سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

مامایی را بهتر بشناسیم.

هر ساله هزاران خانم باردار در جهان، به خصوص در کشورهای در حال توسعه به دلیل عدم برخورداری از خدمات درمانی لازم ، جان خود را از دست می دهند. همچنین میلیون ها خانم از عفونت ها و ناتوانی های ناشی از روشهای پیشگیری از بارداری، رنج می برند . با راستینه ، مامایی را بهتر بشناسیم .

ماما

ماما به چه کسی گفته می شود ؟

ماما، شخصی است که تحصیلات مامایی را در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا مطابق با مقررات در مراکز آموزش داخلی و خارجی به پایان رسانده و موفق به دریافت مدرک تحصیلی از مراکز معتبر مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شده باشد. این شخص قادر است خدمات بهداشت باروری را از تولد تا سالمندی به زنان، خانواده و جامعه ارائه کند و باعث ارتقای سلامت مادر، نوزاد و در نهایت جامعه شود.
ماما می تواند با ارائه اقدامات اورژانس در نبود پزشک و ارجاع به موقع در نجات جان مادر و نوزاد نقش مهمی داشته باشد. همچنین به عنوان محقق، مجری یا همکار طرحهای تحقیقاتی به امر مدیریت و پژوهش در کار حرفه ای خود بپردازد. او می تواند خدمات مامایی را با توجه به حدود شرح وظایف در بیمارستان ها، درمانگاه ها، واحدهای بهداشتی، مراکز مشاوره مامایی، منازل، دفاتر کار مامایی و سازمانها ارائه دهد.

وظایف ماما

تاریخچه مامایی در ایران :

در زمان گذشته، اطلاعات در مورد سلامت جنین و بارداری فقط به شنیدن صدای قلب جنین و تغییر اندازه ظاهری شکم مادر محدود می شد. ماما يا قابله به خانمی گفته می شد که شیوه انجام زایمان را به صورت تجربی آموخته بود. البته قابله ها در آن زمان به سایر امور مربوط به زنان مثل سقط جنین، نازایی و حتی در بعضی مناطق به ختنه دختران نیز می پرداختند. این افراد از ماه های ابتدایی بارداری، رسیدگی به خانم باردار را آغاز می کردند. پیش از زایمان نیز شکم مادر را با روغن بادام چرب می کردند و برای افزایش انقباضات شکم و شروع زایمان به او جوشانده گل بومادران می دادند. همچنین به مادر یک تنگ روحی یا قلیان می دادند تا با دمیدن در آن به خروج کودک کمک کند. جالب است بدانید قبل از زایمان به قابله غذای مقوی داده می شد تا برای انجام زایمان از قدرت کافی برخوردار باشد. اگر هم قابله به علل مختلف، تولد نوزاد را غیر ممکن و مرگ مادر و نوزاد را محتمل اعلام می کرد، با اجازه ولی زن، شکم مادر را پاره می کرد، بلکه فرزند را زنده به دنیا بیاورد. تا قبل از پیشرفت علم پزشکی نوین و به میان آمدن حرفه مامایی در ایران ، تمامی امور مربوط به زایمان توسط قابله ها انجام می شد.
درواقع تاریخچه شروع تحصیل در رشته مامایی به بیش از ۹۰ سال قبل باز می گردد. اولین آموزشگاه مامایی به نام مدرسه قابلگی در سال ۱۲۹۸ با ۱۰ شاگرد در بیمارستان بانوان شهر تهران شروع به کار کرد.
بعد از آن در سال ۱۳۰۸ اولین آموزشگاه عالی مامایی با اعطای مدرک معادل لیسانس فعالیت خود را به عنوان یکی از شعب مدرسه طب آغاز کرد. پس از تاسیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران، بیمارستان زنان در سال ۱۳۱۹ به دانشکده پزشکی ملحق شد و تا سال ۱۳۳۱ بیش از ۴۰۰ نفر از آن فارغ التحصیل شدند. بعد از انقلاب فرهنگی نیز مدرسه عالی مامایی از سال ۱۳۶۳ آغاز به کار کرد. دانشکده های پرستاری و مامایی هم از سال ۱۳۶۵ تاسیس شدند.

 

زایمان

وظایف ماما با زایمان تمام نمی شود :

