سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

پزشکی جادویی و خرافات در درمان ها

از زمانهای بسیار دور این احساس در انسان پیدا شد که او در زندگی با موجودات شریر و ماوراء الطبیعه رو به رو است. او برای مبارزه با آنها ، آیینهای جادویی را به عنوان سلاح دفاعی خویش یافت. لطفا با مجله راستینه همراه باشید.

پزشکی جادویی

مذاهب سنتی، پزشکی جادویی و اوهام و خرافات :

بشر همه جا ارواح را در کمین خود می دید تا به وی ضربه بزنند. این ارواح خبیث جایگاه شان زیر زمین بود که از میان مردگان بر می خاستند و میگریختند و در میان زندگان پراکنده می شدند و به آنان حمله می کردند. نمتار (Namtar) یعنی طاعون و اید پا (Idpa) یعنی تب همچون بلاهایی بر شهر نازل می شدند، دیوهای شریری که حاکم شبهای بیابانها، مغاکها، دریاها، کوهها، مردابها و بادهای جنوب بودند و بالاخره بختکهای نر و ماده با کابوسهای وحشتناکی که خود داشتند و ماسکیم (Maskim) تله گزار و دیو خبیث بیابانها اوتوق (Utuq) و دیو فریب تلال (Telal) و آلال (Alal) دیو ویرانگر در کمین انسانها بودند که به آنها صدمه وارد سازند.
هنگامی که انسان اولیه عالمی از ارواح برای خود ساخت، بدون آنکه ماهیت واقعی و تمایلات آنها را بداند، درصدد برآمد که خشنودی آنها را جلب کند و از آنها در امور خود استمداد جوید؛ به این ترتیب است که بر جانگرایی بر اشیاء ، که ریشه دیانت اولیه است، عامل دیگر سحر و جادو افزوده شده است، و این سحر به منزله روح شعایر دینی به شمار می رود. مردم پولینزی (Polynesia) در استرالیا، بر این عقیده اند که در جهان اقیانوسی از نیروی سحرآمیز وجود دارد؛ این نیرو امانا نام دارد. جادوگر کسی است که بر اقیانوس مزبور دست دارد و از آن در حل مشکلات برخوردار می شود.

 

سحر و جادو

به کار بستن روش تقلیدی

شیوه هایی که در ابتدا برای جلب کمک ارواح و پس از آن خدایان به کار می رفته روش تقلیدی بوده است. در روش تقلیدی هر کار را که انسان می خواسته خدایان انجام دهند نظیر آن کار را انجام می داده است. منظور انسان اولیه این بود که خدایان از او یاد گرفته و آن کار را بکنند، مثلا اگر با خشکسالی روبرو بودند و جادوگر از خدا باران می خواسته، آب روی زمین می پاشیده و یا برای آنکه خوب برای خدا توضیح داده باشد آب را روی درختی می ریخته است. بشر اورینباک هم به قصد کمک به شکارچیان نقاشیهایی رسم می کرده است. رییس یا شاید جادوگر قبیله شکل جانوری را می کشید و سپس شکارچی تیری را رسم می کرد که گویی در بدن حیوان فرو رفته و او را کشته است پس از آنکه شکارچی به شکار می رفت و حیوان حقیقی را شکار می کرد عامل آن را تأثیر جادوی هنرمند می دانست و به این عمل جادوی احساسی گفته می شد.
قبيله كافرها (Kaffir) یعنی مردمان بانتو زبان جنوب شرقی آفریقا زمانی که خشکسالی مردمانشان را تهدید می کرد از کشیش خود می خواستند تا چتر خود را باز کند و بر سر گیرد و به کشتزار برود تا باران بیاید. در سوماترا زن نازا مجسمه کودکی درست کرده و آن را در بغل می گیرد به این امید که هرچه زودتر جنینی در شکم او ظاهر گردد. در مجمع الجزایر بایار در مالزی، زنی که در آرزوی مادر شدن به سر می برد، برای بچه دار شدن عروسکی از پارچه قرمز درست می کند و سینه به دهان عروسک می گذارد و دعاهای مخصوص می خواند. سپس کسانی را نزد مردم روستا می فرستد تا این خبر را همه جا منتشر سازد که او باردار شده است و دوستان و آشنایان برای تبریک گفتن نزد او بیایند.

در بورنئو، قبیله دایاک، وقتی که جادوگر می خواهد درد زایمان را بر زائو آسان نماید، خود جادوگر در مقابل زن زائو حرکات وضع حمل را انجام میدهد. جادوگر با کارهایش می خواهد به کمک نیروی سحر و جادو زن زائو را وادار سازد که از او تقلید کرده و بچه را به دنیا آورد. گاهی هم شخص جادوگر سنگی همچون جنینی به شکم خود می بندد و در ضمن انجام دادن حالت زایمان در برابر زن حامله، آن را به پایین می اندازد تا بچه هم از آن تقلید کرده و بیرون آید.

 

اوهام و خرافات

بهره گیری از روش تلقین

روش تلقین از طریق سرمشق دادن مخصوصا در مورد حاصلخیز کردن زمین زیاد به کار می رفت. در آفریقای جنوبی قوم زولو (Zulu) آلت تناسلی مرد جوانی را که می مرد می بریدند و آن را پس از بریان کردن و خشک شدن به صورت پودر در می آوردند و روی مزارع خود می پاشیدند. زولوها بر این باور بودند که با پاشیدن پودر مزبور کشتزارهای شان حاصلخیز خواهد شد.
در نزد برخی از ملل این رسم وجود دارد که در فصل بهار از میان خود شاه و ملکه ای انتخاب می کنند و سپس آن دو در یک مجلس علنی با هم همبستر می شوند. این کار را می کنند تا مزارع شان عبرت گرفته و محصول فراوان بدهد.
در جاوه ، کشاورزان در کشتزارها با زنان خود بارها و بارها رابطه جنسی دارند تا محصول شان زیاد شود.
همه این کارها برای آن بوده که آن مردمان ساده دل از تأثیر ماده نیتروژن در حاصلخیزی زمین اطلاعی نداشتند. آنها بدون آنکه بدانند گیاهان هم همچون انسانها نرو ماده دارند باروری زمین را به باروی زنان تشبیه می کردند. در این دوره ، پزشکی جادویی و خرافات در درمانها بسیار باورپذیر بود .
غالبا در هنگام بذرافشانی، جشنهای ویژه ای برپا می ساختند و زن و مرد بدون رعایت کردن هیچ قاعده ای با هم در می آمیختند. از برپایی این جشنها سه منظور مورد نظر بوده است: اول اینکه به این ترتیب یادی از گذشته خود می کردند و زمانی را به یاد می آوردند که همه از آزادی جنسی برخوردار بودند؛ دوم آنکه فرصتی به دست می آوردند تا زنهایی را که همسرانشان عقیم بودند باردار شوند؛ و سوم آنکه در ابتدای بهار به زمین بفهمانند که از محافظه کاری زمستان بیرون آمده و بذرهایی را که به آن سپرده شده در خود پرورش داده و چند ماه بعد محصول فراوان بدهد. چنین جشنهایی در میان ملل فطری مخصوصا قبیله کامرون کنگو، کافرها (مردم بانتو زبان جنوب شرقی آفریقا) و قبیله هوتنتوت (Hottentot) در جنوب غربی آفریقا و قبیله بانتو (شعبه مهم نژادی و زبانی آفریقا) دیده می شود.
درباره این قبیله اخیر رولی ( H . Rowley) مبلغ مذهبی می گوید: «جشن درو بسیار شبیه جشنهای باکوس در نزد یونانیان قدیم است. ممکن نیست کسی این مراسم را به چشم ببیند و شرمنده نشود… نه تنها اباحت جنسی ملعون در مورد کسانی که تازه دین مسیح را پذیرفته اند اجرا می شود، بلکه غالبا صورت اجباری دارد و هر کس را که به تماشای آنان بایستد وادار می کنند در این عمل اباحی شنیع با آنان شرکت جوید. روسپیگری با کمال آزادی رواج پیدا می کند و قبح عمل زنا برداشته می شود؛ این، در نتیجه محیطی است که فراهم می شود. هیچ مردی که در آنجا حاضر است حق ندارد که با زن خود عمل جنسی انجام دهد.
( اِباحَت : به معنی روا دانستن . به تکلیف اعتقادی نداشتن و انجام محّرمات را جایز دانستن )
جشنهایی این چنین، در تمدنهای قدیمی نیز برپا می شد. جشنهای با کانالیا (Bacchanalia) در یونان باستان، جشن ساتورناليا (Saturnalia)، جشن دیوانگان (Fate des Faus) در فرانسه، جشن بهار (Mayday) در انگلستان و تقریبا در همه جا کارناوالی مشاهده میشود.

 

نیروی سحرآمیز

نثار قربانی برای به دست آوردن محصول بیشتر :

در بعضی نواحی، از جمله نزد مردمان «پاونی» و گوایا کیل شعایر کشاورزی صورت بدشکلی داشته است. آنها مردی را می کشتند و خون خود او را در زمان بذرافشانی بر زمین می پاشیدند تا محصولات کشاورزی بهتر شود؛ بعدها به جای انسان حیوانی را قربانی می کردند و خونش را برای به دست آوردن محصول بهتر و بیشتر در مزارع می پاشیدند. هنگامی که وقت درو می رسید و محصول خود را درو میکردند، آن را تجدید حیات مرد قربانی شده تعبیر می کردند. به همین جهت بود که پیش از قربانی کردن انسان و پس از آن برای او مقام تقدس و خدایی قایل می شدند. مردم ساده در آن زمان بر این باور بودند که خورشید هر روز یک بار می میرد و یک بار هم زنده می شود؛ هر غروب به منزله مرگ و نیستی خورشید است و هر بامداد نیز حیات یافتن مجدد آن می باشد.
قربانی کردن در روزگاران گذشته تقریبا در میان همه ملت ها شایع بوده است. مثلا در جزیره کارولینا در خلیج مکزیک یک مجسمه فلزی بزرگی به دست آمده که در داخل آن بقایای مربوط به انسان یافت شده است. بقایای انسانی مزبور نشان دهنده این حقیقت است که در آن روزها آزتکهای باستان بدین طریق انسان را در راه خدایان خود قربانی می کرده اند. فینیقیها و کارتاژها (شهری قدیم در ساحل شمالی آفریقا) و دیگر ممالک سامی نژاد قربانیهای انسانی به مولوخ (Moloch) تقدیم می کردند.

مولوخ مخوفترین خدایان بچه خوار عامونی بود. مولوخ در دره مجاور اورشلیم مقر بنی هیوم جایگاه داشت. تندیس آهنین این خدا پیروان خود را به شرارت و تباهی می کشاند و از سرنوشت هلاکت بار آنان لذت می برد. نام مولوخ از واژه عبرانی ملک به معنی پادشاه گرفته شده است. آیین پرستش او به نیت طلب سلامتی و طول عمر برای شاه انجام میشد. پرستندگان در برابر، از او انتظار داشتند که پادشان نیروی جادویی خود را در راه سود و صلاح مردم به کار اندازد و به ویژه به محصولات کشاورزی آنان فراوانی و برکت دهد.
اما بهای مولوخ خیلی سنگین بود چون مردم برای خوشایند بتشان کودکان خود را به آتش می افکندند و مولوخ که تا گلوی خود از جان کودکان معصوم قربانی شده انباشته بود همچنان بر دره هیوم فرمانروایی داشت. مراسم پرستش مولوخ بسیار هیجان انگیز و وحشتناک بود بدین صورت که هنگام انجام مراسم طنین کر کننده سنج و شیپور و طبل فضا را با چنان خروش وحشیانه ای میانباشت که فریاد استغاثه قربانیان داخل تندیس آهنین خاموش میشد و به گوش کسی نمی رسید و کودکان بینوا به طرز فجیعی کشته میشدند.

مقاله مرتبط : آیا هیپنوتیزم حقیقت دارد؟

 

خرافات در درمان

مولوخ بچه خوار، مخوفترین خدایان

هم اکنون در زیمبابوه (رودزیای سابق) در آفریقای شرقی، این عادت دیده می شود. بی تردید این عمل نتیجه آن بوده است که مردم به آدمخواری عادت داشته و چنین می پنداشتند که خدایان نیز گوشت انسان را دوست دارند. این کیفیت پس از آنکه آدمخواری از میان رفته برقرار مانده است. با وجود این در نتیجه تکامل اخلاق بشر شعایر دینی مزبور به تدریج تغییر یافته و خدایان نیز رفته از لطافت اخلاقی بندگان خود تقلید کرده و در نتیجه گوشت حیوان به جای گوشت انسان پذیرفته شده است. چنین بوده است که در اساطیر یونان آهویی جای ایفیگنیا را گرفته و قوچی به جای اسماعیل ذبیح قربانی شده است. با گذشت زمان حتی گوشت حیوان هم برای خدایان حالت حرمت پیدا کرد و این از آن جهت بود چون خود کاهنان به غذای لذیذ بیش از خدایان نیاز داشتند و فقط امعاء و احشاء و استخوانهای قربانی در مذبح را به خدایان تسلیم می کرده اند.

 

ویل دورانت

ویل دورانت می فرماید: دانش ، کشف تدریجی نادانی خودمان است .

 

نکته پایانی :

مطلب پزشکی جادویی و خرافات در درمانها، اشاره ای مختصر بود به جهل و نادانی انسان اولیه در قبایل بدوی . علاقه مندان به مطالعه می توانند به منابع بیشتری در این حوزه مراجعه فرمایند.

مقاله مرتبط : درمان نیش عنکبوت زهردار

 

 

منابع

  • کتابخانه راستینه
  • زندگی روزمره انسان ماقبل تاریخ، مارجوری کوئنل وسی. اچ. کوئنل، ترجمه اسدالله ملک کیانی، انتشارات علمی و فرهنگی، تهران، ۱۳۶۵، صفحه ۹۳.
  • تاریخ جادوگری، دکتر ایرج گلسرخی، نشر علم، تهران ۱۳۷۷، صفحه ۲۱-۲۲.
  • تاریخ تمدن (مشرق زمین گاهواره تمدن)، ویل دورانت، ترجمه احمد آرام و دیگران، انتشارات آموزش و انقلاب اسلامی، تهران، ۱۳۷۲، صفحه ۷۸-۸۰٫

منبع تصاویر 

  • amazon
  • edinburghlive
  • desktopimages
  • magsargas
  • jhunewsletter

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

آماده شدن برای ملاقات با پزشک

هرآنچه که باید از توده‎ها و غدد لنفاوی بدانیم

اطلاعات پزشکی

علائم ناتوانی جنسی در مردان

علائم ناتوانی جنسی در مردان چیست؟

سلامت عمومی

کیست گانگلیون یا کیست مچ دست

چقدر از کیست می‌دانیم؟

اعتیاد به سیگار و مواد مخدر

ماری‌جوانا

ماری‌جوانا و تاثیرات آن بر سلامت جسم و ذهن

کتابخانه راستینه

موسی بن میمون

نظرات جنسی ابن میمون در مصر

سلامت جنسی

رابطه جنسی زن چاق

چاقی و رابطه جنسی

کمک های اولیه

درمان شپش

درمان شپش

اختصاصی

هیپنوتیزم

آیا هیپنوتیزم حقیقت دارد؟

اختصاصی

هندوانه

بهترین خوراکی ها برای کمک به اختلال نعوظ

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *