روش های تشخیص سرطان سینه!
پستان ها و رحم نسبت به سرطان ، بیشترین آسیب پذیری را داراست. علت عمده مرگ و میر در بین بانوان گروههای سنی ۴۰ – ۴۶ ساله و به عبارت دیگر، در زنان مسن تر از ۳۰ سال، سرطان سینه می باشد.
نکاتی درباره سرطان پستان
طبق مطالعات محققین و دانشمندان در گروههای ذیل خطر ابتلا به سرطان سینه بیشتر است :
- زنی که در یک پستانش سرطان دیده شده، خطر ابتلای پستان دیگرش بیشتر است.
- بانوانی که مادر و یا خواهر سرطانی داشته اند.
- زنان نزاییده و زنانی که اولین آبستنی آنها بعد از ۳۵ سالگی بوده در مقایسه با زنانی که چند زایمان کرده اند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هستند.
- تجویز استروژن برای زنان بعد از یائسگی، نیز ممکن است موجب بیماری شود.
- اگر اولین قاعدگی زودرس (زیر سن دوازده سالگی) بوده و یا منوپوز طبیعی به طور دیررس اتفاق افتاده باشد نیز، احتمال ابتلا به بیماری بیشتر است.
خوب است بدانید سرطان سینه علائم دلایل پیشگیری و درمان آن در نژاد سفید ، شایعتر از نژادهای دیگر است.
علائم بیماری سرطان سینه را توضیح بفرمایید ؟
حدود ۷۰٪ بیماران به خاطر مشاهده توده ای که معمولا بدون درد است و در پستان ظاهر شده به درمانگاه مراجعه می کنند.
علائم دیگر که باید مورد توجه واقع شود : وجود درد پستان، ترشح از نوک پستان، به تو کشیدگی، بزرگی، خارش نوک پستان و قرمزی آن، سختی، خراشیدگی، چروک خوردگی پستان. است اما زخمی شدن پوست و وجود غده کوچک یا بزرگ نیز مقدمه ای برای کشف سرطان پستان است.
روشهای تشخیص سرطان سینه کدامند ؟
امتحانات فیزیکی دوره ای توسط خود بیمار که جداگانه تعلیم داده می شود.
- معاینه توسط پزشک متخصص
- ماموگرافی
- مام اسمیر
- بیوپسی
با توجه به معاینات و آزمایشهای انجام شده، می توان امیدوار بود که تشخیص زودرس سرطان، در مرحله بسیار ابتدایی، امکان پذیر است و با عمل جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی می توان بیماری را ریشه کن کرد. معاینه پستان توسط خود بیمار : به تمام زنان بالاتر از بیست سال توصیه می شود که هر ماه پستانهای خود را معاینه کنند. زنانی که قبل از دوران یائسگی قرار دارند بایستی معاینه پستانهای خود را تا ۸ روز بعد از خاتمه خونریزی قاعدگی انجام دهند.
انجمن سرطان آمریکا اخیرا پیشنهاد نموده و تأکید دارد که :
- كلیه زنان بعد از بیست سالگی مبادرت به معاینه پستان خود نمایند.
- در فاصله زمانی بین ۳۵ تا ۴۰ سالگی تحت آزمایش ماموگرافی قرار گیرند تا حدود پایه بیماری پستان مشخص گردد.
بعد از خودآزمایی توسط بیمار و پس از معاینه توسط پزشک متخصص، در صورتی که مورد مشکوک باشد، اقدام به ماموگرافی و سپس بیوپسی کنند زیرا از نظر تشخیص زودرس ارزش فوق العاده دارد.
تعلیم معاینه پستان توسط خود بیمار
- بیمار در مقابل آیینه می ایستد. با دقت به شکل پستان و پوست آن توجه می کند.
- بازوها را کاملا بالای سر می برد تا حرکت غیر طبیعی با تو رفتن پوست بررسی شود.
- سپس دستها را از عقب محکم به سر فشار می دهند تا عضله سینه ای بزرگ که زیر پستانها قرار دارد ، سفت و منقبض شود.
- در حرکت بعدی دستها را به پهلوها فشار می دهند تا عضلات سینه ای بزرگ منقبض شوند، در این حالت تورفتگی پوست نشانه ای از حالتی غیرعادی و احتمالا نشانه ای از بیماری است.
- پوست صابونی شده و مرطوب امکان معاینه پستان را از نظر وجود توده ها آسان می کند.
- استحمام در وان فرصت خوبی را برای کشف توده های پستان فراهم میکند.
- برای لمس پستان بهتر است شخص ، دراز بکشد و بالش کوچکی زیر شانه همان سمت قرار دهد تا سینه بالاتر قرار بگیرد، در این مرحله پستان در حالت مسطح قرار می گیرد و به شکل یکنواخت روی جدار قفسه سینه پخش می شود و توده ها با وضع بهتر و وضوح بیشتری نمایان می شود.
- در پایان با فشار دادن نوک پستان، برای بررسی وجود ترشح، معاینه تمام می شود.
نکته : بانوان محترم باید توجه داشته باشند هنگامی که دستها را از عقب محکم به سر فشار می دهند تا عضلات سینه منقبض شوند، توده های مختلف و عدم تقارن پستانها و فرورفتگی مختصر پستانها ممکن است در نتیجه این مانورها ظاهر شوند. سپس در حالت و شكلی که زن به صورت طاق باز می خوابد و هر یک از پستانها را به دقت با انگشتان دست مخالف لمس می کند، در صورت لمس احتمالی یک توده و یا ناهنجاری و یا احتمالا وجود هر توده کوچک و بزرگ باید به پزشک متخصص مراجعه کند.
معاینه توسط پزشک متخصص زنان
معاینه فیزیکی پستانها در حالی آغاز می شود که بیمار در وضعیت قایم و نشسته بر لب تخت باشد.
پستانها از نظر فرورفتگی پوست، خیز، ناهنجاری، تورفتگی نوک، التهاب، تومور، اختلال در شکل مورد معاینه قرار می گیرد.
لمس غدد لنفاوی : نواحی زیر بغل و فوق ترقوه ای همواره جزئی از معاینه کامل پستان بوده، و بهتر است در حالی انجام شود که بیمار در وضعیت ایستاده باشد. برای معاینه کامل زیر بغل باید بازوها کمی از قفسه سینه دور گردد تا عضلات سینه ای شل باشند. لمس غدد لنفاوی در پیش بینی علائم سرطان سینه اهمیت زیادی دارد.
سخن پایانی
با استفاده از روش خودآزمایی یا معاینه خود ، که با ارائه روشهای صحیح در این بخش از مجله سلامتی راستینه معرفی شده، زنان به مراتب بهتر از پزشک قادر خواهند بود تا غده های کوچکتر را در پستانهای خود بیابند ، به خصوص زنان ۳۵ ساله و مسن تر باید ماهی یک بار چنین معاینه ای را در منزل به عمل آورند. مطالعات متعدد نشان می دهد در زنانی که از روش معاینه پستان خویش استفاده می کنند، سرطان پستان یافت شده به مراتب کوچکتر از دیگر موارد است. این روش مطمئن فاقد هزینه بوده و در صورت مشاهده تومور سریعتر می توان اقدام لازم را انجام داد.
مقاله مرتبط :اطلاعات عمومی برای پیشگیری از سرطان سینه
- کتابخانه راستینه
- دکتر کالید کوت
- احسانی خوانساری
منبع تصاویر
- drsenarathedirimanne
- Mum smear
- newbranch
- vemale
- sciencedaily
سلام خسته نباشید، سینه سمت چپ من اندازه یه باقالی بادکرده و قرمز شده دوبار عمل کردم یه بار سر پایی و بار دوم بیهوشی حالا دوباره باد کرده و قرمز شده پوست سینم میخاره و جایی که قرمز شده هم درد میکنه هم میسوزه! وقتی به سینم دقت میکنم معلومه که مریضه ، من باید چکارکنم خیلی اذیتم ، پرستو۲۳ ساله هستم