اگر به تازگی از بارداری خود باخبر شده اید، تبریک می گوییم . طی ۹ ماه آینده باید تصمیمات زیادی بگیرید که یکی از مهم ترین آنها انتخاب ماما یا متخصص زنان برای دریافت مراقبتهای دوران بارداری و زایمان است. اغلب خانمها با وظایف متخصص زنان آشنایی دارند اما از وظایف ماماها و تفاوت بین ماما و پرستار آگاه نیستند. ماما از مراقبان اصلی زنان و نوزادان در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان است. شاید اهمیت مامایی بر خیلی ها پوشیده باشد اما باید بدانید وجود مامای باتجربه بر سر زایمان برای صدها هزار مادر و نوزاد در سراسر جهان به معنای نجات از مرگ است. ماماها از نقش حمایتی برای خانم های باردار برخوردار هستند اما وظیفه آنها با زایمان تمام نمی شود. این افراد پس از زایمان نیز سلامت نوزاد و مادر را پیگیری می کنند و در انجام سایر امور سلامت و بهداشت آنها مثل آزمایش های سالانه، مشاوره برای مصرف قرص های جلوگیری از بارداری نقش دارند. ماما به مادر کمک می کند تجربه ای به یادماندنی و در عین حال راحت از بارداری و زایمان داشته باشد. آنها علاوه بر نیازهای جسمی، نیازهای حسی، عاطفی و اجتماعی مادران را مورد حمایت قرار می دهند. با مراقبت های مامایی، احتمال نیاز به سزارین، مداخلات جراحی و مشکلات شیردهی تا حد چشمگیری کاهش می یابد.

انتخاب بین ماما و متخصص زنان

انتخاب بین ماما و متخصص زنان :

در بسیاری از کشورها مادران در انتخاب زایمان توسط ماما یا متخصص زنان، حق انتخاب دارند. در سال های اخیر، زایمان در منزل با کمک ماما در بسیاری از مناطق جهان رایج شده است. برای مثال حدود ۳ درصد از زایمان ها در آمریکا به این روش انجام می شوند. البته باید این موضوع را در نظر داشت که زایمان در خانه با خطرات خاص خود همراه است. در این شرایط با بروز هرگونه عارضه برای مادر با فرزند، خیلی اوقات زمان طلایی رسیدگی به آن از دست می رود. از طرفی اگر مادر در لحظه آخر از زایمان بدون استفاده از داروهای ضددرد پشیمان شود دیگر راه برگشت نخواهد داشت. به همین دلیل دریافت خدمات مامایی و زایمان در منزل معمولا تحت پوشش بیمه کشورها قرار نمی گیرد و بیشتر ماماها در بیمارستان ها و کلینیک های زنان فعالیت می کنند.
خط قرمزهای زایمان با کمک ماما اگرچه زایمان با کمک ماما ارزان تر از زایمان با متخصص زنان است، این روش برای همه خانم ها مناسب نیست. سن مادر بالای ۳۵ سال، چاق بودن مادر، بارداری چندقلویی ، زایمان طبیعی بعد از سزارین ، بارداری های پرخطر ، مسمومیت بارداری، دیابت ، فشار خون ، سابقه تشنج و سایر بیماری ها از خط قرمزهایی هستند که خانم ها را از زایمان بدون حضور متخصص زنان منع می کنند. در این شرایط بهتر است زایمان با حضور ماما کنار متخصص زنان انجام شود. به این ترتیب با وقوع هرگونه اختلال، متخصص زنان وارد عمل می شود و جان مادر و فرزند را نجات می دهد. توجه داشته باشید ماماها اجازه جراحی ندارند.

سخن پایانی

مامایی فرصتی است جهانی برای تاکید بر نقش و اهمیت حرفه مامایی در ارتقا و تامین سلامت جامعه و افزایش آگاهی عمومی و تعهد پذیری مسوولان نسبت به جایگاه مهم این حرفه.
هر ساله در تاریخ پنجم ماه می ، مصادف با ۱۵ اردیبهشت ماه ، روز جهانی ماما برگزار می شود. تاریخچه نامگذاری این روز به سال ۱۹۸۰ میلادی بازمی گردد، زمانی که سازمان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی از تمامی اعضای سازمانهای مامایی و حامیان آنها در جهان درخواست کردند برای نشان دادن اهمیت مواجهه با خطرات مرگ و میر نوزادان و مادران و دفاع از حقوق آنها همکاری کنند .

مقاله مرتبط : هفته اول و دوم بارداری

 

منابع

  • کتابخانه راستینه

منبع تصاویر 

  • baby-chick
  • medonet
  • providencemidwifery
  • ontariomidwives

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

اطلاعات پزشکی

رگ های عنکبوتی و رگ های واریسی

رگ‌های عنکبوتی و چگونگی درمان و پیشگیری از آنها

پوست و مو

قبل از عمل ابدومینوپلاستی

قبل از ابدومینوپلاستی چه باید کرد؟

اطلاعات پزشکی

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک: علائم، دلایل و درمان

بارداری

انواع آزمایش‌های ژنتیک قبل از تولد

آزمایش ژنتیک قبل از تولد چیست؟

بارداری

علائم بارداری که باعث خجالت می‌شوند

۷ مورد از علائم بارداری که باعث خجالت می‌شوند!

کمک های اولیه

سقط جنین

اقدامات اورژانسی بعد از سقط جنین

سلامت عمومی

يبوست

۱۰ علت يبوست

رپورتاژ آگهی

دلایل درد کمر

ریپورتاژ: کمر درد در بارداری، یکی از مهمترین مشکلات رایج در خانم های حامله

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *