سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

ایدز چیست؟

ایدز – سندرم کمبود ایمنی اکتسابی – یک نوع بیماری است که وقتی عملکرد سیستم ایمنی بدن شما متوقف می شود و شما به خاطر اچ آی وی مبتلا به بیماری می شوید، به وجود می آید. این ویروس عمدتا از طریق تماس های جنسی محافظت نشده و استفاده مشترک از سوزن منتقل میشود.

ایدز

ایدز

ایدز ویروسی است که در خون انسان، منی و شیر مادر زندگی می کند. این ویروس سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف می کند، بدین ترتیب بدن شما به سختی می تواند علیه میکروب های معمولی، ویروس ها، قارچ ها و مهاجمان دیگر مبارزه کند.

 

 سوزن های کثیف خالکوبی

چه کسانی دچار این بیماری میشوند؟

هنگامی که مایعات خاصی از بدن به اشتراک گذاشته میشوند، این بیماری از فردی به فرد دیگر گسترش می یابد، معمولا در طول رابطه جنسی واژینال یا مقعدی، یا هنگام به اشتراک گذاشتن داروهایی که تزریق می شوند. همچنین می تواند از سوزن های کثیف خالکوبی و سوراخ کردن بدن نیز منتقل شود. این بیماری می تواند از طریق رابطه جنسی دهانی نیز گسترش یابد، اگرچه احتمال آن اندک است.

یک مادر می تواند در طول زایمان، هنگامی که کودک در معرض خون آلوده یا شیر مادر قرار می گیرد، HIV را به کودک خود انتقال دهد. اما در بعضی مناطق در حال توسعه جهان، برای مادر مبتلا به HIV بهتر است که چندین ماه خودش به فرزندش شیر بدهد، تا اینکه نوزاد با آبی که احتمالا آلوده است تغذیه کند، مخصوصا در صورتی که مادر تحت درمان بیماری ایدز باشد (به بخش زیر مراجعه کنید).

اچ آی وی در بزاق، اشک، ادرار، و عرق زندگی نمی کند، بنابراین نمی تواند از طریق تماس های گاه به گاه این مایعات بدن، شیوع یابد.

اچ آی وی به راحتی دیگر بیماری های عفونی منتقل نمیشود. این ویروس نمی تواند برای مدت طولانی در خارج از بدن انسان زنده بماند؛ وقتی مایع بدن خشک شود، این ویروس به سرعت می میرد. این ویروس توسط حیوانات و حشرات شیوع نمی یابد. شما آن را در سطوح عمومی مثل دستگیره های درب یا صندلی توالت پیدا نخواهید کرد.

تمام فرآورده های خونی مورد استفاده در ایالات متحده و اروپای غربی امروزه برای HIV آزمایش می شوند. بانک های خون هرگونه خون اهدا شده که آزمایش HIV مثبت دارد را از بین میبرد، بنابراین هرگز به عرضه عمومی نمی رسد. با کسی که خون HIV مثبت اهدا کرده است، تماس گرفته می شود تا بتواند توسط دکتر خود آزمایش شود و قادر نخواهد بود که دوباره خون بدهد.

 

جنوب صحرای آفریقا

ایدز کجا رایج است؟

کشورهای جنوب صحرای آفریقا (بخش جنوبی) دارای بیشترین تعداد افرادی هستند که آلوده شده اند. سازمان بهداشت جهانی و UNAIDS سازمان ملل متحد معتقدند بیش از یک سوم بزرگسالان مبتلا به اچ آی وی در برخی مناطق آفریقا هستند. تعداد افراد مبتلا به اچ آی وی در اروپای شرقی و در برخی نقاط آسیا به دلیل مصرف مواد تزریقی رو به افزایش است.

دو نوع اصلی از این ویروس وجود دارد: HIV-1 و HIV-2. HIV-2 اغلب در غرب آفریقا یافت می شود، اگر چه در سایر نقاط جهان نیز دیده می شود. تست های HIV معمولا به دنبال هر دو نوع هستند.

 

زندگی با اچ آی وی و ایدز

زندگی با اچ آی وی و ایدز

اولین مورد تایید شده ایدز در سال ۱۹۸۱ بود. از آن زمان به بعد حدود ۳۵ میلیون نفر از بیماری های مرتبط با این بیماری جان باختند. میلیون ها کودک به خاطر آن یتیم شده اند.

در حال حاضر، درمان های ترکیبی دارویی، ایدز را به یک بیماری طولانی مدت تبدیل می کند که می توان آن را مدیریت کرد. در پایان سال ۲۰۱۵، حدود ۳۷ میلیون نفر مبتلا به HIV بودند، که این رقم شامل ۲ میلیون کودک بود. حدود ۱۷ میلیون نفر از این افراد این درمان ها را که جان آنها را نجات میدهند، را دریافت کرده اند. هنگامی که شما با پزشکان خود با دقت این بیماری را پیگیری کنید و به برنامه درمان خود پایبند باشید، می توانید یک مدت طولانی زندگی کنید و امید به زندگی تقریبا طبیعی انتظار داشته باشید.

 

سارکوم کاپوسی

ممکن است سالها طول بکشد تا ایدز به سیستم ایمنی بدن شما آسیب برساند، مانند شکلی از سرطان پوستی به نام سارکوم کاپوسی. سایر “عفونت های فرصت طلبانه” دیگر نشانه هایی هستند که شما ایدز دارید، زیرا افرادی که سیستم ایمنی سالم دارند به ندرت دچار این عفونت ها میشوند. درمان های اچ آی وی، اگر به موقع انجام شوند، می توانند مانع پیشرفت بیماری ایدز شوند.

از آنجا که داروهایی وجود دارند که می توانید برای این بیماری مصرف کنید، بعضی از گروه ها معتقدند که نباید زیاد نگران ویروس HIV باشید، هرچند احتمال دارد ویروس را دریافت کنید. اما درمان ها این واقعیت را تغییر نمی دهند که HIV یک بیماری تهدید کننده زندگی است.

داروهای HIV و ایدز می توانند گران باشند. با وجود برنامه های موفق برای درمان افراد مبتلا به اچ آی وی در کشورهایی با محدودیت منابع، بسیاری از مردم جهان با این ویروس زندگی میکنند و با عوارض آن دست و پنجه نرم میکنند.

مقاله مرتبط : علایم ایدز و اچ ای وی

 

منابع

  • World Health Organization: “HIV Infection.”
  • CDC: “HIV/AIDS,” “Deciding If and When To Be Tested.”
  • UNAIDS.
  • webmd
  • AIDS.gov: “Global HIV/AIDS Overview.”
  • Betts, R. A Practical Approach To Infectious Diseases, Lippincott Williams and Wilkins, 5th edition, 2005.
  • Heymann, D. Control of Communicable Diseases Manual, 18th edition.
  • American Public Health Association: Washington, D.C., 2004.
  • Lashley, F. Emerging Infectious Diseases: Trends and Issues, Springer Publishing, 2004.

منبع تصاویر 

  • images.onhealth
  • sharedmedia.grahamdigital
  • cdn1.medicalnewstoday
  • msfaccess
  • static1.squarespace

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

آماده شدن برای ملاقات با پزشک

هرآنچه که باید از توده‎ها و غدد لنفاوی بدانیم

اطلاعات پزشکی

عوامل پرخطر زگیل

هرآنچه که باید از زگیل بدانیم

اطلاعات پزشکی

واکنش آلرژیک

التهاب پوست ؛ علل، تشخیص، درمان

پوست و مو

چگونگی انجام لایه‌برداری پوست

لایه‌برداری پوست چیست؟

اطلاعات پزشکی

اسهال

اسهال و راه‌های درمان آن

پوست و مو

پاک کردن خالکوبی‌

پاک‌ کردن خالکوبی ؛ چرا و چه کسانی این کار را انجام می‌دهند؟

سلامت عمومی

دوره نقاهت

چکار کنیم تا مريض نشویم؟

کمک های اولیه

تب در بزرگسالان

درمان تب در بزرگسالان

اعتیاد به سیگار و مواد مخدر

ماری جوانا

مهمترین سوالات راجع به اعتیاد!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *