اختلال عملکرد نعوظ (ED) چیست؟ علائم، دلایل، تشخیص و درمان آن
اختلال عملکرد نعوظ (ED) زمانی رخ میدهد که یک مرد مشکلات مداوم و مکرری در حفظ نعوظ داشته باشد. این اختلال اگر بدون درمان بماند، می تواند مقاربت جنسی را دشوار سازد. از هر ۵ مرد یک مرد این اختلال را گزارش کرده است و این تعداد با بالا رفتن سن افزایش می یابد. در این مقاله از راستینه به شرح این اختلال و راههای درمان آن می پردازیم.
اختلال عملکرد نعوظ (ED) در مقابل میل جنسی ضعیف
چندین نوع اختلال عملکرد جنسی در مردان وجود دارد، از جمله میل جنسی ضعیف و مشکل در انزال. اما ED به طور خاص به مشکلات مربوط به دستیابی و یا حفظ نعوظ اشاره دارد. مردان مبتلا به اختلال عملکرد نعوظ اغلب میل جنسی سالم دارند با این حال بدن در پاسخ به این میل جنسی شکست میخورد. در اغلب موارد، دلیل فیزیکی برای این مشکل وجود دارد.
علائم ED
علائم اختلال عملکرد نعوظ (ED) عبارتند از:
- نعوظ هایی که برای مقاربت جنسی بیش از حد نرم باشند.
- نعوظ هایی که برای مقاربت جنسی بیش از حد کوتاه باشند.
- ناتوانی در دستیابی به نعوظ.
- مردانی که نمی توانند به نعوظ برسند و یا طوری نعوظ را حفظ کنند که برای تکمیل مقاربت جنسی نتواند به اندازه کافی طول بکشد یا به اندازه کافی سفت و سخت باشد، دچار اختلال در عملکرد نعوظ هستند.
چه کسانی دچار ED میشوند؟
اختلال عملکرد جنسی و اختلال عملکرد نعوظ (ED) با بالا رفتن سن مردان رایج تر میشود. با افزایش سن از ۴۰ تا ۷۰ سال، درصد ED کامل از ۵٪ به ۱۵٪ افزایش می یابد. اما این بدان معنا نیست که مسن تر شدن، پایان زندگی جنسی شماست. اختلال نعوظ می تواند در هر سنی درمان شود. همچنین ED میتواند در مردان با سابقه دیابت، چاقی، سیگار کشیدن، فشار خون بالا شایع تر باشد. تحقیقات نشان می دهند که مردان آفریقایی-آمریکایی دو برابر سایر گروه های نژادی به خاطر ED جویای مراقبت های درمانی هستند.
مکانیسم اختلال عملکرد نعوظ (ED)
نعوظ زمانی رخ می دهد که خون دو حفره که به عنوان کورپورا کاورنوسا شناخته میشوند، را پر میکند. این مسئله باعث می شود که آلت تناسلی مرد بزرگ و سفت شود، بسیار شبیه به یک بادکنک که با هوا پر میشود. این فرآیند با پیامهایی از مغز و اعصاب تناسلی تحریک میشود. هر چیزی که مانع این پیامها شود یا جریان خون به آلت تناسلی مرد را محدود کند، می تواند به اختلال عملکرد نعوظ منتهی شود.
علل ED: بیماری های مزمن
ارتباط بین بیماری های مزمن و اختلال عملکرد نعوظ (ED) از جمله دیابت قابل توجه است. مردان مبتلا به دیابت نسبت به مردانی که دیابت ندارند، دو تا سه برابر بیشتر احتمال دارد به اختلال در نعوظ مبتلا شوند. در میان مردان دچار اختلال نعوظ، افراد مبتلا به دیابت ممکن است به اندازه ۱۰ تا ۱۵ سال زودتر از مردان بدون دیابت این مشکل را تجربه کنند. با این حال، شواهد نشان می دهند که کنترل سطح قند خون می تواند این خطر را به حداقل برساند. بیماری های دیگری که میتوانند به ED منجر شوند، شامل بیماری های قلبی عروقی، آترواسکلروز (سخت شدن سرخرگها)، بیماری کلیه و اسکلروز متعدد هستند. این بیماری ها می توانند جریان خون یا پیام های عصبی در سراسر بدن را مختل کنند.
علل ED: شیوه زندگی
انتخاب هایی در شیوه زندگی که گردش خون را مختل میکنند، می توانند در اختلال عملکرد نعوظ (ED) نقش داشته باشند. سیگار کشیدن، مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی، و سوء مصرف مواد مخدر ممکن است به عروق خونی آسیب رسانده و جریان خون به آلت تناسلی مرد را کاهش دهند. سیگار کشیدن باعث می شود مردان مبتلا به آترواسکلروز به طور خاص به ED آسیب پذیر شوند. داشتن اضافه وزن و ورزش بیش از حد اندک نیز در ابتلا به این اختلال نقش دارند. مطالعات نشان می دهند مردانی که به طور منظم ورزش میکنند خطر ابتلا به ED در آنها پایینتر است.
علل ED: جراحی
جراحی، از جمله درمان جراحی برای سرطان پروستات، سرطان مثانه، یا BPH گاهی اوقات میتواند به اعصاب و عروق خونی در نزدیکی آلت تناسلی مرد آسیب برساند. در برخی موارد، آسیب عصبی دائمی است، و بیمار برای رسیدن به نعوظ نیاز به درمان دارد. در برخی دیگر، عمل جراحی موجب ED موقت میشود که بعد از ۶ تا ۱۸ ماه به خودی خود بهبود می یابد.
علل ED: دارو
ED ممکن است یکی از عوارض جانبی داروها باشد، از قبیل برخی از داروهای فشار خون، داروهای ضد افسردگی، و آرام بخش ها. مردان در صورتی که شک دارند که داروی تجویزی یا داروی بدون نسخه ای میتواند موجب مشکلات نعوظ میشود، باید با پزشک خود صحبت کنند. هرگز بدون مشورت با پزشک خود هیچ دارویی را متوقف نکنید.
علل ED: روانشناختی
اختلال نعوظ معمولا عاملی فیزیکی دارد، به ویژه در مردان مسن تر. اما عوامل روانی نیز می توانند در بسیاری از موارد اختلال نعوظ عاملی برای این مشکل باشند. کارشناسان می گویند استرس، افسردگی، اعتماد به نفس ضعیف، و اضطراب در عملکرد می توانند موجب اختلال در فرایندی شوند که به نعوظ منتهی میشود. همچنین این عوامل می توانند در مردانی که به خاطر عوامل فیزیکی دچار ED شدند، موجب بدتر شدن این اختلال شوند.
ED و دوچرخه سواری
تحقیقات نشان می دهند دوچرخه سواران مشتاق بیش از سایر ورزشکاران از اختلال در نعوظ رنج میبرند. مشکل در شکل برخی از صندلی های دوچرخه است که کف لگن را تحت فشار قرار میدهند. این قسمت بین مقعد و کیسه بیضه شامل عروق و اعصاب است که برای تحریک جنسی حیاتی هستند. دوچرخه سوارانی که هر هفته ساعت های زیادی را دوچرخه سواری میکنند میتوانند از صندلی های طراحی شده برای محافظت کف لگن استفاده کنند.
تشخیص ED: معاینه فیزیکی
برای تشخیص ED، پزشک از شما در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سوالاتی خواهد پرسید. پزشک برای کشف نشانه هایی مانند گردش خون ضعیف یا مشکل عصبی معاینه فیزیکی کاملی انجام می دهد. پزشک شما ناهنجاری های ناحیه تناسلی که می توانند موجب مشکلات نعوظ شوند را نیز بررسی میکند.
تشخیص ED: تست های آزمایشگاهی
چندین آزمایش می تواند به تشخیص مشکلات جنسی مردان کمک کند. اندازه گیری میزان تستوسترون می تواند تعیین کند که آیا عدم تعادل هورمونی، که اغلب با کاهش میل جنسی مرتبط میشود، وجود دارد یا خیر. شمارش سلولهای خونی، سطح قند خون، میزان کلسترول و تست های عملکرد کبدی می توانند شرایط پزشکی که ممکن است ED به شمار روند، را آشکار سازند.
ED: آیا نشانه ای از بیماری قلبی است؟
در برخی موارد، ED می تواند علامت هشدار دهنده یک بیماری جدی تر باشد. مطالعه ای نشان می دهد ED عامل پیش بینی کننده قوی حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی است. محققان می گویند تمام مردان مبتلا به ED باید برای بیماری های قلبی عروقی مورد بررسی قرار گیرند. این بدان معنی نیست هر مرد مبتلا به اختلال نعوظ دچار بیماری های قلبی خواهد بود، یا این که هر مرد مبتلا به بیماری قلبی ED، دارد اما بیماران باید از این ارتباط آگاه باشند.
درمان ED: تغییر در شیوه زندگی
بسیاری از مردان مبتلا به اختلال نعوظ با ایجاد چند تغییر در شیوه زندگی قادر به بهبود عملکرد جنسی خود هستند. ترک سیگار، کاهش وزن، و ورزش بیشتر، اغلب می توانند به بهبود خون جریان کمک کنند. در صورتی که شک دارید که مصرف دارو می تواند در ED نقش داشته باشد، با پزشک خود در مورد تنظیم دوز یا جایگزین دارویی دیگر صحبت کنید.
درمان ED: داروهای خوراکی
احتمالا ویاگرا به گوشتان خورده است، اما ویاگرا تنها قرص، برای اختلال عملکرد نعوظ (ED) نیست. این گروه از داروها شامل سیالیس، لویترا، استاکسین و استندرا نیز می باشند. تمام آنها از طریق بهبود جریان خون به آلت تناسلی در هنگام تحریک اثر خود را میگذارند. آنها به طور کلی ۳۰-۶۰ دقیقه قبل از فعالیت جنسی مصرف می شوند و باید بیش از یک بار در روز مورد استفاده قرار گیرند. سیالیس می تواند تا ۳۶ ساعت قبل از فعالیت جنسی و همچنین در دوز روزانه کمتر مصرف شود. استاکسین در دهان حل میشود. تمام آنها برای ایمنی باید ابتدا توسط پزشک تایید شوند.
درمان ED: تزریق
در حالی که قرص ها برای اختلال عملکرد نعوظ (ED) مناسب هستند، برخی از مردان با تزریق مستقیم دارو به داخل آلت تناسلی نعوظ قویتری را حفظ میکنند. داروهای تایید شده برای این منظور، با گسترش عروق خونی کار میکنند که باعث میشوند آلت تناسلی مرد برای جریان خون بیشتر آماده شود. یکی دیگر از گزینه های تزریق، قرار دادن یک پلت دارو به مجرای ادرار است. این پلت می تواند در عرض ۱۰ دقیقه نعوظ را آغاز کند.
درمان ED: دستگاه خلاء (پمپ)
دستگاههای خلاء برای ED، که پمپ نیز نامیده می شوند، جایگزینی برای دارو هستند. آلت تناسلی مرد در داخل یک سیلندر قرار داده میشود. یک پمپ هوا را از خارج سیلندر میکشد، و یک خلاء نسبی در اطراف آلت تناسلی مرد ایجاد میشود. این کار باعث می شود آلت تناسلی پر از خون شود، و به نعوظ منتهی شود. یک باند الاستیک در اطراف پایه آلت تناسلی گذاشته میشود که نعوظ را در طول مقاربت حفظ می کند.
