سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

ریپورتاژ آگهی: جوش چیست؟

جوش یک بیماری است که غدّد چربی پوست را درگیر می نماید. منافذ کوچکی که روی پوست قرار دارند، در زیر پوست با غدّد چربی در ارتباط می باشند. این غدّد یک ماده روغنی به نام سبوم تولید می نماید که ترشح بیش از حد این چربی، در نهایت منجر به ایجاد جوش می شود.

جوش

توجه داشته باشید که درمان جوش های عادی معمولاً با استفاده از کرم ها یا ژل های ضد جوش که از داروخانه ها قابل تهیه هستند، به خوبی قابل درمان هستند. به علاوه، برای تهیه محصولات ضد جوش، و کسب اطلاعات در مورد انواع جوش ها و مشاوره در خصوص درمان جوش های خود می توانید از دکتران داروساز داروخانه اینترنتی مهتاطب کمک بگیرید.

 

علّت به وجود آمدن جوش روی پوست بدن چیست؟

علّت ایجاد جوش در تمام نقاط بدن این است که بدن دارای غدّد چربی به نام غدّد سبابه است که وظیفۀ این غدّد ترشح چربی لازم برای حفظ رطوبت و انعطاف پذیری پوست است. پوست همواره در حال نوسازی سلول های مرده است. حال اگر این سلول ها باعث بسته شدن منافذ پوست شوند محیط مناسب برای رشد باکتری ها به وجود می آید. در نتیجه تجمّع باکتری ها در زیر منافذ بسته شده همراه با چربی بیش از حد منجر به بروز آکنه در محل مذکور می شود.

تولید بیش از حد هورمون تستوسترون در مردان و زنان باعث رشد بیشتر غدّد سبابه و در نتیجه ترشح بیشتر چربی به داخل فولیکول های مو می شود. در ضمن سلول های پوستی نزدیک حفره ماده کراتین تولید می کنند و وقتی این دو ماده مخلوط شوند باعث ایجاد نقاط سیاه رنگی روی پوست می شوند.زمانی که منافذ غدّد با این ماده مسدود شود، باکتری ها شروع به تجمع و رشد نموده و باعث ملتهب شدن این ناحیه از پوست شده و جوش یا آکنه (برآمدگی های چربی زیر پوستی) ایجاد می شوند.

نوجوانان به دلیل فعالیت زیاد هورمون ها در دوران بلوغ مستعّد جوش زدن هستند. زنان نیز به دلیل تغییرات هورمونی در قاعدگی و بارداری احتمال جوش زدن زیادی دارند. این مشکل پوستی نتیجه ترکیبی از عوامل مانند هورمون ها، چربی زیاد، استرس، استفاده از محصولات مراقبت از پوست نامناسب و داروهای خوراکی بوده و تمام عوامل ذکر شده در ایجاد جوش و بدتر شدن جوش ها می توانند نقش به سزایی داشته باشند.

 

چه کسانی به جوش مبتلا می شوند؟

جوشیک بیماری پوستی بسیار شایع می باشد که بسیاری از مردم به آن مبتلا هستند اما این بیماری در جوانان و نوجوانان شایع تر است نزدیک به ۸۵% از افراد در سن بین۱۲ تا ۲۳ سال به آن مبتلا می شوند، در اکثر افراد آکنه در ۳۰ سالگی بهبود مییابد اما در برخی در ۴۰ تا ۵۰ سالگی به آن مبتلا می شوند.

 

انواع جوش

انواع جوش بدن:

جوش های سر سفید: در صورتی که منفذ پوست در محل فولیکول مو بسته شود، چربی سبوم و باکتری ها زیر پوست محبوس شده و باعث به وجود آمدن جوش سرسفید می شوند که در اکثر مواقع با کمی درد، التهاب و تورم همراه است.

جوش های سر سیاه: زمانی که منافذ پوست باز شوند، چربی از زیر پوست خارج شده و با رنگدانه های سطح پوست ترکیب می شود. این چربی ها در تماس با هوا اکسید شده و سیاه می شوند و جوش سرسیاه را به وجود می آورند. جوش های سرسیاه درد یا التهاب نداشته اما ظاهر ناخوشایندی دارند.

کورک ها: جوش های برجسته که به صورت برآمدگی های کوچک صورتی رنگ در پوست پدیدار می شوند.

برآمدگی ها: زمانی که ضایعه جوش در ناحیه عمیق تر پوست رشد می کنند و می توانند سخت و دردناک نیز باشند.

کیست ها: جوش های بزرگی هستند که پر از چرک های عفونی و بسیار دردناک و موجب ایجاد زخم در سطح پوست می شوند.

 

عوامل ایجاد آکنه

عوامل مختلفی می توانند در بروز و تشدید عوارض جوش مؤثر باشند. به طور کلی هر عاملی که باعث بر هم خوردن تعادل هرمونی، افزایش چربی زیر پوست، و یا التهاب پوست شود می تواند باعث به وجود آمدن و یا تشدید جوش های پوستی شوند. این عوامل عبارتند از:

چربی پوست: چربیپوست یک از عوامل اصلی بروز آکنه می باشد. بعضی از افراد ذاتاً پوست های چربی دارند. پوست این افراد بیشتر از افراد با پوست خشک مستعّد جوش زدن است. به علاوه در سنین بلوغ فعالیت غدّد چربی در بدن افزایش یافته و پوست افراد در این سنین بیشتر مستعّد جوش زدن است. به دلیل نقش بسیار مهمی که میزان چربی پوست در به وجود آمدن آکنه دارد، بسیاری از روش های درمان جوش بر پایه کاهش میزان چربی پایه ریزی شده اند.

عوامل میکروبی: وجود برخی از میکروب ها در ایجاد آکنه نقش دارند و دلیل استفاده از آنتی بیوتیک ها در درمان جوش ها همین است.

هورمون ها که چرب بودن بیش از حد پوست کمر می تواند نشانه ای از افزایش سطح تستوسترون باشد و از دیگر عوامل بالقوه می تواند استعداد ژنتیکی به آکنه باشد.

استرس یکی از شایع ترین تحریک کننده های داخلی آکنه است و باعث افزایش جوش های صورت و جوش های روی بدن می شود. افراد ممکن است پس از تجربه یک دورۀ طولانی استرس، متوجه افزایش میزان جوش های پوستی خود شوند که دلیل آن افزایش بیش از حد تولید چربی سبوم توسط پوست است که باعثبه وجود آمدن جوش های پوستی می شود.

رژیم غذایی و داروها و شغل نیز در ایجاد و تشکیل آکنه نقش دارند برای نمونه اگر معمولاً به باشگاه می روید و زیاد ورزش می کنید ممکن است در بعضی نقاط شانه و کمر پیوسته دچار آکنه شوید، ورزش کردن باعث افزایش دما و عرق کردن می شود و همچنین گاهی بافت لباس ها می تواند باعث انسداد منافذ پوست شود.

 

برای درمان آکنه بدن چه راهکار هایی وجود دارد؟

بهترین راه درمان جوش های بدن استفاده از کرم یا ژل پاک کننده پوست حاوی اسید سالیسیلیک، گلیکولیک اسیدو بنزوئیل پراکسید است. این کرم ها و ژل ها علاوه بر خاصیت درمان جوش دارای خواص ضد التهابی هم هستند و درد و التهاب ناحیه جوش را به سرعت از بین می برند. بسیاری از محصولات ضد جوش حاوی یکی از این ترکیبات هستند.

