاد ممکن است مشکلات زیادی برای سلامتی شما ایجاد کند پس حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

 

منابع

  • کتابخانه راستینه

منبع تصاویر 

  • eastcoastendova
  • huffpost
  • riversidedentalgroup
  • gablessedationdentistry
  • verbalgoldblog
  • scmp
  • barbshomes

 

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

حقایقی درباره هماتوم

حقایقی درباره هماتوم

زیبایی

از بین رفتن حجم لب‌ها

با نازکی لب‌ چه کنیم؟

تغذیه و سلامتی

کاهش وزن بدون رژیم‌های سخت

با اصول تغذیه و رژیم‌درمانی بیشتر آشنا شوید

سلامت عمومی

علائم خال‌‌ها

خال‌ها را بهتر بشناسیم

اطلاعات پزشکی

علائم رینوفیما

رینوفیما چیست؟

اطلاعات پزشکی

آماده شدن برای ملاقات با پزشک

هرآنچه که باید از توده‎ها و غدد لنفاوی بدانیم

پوست و مو

مشکلات مربوط به زیبایی

مشکلات زیبایی و نکاتی درباره آن

پوست و مو

نتایج عمل لیپوساکشن با کمک فن‌آوری فراصوت

لیپوساکشن با کمک فن‌آوری فراصوت(Ultra_Z)

پوست و مو

خط لبخند

آیا راهی برای رهایی از خط لبخند وجود دارد؟

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *