ارتباط مصرف استامینوفن در بارداری با خطر ابتلا به مشکلات رفتاری در کودکان
استامینوفن به عنوان داروی ضد درد در دوران بارداری استفاده می شود. اما شواهد جدیدی نشان می دهند که این دارو با افزایش خطر ابتلا به ADHD در کودکان ارتباط دارد.
محققان در نروژ با مطالعه بر روی نزدیک به ۱۱۳،۰۰۰ کودک دریافتند احتمال ابتلا به اختلال بیش فعالی (ADHD) در بچه هایی که مادرانشان در دوران بارداری استامینوفن مصرف کرده بودند ، کمی بیشتر است.
اگرچه منظور، استفاده طولانی مدت استامینوفن به خصوص یک ماه یا بیشتر بود.
احتمال ابتلا به بیش فعالی در کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری، ۲۹ روز یا بیشتر استامینوفن مصرف کردند، در مقایسه با زنانی که از این دارو استفاده نکرده بودند، دو برابر بیشتر بود.
از سوی دیگر، خطر ابتلا به ADHD در کودکانی که مادرانشان در طی بارداری یک هفته یا کمتر از دارو استفاده می کردند، با کاهش روبه رو شد.
استامینوفن که با نام تجاری تیلنول شناخته می شود، ماده فعال در بسیاری از مسکن ها است.
مطالعه جدید، به رهبری ایویند یستروم از موسسه نروژی بهداشت عمومی در اسلو، اولين تحقیقی نيست که ارتباط بين مصرف استامينوفن در بارداری و ADHD در کودکان را ثابت می کند.
اما کارشناسان معتقدند هنوز هم دشوار است که دلیل اصلی ابتلا به بیش فعالی را مصرف استامینوفن معرفی کنند.
به گفته کریستینا چمبرز، مدیر کل مرکز ابتکارهای بهتر دانشگاه کالیفرنیا در سان دیاگو که در این مطالعه دخیل نبود “این موضوع معضلی است.”
“تقریبا نیمی از زنان حامله در برخی موارد از استامینوفن استفاده می کنند، بنابراین مهم است که هر گونه خطری در نظر گرفته شود.”
او در تحقیق مشابه دیگری توضیح داد که تعیین تاثیر عوامل دیگری به جز استامینوفن از جمله شرایطی که زنان حامله در آن قرار داشته اند، در بروز بیش فعالی دشوار است.
به گفته محققان این تحقیق، استفاده طولانی مدت از استامینوفن خواه برای تسکین درد، تب و یا عفونت مصرف شود، در بروز بیش فعالی موثر است.
چمبرز اشاره می کند که اگر زنی طی هفته ها برای درمان تب و یا عفونت از دارو استفاده می کند، این نشان می دهد که او کاملا بیمار بوده است.
و به گفته چمبرز اگر دارو را برای درد مزمن استفاده کرده است، سوال این است که وضعیت درد چه اثراتی می تواند بر حاملگی داشته باشد.
در زمان فعلی، چامبرز تاکید کرد که از آنجایی که تب درمان نشده می تواند خطراتی را متوجه زنان باردار کند ، مصرف استامینوفن برای تب جای نگرانی ندارد.
“آخرین درخواست ما با توجه به این که به فصل آنفلونزا نزدیک می شویم، در مورد زنانی است که از استامینوفن برای کاهش تب استفاده نمی کنند.
این مطالعه، نشان می دهد که منظور از رابطه معمول بین مصرف استامینوفن و اختلال ADHD ،استفاده آن به صورت مزمن است.”
در مجموع، در این تحقیق ADHD در بیش از ۲۲۰۰ – یا حدود ۲ درصد ازکل گروه تشخیص داده شد. این خطر در بچه هایی که مادران آنها در طول بارداری از استامینوفن به مدت ۲۹ روز یا بیشتر استفاده می کردند بیش از دو برابر بود.
چرا این دارو براحتمال ابتلا به ADHD تاثیر می گذارد؟ به گفته چمبرز توضیحات بالقوه ” قابل قبول از نظر زیست شناسی ” وجود دارند.
برای مثال، این دارو ممکن است با هورمون های مادری که برای رشد مغز جنین مهم هستند، تداخل پیدا کند.
چمبرزگفت: اما حتی اگر مصرف استامینوفن در دراز مدت باعث پیشرفت ADHD شود، این مطالعه نشان می دهد، اثر استامینوفن “نا چیز” است.
به گفته چمبرز میزان خطر برای هر یک از زنان کم است.
چمبرز به مسئله ای بزرگتر اشاره کرد: داروهای بسیار کمی در زنان باردار مورد مطالعه قرار گرفته اند و مصرف تعدادکمی از آن ها در دوران بارداری ایمن شناخته شده اند.
این مطالعه در روز ۳۰ اکتبر در مجله پزشکی کودکان منتشر شد.
دکتر مارک والریچ، استاد کودکان در دانشگاه علوم پزشکی اوکلاهاما سرمقاله ای همراه نتیجه تحقیق نوشت.
او خاطر نشان کرد که این مطالعه تنها به ارتباط بین استامینوفن و ADHD اشاره دارد که ممکن است نقش “عامل سومی” ، مانند شرایطی که زنان در آن قرار داشتند و مجبور به استفاده از دارو شدند، را نشان دهد.
به علاوه ولریچ توضیح داد که بسیاری از عوامل ممکن است بر پیشرفت ADHD تاثیر بگذارند.
او خاطرنشان کرد: از آنجایی که این اختلال به صورت فامیلی وجود دارد، شواهد قوی مبنی بر نقش وراثت در این اختلال وجود دارند.
با این حال، ولریچ گفت زنان باردار باید درباره استفاده از استامینوفن به مدت طولانی «بسیار محتاط» باشند.
او پیشنهاد کرد که زنان قبل از استفاده از هر گونه دارو، با دکتر خود مشورت کنند.
مقاله مرتبط : رابطه جنسی در دوران بارداری
- Christina Chambers, Ph.D., M.P.H., professor, department of pediatrics, and co-director, Center for Better Beginnings, University of California, San Diego; Mark Wolraich, M.D., professor, pediatrics, Child Study Center, University of Oklahoma Health Sciences Center, Oklahoma City; Oct. 30, 2017, Pediatrics, online
- medlineplus
- HealthDay
منبع تصاویر
- cdn1.medicalnewstoday
- usnews
نظرات کاربران