مشکلات بعد از کمبود خواب
در این مقاله از راستینه به دلیل این سوال که چرا کمبود خواب میتواند باعث خطاهای ذهنی شود می پردازیم.
تا به حال متوجه شده اید که خواب کم در شب می تواند در روز بعد شما را دچار مشکل کند؟
پژوهشی جدید نشان می دهد که فقدان خواب مانع ارتباط بین سلول های مغزی می شود و موجب خطاهای ذهنی موقت میشود که بر حافظه و ادراک بصری اثر می گذارد. این امر می تواند به مشکلات ناشی از موارد جزئی مانند فراموش کردن کلید هنگام خروج از منزل تا عواقب جدی تر مانند عدم آگاهی در هنگام رانندگی منجر شود.
دکتر فراید، استاد جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس و دانشگاه تل آویو در اسرائیل، محقق ارشد این مطالعه گفت: “ما کشف کردیم که نیاز بدن به خواب نیز باعث می شود که توانایی عملکرد درست نورون ها [سلول های مغزی] مختل شود. این مسئله به خطاهایی در چگونگی درک و واکنش نسبت به جهان اطراف ما منجر میشود.”
فراید افزود: خستگی شدید “تاثیر مشابهی مانند مصرف بیش از حد الکل بر روی مغز دارد. با این وجود هیچ استاندارد قانونی یا پزشکی برای شناسایی رانندگانی که بیش از حد خسته هستند، مانند روشی که رانندگان مست را هدف قرار می دهد، وجود ندارد.”
این مطالعه شامل ۱۲ بیمار مبتلا به صرع بود که قبل از عمل جراحی الکترودهایی در مغز آنها قرار داده شد تا مشخص کنند که منشأ تشنج آنها چیست. آنها در تمام طول شب بیدار نگه داشته شدند تا باعث تشنج شود.
از بیماران خواسته شد تا چندین عکس را با سرعت هر چه تمام تر، طبقه بندی کنند در حالی که الکترودها فعالیت سلول های مغزی که حافظه و ادراک بصری را کنترل می کردند، را ثبت می کردند. به همان نسبت که بیماران بیشتر خواب آلوده بودند، این سلولهای مغز کندتر و دشوارتر کار میکردند.
یوال نیر در نشست خبری UCLA گفت: “ما شگفت زده شدیم وقتی مشاهده کردیم که چگونه محرومیت از خواب موجب کاهش فعالیت سلول های مغزی می شود.” وی محققی در گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی دانشگاه تل آویو است.
نیر افزود: “برخلاف واکنش سریع معمول، نورونها به آرامی پاسخ دادند و ضعیفتر شدند، و انتقال آنها به مدت طولانی تری طول کشید.”
کاهش فعالیت سلولهای مغزی با امواج مغزی کندتر همراه بود.
فراید گفت: “امواج کُند و خواب مانند، فعالیت و عملکرد مغز بیمار را مختل کرد. “این پدیده نشان می دهد که مناطق انتخابی مغز بیماران در حالت خواب بودند، و این مسئله باعث بروز خطاهای ذهنی شد، در حالی که بقیه مغز بیدار بود و به طور معمول عمل می کرد.”
به گفته محققان، این مطالعه که در ۶ نوامبر در مجله Nature Medicine منتشر شده است، نشان می دهد که چقدر خطر کمبود خواب میتواند مهم باشد.
تحقیقات پیشین، محرومیت از خواب را با افزایش خطر افسردگی، چاقی، دیابت، حمله قلبی و سکته مغزی مرتبط دانسته اند.
فراید و نیر قصد دارند تا به مطالعه فواید خواب و مکانیزمی که در پیشگیری از بروز خطاهای ذهنی کمک میکند، ادامه دهند.
مقاله مرتبط : روزها چه کنیم که شب خواب بهتری داشته باشیم؟
- University of California, Los Angeles, news release, Nov. 6, 2017
- HealthDay
- medlineplus
منبع تصاویر
- rd
- media.spokesman
- claimsjournal
نظرات کاربران