سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

تفاوت پردازش مغز زنان و مردان در برابر مسائل

یک مطالعه نشان می‌دهد مغز زنان نسبت به مغز مردان، به رفتارهای اجتماعی مطلوب واکنش‌های قوی‌تری نشان می‌دهد.

تفاوت پردازش مغز زنان و مردان در برابر مسائل

آزمایشات رفتاری نشان می‌دهند که زنان، سخاوتمندتر از مردان هستند. حالا محققان قادرند ثابت کنند که مغزهای زنان و مردان، رفتارهای اجتماعی مطلوب و خودخواهانه را بطور متفاوتی پردازش می‌کنند. برای زنان، رفتار مطلوب اجتماعی باعث ایجاد یک سیگنال پاداش قوی‌تر می‌شود، در حالیکه سیستم‌های پاداش مردان به رفتار خودخواهانه عکس‌العمل قوی‌تری نشان می‌دهند.

آزمایشات رفتاری نشان داده‌اند که زنان نسبت به مردان، یک مقدار پول را بطور سخاوتمندانه‌تری با بقیه تقسیم می‌کنند. برای بدست آوردن درک عمیق‌تری از این رفتار، عصب شناسان دپارتمان اقتصاد به بررسی نواحی از مغز پرداختند که در هنگام گرفتن تصمیماتی از این نوع، فعال‌تر می‌شوند. آنها اولین کسانی هستند که نشان دادند مغز مردان و زنان، واکنش‌های متفاوتی به رفتارهای خودخواهانه و مطلوب اجتماعی نشان می‌دهد.

رفتار خودخواهانه، سیستم پاداش را در مردان به طور قوی‌تری فعال می‌کند.

لایه‌ی استراتوم که در وسط مغز قرار گرفته است، مسئول ارزیابی پاداش می‌باشد و هر زمانی که تصمیمی گرفته می‌شود، فعال می‌گردد. یافته‌ها نشان می‌دهد: استراتوم مغز زنان در هنگام گرفتن تصمیمات مطلوب اجتماعی، بیشتر از تصمیمات خودخواهانه فعال شد. در مقابل، تصمیمات خودخواهانه به فعال‌سازی قوی‌تر سیستم پاداش در مغز مردان منجر شد.

سیستم پاداش مختل‌شده، به رفتار خودخواهانه‌تر در زنان منجر شد.

در آزمایش دوم، سیستم پاداش بوسیله‌ی دادن دارو به شرکت‌کنندگان مختل شد. تحت این شرایط، زنان رفتارهای خودخواهانه‌تری از خود نشان دادند، در حالی که رفتارهای اجتماعی مردان بهتر شد. نتیجه‌ی دوم، محققان را شگفت‌زده کرد. همانطور که ساتچک توضیح می‌دهد: «این نتایج نشان می دهند که مغزهای زنان و مردان، سخاوتمندی را در سطح فارماکولوژیکال نیز به‌طور متفاوتی پردازش می‌کنند.»

تفاوت‌های جنسیتی

این نتایج روی تحقیقات مغزی آینده نیز تأثیر گذاشت. ساتچک می‌گوید: «مطالعات آتی باید تفاوت‌های جنسیتی را به‌طور جدی‌تری، مدنظر قرار دهند.»

الگوهای رفتاری وابسته به فرهنگ در این مسئله نقش دارند.

با اینکه این تفاوت‌ها در سطح بیولوژیکی مشهودند اما ساتچک در این باره که آنها ممکن است ذاتی باشند یا منشأ تکاملی داشه باشند، هشدار می‌دهد: « سیستم‌های پاداش و یادگیری در مغزهای ما همکاری نزدیکی باهم دارند. مطالعات تجربی نشان می‌دهند که دختران معمولا بخاطر انجام رفتارهای اجتماعی مطلوب، تحسین می‌شوند و به این طریق پاداش می‌گیرند. این یعنی سیستم‌های پاداش آنها یاد می‌گیرد که بجای رفتار خودخواهانه، بخاطر رفتارهای مطلوب، انتظار پاداش داشته باشد. با درنظر گرفتن این مسئله، می‌توان تفاوت‌های جنسیتی دیده شده در مطالعات ما را به انتظارات فرهنگی مختلف از مردان و زنان نسبت داد.» همچنین این مسئله توسط یافته‌هایی پشتیبانی می‌شود که تفاوت‌های قابل‌توجهی را در میزان حساسیت سیستم پاداش به رفتارهای مطلوب و خودخواهانه در میان فرهنگ‌های مختلف نشان می‌دهد.

 

منابع

  • Alexander Soutschek, Christopher J. Burke, Anjali Raja Beharelle, Robert Schreiber, Susanna C. Weber, Iliana I. Karipidis, Jolien ten Velden, Bernd Weber, Helene Haker, Tobias Kalenscher, Philippe N. Tobler. The dopaminergic reward system underpins gender differences in social preferences. Nature Human Behaviour, 2017; DOI: 10.1038/s41562-017-0226-y
  • sciencedaily
  •  University of Zurich

تصاویر 

  • images.theconversation
  • doyouknow

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *