سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

پارگی مینیسک زانو چیست ؟ تعریف٬پیشگیری و درمان آن

مانند بسیاری از آسیب های زانو، پارگی مینیسک میتواند دردناک و ناتوان کننده باشد. متاسفانه، پارگی مینیسک کاملا معمول میباشد. در حقیقت پارگی مینیسک یکی از فراوان ترین آسیبهای غضروف زانو میباشد.

همه چیز درباره پارگی مینیسک 

مینیسک چیست؟ مینیسک یک تکه ای از غضروف در زانوی شما میباشد که زانو را زیر سازی و پایدار میکند. مینیسک از استخون ها در مقابل فرسایش و پارگی محافظت میکند. اما همه ی آن چیزی که رخ میدهد یک پیچیدگی زانو میباشد که مینیسک را پاره میکند. در برخی موارد، یک قطعه ای از غضروف پاره شده، میشکند، سست میشود و در مفصل زانو میافتد که منجر به قفل شدن آن میشود.

پارگی مینیسک

پارگی مینیسک در ورزش های برخوردی مانند فوتبال و همچنین وزرش های غیربرخوردی که نیاز به پرش و برش (عبور) دارند مانند والیبال و بسکتبال معمول میباشد. پارگی مینیسک میتواند زمانی که فرد جهتش را در حین دویدن به صورت ناگهانی تغییر میدهد، رخ دهد و اغلب همزمان با سایر آسیب های زانو، مانند آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL) رخ میدهد. پارگی مینیسک یک خطر ویژه برای ورزشکاران مسن تر میباشد چون مینسک با افزایش سن ضعیف میشود. بیش از ۴۰% از افراد ۶۵ سال یا مسن تر به پارگی مینیسک دچار میشوند.

پارگی مینیسک زانو

احساس پارگی میتنیسک چگونه است؟

علایم پارگی مینیسک شامل موارد زیر میشود:

  • درد در زانو
  • ورم
  • احساس ترکیدن در طی آسیب
  • خم و راست کردن دشوار پا
  • تمایل زانو برای گیر کردن یا قفل شدن

در ابتدا، این درد ممکن است بد نباشد. شما حتی ممکن است در طی آسیب، بازی هم بکنید. اما به محض اینکه التهاب جمع میشود زانوی شما احتمالا کاملا آسیب دیده است.

برای تشخیص پارگی مینیسک، پزشک شما یک بررسی کامل را به شما ارائه میکند. او میخواهد که جزئیات نحوه ی آسیب دیدگی شما را بشنود. اشعه X ممکن است لازم باشد تا استخوان های شکسته و سایر مشکلات رد شوند. شما همچنین ممکن است نیاز به اسکن MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) داشته باشید که یک ارزیابی مفصل تر از غضروف زانو را ممکن می سازد.

جراحی پارگی مینیسک

درمان پارگی مینیسک چگونه است؟

درمان پارگی مینیسک بستگی به اندازه و موقعیت پارگی دارد. سایر عواملی که درمان را تحت تاثیر قرار می دهند شامل سن، سطح فعالیت، و آسیب های مربوطه میباشد. بخش بیرونی مینیسک، که اغلب به آن منطقه قرمز گفته میشود دارای یک منبع خونی مناسب میباشد و برخی موارد اگر پارگی کوچک باشد، میتواند به خودی خود التیام پیدا میکند. در مقابل، دو سوم داخلی مینیسک، که تحت عنوان منطقه سفید شناسایی میشود، یک منبع خونی مناسب ندارد. پارگی ها در این منطقه به خودی خود بهبود پیدا نمی کنند چون این منطقه فاقد رگ های خونی که بتوانند مواد مغذی مورد نیاز برای درمان را با خود حمل کنند، می باشد.

خوشبختانه، همه مینیسک ها نیاز به جراحی ندارند. اگر زانوی شما قفل نمیشود، ثابت است و نشانه ها برطرف شده اند، درمان غیرجراحی ممکن است کافی باشد. برای تسریع بهبود، شما میتوانید:

  • زانوی خود را استراحت دهید: اگر زانو دردناک است، فعالیت هایی که شامل قدم زدن هستند را محدود کنید. از عصا برای تسلی درد استفاده کنید.
  • برای کاهش درد و ورم، زانوی خود را سرد کنید: آن را ۱۵-۲۰ دقیقه هر ۳-۴ ساعت یکبار به مدت ۲-۳ روز و یا تا زمانی که درد و ورم وجود دارد انجام دهید.
  • زانوی خودتان را کمپرس کنید: از یک بانداژ کشی یا از نوع نئوپرن استفاده کنید تا ورم زانوی خودتان را کنترل کنید.
  • زمانی که شما نشسته اید یا دراز کشیده اید: زانوی خودتان را با یک بالشتی که زیر پاشنه پای خودتان قرار میدهید بالا نگه دارید.
  • از داروهای ضد التهابی استفاده کنید: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند آدویل، آلوه، یا مورتین به درد و ورم کمک میکند. به هرحال، این داروها میتوانند اثرات جانبی مانند افزایش ریسک خون ریزی و زخم را به همراه داشته باشند. آنها تنها باید گهگاه مورد استفاده قرار بگیرند مگر اینکه پزشک شما چیز دیگری تجویز کند.
  • از ورزشهای کششی و استحکامی برای کمک به کاهش فشار روی زانوی خودتان استفاده کنید: از پزشک خود بخواهید که به شما یک فیزیوتراپ معرفی کند تا شما را راهنمایی کند.
  • از فعالیت های ضربه ای مانند دویدن و پریدن اجتناب کنید.

ترمیم پارگی مینیسک

به هرحال، این درمان های محافظه کارانه، همیشه کافی نیستند. اگر یک پارگی مینیسک بزرگ باشد، ناپایدار باشد یا موجب ایجاد نشانه های قفل شده شود، جراحی ممکن است برای ترمیم یا حذف لبه های ناپایدار لازم باشد. این روند معمولا تا حدی ساده می باشد و شما اغلب میتوانید در همان روز به خانه بروید. اگر ترمیم انجام شود، شما ممکن است بعداز آن نیاز به یک بند برای حفاظت داشته باشید.

برای ۸۵% تا ۹۰% از افرادی که برای پارگی مینیسک جراحی می شوند، نتایج کوتاه مدت، خوب تا عالی می باشد. اما در دراز مدت، افرادی که دارای آسیب مینیسکی بزرگ می باشند که غیر قابل ترمیم نیز میباشد ممکن است در معرض ریسک بالاتری از توسعه ی آرتریت های زانو قرار بگیرند.

فیزیوتراپی زانو

چه زمانی زانوی من بهتر می شود؟

زمان بهبود برای زانوی شما بستگی به تعدادی از عوامل دارد، از جمله اینکه مینیسک زانوی شما تا چه حدی شدید است. بهبود کامل بعد از جراحی ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد که بستگی به انواع روش های اجرا شده و همچنین سایر عوامل دارد. اما در ذهن داشته باشید که افراد با سرعت های متفاوتی بهبود پیدا میکنند. در بیشتر موارد به منظور به حداقل رساندن عوارض و تسریع بهبود، فیزیوتراپی بعد از جراحی مورد استفاده قرار میگیرد.

اگر تیم پزشکی شما موافقت کند، شما میتوانید یک فعالیت جدید را انجام دهید که درد زانوی شما را در حین بهبود بدتر نکند. برای مثال، دوندگان میتوانند شنا کنند.

هرآنچه که شما انجام میدهید، نباید شدید باشد. تلاش نکنید که قبل از موارد زیر، به سطح فعالیت فیزیکی قبلی خودتان بازگردید:

  • شما بتوانید کاملا زانوی خودتان را بدون درد خم و راست کنید.
  • زمانی که قدم میزنید، آهسته میدوید، با سرعت میدوید یا میپرید، هیچ دردی در زانوی خودتان احساس نکنید.
  • زانوی شما دیگر ورم نداشته باشد.
  • زانوی آسیب دیده شما به قدرت زانوی غیر آسیب دیده شما باشد.

اگر شما قبل از اینکه زانویتان بهبود پیدا کند شروع به استفاده از آن کنید، میتوانید باعث وارد آمدن آسیب بیشتر به آن شوید.

پیشگیری از پارگی مینیسک

من چطور میتوانم از پارگی مینیسک جلوگیری کنم؟

پیش گیری از پارگی مینیسک مشکل است چون این پارگی ها معمولا نتیجه یک حادثه هستند. اما برخی اقدامات احتیاطی ممکن است ریسک آسیب زانو را کاهش دهد. شما باید:

  • شما باید با تمرینات منظم ماهیچه های ران خود را قوی نگه دارید.
  • قبل از ورزش با فعالیت های سبک گرم کنید.
  • بین تمرین های خودتان زمانی را برای استراحت به بدن خود بدهید. ماهیچه های خسته می توانند ریسک آسیب به شما را بالا ببرند.
  • مطمئن شوید که کفش های شما حمایت کافی را برای شما ارائه میکنند و کاملا متناسب هستند.
  • انعطاف پذیری را حفظ کنید.
  • هرگز به صورت ناگهانی شدت تمرین خودتان را افزایش ندهید. تغییرات را آهسته اعمال کنید.

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • American Academy of Orthopedic Surgeons: ”Meniscal Tears.”
  • Calmbach, W. American Family Physician, Sept. 1, 2003
  • WebMD
  • Davis, M. Expert Guide to Sports Medicine, American College of Physicians Press, 2005.
  • Rouzier, P. The Sports Medicine Patient Advisor, second edition, SportsMed Press, 2004.

  • منبع تصاویر utahorthopediccenters , chiroeco , eastshoremed , drkhalfayan , livestrong

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

زیبایی

ورزش دوران بارداری

آنچه باید در مورد تمرینات EMS بدانید

پوست و مو

بوتاکس کردن

۷ نکته‌ای که باید پیش از بوتاکس کردن بدانید

تغذیه و سلامتی

زنجبیل

۳۰ خوراکی که باعث کاهش درد مفاصل و التهاب می شوند!

کمک های اولیه

گزیدگی ساس

درمان گزیدگی ساس

کمک های اولیه

جدا شدن شانه

درمان جدا شدن شانه

کمک های اولیه

درمان آسیب دیدگی انگشت دست در خانه

درمان آسیب دیدگی های انگشت دست

کمک های اولیه

کشیدگی و رگ به رگ شدن

درمان کشیدگی و رگ به رگ شدن

رانینگ تایتل

بی‌خوابی

۵ مشکل سلامتی که باعث بی‌خوابی می‌شود!

کمک های اولیه

شکستگی دست

درمان شکستگی دست (از شانه تا مچ)

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. محمد ابن نصیر گفت:

    سلام سایتی با مطالب متنوع واموزنده موفق باسید