آیا “اعتیاد به تلفن همراه” در مغز نوجوانان نشان داده میشود؟
پژوهشی جدید نشان میدهد، نوجوانانی که دلبسته گوشیهای هوشمندشان هستند، تغییراتی در ماده شیمیایی مغزشان تجربه میکنند که نشان دهنده اعتیاد آنها به گوشی تلفن هستند.
گروهی از محققان دریافتند کودکانی که از روی وسواس از اینترنت استفاده میکنند یا بدون تلفنهای خود آرام و قرار ندارند، افزایشی در فعالیتهای عصبی در ناحیه قشر قدامی مغز دارند، منطقهای که با سیستمهای پاداش رفتار مغز، کنترل مهار و تنظیم خلق و خوی مرتبط است.
دکتر کریستوفر ویتلو، استادیار دانشکده رادیولوژی در همکاری با مرکز اعتياد و سوء مصرف مواد گفت: “معلوم شده است این منطقه خاص، براساس تعدیل اینگونه رفتارها، در اعتیاد دخالت دارد.
نویسندگان اثراتی را در بخشی از مدار مغز که در اعتیاد دخیل هستند نشان میدهند.”
این تیم تحقیقاتی به سرپرستی دکتر هیونگ سوک سئو در دانشگاه کرهای در سئول، از یک روش اسکن به نام طیف سنجی رزونانس مغناطیسی (MRS) برای ارزیابی مغز ۱۹ نوجوان که تشخیص داده شده بود به اینترنت یا گوشی هوشمند معتاد و وابسته هستند، استفاده کردند.
محققان از آزمونهای اعتیاد استاندارد برای تشخیص اعتیاد نوجوانان به گوشی تلفن و اینترنت و قضاوت در مورد شدت اعتیاد آنها استفاده کردند. سؤالات روی این مسئله که استفاده از اینترنت یا گوشیهای هوشمند تا چه حد بر زندگی روزمره، زندگی اجتماعی، بهره وری، الگوهای خواب و احساسات تأثیر دارد، متمرکز شده بودند.
اسکنهای MRS برای ردیابی غلظت مواد بیوشیمیایی در مغز استفاده میشوند و اغلب برای مطالعه تغییرات ناشی از تومورهای مغزی، سکته مغزی، اختلالات خلقی و بیماری آلزایمر مورد استفاده قرار میگیرند.
به گفته محققان، نوجوانان مبتلا به اعتیاد استفاده از اینترنت یا گوشیهای هوشمند، در مقایسه با نوجوانان عادی، افزایشی در سطوح قشر کورتکس قدامی از یک انتقال دهنده عصبی به نام اسید گاما آمینوبوتیریک (GABA) تجربه کردند، که از سیگنالهای مغز جلوگیری و یا آنها را کُند میسازد.
ویتلو که در این مطالعه مشارکت نداشت، در این باره گفت: “استفاده آنها از گوشیهای هوشمند، عملکرد این منطقه کلیدی مغز را تغییر میدهد و با اقدامات بالینی اعتیاد، افسردگی و اضطراب مرتبط است.
علاوه بر این، محققان دریافتند که سطوح GABA پس از ۹ هفته درمان شناختی-رفتاری با هدف درمان اعتیاد آنها، کاهش یا به حالت عادی بازگشت.
دکتر ادوین سالزیتس، متخصص پزشکی اعتیاد در Mount Sinai Beth در شهر نیویورک، گفت: این مطالعه برخی شواهد علمی را اضافه میکند که استفاده بیش از حد از این گوشیهای هوشمند تاثیری بر مغز دارد که ممکن است مشابه سایر اختلالات اعتیاد آور باشد.
سالزیتس در ادامه گفت، شگفت زده شده است که این مطالعه بر روی دوپامین تمرکز نکرده است، دوپامین ماده شیمیایی مغز است که معمولاً بیشتر به اعتیاد و وابستگی مرتبط میشود، اما افزود که GABA انتقال دهنده بسیار مهم عصبی است که در قسمتهای مشابه مغز تحت تأثیر دوپامین کار میکند.
دکتر سنجیو کوتار، رئیس بخش تقسیم بندی مغز و اعصاب کودکان در مرکز پزشکی کودکان کوهن در نیو هید پارک، نیویورک، گفت: “اعتیاد به اینترنت و گوشی تلفن میتواند با دیگر انواع اعتیاد رفتاری مقایسه شود. کوتار گفت: این مطالعه تنها توسعه همان ایده است.”
کوتار افزود: والدینی که نگران این هستند که نوجوانانشان به فن آوری وابسته و معتاد شوند، باید استفاده آنها از گوشیهای هوشمند یا کامپیوتر را محدود کنند.
وی اذعان داشت که ممکن است کار سختی باشد اما خاطرنشان کرد که والدین میتوانند کاهش استفاده از گوشیهای هوشمند با پاداشهایی مانند بازی با اسباب بازی یا بازی کردن با آنها یا دسترسی به اینترنت بیشتر در آخر هفتهها همراه کنند.
کارشناسان گفتند این مطالعه باید در یک گروه بزرگتر از شرکت کنندگان انجام شود که اسکنها مواد شیمیایی دیگر مغز را بررسی کنند.
کوتار افزود: محققان آینده همچنین میتوانند استفاده از اسکنهای رزونانس مغناطیسی کاربردی (fMRI)، را در نظر بگیرند که میتوانند جریان خون و مواد بیوشیمیایی داخل مغز را پیگیری کنند.
کوتار گفت، “اگر شما دست راست خود را حرکت دهید، قشر حرکتی چپ مغز شما خون بیشتری بدست میآورد، و همین مسئله به عنوان یک سیگنال در MRI در نظر گرفته میشود، که نمونهای از چگونگی کمک fMRI به پزشکان در درک بهتر اثر اعتیاد احتمالی، را ارائه میدهد.
مقاله مرتبط : ارتباط تلفنهای هوشمند و تبلتها با اختلال خواب در نوجوانان
- HealthDay
- medlineplus
منبع تصاویر
- smoda.elpais
- childdevelopmentinfo
نظرات کاربران