سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

کبد چرب چیست؟ علائم، پیشگیری و درمان کبد چرب

کبد چرب (Fatty liver) یا استئاتوز واژه کلی برای اشاره به جمع شدن چربی در کبد است. وجود چربی در کبد، طبیعی می‌باشد، اما اگر این میزان از چربی بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است. کبد چرب یک بیماری درمان پذیر است ولی بعضی اوقات می‌تواند باعث اثرات و عوراض خطرناکی شود. کبد چرب معمولا نشانه و علامتی نداشته و باعث آسیبی همیشگی و برگشت پذیر نمی‌شود.وظیفه کبد بررسی هر غذایی که می‌خوریم و هر نوشیدنی که می‌نوشیم برای تصفیه مواد خطرناک است. اگر میزان زیادی چربی در کبد وجود داشته باشد، این فرآیند دچار مشکل می‌شود. در بعضی از مواقع کبد چرب باعث التهاب و یا زخم های کبدی می‌شود. در شدیدترین حالت کبد چرب فرد دچار نارسایی کبدی می‌شود.کبد چرب بیماری معمولی است و ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد در ابالات متحده دچار این بیماری می‌باشند. اکثر موارد کبد چرب در سنین بین ۵۰ تا ۶۰ سال تشخیص داده می‌شود. زمانیکه کبد چرب بدلیل سایر مشکلات رخ می‌دهد، خطرناک بوده و باید به موقع برای درمان اقدام کرد.

انواع کبد چرب

انواع کبد چرب

کبد چرب، به سه دسته کلی، کبد چرب غیرالکلی، کبد چرب الکلی و کبد چرب حاد بارداری تقسیم می‌شود.

کبد چرب غیرالکلی

این بیماری زمانی رخ می‌دهد، که کبد در شکستن چربی ها دچار مشکل می‌شود و با جمع شدن چربی در بافت‌های کبد، فرد دچار کبد چرب می‌گردد. این بیماری با مصرف الکل مرتبط نبوده و زمانی مشخص می‌شود که ۱۰ درصد و یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی می‌گردد.

کبد چرب الکلی

این بیماری جزء اولین مرحله‌های بیماری های کبدی مربوط به الکل است. کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربی ها نیست. اگر فرد از مصرف الکل خودداری نماید، این نوع کبد چرب، کم کم درمان می‌گردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد.

کبد چرب بارداری

هرچند این نوع از کبد چرب، خیلی نادر بوده، با اینحال جمع شدن چربی در هنگام بارداری می‌تواند خطراتی جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. این بیماری می‌تواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید و یا خونریزی شود. هرچند دلیل این بیماری کاملا شناخته نشده اما دانشمندان معتقدند این بیماری با هورمون های این دوران در ارتباط است. علائم این بیماری در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی گردد. زنان باردار باید آزمایش های لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند، اکثر زنان پس از زایمان شروع به بهبود می‌نمایند.

 

علائم کبد چرب

کبد چرب، معمولا یک بیماری خاموش است و بخصوص در مراحل اولیه نشانه‌ای ندارد. زمانیکه بیماری پیشرفت کند، می‌تواند باعث علائم مبهمی همچون:

  • خستگی
  • کاهش وزن و یا کاهش اشتها
  • ضعف
  • تهوع
  • گیجی، مشکل در تصمیم گیری و یا تمرکز

سایر نشانه هایی که ممکن است احساس شود شامل:

  • درد در مرکز و یا سمت راست قسمت بالایی شکم
  • بزرگ شدن کبد

در صورتیکه فرد دچار سیروز کبدی هم شود، علایم زیر ممکن است رخ دهند:

  • احتباس مایعات
  • کاهش ماهیچه ها
  • خونریزی داخلی
  • زردی پوت و چشم ها
  • نارسایی کبدی

 

دلایل ابتلا به کبد چرب

یکی از شایع ترین دلایل ابتلا به کبد چرب، اعتیاد به الکل می‌باشد. بعضی از داروهای خاص و اختلالات متابولیک نیز یکی دیگر از این دلایل هستند. در بیشتر مواردیکه فرد الکلی نیست، پزشکان دلیل قطعی برای ابتلا به کبد چرب، را نمی‌دانند، اما موارد زیر می‌تواند باعث کبد چرب و یا افزایش خطر ابتلا به آن شوند، این عوامل شامل:

 

نحوه تشخیص کبد چرب

نحوه تشخیص بیماری

آزمایش ها و تست هایی که برای مشخص کردن ابتلا به کبد چرب، استفاده می‌شوند، شامل:

  • آزمایش خون، که شامل تست عملکرد آنزیم های کبدی می‌شود.
  • تصویر برداری، که از طریق روش های مختلف همچون CT اسکن و اولتراسوند و یا ام آر ای (MRI) انجام می‌شود.
  • آزمایش بافت های کبدی، که با یک سوزن کوچک بخش کوچکی از کبد برای انجام آزمایش برای تشخیص ابتلا به کبد چرب، برداشته می‌شود.

 

درمان این بیماری

درحال حاضر درمان خاصی برای کبد چرب، وجود ندارد. برای درمان کبد چرب، می‌بایست سایر مشکلات از جمله دیابت و یا کلسترول درمان گردد. درمان های معمول این بیماری شامل:

  • ترک مصرف الکل
  • مدیریت کلسترول
  • کاهش وزن
  • کنترل قندخون

برای دریافت دارو و توصیه در مورد کنترل و مدیریت سایر بیماری ها و مشکلات که منجر به کبد چرب می‌شوند، باید به پزشک مراجعه نمود.

درمان خانگی و تغییرات سبک زندگی

با رعایت موارد زیر، شما می‌توانید کبد چرب، را کنترل و درمان کرده، این موارد شامل:

کاهش وزن. در صورتیکه شما اضافه وزن داشته و یا چاق هستید، میزان کالری مصرفی در روز و افزایش فعالیت بدنی، اقدام به کاهش وزن نمایید. همچنین با اتخاذ یک رژیم غذایی سالم نیز بخود کمک نمایید. برای دریافت راهنمایی در این مورد به پزشک و یا متخصص تغذیه مراجعه کرده و درکنار آن مقاله هایی که در ادامه بیان می‌کنیم را مطالعه نمایید. مقاله های مفید در این زمینه:

ورزش کرده و فعالیت بدنیتان را افزایش دهید. هدفتان را حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در طول روز قرار داده و اگر نیاز به کاهش وزن هم دارید، این میزان را افزایش دهید.
دیابت و کلسترول خون خود را کنترل کرده و به توصیه های پزشکتان عمل نمایید.
از کبد خود محافظت نمایید. از کارهایی که فشار زیادی بر کبد می‌آورند همچون مصرف الکل و یا مصرف خودسرانه دارو خودداری نمایید.

درمان این بیماری با طب جایگزین

هرچند اثر هیچ یک از روش های طب جایگزین برای درمان کبد چرب اثبات نشده‌اند، اما ترکیبات طبیعی می‌توانند در درمان کبد چرب مفید باشند، یکی از این مکمل ها شامل:

ویتامین E. از نظر تئوری ویتامین ای و سایر انواع ویتامین های آنتی اکسیدان می توانند به سلامت کبد کمک نمایند. از آنجا که ویتامین e می‌تواند خطراتی از جمله افزایش خطر مرگ در مردان و یاافزایش خطر سرطان پروستات دارد، برای مصرف این ویتامین و میزان مصرف آن بایستی با پزشک مشورت نمایید.

 

پیشگیری از ابتلا به این بیماری

برای کاهش خطر ابتلا به کبد چرب رعایت موارد زیر موثر می‌باشند.

  • رژیم غذایی سالم – یک رژیم غذایی سالم حاوی میوه، سبزیجات، غلات کامل و چربی های سالم می‌تواند خطر ابتلا به کبد چرب را کاهش دهد.
  • حفظ وزن سالم و تناسب اندام – اگر شما چاق هستید و یا اضافه وزن دارید کاهش وزن به ما کمک می‌نماید. اگر وزن مناسبی دارید برای حفظ وزن و تناسب اندام خود و جلوگیری از چاقی اقدام نمایید.
  • ورزش و تمرین – ورزش در بیشتر روز های هفته کمک کننده است، البته اگر مدتهاست ورزش نکرده‌اید، پیش از ورزش با پزشک مشورت نمایید.
  • ترک الکل – در صورتیکه شما مشروبات الکلی مصرف می‌کنید، ترک مصرف الکل می‌تواند از ابتلا به کبد چرب الکلی جلوگیری نماید.

 

 

منابع

  • mayoclinic
  • webmd
  • healthline

منبع تصاویر 

  • doylestownhealth
  • healthline

 

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

زیبایی

انجام لیزر لیپولیز

لیزر لیپولیز چیست و چگونه عمل می‌کند؟

زیبایی

عمل لیپوماتیک

از لیپوماتیک بیشتر بدانید

زیبایی

فرآیند کویتیشن اولتراسوند

آیا کویتیشن اولتراسوند در از بین‎ بردن چربی مؤثر است؟

زیبایی

انجام کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز

کول اسکالپتینگ یا کرایولیپولیز چیست؟

تغذیه و سلامتی

کاهش سریع وزن

کاهش سریع وزن

پوست و مو

روش درمانی شاک‌ویو‌‌تراپی در کاهش سلولیت

درمان سلولیت با شاک‌ویو‌‌تراپی

تغذیه و سلامتی

رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین

رژیم‌هایی با پروتئین بالا و کربوهیدرات پایین

تغذیه و سلامتی

کاهش وزن بدون رژیم‌های سخت

با اصول تغذیه و رژیم‌درمانی بیشتر آشنا شوید

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. لیلا گفت:

    سلام من ۲۵ سالمه و کبد چرب و تری گلیسیرید ۲۷۰ از نوع ۳ دارم و وزنم نرماله . همیشه پیاده روی هم میکنم چه توصیه ای میکنید تا کبد چرب و چربیم بره؟ تو این سن کم چرا باید این همه چربی داشته باشم با اینکه رژیم غذایی پرچرب هم ندارم

  2. مسعود گفت:

    سلام من ۴۹ سالم هست..حدود ۱۰ روزپیش ازمایش قند دادم که تو ۴مرحله انجام شد وبهم یه پودر دادن که تو اب حل کردم و خوردم وبعدش سه بار ازم نمونه خون گرفتن….ازاون روز به بعد موقع ادرار سوزش شدیدی دارم ونمیدونم علتش چیه..ممنون

  3. sama گفت:

    سلام .
    من چند وقتیه لکه های قرمز از صورتم نمیره، هم میسوزن وهم میخارن،کبدم هم یکم چربه، چند وقته عرق کاسنی و شاهتره استفاده میکنم، لطفا راهنمایی کنین

  4. محدثه گفت:

    با سلام و تشكر از مطالب خوبتون
    لطفا راجع به تنبلى كبد هم بگيد ميگن سكنجبين خوبه به نظر شما استفاده از سكنجبين مشكلى نداره
    ممنونم .

    1. سعید گفت:

      سلام،سکنجبین خوبه ولی شما آب لیموترش تازه رو با یه لیوان آب جوش سرد شده باشکم ناشتا بخورید،برای پاکسازی کبد معجزه میکنه،چندبار تکرار کن

  5. همايون گفت:

    با سلام و تشكر بابت مطالب خوبتان، خواستم بپرسم من متوجه شدم كه گوشه ي چشمم مقدار خيلي كمي زرد شده، آيا ميشه گفت كبدم چرب شده؟ ممنون از شما

  6. دنیا گفت:

    سلام و سپاس.من ۳۳ سالم هست و بعد از یک شوک عصبی به مدت دو ماه هست دارم کهیر میزنم.یکی دو روز خوب میشم دوباره کهیر میزنم.کف دستهام هم گاهی قرمز میشه و میخاره.و دور بینیم هم قرمز میشه.سابقه ی درماتیت از بچگی داشتم و قرمزی و زخم دور بینیم بود و فصلی میومد و میرفت.اما این دو ماه اصلا نمیره. هرچه دکتر رفتم فقط آمپول بتامتازون دادن که فقط دو سه روز تاثیر میکنه.لازمه آزمایش بدم برای کبدم؟تو رو خدا جوابم رو سریع بدید خیلی ترسیدم

  7. Saeed گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید..من ۱ساله صورتم جوش های سرسفید و التهابی میزنه.پیش متخصص هم رفتم اما هر چی دارو داده خوب نشدم..میخواستم بدونم ربطی به کبدم داره..یا نه.؟؟؟

    1. فرزاد گفت:

      برو آزمایش کبد چرب بده به احتمال زیاد بر اساس زیاد خوردن چربی دچار بیماری کبد چرب شدی گاهی اوقات احساس خستگی شدید میشدم فهمیدم مشکل اساسی من از کبد چرب هست

  8. سهیلا گفت:

    سلام ممنون از مطالب مفیدتون .لطفا در مورد گرید ۱ و گرید ۲ و ۳ توضیح بدین و گرید ۲ چقدر خطرناکه ممنون میشم به ایمیلم بفرستین

  9. رویا گفت:

    سلام.چندماهه که مادرم هرچی میخوره باید بیارش بالا.تنگی نفس داره به شدت لاغر شده تقریبا ۴۳،۴۴سالشه آزمایشای متفاوتیم انجام داده مثلا آندوسکپی و کلنوسکپی میگن فقط آنزیم کبد داری حالا مادرم باید چی کار کنه ???

    1. mamali گفت:

      خیلی راحته میری پیش دکتر چندماه دوره درمان داره خوب میشه

  10. سعید گفت:

    سلام من مدتیه که خارش ساق پا دارم. می خاره تا قرمز می شه بم گفتن به کبد ربط داره لطفا کمک کنید

  11. رز گفت:

    سلام من ۴۰ ساله هستم و شاغل دچار فتق کمر میباشم دکتر گابالین تجویز کرده و سیلوکلسیب و چند تا ویتامین ولی دردش خیلی زیاده نمی توانم کار های رو زا نه را به راحتی انجام بدهم به نظر شما چه کار کنم ؟

  12. امیر گفت:

    با سلام من دچار کبد چرب خفیف هستم و دکتر برام ویتامین e تجویز کرده که روزی *** بخورم یا مثلن در هفته دو تا کپسول *** واحدی که بازم میشه روزی ** واحد. میخاستم ببینم این ویتامین بصورت آمپول هم موجود است و آیا هر چند وقت یه بار باید از آمپول استفاده کنم که همین ** واحد به بدنم برسه و آیا آمپولش درد داره یا نه؟

  13. احسان گفت:

    …مطالب را خواندم و مفید بودهاست….

  14. بهمنی گفت:

    با سلام و تشکر از مطالب خوبتون

    1. سلام و سپاس از لطف و محبت شما خواننده گرامی

  15. آرمان گفت:

    با سلام. من تري گليسيريدم خيلي بالاست.لاغر هستم و ۳۲ سال سن دارم.براي درمان به چه متخصصي بايد مراجعه كنم؟معرفي بفرمائيد ممنونم

    1. با سلام شما باید تحت نظر متخصص داخلی باشید ضمنا رژیم غذایی بدون چربی و ورزش به شما کمک زیادی می کند

    2. Amir گفت:

      سلام آرمان . من هم مدت ۱۰ سال تری گلیسیریدم بالا بود و هر سال بالاتر هم میرفت . از مرز ۸۰۰ هم گذشت . خودت میدونی که این چربی بر عکس کلسترول ربطی به مصرف روغن ها و غذاهای چرب نداره بلکه باید از مصرف نشاسته و اینطور غذاهای آرد سفید دار یا .. نان . برنج . سیب زمینی وماکارونی.. کم کرد. حالا من چند سالی هست که تو آلمان زندگی میکنم و به تازگی فهمیدم که بدنم کمبود شدید منیزیم داره و قرص جوشانش رو خریدم و مصرف میکنم و تو یه سایتی خوندم که کمبود منیزیم باعث بالارفتن تری گلیسیرید در خون میشه . یه تست بده شاید تو هم کمبود منیزیم داشته باشی . موفق باشی .

  16. سارا گفت:

    همسرم ۳۵سال دارد کمی کلسترول و تری گلیسیریدشون بالاست سفیدی چشماشون کمی زرد شده از لحاظ ورزش هم بارفیکس و شنا تو خونه انجام میدن, زیر بغلشون هم چند وقته لکه های قهوه ای کوچکی ایجاد شده, لطف کنید توضیح بدید مربوط به کبد چرب میشه؟چون دکتر نمیره,, خیلی نگرانشم خواهش میکنم راهنمایی کنید,,,,,ممنونم ازتون

    1. با سلام ایشون لازمه در ابتدا ازمایشهای لازم را انجام دهند

  17. محمدباقر ازمرند گفت:

    ازسایت پزشکی بینهایت سپاسگزارم .منتظر مطالب بیشتر هستم.ازکسانی که توانستندکبدچرب رادرمان کنند تقاضادارم ماراازتجربیات خود بهره مند سازند….

    1. سلام و سپاس از لطف و محبت شما خواننده گرامی

  18. محمدمهدی گفت:

    ممنون از سایت خوبتان
    ما از این سایت لذت بردیم.متشکرم

  19. علیرضا گفت:

    با سلام من خیلی نگرانم لطفا کمکم کنید من یه ماه پیش اکوتان مصرف می کردم واسه ۲۰ روز بعد ازمایش دادم alt=66 قطع کردم و هیچ داروی خاصی هم نخوردم الان بعد یه ماه alt=110 !!!!
    مشکل کار از کجاس؟ من واسه حساسیت فصلی لوراتادین و اسپری فلوتیکازون مصرف می کنم که البته خیلی وقته مصرفشون می کن چند سالی هس اینم بگم که پارسال یه چکاپ کامل دادم همه چی نرمال بود سونوگرافی کبد هم داده بودم سالم بود صفرا هم سنگی نداشت یعنی تا یه سال پیش ساالم بودم حالا چی شده؟ اکوتان به نظرتون چقد می کشه تا اثرش از بدن بره؟
    یعنی منظورم اینه که بعد یه ماه هنوز اثر اکوتان تو بدنم هس که باعث افزایش انزیم ها شده؟

    1. باسلام خدمت شما
      اکوتان باعث افزایش آنزیم های کبدی می شود، یک ماه دیگر تست های کبدی را دوباره اجرا کنید اگر بازهم آنزیم بالا بود به فوق تخصص گوارش و کبد مراجعه نمایید.

  20. منصور گفت:

    باسلام و احترام .بنده۲۹سالمه ولاغرم. طبق آزمایش خونی که گرفتم دچار کبد چرب هستم اصلا تا بحال الکل مصرف نکردم چه کارکنم که هم وزنم بالا بره و هم مشکل کبدم بر طرف بشه ممنونم از راهنماییهاتون

    1. باسلام خدمت شما
      رژیم غذایی خود را تنظیم نموده، چربی را در رژیم خود کاهش داده و کربوهیدرات را افزایش دهید. بهترین کار برای دریافت رژیم غذایی مناسب مراجعه به متخصص تغذیه می باشد.

  21. یاشار گفت:

    سلام خسته نباشید
    من وزنم کم است و بیماری کبد چرب دارم لطفا راه درمانش بگیید

    1. باسلام خدمت شما
      میبایست مصرف چربی را کاهش داده و با مشورت پزشک مصرف ویتامین E و متفورمین داشته باشید. دقت کنید که هردو داروها با تجویز پزشک باشد مصرف خودسرانه و زیاد ویتامین ای می تواند خطرناک باشد.

  22. حامد گفت:

    با سلام و عرض خسته نباشید
    از مطالب با ارزشتون و زحمت برای جمع آوری این مطالب بسیار سپاس گزارم
    بنده دیروز آزمایش خون دادم آنزیم های کبدی رو بسیار بالا نشان داده بود و پزشک معالج آزمایش های تکمیلی از جمله هپاتیت برام نوشته اما بنده از ترس داشتن هپاتیت جرات آزمایش دادن رو ندارم میخواستم بدونم بالا بودن آنزیم کبدی بیشتر مربوط به کبد چربه یا هپاتیت؟؟سن بنده نیز ۲۵ سال است.
    با تشکر فراوان

    1. باسلام خدمت شما
      آنزیم کبدی به هر دو این بیماری ها مربوط می شود. نیازی به ترس وجود ندارد هر دو قابل درمان هستند، چیزی که باید از آن بترسید عدم درمان می باشد.

  23. علیرضا تربتی گفت:

    سلام کبدم از نوع گرید ۳ میباشد چه توصیه می کنید متشکرم

    1. باسلام خدمت شما
      برای گرید ۳ کبدچرب نیاز به درمان دارویی میباشد. به پزشک متخصص داخلی و یا فوق تخصص گوارش و کبد مراجعه نمایید.

  24. نیک خواه گفت:

    لطفا تغذیه مناسب برای ارتقای سطح سلامت کبد را شرح دهید

    1. باسلام خدمت شما چشم انشالله بزودی مطلبی در اینباره قرار میدیم

  25. ناصر گفت:

    سلام خسته نباشین.
    چربی های مفید و بدون ضرر برای کبد چه نوع چربی هایی هستند چربی های مضرکدامند؟

  26. محمدیاسین گفت:

    سلام به همه کارکنان این سایت خوب وموردضرورت همه
    اگرتداوی های خانگی با غذا ومیوه جات هم دراین سایت گنجاینده شود خیلی بهتر میشود

    1. باسلام خدمت شما
      و تشکر از لطفتان
      در فکر گنجاندن همچنی بخشی هستیم
      انشالله بخش مورد نظر شما در یکی دوماه آینده راه اندازی می شود.

  27. علیرضا اصلانی گفت:

    سلام اززحمات شما تشکرمیکنم اگرکمی دست از تعصبات بردارید واز اساتید طب سنتی استفاده شود عالی میشه مگرقدیم چیکار میکردند پایه تمام داروها از چیست که الان بصورت شیمیایی درست میشه وعوارض جبران ناپذیری داره درموردکبدچرب الکلی وغیر الکلی درطب سنتی راهکارهای بسیارزیادی وجودداره که به کوچکترینش اشاره میکنم گیاه خارمریم که بصورت تنتور درست بشه تحقیق کنید متشکرم

    1. باسلام خدمت شما
      ما مشکلی با پزشکان سنتی نداریم از همکاری با آنها خوشحال هم می شویم
      البته مصرف داروی تجویزی از طرف پزشک زیانبار نیست و عموما فوایدی بیشتر از عوارض خود دارد بعلاوه اینکه پزشکی سنتی بعنوان طب مکمل باید استفاده شود و نباید جایگزینی برای درمان تجویزی پزشک باشد.

  28. حمید گفت:

    سلام

    میتوان گفت سیروز کبدی آخرین مرحله و راه درمانی ندارد؟ لطفا توضیح کامل ارسال فرمائید.
    اوقات خوب و پر انرژی برایتان آرزومندم
    حمید رفیعی.

    1. باسلام خدمت شما انشاالله در آینده مطلبی درباره سیروز کبدی قرار میدیم

  29. طیبه رضایی گفت:

    با تشکر اطلاعات به روز و مفید است