عوارض بعد از عمل جراحی قلب باز
تعداد بیمارانی که جراحی قلب باز می شوند در کل دنیا رو به کاهش است ولی همین تعدادی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار می گیرند ، نسبت به گذشته دچار عوارض بیشتری می شوند . با وجود معرفی روشهای پیشرفته باز کردن عروق قلب مانند آنژیوپلاستی ، بیماران بدحال تر و مبتلایان به بیماری عروقی پیشرفته ، افراد دیابتی و بیماران دچار اختلال عملکرد کلیه امروزه بیشتر از سابق جراحی قلب باز می شوند بنابراین احتمال ایجاد عوارض حین جراحی و بعد از آن نیز زیادتر شده است . معمولا افرادی که جراحی عمل قلب باز می شوند ، بیمارانی هستند که درمان آنژیوپلاستی برای آنها مفید نبوده است . هر چه بیماری قلبی پیشرفته تر باشد ، امکان عوارض ناشی از جراحی قلب باز بیشتر خواهد بود .
عوارض بعد از عمل جراحی قلب باز کدامند ؟
همراهان مجله سلامتی راستینه ، خوب است بدانند که عوارض جراحی عمل قلب باز چند نوع می باشد . بعضی از آنها حین عمل و بعضی از آنها بعد از عمل اتفاق می افتند . البته ممکن است عوارض دیررس هم دیده شود یعنی وقتی که بیمار برای دوران نقاهت در منزل به سر می برد . در مجموع هرچه بیشتر از روز عمل جراحی فاصله می گیریم ، خطرهای تهدید کننده ی سلامت بیمارانی که جراحی شده اند نیز کمتر می شود . در مجموع حدود ۱۳ درصد بیماران بعد از عمل جراحی قلب باز دچار عوارض ناشی از جراحی می شوند . این عوارض ممکن است در بیماران دیده شود .
سکته قلبی هنگام عمل جراحی
۳ درصد از بیماران حین عمل جراحی قلب باز دچار سکته قلبی می شوند . بالا رفتن بعضی از آنزیم های خاص نشان دهنده بروز سکته قلبی در بیمار ، حین عمل جراحی است . در افرادی که دچار درد شدید قفسه صدری قبل از عمل جراحی هستند ، رگ اصلی یا ۳ رگ قلبی درگیر است و بیماران خانم بیشتر مستعد سکته قلبی حین عمل جراحی قلب باز هستند .
مقاله مرتبط : علایم و نشانه های سکته قلبی
سکته مغزی هنگام عمل جراحی
هنگام عمل جراحی ، روی شریان یا رگ آئورت دستکاری هایی انجام می گیرد . به همین دلیل ممکن است ذراتی از آترواسکلروز حرکت کند و به مغز برسد . حرکت این ذرات داخل مغز ممکن است باعث آمبولی شود که منجر به سکته مغزی خواهد شد . گاهی علت این عارضه ، پایین آمدن فشار خون بیمار در طول عمل جراحی است به خصوص افرادی که قبل از عمل جراحی قلب باز ، فشار خون بالا داشته اند . ممکن است چنین بیمارانی به کما بروند و هرگز از کما خارج نشوند . گاهی هم اختلالات در تمرکز و حافظه دیده می شود که به مرور زمان قابل برگشت است . حدود دو درصد از چنین بیمارانی عوارض شدیدی پیدا می کنند و دچار اختلال عملکرد بعد از جراحی می شوند .
فیبریلاسیون دهلیزی
تقریبا ۴۰ درصد از بیمارانی که بعد از عمل جراحی قلب باز ، دچار فیبریلاسیون دهلیزی در روز دوم تا سوم می شوند ، این آریتمی شایع را تجربه می کنند . دهلیزها برای ایجاد ضربان قلب باید با هم منقبض شوند و خون داخل حفره ها را به فضای بطنی منتقل کنند . گاهی در اثر اختلال عملکرد و اختلال در هدایت الکتریکی ، در اصطلاح حالتی مانند پر پر زدن اتفاق می افتد که به آن فیبریلاسیون گفته می شود . در واقع همه ی قسمت های دهلیز با هم منقبض نمی شوند و این مساله باعث می شود خون کافی وارد بطن ها نشود و فیبریلاسیون رخ دهد که فرد را مستعد ایجاد لخته داخل دهلیز می کند . اگر لخته جدا شود ، ممکن است به سوی مغز و اندام های دیگر حرکت کند و به صورت سکته مغزی یا ایسکمی ( کاهش خونرسانی ) کلیه و سایر اندام ها بروز کند .
