سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

نوشیدنی های شیرین می توانند به قلب شما صدمه بزنند!

اگر از طرفداران سودا، آبمیوه‌های شیرین و نوشیدنی‌های ورزشی پرشکر هستید، احتمالا دارید به ضرر قلب‌تان عمل می‌کنید.

یک بررسی جدید نشان می‌دهد که استفاده‌ی مداوم از نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر برای فرونشاندن تشنگی، نه تنها در افزایش وزن شما دخیل است بلکه شانس ابتلای شما به دیابت نوع ۲ و سندروم متابولیک – دسته‌ای از بیماری‌هایی که خطر ابتلای شما به بیماری قلبی را افزایش می‌دهند – را نیز بالا می‌برد.

 

مضرات نوشیدنی های شیرین

مضرات نوشیدنی های شیرین

فادیل ایسوپ،نویسنده‌ی ارشد این مطالعه و استاد دانشگاه استلنبوش در آفریقای جنوبی می‌گوید: «بعضی از مطالعات نشان می‌دهند که مصرف فقط ۲ وعده نوشیدنی شیرین‌شده با شکر در هفته با افزایش خطر ابتلا به سندروم متابولیک، دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است.»

او می‌گوید: «مطالعه‌های دیگر دریافتند که نوشیدن حداقل یک نوشیدنی شیرین‌شده با شکر در روز با افزایش فشار خون مرتبط است.» او اضافه می‌کند که هشداردهنده‌تر آن است که برخی مطالعات دریافتند که نوشیدنی‌های شیرین می‌توانند باعث افزایش فشار خون در نوجوانان شوند.

با توجه به انجمن قلب آمریکا، سندروم متابولیک زمانی اتفاق می‌افتد که شما ۳ یا تعداد بیشتری از عوامل خطر متعاقب برای بیماری قلبی را داشته باشید: چاقی شکمی، سطوح بالای تری‌گلیسیرید (یک نوع چربی خون)، سطوح پایین HDL (کلسترول خوب)، قند خون بالا و سطوح قند خون ناشتای بالاتر از حد نرمال (اما نه آنقدر بالا که دیابت در نظر گرفته شود).

این بررسی شامل ۳۶ مطالعه بود که به بررسی اثرات نوشیدنی‌های شیرین روی سلامت متابولیک و قلب پرداختند. این مطالعه‌ها در عرض ۱۰ سال گذشته انجام شدند.

به گفته‌ی محققان، این مطالعات نتایج مختلفی داشتند. اما اکثر آنها ارتباطی بین نوشیدنی‌های حاوی شکر و ایجاد سندروم متابولیک را نشان دادند. همچنین اکثر مطالعات به بررسی افرادی پرداختند که در هفته بیش از ۵ نوشیدنی قندی مصرف می‌کردند.

ایسوپ می‌گوید که دقیقا مشخص نیست چگونه این نوشیدنی‌ها احتمال سندروم متابولیک را افزایش می‌دهند اما قطعا مصرف بیش‌ازحد نوشیدنی‌های قندی با اندازه‌ی دور کمر بالاتر – یک فاکتور در سندروم متابولیک – و افزایش وزن مرتبط است. چنین نوشیدنی‌هایی با کاهش حساسیت به انسولین (یک عامل خطر برای دیابت)، التهاب، کلسترول غیرطبیعی و فشار خون بالا نیز مرتبط دانسته شده‌اند.

 

نوشیدنی های شیرین

ایسوپ خاطرنشان می‌کند: «افرادی که نوشیدنی‌های شیرین مصرف می‌کنند، به اندازه‌ی آنهایی که غذاهای جامد می‌خورند، احساس سیری نمی‌کنند – حتی اگر مقدار کالری مشابهی مصرف کرده باشند.» و این عدم احساس سیری ممکن است باعث شود که آنها بیشتر بخورند یا بنوشند.

دکتر جوئل زونسزین، مدیر مرکز دیابت بالینی در مرکز پزکی مونته‌فیور در نیویورک می‌گوید که میوه‌ها، مثال خوبی برای این مسئله هستند.

او توضیح می دهد: «اگر شما یک سیب بخورید، بسیار راحت‌تر سیر می‌شوید. سیب علاوه بر قند دارای مقدار زیادی فیبر نیز هست و حس سیری بسیار بهتری ایجاد می‌کند. اما هنگامی که شما یک لیوان آب سیب می‌نوشید، قند حاصل از ۳ تا ۴ سیب را دریافت می‌کنید، آن هم بدون هیچ فیبری. این یک دوز بسیار غلیظ‌تر از قندی است که سطح قند خون را افزایش خواهد داد.»

دکتر ویلیام سفالو از انجمن دیابت آمریکا می‌گوید که مطالعات حاضر در این بررسی، مطالعات مشاهده‌ای بودند. این گونه مطالعات، نقطه‌ی شروع خوبی برای بررسی مشکلات پزشکی هستند اما نمی‌توانند یک رابطه‌ی علت و معلولی را اثبات کنند.

سفالو می‌گوید: « با این حال آنچه که می‌توانیم از آن مطمئن باشیم، آن است که نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر، مقدار قابل‌توجهی کالری اضافی فراهم می‌کنند و هیچ‌گونه ارزش تغذیه‌ای ندارند. و کالری های اضافه که فراتر از مقدار موردنیاز بدن برای انجام فعالیت‌های عادی هستند، به نوبه‌ی خود به افزایش وزن منجر می‌شوند.» و اضافه وزن، یک عامل خطر مهم برای دیابت نوع ۲ و همچنین بسیاری از عوامل خطر بیماری‌های قلبی است.

او می‌گوید: « در نهایت، نوشیدن آب، بهترین شکل آبرسانی به بدن برای تمام افراد است – با دیابت یا بدون دیابت.»

سفالو خاطرنشان می کند که یک استثنای مهم، افراد مبتلا به دیابت هستند که قند خون‌شان پایین است (به‌خصوص آنهایی که از انسولین استفاده می‌کنند). در این مورد، ضروری است که برای جلوگیری از عوارض جدی، سطوح قند خون آنها به‌سرعت افزایش یابد. یک نوشیدنی شیرین‌شده با شکر مانند آب میوه یا سودا می‌تواند این کار را به‌خوبی انجام دهد.

 

 

 

منابع

  • M. Faadiel Essop, Ph.D., professor, Stellenbosch University, South Africa; Joel Zonszein, M.D., director, clinical diabetes center, Montefiore Medical Center, New York City; William Cefalu, M.D., chief scientific, medical and mission officer, American Diabetes Association; Nov. 2, 2017, Journal of the Endocrine Society
  • HealthDay
  • medlineplus

منبع تصاویر 

  • thesun
  • images.agoramedia

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

زیبایی

غبغب

غبغب و چگونگی رهایی از آن

پوست و مو

لیفتینگ با نخ

لیفتینگ با نخ و همه چیز درباره آن

اطلاعات پزشکی

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک: علائم، دلایل و درمان

تغذیه و سلامتی

پسته برای سلامتی

پنج خاصیت عالی پسته برای سلامتی

پوست و مو

آماده شدن برای لیفت بازو

از لیفت بازو بیشتر بدانید

زیبایی

ورزش دوران بارداری

آنچه باید در مورد تمرینات EMS بدانید

اطلاعات پزشکی

رزاشیا

از رزاشیا چه می دانیم؟

سلامت عمومی

نتایج آزمایش

چگونه آزمایش های خود را متوجه شویم؟

سلامت عمومی

آزمایش کلسترول

تفسیر نتایج آزمایش کلسترول

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *