آشنایی با بیماری های آمیزشی
بیماری های آمیزشی دارای سه نوع مهم می باشند : سیفلیس ( Syphilis ) سوزاک ( Gonorrhoea ) ، اورتریت یا التهاب میزراء ( Uretnritis ) که از راه تماس جنسی انتقال می یابند .
انواع بیماری های آمیزشی
اطلاعاتی درباره سیفلیس ( Syphilis )
سیفلیس ، از خطرناک ترین بیماری های آمیزشی ست . سیفلیس اگر چه مانند سوزاک و اورتریت زیاد دیده نمی شود ولی شدیدترین نوع بیماری مقاربتی است . سیفلیس در ردیف یکی از بیماری های آمیزشی و عفونی نظیر پیان ( Yaws ) می باشد که در مناطق استوائی که دارای باران های شدید می باشند شیوع دارد . میکروب سیفلیس ممکن است یکی از اشکال بیماری های استوائی باشد که خود را با وضع محیط های مختلفی که در آنها مردم زیاد پوشیده و تماس بدنی کمتر دارند تطابق داده است .
سیفلیس دوره کُمُونی ( کُمُون : پنهان شدن . مخفی شدن ) طولانی دارد و معمولاً یک تا دو هفته وقت لازم است تا علائم بیماری ظاهر گردد . بیماری با یک زخم بی درد در اعضاء تناسلی آغاز می گردد . این زخم به کندی بهبود می یابد . برآمدگی های فاقد درد نیز ممکن است در کشاله ران دیده شود .
در صورتی که بیماری تشخیص داده نشود علائم مرحله ی دوم بعد از چند هفته و یا چند ماه ناپدید گشته و بیمار احساس می کند حالش خوب شده است . در این زمان سیفلیس به حالت کمون ادامه می یابد . در این حالت ممکن است بیماری سال ها ادامه داشته باشد .
در دوران کُمُون ، میکروب بیماری زنده مانده و بعد از گذشت چندین سال ممکن است دوباره فعالیت خود را از نو آغاز نموده و موجب گردد که بیماری وارد مرحله ی سوم شود . همچنین ممکن است آماسهایی به نام گم ( Cummas ) بروز کرده و بعد تبدیل به زخم های مهلک گردد . در این مرحله سیستم عصبی نیز در معرض حمله ی میکروب ها قرار گرفته و پرده های مغز و نخاع شوکی ملتهب گردند و حالت ترمبوس در رگ هایی که برای مغز و نخاع شوکی خون می رسانند ایجاد گردد و در نتیجه موجب نوعی سکته شود .
علائم سیفلیس مرحله اول ممکن است در نتیجه بیماری های بسیار معمول نیز ایجاد گردد . خوشبختانه آثار شوم سیفلیس تنها در مواردی ظاهر می گردد که بیماری مدت های متمادی در بوته فراموشی مانده باشد .
سوزاک در زنان و مردان
سوزاک بیماری بسیار رایجی می باشد که از زمان های قدیم شناخته شده است . بیماری سوزاک در مردان به صورت التهاب میزراء یا مجرای ادرار ، دو تا ده روز بعد از یک مقاربت عفونی و آلوده آغاز می گردد .
دفع ادرار معمولاً توام با درد و ناراحتی و خروج چرک زرد متمایل به سبز از آلت تناسلی می باشد . دهانه ی مجرای ادراری سرخ رنگ می گردد ولی از سایر جهات ، بیمار احساس می کند حالش خوب است .
در زنان در مرحله اولیه سوزاک غالباً علائمی دیده نمی شود . اگر سوزاک در مجرای ادرار باشد دفع ادرار توأم با ناراحتی خواهد بود و در مواردی که بیماری دیگری نیز وجود داشته باشد ناراحتی توأم با خروج چرک خواهد شد . سایر قسمت هایی که در معرض آلودگی و عفونت می باشند عبارتند از آنوس و گردن رحم ، که در ناحیه ی گردن رحم بی اندازه خطرناک است .
اطلاعاتی درباره اورتریت
( اورتریت غیر گونوکوکی ) یکی از بیماریهای آمیزشی در مردان می باشد که با خروج چرک همراه است اما دوران کمون آن زیاد و معمولاً چهارده روز و یا بیشتر است ، خروج چرک از لحاظ مقدار احتمالاً کمتر می باشد ولی کیفیت آن بیشتر شبیه بلغم تیره است تا چرک .
در زنان در مراحل اولیه تا زمانی که در واژن التهابی در اثر انگل واژینالی تریکمومونا واژینالیس ( Trichomona Vaginalis ) ایجاد نگردد علائم بیماری دیده نخواهد شد . ولی پس از ایجاد التهاب احتمال خروج چرک از واژن و سرخی و دردناکی قسمت خارجی دهانه ی رحم وجود دارد .
بیماری آمیزشی ( اورتریت غیر گونوکوکی ) در تراز سوزاک بهبود می یابد اما در مواردی که به موقع تشخیص داده نشده و معالجه نگردد موجب التهاب مفصل ها ( Arthrtis ) و التهاب عنبیه ی چشم ( Lvits ) می گردد .
اشخاصی که علائمی در خویشتن ملاحظه کنند و یا کسانی که احساس خطر آلودگی نمایند باید فوراً در صدد معالجه برآیند . حتی کسانی که بدون وجود علائمی در مورد آلودگی خویش احساس تردید نمایند باید مورد معاینه قرار گرفته و آزمایش های لازم درباره شان به عمل آید .
داروهای ضد بیماری های آمیزشی
اشخاصی که مشکوک از سرایت بیماری های آمیزشی به خویشتن هستند باید فورا مورد معاینه قرار گیرند و اِلا تأمل برای بروز علائم بیماری موجب تأخیر در معالجه و ایجاد خطر خواهد شد . ( درمانگاه های مجهز و راحت اولین قدم در پیکار علیه بیماریهای آمیزشی می باشند )
پنی سیلین هنوز مؤثرترین دارو جهت مبارزه با سیفلیس است . مگر اینکه بیمار در مقابل این دارو حساسیت نشان دهد . در چنین مواردی داروهای دیگری می توان تجویز کرد ولی این داروها کمتر مؤثرند و لازم است مواظبت و مراقبت بیشتر بعد از معالجه مبذول گردد .
برای بیمارانی که در مرحله ی اول سیفلیس هستند تقریباً مدت ۱۰ روز ، روزانه یک پنی سیلین تزریق می گردد بعد از این معالجات لازم است به مدت طولانی مریض تحت مراقبت قرار گرفته و آزمایشات متعدد به عمل آید ولی باید گفته شود که معالجات مؤثر واقع می شوند .
معالجه ی سیفلیس درجه دوم به وضع شخص بستگی دارد . همان داروها در این حالت موثرند و به طور کلی نتایج معالجه نیز رضایت بخش است .
بسیاری از موارد بیماری سوزاک نیز در مقابل پنی سیلین واکنش مساعدی نشان می دهند اما پاره ای از میکروبها در مقابل اثرات این داروها مقاوم هستند . در نتیجه پنی سیلین هایی با دوز و اثر طولانی است تزریق میگردد . در برخی موارد لازم است آنتی بیوتیک های گران قیمت استعمال گردد . پنی سیلین در معالجه ی اورتریت غیرگونوکوگی موثر نیست ولی در بسیاری موارد می توان به وسیله ی آنتی بیوتیک هایی با طیف زیاد اقدام به معالجه نمود . همچنین به بیماران تذکر داده می شود که قبل از بهبودی کامل از آمیزش جنسی خودداری نمایند .
نکته : خطر عمده این است که بیماران تصور می کنند که معالجه ی بیماری های آمیزشی سهل و آسان است و در نتیجه به محض از بین رفتن علائم بیماری از مراجعه به درمانگاه ها خودداری می نمایند . بسیاری از این اشخاص عامل سرایت بیماری های آمیزشی بوده و می توانند سایرین را آلوده سازند .
به گفته کارشناسان ، اشخاص مورد تماس بر دو نوعند :
- اشخاصی که بیماری از آنها سرایت کرده و آنها عبارتند از روسپیان و زنان بیگانه ای که برحسب تصادف با آنها برخورد کرده .
- اشخاصی که ممکن است به وسیله ی این شخص به آنها سرایت کند از قبیل همسر ، نامزد . همانطور که می دانیم ، زوج هایی که به یکدیگر وفا دارند از خطر بیماری های آمیزشی در امان می باشند ولی اگر یکی از زوجین از مرزهای وفاداری تجاوز نماید خطر ابتلاء برای هر دو وجود دارد .
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
منبع تصاویر
نظرات کاربران