عوامل خطری که باعث ایجاد فیبریلاسیون دهلیزی می شوند ، فشار خون بالا و نارسایی قلبی قبل از عمل جراحی قلب باز هستند . البته جراح برای کاهش احتمال فیبریلاسیون دهلیزی از داروهایی استفاده می کند . هشتاد درصد از بیمارانی که بعد از عمل جراحی قلب باز دچار فیبریلاسیون دهلیزی می شوند ، خود به خود و طی ۲۴ ساعت به شرایط عادی بر می گردند .
نارسایی کلیه
عارضه بعدی در بیمارانی که تحت عمل جراحی قلب باز قرار گرفته اند ، نارسایی کلیه است . گاهی نارسایی کلیه شدید است و بیمار به دیالیز نیاز دارد . احتمال مرگ و میر در این گروه از افراد بسیار بالاست و عامل خطر در چنین بیمارانی، سن بالا ، ابتلا به دیابت ، اختلال در سطح کراتینین قبل از عمل جراحی و نارسایی قلبی است .
خونریزی بعد از عمل جراحی قلب باز
هنگام عمل جراحی درن هایی در ناحیه ی جراحی قرار داده می شود تا ترشحات را خارج کند . اگر ترشحات از یک مقداری بیشتر باشد نشان دهنده ی این است که از خلال پیوند ها نشت خون وجود دارد یعنی پیوند به خوبی انجام نگرفته است . چنین بیمارانی نیاز به عمل جراحی دوباره دارند و این کار احتمال مرگ و میر و عفونت جناغ را افزایش می دهد . زمان استفاده از لوله گذاری داخل ریه نیز طولانی تر خواهد بود .
مشکلات بعد از ترخیص
احتمال اینکه بیماران بعد ترخیص از بیمارستان دچار مشکل شوند وجود دارد ولی این احتمال با گذشت زمان کمتر می شود . بیماران و خانواده ها باید به اصول مراقبتی و توصیه ها دقت کنند .
سرفه
یکی از عوارض شایعی که بعد از عمل جراحی قلب باز ممکن است مدت زیادی طول بکشد سرفه است . حین جراحی ریه ها روی هم می خوابد و عمل تبادل هوا با دستگاه انجام می شود . برای اینکه ریه ها بتوانند عملکرد دوباره ی خود را از سر گیرند ، دستگاه هایی برای بهبود تنفس به بیماران داده می شود تا بتوانند عمل دم را با آن انجام دهند . این کار کمک می کند ریه ها باز شوند . علت عمده سرفه های مکرر بیمار باز نشدن ریه هاست . استفاده از دستگاه باید در خانه نیز ادامه یابد . اگر سرفه ها کمتر نشوند و به خصوص هنگامی که بیمار دراز می کشد ، شدت یابند ممکن است به علت تجمع مایع داخل ریه باشد . در این مواقع حتما باید بیمار را به پزشک متخصص ارجاع داد .
تجمع مایع داخل ریه
طی عمل جراحی قلب باز ، قلب را برای مدتی از حرکت باز می دارند . بعد از اتمام جراحی ممکن است بطن چپ دچار کاهش کارکرد شود . این عمل باعث می شود خون داخل ریه تجمع کند و از فضای ریه بیرون بزند . چنین مکانیسمی باعث جمع شدن و روی هم خوابیدن ریه ها می شود . تجمع مایع داخل ریه را می توان با دارو و گاهی هم با کشیدن مایع برطرف کرد .
سرفه ناشی از ریفلاکس
بعضی از بیماران بعد عمل جراحی دچار ریفلاکس می شوند . علت آن تجویز داروهای متعدد و جدیدی است که بیمار باید بعد از عمل جراحی مصرف کند . ریفلاکس باعث سرفه می شود و گاهی این سرفه ها با سرفه های ناشی از عوارض قلبی و جراحی اشتباه گرفته می شود . البته این موارد از سوی پزشک قابل شناسایی است .
درد جناغ و ستون فقرات
در جراحی قلب باز از ابزاری استفاده می شود تا بتوان جناغ سینه را حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر باز کرد . این روند یعنی فشار روی جناغ برای باز شدن ، علاوه بر استخوان جناغ به ستون فقرات بیمار هم فشار وارد می کند . به همین دلیل بسیاری از بیماران بعد از عمل علاوه بر درد جناغ سینه از درد ستون فقرات نیز شکایت می کنند .
درد قفسه سینه شاید برای بیمار نگران کننده باشد . گرچه بیمارانی که عمل جراحی قلب باز می شوند با درد های قلبی آشنایی دارند ولی باز هم باید به آنها اطمینان داد که احتمال دوباره ی گرفتگی عروق کم است و این درد عمدتا عضلانی و استخوانی ست و با تجویز قرص مسکن برطرف می شود . ممکن است درد تا یک تا دو سال بعد عمل جراحی ادامه پیدا کند . اغلب با استفاده از داروهای ضد درد تا حدودی بهبود حاصل می شود . گاهی گرم کردن محل درد و استفاده از فیزیوتراپی و لیزرهایی که در فیزیوتراپی استفاده می شود ، کمک زیادی به کاهش درد بیمار می کند .
تورم پا
عروق وریدی از پای بیمار برداشته می شود . این ورید ها قبل از عمل جراحی قلب باز ، وظیفه ی تخلیه ی خون از پا را برعهده داشتند . البته با برداشتن وریدها ، وریدهای جایگزین وجود دارد ولی تا شکل گیری دوباره و قوی تر شدن آنها برای اینکه بتوانند خون را به خوبی منتقل کنند ، ممکن است در همان پا تورم ایجاد شود . برای برطرف کردن یا کاهش دادن این مشکل بیماران ، جوراب هایی تجویز می شود که فشار مثبت ایجاد کند و از تجمع خون وریدی داخل پا جلوگیری شود تا وریدهای جدید شکل بگیرند و قطورتر شوند و بتوانند خون را بدون مشکل منتقل کنند .
هشدار مهم بعد از عمل جراحی قلب باز :
موارد گفته شده ، خطرناک نیستند ولی در صورتی که بیمار بعد ترخیص از بیمارستان دچار تنگی نفس ناگهانی شود ، احتمال بروز یک مشکل جدی مانند آمبولی ریوی وجود دارد . تنگی نفس تدریجی هم نیازمند بررسی است و بیمار در هر دو صورت باید به بیمارستان و پزشک خود مراجعه کند .
همانطور که گفته شد ، دردهای مربوط به قلب را بیماران می شناسند . دردهایی که با حرکت تشدید می شوند و دردهایی که با قرص های زیر زبانی و استراحت بهبود پیدا می کنند ، اما درصورتی که درد قفسه سینه همراه با تعریق سرد و تنگی نفس باشد ، بیمار باید هرچه سریع تر به مراکز درمانی تخصصی ارجاع داده شود .
مقاله مرتبط : انواع بیماری های قلبی کدام اند؟ دلایل ابتلا به بیماری های قلبی
- کتابخانه راستینه
- دکتر محمد حسین نجفی ( متخصص قلب و فلوشیپ )
منبع تصاویر
- intmss
- pharmaceutical-journal
- intensivecarehotline
- nextavenue
- sonoradentist
- images.wisegeek
- share.upmc
- hearthugger
- clevelandclinicmeded
- healthline
- trbimg
- rbhh-specialistcare
- fthmb.tqn
سلام نوه خواهرم مدت ۱۰ روزه عمل باز قلب انجام داده و تا حالا به هوش نیومده والان مشخص شده که یک لخته خون توی سرش هست خواهشن جواب بدید که چقد میتونه خطر ناک باشه
سلام خواهر زاده من تازه عمل باز قلب انجام داده وتو icuهستش و دچار عوارض بعد از عمل شده و هنوز بیهوشه این عوارض بعد از عمل تا چه حد میتونه خطرناک باشه لطفا بگید در ضمن ۱۶ ماهه هستند
خدایا حال مادرم را زود خوب کن
سلام پدر من اردیبهش ۹۹ عمل قلب باز انجام داده و سه رگ به گفته پزشکشان تعویض کرده اند بعد از یک هفته به خانه امد به خاطر شرایط کرونا زودتر مرخص شد ولی بعد از چند روز طی یک سرفه شدید از محل درین خون بیرون زد بعد از مراجعه به بیمارستان یک هفته بستری شد و آب داخل ریه وی خارج گردید بعد از ان مرخص شد اما در جناق سینه قسمت چپ یک حالات تلق و تلوق (انگار استخوانها در حال جابه جایی باشند) وجود داشت و طی یک برنامه حدود ۱۱ جلسه به فیزیوتراپی پرداخت و طی این دوران بهبود داشت در ویزیت اخر که باید اکو میشد نفس کم اورد و احتمال دادند که گرفتگی رگ داره اما دکتر جراح دستور اسکن هسته ای داد و امروز که جوابش رو بردیم پیشش گفت یک رگ گرفتگی داره که چیز مهمی نیست و رگ اصلی سالمه
می خوام بدونم ۱- چرا مجددا گرفتگی رگ اونم بعد از ۴ ماه پیش اومده؟
۲- آیا جای نگرانی داره یا خیر؟چون دکتر گفته انژیو کردن نیاز نیست
ممنون
پدر من عمل دریچه آئورت و پیوند رگ داشتن متاسفانه در حین عمل دچار خونریزی میشن
دکتر ایشون عنوان کردن علت خونریزی خورد شدن استخوان فقسه سینه بخاطر پوکی بوده ولی طبق تحقیقاتی که بنده انجام دادم علت خونریزی از نادرستی پیوند رگ اتفاق میافته.متاسفانه پدر بعد ار ۶ روز بیهوشی فوت شدن
لطفا پاسخ بدین آیا این امکان وجود داره که حونریزی از استخوان باشه؟؟؟؟
خدا رحمتشون بکنه
سلام پدر بزرگ بنده عمل قلب انجام دادن تعوض سه رگ تعویض دریچه بعد یک ماه دچار تب و لرز و سرفه میشدند و خیلی بی حال بعد چند روز در ccu بستری شدن بعد اینکه سرم سدیم کلراید زدن بهشون سه ساعت بعد حین حرف زدن دچار خونریزی مغزی میشه هر سه نوع خونریزی بعد تقریبا ۱۴ ساعت ایست قلبی میشه اما احیا میکنن بعد یک ساعت از ایست قلبی اول دوباره ایست قلبی میکنن بازم احیاش میکنن دفعه سوم ایست قلبی میکنن دیگه اخیا نمیشه و مرحوم میشن میخاستم از اساتید محترم بپرسم اخه علتش چی بوده کلا حالشون بعد عمل عالی بود چرا یهو اینجوری شد ؟
مادر من عمل قلب باز کرد و در حین عمل سکته ضدید قلبی کرد و مستقیما به خود قلب شوک دادن برای احیا ولی احیا نشد تا به مغزش اسیب زد وبعد از سه روز بیعوشی متاسفانه فوت شدن و داغ بر دل ما نهادند.خدا رحمتشون کنه عزیز دلمو.مادرمو رفیقمو.برای شادی روحش صلوات😢
ايا واقعا راسته كه ميگن بيماراني كه عمل قلب باز انجام دادند خطر مرگ ناگهاني بعد از ١٠ سال تهديدشون ميكنه؟
سلام پدر بزرگ بنده عمل قلب باز کرده ، بعد سه روز هنوز هوشیار نیست و فقط گاهی چشمهایش را باز می کند و می بندد ، و خیلی روی تخت بی قرار هستند ، آیا ممکنه دچار مشکل خاصی شده باشند حین عمل ؟
ايا واقعا راسته كه ميگن بيماراني كه عمل قلب باز انجام دادند خطر مرگ ناگهاني بعد از ١٠ سال تهديدشون ميكنه؟
مادر من سال ٩١عمل قلب باز كردند و الان دوباره دچار نشكل شدن و سكته كردن و دكتر بعد از پنج روز بستري در سي سي يؤ مي خواهد آنژيو گرافي كند آيا خيلي خطر دارد ؟
سلام-آنژیو گرافی یک راه تشخیص گرفتگی رگهای قلب می باشد-
معمولا يك آزمايش بيخطر است اما در موارد نادر اگر در حين عبور كاتتر بيمار دچار مشكل شود، معمولا ميتوان به سرعت داروهاي لازم را به طور مستقيم به داخل قلب تزريق و مشكل را رفع كرد.
سلام. ممنون از مطالب مفیدتون