اتصالات مغزی، متفکران خلاق را متمایز میکند!
دانشمندان در یک مطالعهی جدید دریافتند که مغز افراد بسیار خلاق در مقایسه با مغز افرادی که خلاقیت کمتری دارند، اتصالات بیشتری در ۳ منطقهی خاص از مغز دارد. بهعلاوه، مغزهای افراد خلاقتر در مقایسه با سایر مغزها، بهتر قادر بودند به یک روش هماهنگ، این سه ناحیهی مغز را باهم فعال کنند.
خلاق بودن به اتصالات مغزی شما مربوط میشود.
دکتر راجر بیتی، نویسندهی ارشد این مطالعه و یکی از همکاران فوقدکترای مطالعهی علوم اعصاب شناختی در دانشگاه هاروارد میگوید این سه ناحیهی مغز، آنهایی هستند که دانشمندان بهخوبی با آنها آشنایی دارند. آنها عبارتند از: شبکهی پیشفرض که مسئول تجسم و تفکر ناخودآگاه است؛ شبکهی برجستگی که اطلاعات مهم را از محیط جمعآوری میکند و شبکهی کنترل اجرایی که شامل عملکردهای کنترلی و ارزیابی شناختی است.
اگرچه بهنظر میرسد که شبکهی پیشفرض باید منبع اصلی خلاقیت باشد اما افراد به شبکههای برجستگی و کنترل نیاز دارند تا بتوانند در مورد تناسب ایدهها با کارهای موردنظر، قضاوت کنند.
بیتی میگوید:« این سه سیستم مختلف در قسمتهای مختلفی از مغز قرار دارند اما بهطور همزمان فعال میشند. افرادی که در هماهنگ کردن همزمان آنها بهتر عمل میکنند، واکنشهای خلاقانهتری از خود نشان میدهند.»
محققان برای اندازهگیری خلاقیت و ارتباطات مغزی، مغزهای حدود ۱۶۰ شرکتکننده را با استفاده از فناوری fMRI اسکن کردند – ابزاری که با اندازهگیری تغییرات در گردش خون در نواحی مختلف مغز، بر فعالیت مغزی نظارت میکند. هنگامی که سر شرکتکنندگان در داخل اسکنر بود، از آنها خواسته شد که یک فعالیت تفکر خلاقانه به نام تفکر واگرا انجام دهند. این شامل ارائهی روشهای خلاقانه برای استفاده از اشیاء متداولی مانند چاقو، فنجان یا آجر بود.
بیتی میگوید: «مشخص شد که فقط فکر کردن به راههای جدید و غیرمعمول برای استفاده از این اشیاء، روش معتبری برای اندازهگیری تفکر خلاقانه است.»
محققان دریافتند که انجمن عمل تفکر واگرا، این سه شبکهی مختلف در مغز را بهطور همزمان فعال میکند و هرچه اتصالات و هماهنگیهای این شبکهها بیشتر باشد، عملکرد شرکتکنندگان در تفکر واگرا بهتر است. به عبارت دیگر، هر چه مغز مرتبطتر و هماهنگتر باشد، در عمل خلاقانه بهتر عمل می کند.
پس از تأیید آنکه چه چیزی مغزهای افراد خلاق را از سایر افراد متمایز میکند، محققان میخواستند ببینند که آیا میتوانند این پروسه را معکوس کنند و از فعالیت مغز بهعنوان یک ابزار پیشبینی عملکرد خلاقانه استفاده کنند یا نه.
بیتی میگوید: «ما مجموعههایی از دادههای مطالعات منتشرشدهی قبلی را در اختیار داشتیم که در آن افراد، فعالیتهای تفکر خلاقانهی مشابهی انجام میدادند و ما میخواستیم ببینیم که آیا کسی با اتصالات ضعیف در این شبکهها نسبت به فردی با اتصالات قویتر، ایدههای خلاقانهی کمتری دارد یا نه و این چیزی است که ما در این مجموعه داده پیدا کردیم.»
بیتی میگوید اکنون محققان قصد دارند الگوهی مشابهی از فعالیت مغزی در بخشهای خاصی از خلاقیت مانند نوشتن یا موسیقی پیدا کنند. بهعلاوه این محققان می خواهند بفهمند که آیا فعالیت مغزی میتواند با ماهر شدن افراد در مهارت های خاص، تغییر کند یا نه.
این مطالعه در ۱۵ ژانویه در مجلهی Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شد.
مقاله مرتبط : حقایق شگفت انگیز درباره مغز انسان
- livescience
منبع تصاویر
- mobipicker
نظرات کاربران