درمان ED: جراحی
اگر اختلال عملکرد نعوظ (ED) به خاطر انسداد در یک شریان منتهی به آلت تناسلی مرد ایجاد شود، در اغلب موارد عمل جراحی می تواند جریان خون را بازگرداند. داوطلبان خوب برای عمل جراحی، مردان معمولا جوان هستند که انسداد ناشی از صدمه به محل انشعاب یا لگن دارند. این روش برای مردان مسن تر با تنگی گسترده شریان توصیه نمی شود.
درمان ED: ایمپلنت
در مردان مبتلا به اختلال عملکرد نعوظ (ED) مداوم، ایمپلنت آلت تناسلی می تواند عملکرد جنسی را بازگرداند. یک ایمپلنت باد شده از دو سیلندر استفاده میکند که با عمل جراحی در داخل آلت تناسلی مرد قرار داده میشود. هنگامی که نعوظ مطلوب است، مرد از پمپ برای پر کردن سیلندر با سیال تحت فشار استفاده میکند. یکی دیگر از گزینه ها، ایمپلنت انعطاف پذیر است، که نعوظ را با میله های جراحی کاشته شده تقویت میکند.
درمان ED: روان درمانی
حتی زمانی که ED علت فیزیکی شناخته شده ای دارد، روان درمانی می تواند سودمند باشد. درمانگر می تواند به مرد و همسرش تکنیک هایی را به منظور کاهش اضطراب عملکرد و بهبود صمیمیت آموزش دهد. این درمان می تواند به زوجین کمک کند با استفاده از دستگاه های وکیوم و ایمپلنت مشکل خود را حل کنند.
درمان ED: درمانهای جایگزین
قبل از مصرف مکمل هایی برای اختلال در نعوظ با پزشک صحبت کنید. این مکمل ها می توانند حاوی ۱۰ ماده تشکیل دهنده و یا بیشتر باشند که ممکن است بیماریهای دیگر را پیچیده کنند. در این میان جینسنگ آسیایی و ژینکو بیلوبا (در اینجا دیده می شود) محبوب هستند، اما تحقیقات خوب زیادی در رابطه با اثر آنها وجود ندارد. برخی از مردان متوجه میشوند که مصرف یک مکمل DHEA توانایی آنها را برای ایجاد نعوظ بهبود می بخشد. متاسفانه، ایمنی طولانی مدت مکمل های DHEA ناشناخته است. اکثر پزشکان استفاده از آن را توصیه نمی کنند.
درمان ED: هشدار به خریداران مکمل های درمانی ED
جستجویی کوچک در وب ده ها نمونه از “مکمل های غذایی” که ادعا می کنند ED را درمان میکنند، را نشان می دهد. اما FDA هشدار می دهد که بسیاری از این مکمل ها چیزی نیستند که به نظر می رسند. یک بررسی نشان داد قرص ها اغلب حاوی داروهای تجویزی هستند که بر روی برچسب ذکر نشده اند، از جمله مواد تشکیل دهنده فعال در ویاگرا. این مسئله انسان را در معرض خطر تداخلات دارویی خطرناک قرار میدهد.
ED: کاهش خطر
برخی نکات برای کاهش خطر ابتلا به ED عبارتند از:
- ورزش و حفظ وزن سالم.
- سیگار نکشیدن.
- اجتناب از مصرف الکل و سوء مصرف مواد مخدر.
- تحت کنترل قرار دادن دیابت.
بحث در مورد ED با شریک زندگی خود
طبیعی است که در هنگام برخورد با ED خشمگین و یا خجالت زده شوید. اما فراموش نکنید که شریک زندگی شما نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. گفتگوی صادقانه در مورد ED کمک خواهد کرد شریک زندگی شما گزینه های تشخیص و درمان را درک کند. این کار می تواند به همسرتان این اطمینان را بدهد که شما علاقه خود را نسبت به او از دست نداده اید.
منبع تصاویر
سلام
من مشکل زود انزالی دارم بعضی وقتها ۵ دقیق هم میشور ولی غالبا کمتر از ۲ دقیقه ارضا میشم.
حدود ۲ ساله این مشکل پیش اومده.
لطفا راهنمایی کنید