سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

کاهش وزن و دیابت

به گفته متخصصین غدد ، تاثیر کاهش وزن در پیشگیری از دیابت ثابت شده و کاهش ده درصد وزن بدن در پیشگیری از ابتلا به دیابت موثر است . نتایج بررسی ها نشان می دهد کاهش وزن در افراد چاق یا افرادی که قند خون شان در حد مرز قرار دارد و اختلال تست تحمل قند ناشتا دارند ، زمان ابتلا به بیماری را به تعویق می اندازد .

 

رابطه کاهش وزن و دیابت

رابطه کاهش وزن و دیابت چگونه است ؟

در افراد مبتلا به دیابت ، کاهش وزن در کنترل بیماری موثر است . حتی برخی جراحی های موثردر کاهش وزن باعث می شوند دیابت کنترل شود طوری که دیگر بیمار نیاز به مصرف دارو نداشته باشد . نکته مهمی که در کاهش وزن بیماران مبتلا به دیابت باید مورد توجه قرار گیرد این است که همانطور که رژیم غذایی و ورزش می توانند باعث کاهش وزن شوند ، قند خیلی بالا و دیابت کنترل نشده نیز به علت دفع گلوکز ، وزن را پایین می آورند بنابراین در افراد دیابتی که دارو مصرف می کنند ، قطع دارو نیز می تواند باعث کاهش وزن شود .

 

درباره کاهش وزن و دیابت

مشخصات خود را لطفا بفرمایید و به همراهان مجله ی سلامتی راستینه درباره کاهش وزن و دیابت خود توضیح دهید :

۵۲ سال سن دارم ، با قد ۱۶۶ سانتی متر و توانستم طی ۸ ماه از ۹۱/۶۰۰ کیلوگرم به ۶۸ کیلوگرم برسم . وقتی برای کاهش وزن به دکتر مراجعه کردم ، دکتر به من انگیزه دادند تا بتوانم وزنم را کاهش دهم و فرمودند : اگر به وزن مطلوب برسی ، دیگر نیازی به قرص و دارو نداری و همین طور هم شد .

 

مبتلا به دیابت

چند سال است به دیابت مبتلا هستید ؟

من حدود ۲۰ سال پیش متوجه شدم که دیابت دارم و ۱۶ سال بود که دارو میخوردم . وقتی به دکترم مراجعه کردم ، روزی ۲ قرص گلی بن کلامید و یک قرص متفورمین می خوردم اما در حال حاضر با اینکه دارو نمی خورم ، تمام آزمایش هایم ( قند ناشتا ، بعد غذا و ۳ نوبته ) نشان می دهد قند خونم تنظیم شده است .

 

پرخوری

خودتان فکر می کنید علت چاقی تان چه بود ؟

پرخوری با توجه به اینکه در خانواده مان کسی به دیابت مبتلا نبود ، فکر می کنم علت ابتلایم به دیابت هم پرخوری بوده است .

 

 سرگیجه و بی حالی

رژیم گرفتن برایتان سخت نبود ؟

اول دچار سرگیجه و بی حالی می شدم اما حالا کاملا به این نوع غذا خوردن عادت کرده ام و اگر بیشتر بخورم اذیت می شوم .

 

رژیم غذایی

رژیم غذایی تان محدودیت خاصی دارد ؟

نه خوردن همه چیز برایم مجاز است اما به مقدار کم . روزی ۳ وعده غذای اصلی و ۳ میان وعده دارم که طبق میل و غذای خودمان تنظیم می شود . روزی یک قرص مولتی ویتامین هم می خورم . البته دکتر هر ۳ هفته رژیم غذایی را تغییر می دادند و بعد ۳ بار ، یک ماه استراحت می دادند . البته من الان به وزن ایده آل رسیده ام و رژیم نگه دارنده دارم .

 

دیسک کمر

برای کاهش وزن ، ورزش هم می کردید ؟

نه متاسفانه . من قبلا ورزشکار بودم و در حد نیمه حرفه ای فوتبال کار می کردم اما به دلیل مشکل دیسک کمر از ورزش دور شدم و از ۳۰ سالگی ورزش را کنار گذاشتم .

مقاله مرتبط : بیماران مبتلا به دیسک کمر خودسرانه ورزش نکنند

 

مشکلات چاقی

پایین آوردن وزن ، مشکلی برایتان ایجاد نکرده است ؟

نه ، هیچ مشکلی . زمانی که چاق بودم ، استرس داشتم ، قند و چربی خونم بالا بود و پاهایم بی حس می شد اما الان بهتر شده است .

 

در ادامه مطلب ، گفتگوی مجله راستینه را با پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی ، درباره کاهش وزن و دیابت این بیمار عزیزمان می خوانید .

کاهش وزن و رژیم غذایی مناسب

آقای دکتر ، ایشان ۲۰ سال به دیابت مبتلا بوده و ۱۶ سال دارو مصرف می کرده اند اما طی ۸ ماه به وزن مطلوب رسیده و قند خونشان کنترل شده است و حالا دیگر نیازی به مصرف دارو ندارند . شاید باور این موضوع برای افراد دیابتی آسان نباشد ، لطفا توضیح دهید تغذیه چقدر در کنترل دیابت موثر است ؟

در افراد دیابتی که اضافه وزن دارند ، کاهش ۵ تا ۱۰ درصد وزن و رژیم غذایی مناسب باید به عنوان هدف برای کنترل سطح قند خون مدنظر قرار گیرد . با وجود اینکه این نکته از بدیهیات است اما متاسفانه به دلیل اینکه افراد مبتلا به دیابت معمولا به متخصص تغذیه مراجعه نمی کنند و مستقیم نزد متخصص غدد می روند ، فقط مصرف دارو مورد توجهشان قرار می گیرد . در حالی که ابتدا باید رژیم غذایی مناسب به فرد داده شود و اگر قند خون با رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن کنترل نشد دارو مصرف شود . مصرف دارو در کنار رژیم غذایی مناسب نقش موثری دارد . اما گاهی تاثیر رژیم غذایی فراموش می شود و فقط سراغ دارو می رویم . رژیم غذایی ای هم که پزشکان می دهند خیلی دقیق نیست و فقط شامل حرف ها و توصیه های کلی است که تجربه نشان داده به جای اینکه کمک کننده باشد گمراه کننده است .

 

مصرف دارو دیابت

وقتی ایشان به شما مراجعه کرد چه شرایطی داشت ؟

هم قند خون شان کنترل نبود و هم دوز دارویی شان بالا بود اما بتدریج مقدار دارویشان کم شد و در آخرین مراجعه ، دارویشان قطع شده بود .

نکته : کارشناسان راستینه توصیه می کنند : اگر بیماری ، مصرف دارو را قطع می کند ضروری ست با مراجعه به متخصص غدد و انجام آزمایش های لازم ، از تنظیم بودن قند خون خود مطمئن شود .

 

کنترل قند خون

آقای دکتر درباره کنترل قند توضیح بفرمایید ؟

بخشی از کنترل قند به آنچه از بیرون دریافت می شود و بخشی به فرایند داخل بدن مربوط است .گاهی ما خورد و خوراک فرد را محدود می کنیم غافل از اینکه این کار زمینه استرسی در فرد ایجاد می کند و سهم قندی که با کبد باید تنظیم کند به هم می ریزد . با کنترل بیرونی می توان قند را تا حدی تنظیم کرد ، اما چون وضعیت درونی به هم می خورد ، ممکن است در نهایت نتوانیم قند خون را کاملا تثبیت کنیم ، بنابراین رژیم غذایی پایه اصلی کنترل دیابت است .

 

 افت فشار

بیمار شما ، اوایل علائمی مانند بی حالی ، سرگیجه و تحریک پذیری داشته اند اما در حال حاضر کاملا به رژیم غذایی جدید عادت کرده اند . چرا افراد در آغاز رژیم های کاهش وزن دچار چنین مشکلاتی می شوند ؟

وقتی مقدار دریافت غذا کنترل می شود ، مقدار نمکی که از طریق غذا وارد بدن می شود محدود خواهد شد . این موضوع ممکن است تا مدتی باعث افت فشار شود . در این صورت فرد می تواند با مصرف مایعات بیشتر یا اگر فشار خون ندارد ، با افزایش نمک غذا این مشکل را حل کند .

 

کاهش وزن

بیمار شما طی ۸ ماه تقریبا ۲۳ کیلوگرم وزن کم می کند . شما روند کاهش وزن شان را چطور ارزیابی می کنید ؟

هفته ای یک کیلوگرم کاهش وزن مناسب است و اگر در مدت ۸ ماه ، فرد ۳۲ کیلوگرم وزن کم می کند ، مسیر خوبی را طی کرده است . من همیشه به مراجعانم می گویم کاهش وزن برای شما مانند پلکانی است که باید از آن پایین بیایید . می توانید روی یک پله استراحت کنید و دوباره از پله دیگری پایین بیایید . اصراری نیست یک دفعه وزن کم کنید . سالی ۵ تا ۱۰ درصد کاهش وزن کافی ست .

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • کتابخانه راستینه
  • دکتر سعید حسینی (متخصص رژیم درمانی )

منبع تصاویر 

  • rosewellness
  • images.cfyc
  • briscomhealth
  • iowa-state
  • i.huffpost
  • rd
  • sparkspace
  • knoxcounty
  • static1.squarespace
  • healthline
  • blog.erlanger
  • drweil

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

حقایقی درباره هماتوم

حقایقی درباره هماتوم

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

زیبایی

انجام لیزر لیپولیز

لیزر لیپولیز چیست و چگونه عمل می‌کند؟

زیبایی

عمل لیپوماتیک

از لیپوماتیک بیشتر بدانید

زیبایی

فرآیند کویتیشن اولتراسوند

آیا کویتیشن اولتراسوند در از بین‎ بردن چربی مؤثر است؟

زیبایی

انجام کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز

کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز چیست؟

تغذیه و سلامتی

کاهش سریع وزن

کاهش سریع وزن

پوست و مو

روش درمانی شاک‌ویو‌‌تراپی در کاهش سلولیت

درمان سلولیت با شاک‌ویو‌‌تراپی

تغذیه و سلامتی

رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین

رژیم‌هایی با پروتئین بالا و کربوهیدرات پایین

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. مهدیه گفت:

    سلام همسرم دیابت دارند و بسیار لاغر هستن چه راهکاری برای چاق شدن و فرم اندامشان دارید و این رابگم که پیاده روی می‌کنند و دست و پاهایشان نسبت به دیگر اعضای بدنشان لاغر تر هست و این خیلی من را ناراحت میکنن اگر بتوانید راهی نشان دهید مچکرم.

  2. سهیل گفت:

    سلام ۵۵سال سن دارم دیابت نوع ۲ چندسالیست درگیرم قرص گلی بنکلامید و متفورمین میخورم هر کدام سه بار مدتی است که دچار کم خونی شدم ایا دیابت تاثری بر عملکرد گلبول ها دارد با تشکر