افزایش تصادفات منجر به مرگ ناشی از مصرف مواد شبه افیونی
اطلاعات جمع آوری شده از دو دهه در آمریکا نشان دهنده روش دیگری است که این داروهای تجویزی زندگی بشر را تهدید میکنند. به عنوان نشانه ای دیگر در تاکید اینکه مواد افیونی امریکا تا چه حد مهلک و کشنده هستند، محققان افزایش هفت برابری برای تصادفات منجر به مرگ در پی تاثیر داروهای مسکن نسخه ای گزارش کردند.
افزایش هفت برابری تصادفات منتهی به مرگ ناشی از مصرف مواد شبه افیونی
به گفته محققان دانشگاه کلمبیا، تجویز داروهایی مثل اکسی کدون (اکسی کانتین)، هیدروکودون (ویوپروفن) و مورفین چهار برابر شده است یعنی از ۷۶ میلیون در سال ۱۹۹۱ به نزدیک ۳۰۰ میلیون در سال ۲۰۱۴، رسیده است، بنابراین تعجب آور نیست که این داروها نقش مهمی در مرگ های ناشی از تصادفات رانندگی ایفا کنند.
استنفورد چیوری، پژوهشگر ارشد این مطالعه، گفت: “افزایش قابل توجه در نسبت رانندگانی که در آزمایشات مشخص شده است، از داروهای مسکن تجویزی مصرف کرده اند، نگرانی قابل ملاحظه ای در سلامت عمومی ایجاد کرده است.”
چیوری گفت که داروهای تجویزی می توانند موجب خواب آلودگی، اختلال در تفکر و کاهش سرعت واکنش شوند و این مسائل به نوبه خود می توانند مهارت رانندگی را مختل کنند.
وی افزود: “مصرف داروهای نسخه ای ضد درد و سوء مصرف آنها ممکن است در تصادفات رانندگی موثر باشند. تحقیقات بیشتر برای ارزیابی این اثر ضروری است.”
چیوری عضو هیئت علمی در بخش بیهوشی کالج پزشکان و جراحان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک است.
او تنها کسی نیست که در مورد این روند نگران است.
به گفته جی. تی. گریفین، رئیس ادامه امور دولتی در سازمان غیرانتفاعی، سازمان MADD در مورد افزایش استفاده از مواد شبه افیونی در سراسر کشورها و تاثیر این داروها بر ایمنی جاده های ما نگران است.
گریفین توضیح داد، هیچ آزمایش معتبری برای اختلال با داروهای دیگر وجود ندارد. MADD همیشه به قربانیان تمام رانندگانی که به همین خاطر جان خود را از دست داده اند، خدمت کرده است و همچنان متعهد به از میان برداشتن رانندگی در حالت مستی و مبارزه با رانندگی افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند، است.
برای این گزارش چیوری و دستیارش دکتر گوآها لی، استاد اپیدمیولوژی در دانشکده بهداشت عمومی میلان در کلمبیا، دو دهه از اطلاعات گزارش شده از سیستم گزارشگری تحلیلی مرگ و میر، که توسط اداره ایمنی ترافیک در بزرگراه های ملی جمع آوری شده اند، را مورد مطالعه قرار دادند.
چیوری و لی روی رانندگانی که در عرض یک ساعت پس از تصادف با وسیله نقلیه فوت کردند، تمرکز کردند.
محققان دریافتند که از حدود ۳۷۰۰۰ راننده در این تجزیه و تحلیل، ۲۴ درصد از آنها در بدن خود داروهایی داشتند، که ۳ درصد آنها داروهای تجویزی بودند.
به گفته چیوری و لی، در میان ۳ درصد از رانندگانی که آزمایش آنها برای داروهای تجویزی مثبت اعلام شد، ۳۰ درصد نیز دارای سطوح الکل بالا بوده و ۶۷ درصد از داروهای دیگر استفاده کرده بودند.
در زنان نسبت به مردان آزمایشات، بیشتر برای داروهای تجویزی مثبت بودند، ۴ درصد در مقایسه با ۳ درصد.
در میان رانندگان مردی که در تصادفات اتومبیل کشته شدند، شیوع داروهای مخدر تجویزی از بین سال های ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۹ کمتر از ۱ درصد افزایش یافت و بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ تقریبا بیش از ۵ درصد افزایش پیدا کرد. محققان دریافتند، در میان زنان، این افزایش از حدود ۱ درصد به بیش از ۷ درصد در همین بازه زمانی رسیده است.
این گزارش اخیرا در مجله آمریکایی بهداشت عمومی منتشر شده است.
لی در بیانیه ای گفت: “شیوع مواد شبه افیونی در درجه اول بر اساس تعداد تلفات به خاطر مصرف بیش از حد چنین داروهایی تعیین شده است. مطالعه ما نشان می دهد که افزایش مصرف
مواد شبه افیونی ممکن است پیامدهای نامطلوب سلامتی را به مراتب بیش از میزان مرگ و میر ناشی از اوردوز (مصرف بیش از حد) سوق دهد.”
یک کارشناس ایمنی سفر در این زمینه اظهار داشت که گفتن اینکه افزایش وجود داروهای تجویز شده به خاطر افزایش آزمایش برای آن در طول زمان بوده است، دشوار است.
جیم هیدلند، سخنگوی مدیران انجمن ایمنی بزرگراه، گفت: همچنین مشخص نیست که آیا پروتکل های مورد استفاده برای آزمایش رانندگانی که در تصادفات رانندگی فوت کرده اند، از ایالتی به ایالتی دیگر یکسان بوده است یا خیر.
هیدلند گفت: از این داده ها، میزانی که داروهای ضد درد مخدر، علت تصادفات بوده اند، نیز مشخص نیست. وجود یک داروی به معنای اختلال در عملکرد رانندگی نیست.”
وی افزود: “با وجود این، من معتقدم که نتیجه گیری این تحقیق درست است. آنها مواد شبه افیونی بیشتری نسبت به ۲۰ سال پیش پیدا کرده اند. که این روند همراه با روند تولید مواد مخدر بیشتر و مرگ و میر بیشتر ناشی از مخدرها همراه است. این مسائل به این بستگی دارند که پزشکان و داروسازان به بیماران خود بگویند که هنگام رانندگی این داروها را مصرف نکنند.”
مقاله مرتبط : آشنایی با برخی داروهای اعتیادآور !
- Stanford Chihuri, MPH, staff associate/data analyst, department of anesthesiology, College of Physicians and Surgeons, Columbia University Medical Center, New York City; J.T. Griffin
- chief government affairs officer, Mothers Against Drunk Driving; Jim Hedlund, Ph.D., spokesman
- Governors Highway Safety Association; July 27, 2017, American Journal of Public Health
- medlineplus
- HealthDay
منبع تصاویر
- d1arsn5g9mfrlq.cloudfront
- qtxasset
نظرات کاربران