اسید سالیسیلیک یکی از بهترین اسیدهای لایه بردار است. این اسید با لایه برداری و از بین بردن سلول های مُرده سطح پوست در محل جوش باعث خارج شدن جوش های سرسیاه، سر سفید و چرکی می شود. به علاوه پس از لایه برداری و پوست اندازی، پوستی سالم و زیبا جایگزین سلول های مُرده می شود. اسید سالیسیلیک به دلیل قدرت زیاد و نفوذ به عمق پوست،بیشتر برای درمان جوش های بزرگ و وسیع مورد استفاده قرار می گیرد.همین دلیل میتواند ریشه و سطح پوست را بخوبی تمیز نماید و خاصیت ضدالتهابی آن موجب می شود که در نرمی و لطافت پوست مؤثر باشد. انواع پاک کننده های پوست چرب دارای این ماده می باشند که ضمن بهبود مشکلات پوست چرب با اثرات آنتی باکتریال، ضد التهابی و تنظیم کنندگی چربی در رفع آکنه و پیشگیری از ایجاد آن مؤثر است.

گلیکولیک اسید نیز متعلق به گروهی از مواد شیمیایی بوده که به عنوان آلفا هیدروکسی اسیدها یا اسید های میوه شناخته می شوند.گلیگولیک اسید همانند اسید سالیسیلیک یک اسید لایه بردار است وعلاوه بر حذف سلول های مُرده سطح پوست با نفوذ به لایه های زیرین پوست و تحریک پوست باعث افزایش تولید کلاژن و تولید سلول های تازه در سطح پوست می شود که این امر باعث جوانسازی و زیبایی پوست می شود. علاوه بر این، گلیکولیک اسید باعث متعادل شدن مقدارPHپوست انسان می شود. در مواردی که به واسطه مشکلات هورمونی، قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، رژیم غذایی ضعیف و یا عوامل دیگر میزانPHپوست از حالت تعادل خارج می شود، استفاده از گلیکولیک اسید، PHپوست را به حالت طبیعی خود برگردانده و مانع از جوش زدن پوست می شود.

بنزوئیل پر اکسید خاصیت ضدباکتریایی بسیار قوی دارد و می تواند باکتری های جمع شده در محل جوش را از بین ببرد. علاوه بر این، بنزوئیل پراکسید با کاهش چربی پوست، منافذ پوست را به سرعت پاک کرده و باعث تسریع درمان جوش می شود. پیشنهاد می شود که هفته ای۲ الی۳ مرتبه در محل جوش از اسکراب (لایه بردار)استفاده کنید.استفاده از اسکراب به زدودن سلولهای مرده پوست کمک می کند. منافذ موجود روی کمر و پشت بدن بر خلاف صورت بزرگتر هستند و بیشتر مسدود می شوند. به همین دلیل استفاده از اسکراب پوست بدن برای لایه برداری و درمان جوش های روی کمر الزامی است.

اگر داروهای موضعی پس از چند هفته استفاده تأثیری نداشتند، بهتر است که به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.به احتمال زیاد شما نیاز به درمان با آنتی بیوتیک خوراکی داریدتا همراه با داروهای موضعی برای درمان آکنه استفاده نمایید.

برای تهیه کرم ها و ژل های لایه بردار می توانید به داروخانه اینترنتی مهتاطب مراجعه نموده و این محصولات را به صورت آنلاین خریداری نمائید. به علاوه، در صورتی که نیاز به مشاوره در خصوص انتخاب محصول مناسب برای درمان جوش خود داشته باشید، می توانید از دکتران داروساز داروخانه مهتاطب مشورت بگیرید.

 

عواملی که باعث تشدید عوارض جوش می شوند، عبارتند از:

  • آلودگی و رطوبت بالا
  • فشار دادن و کندن جوش ها
  • مالش شدید پوست
  • فشار ناشی از لباس و یقه تنگ
  • تکیه دادن طولانی مدت به پوست

 

نکاتی که باید رعایت کنید:

  • حتماً در دروه درمان جوش های پوستی از کرم های مرطوب کننده مناسب استفاده کنید. اسیدهای لایه بردار و بنزوئیل پراکسید موجود در کرم ها و محلول های ضد جوش باعث خشکی پوست شما می شود که استفاده از کرم مرطوب کننده فاقد چربی باعث بازگردانده شدن رطوبت از دست رفته به پوست شما شده و از خشکی بیش از حد پوست جلوگیری می کند.
  • استفاده از کرم ضد آفتاب در تمام طول دوره درمان و پس از آن الزامی است. پس از پوست اندازی، پوست جدید که جایگزین سلول های مُرده می شود، بسیار نازک و حساس بوده و در صورتی که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد، تغییر رنگ داده و پوست آسیب دیده و لک های پوستی به وجود می آیند. به همین دلیل استفاده از کرم های ضد آفتاب با SPF بالا الزامی است. علاوه بر این سعی کنید در طول دوره درمان جوش، حتی الامکان از بیرون رفتن و قرار گرفتن زیاد زیر نور خورشید پرهیز کنید.
  • برای جلوگیری از به وجود آمدن جوش سعی کنیدPHپوست بدن خود را کنترل کنید.یکی از دلایل جوش زدن بدن استفاده زیاد از صابون ها و شامپوها با خاصیت قلیایی بالاست. این محصولات به دلیل داشتنPHبالا، باعث بر هم خوردن تعادل PH پوست شده و باعث جوش زدن پوست می شوند. در صورتی که پوست شما مستعّد جوش زدن است، در هنگام خرید شامپو و صابون از دکترهای داروساز یا پزشک متخصص پوست مشورت بگیرید.
  • مراقبت مناسب از پوست شامل شستشوی منظم پوست با استفاده از پاک کننده های ملایم، دستکاری نکردن آکنه های پشت بدن و قرار نگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می توانند در پیشگیری از به وجود آمدن آکنه بسیار مؤثر باشند.
  • در انتخاب لوازم آرایشی و بهداشتی خود دقت کنید. در صورتی که پوست تان مستعّد جوش زدن است، از لوازم آرایشی فاقد چربی و روغن استفاده نمائید.
  • عدم دستکاری پوست، فشار دادن و کندن جوش ها باعث ایجاد اسکار و نقاط سیاه رنگ روی پوست می گردد.
  • با اسفنج و لیف های کمی زبرتر بدنتان را در حمام همیشه لایه برداری کنید اما زیاده روی نکنید چون پوست را حساس می کند.

 

در صورتی که در هنگام خرید یا مصرف محصولات ضد جوش سوأل یا مشکلی داشتید، می توانید برای مشاوره با دکتران داروساز داروخانه اینترنتی مهتاطب از طریق شماره های ۵۳۸۶۷-۰۲۱ و ۶۵۲۳۲۰۹۰-۰۲۱ تماس گرفته و یا به صورت آنلاین از دکتران داروساز مجموعه مشاوره بگیرید.

 

 این نوشته یک ریپورتاژ آگهی است و راستینه هیچ مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

علائم رینوفیما

رینوفیما چیست؟

پوست و مو

درمان آکنه

آکنه چگونه درمان می‌شود؟

پوست و مو

مزایای مراجعه به متخصص پوست

آنالیز صورت و تمام نکات مربوط به آن

پوست و مو

لیزر پا

لیزر پا و فواید آن

اطلاعات پزشکی

واکنش آلرژیک

التهاب پوست ؛ علل، تشخیص، درمان

اطلاعات پزشکی

رزاشیا

از رزاشیا چه می دانیم؟

اطلاعات پزشکی

لکه‌های پوستی

لکه‌های پوستی و تمام دلایل بروز آن

پوست و مو

چگونگی انجام لایه‌برداری پوست

لایه‌برداری پوست چیست؟

اطلاعات دارویی

مترونیدازول

هشدارهایی در باب مصرف مترونیدازول

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *