پای پرانتزی آرتروز می آورد ؟
پای پرانتزی یا ژنوواروم در بیشتر بچه ها بعد از راه افتادن وجود دارد یعنی بیشتر بچه ها در ماه های اول راه رفتن ممکن است پاهای پرانتزی داشته باشند . این موضوع نباید باعث نگرانی خانواده ها شود زیرا به مرور زمان اصلاح می شود . این نوع پای پرانتزی را ژنوواروم فیزیولوژیک می گویند که خود به خود درمان می شود . با مجله راستینه همراه باشید .
آیا پای پرانتزی آرتروز می آورد ؟
معمولا خانواده ها حساسیت زیادی در این خصوص دارند و مرتب بچه ها را نزد متخصص می برند . این رفتار درست نیست و باید به بچه ها زمان داد و روند پیشرفت پرانتزی شدن پاها را تحت نظر گرفت . مثلا در یک دوره ی شش ماهه ، باید والدین توجه کنند که پای بچه بهتر شده یا بدتر … اگر روند بهبود را طی می کند نگرانی ندارد اما اگر احساس کردند که انحراف پاها بیشتر شده ، باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند . اگر این مشکل اصلاح نشود ، با راه رفتن بچه تشدید خواهد شد و ممکن است بیماری های دیگری در این میان مطرح شود که شایع ترین آنها بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان است .
بیماری راشیتیسم با رادیو گرافی یا آزمایش های خون قابل تشخیص است و اگر درمان شود به تدریج ژنوواروم هم اصلاح می شود ولی اگر شدید باشد ، ضمن درمان دارویی نرمی استخوان ، انحراف زانو ها هم باید با استفاده از وسایل ارتوپدی اصلاح شود . استفاده از این وسایل کمکی حتما باید با تشخیص پزشک متخصص باشد زیرا کاربرد آنها با توجه به میزان انحراف متفاوت است .
البته تصمیم به استفاده از روش های درمانی با استفاده از وسایل ارتوپدی به میزان درمان بیمار با دارو بستگی دارد . گاهی نرمی استخوان به درمان های ساده جواب نمی دهد و مقاوم به درمان است ولی حتی این شکل از بیماری هم درمان دارد . ممکن است پای پرانتزی به علت اختلال صفحه رشد به وجود آمده باشد که به درمان جدی و تصمیم گیری به موقع نیاز دارد و تاخیر در تشخیص ، ممکن است باعث نیاز به جراحی شود .
پای پرانتزی را باید جراحی کرد ؟
اگر پای پرانتزی خود به خود یا با کفش های طبی درمان شود حداکثر تا ۱۰ سالگی این مشکل برطرف می شود اما در غیر اینصورت ، چنانچه فرد مراحل رشد را پشت سر بگذارد و مشکل او برطرف نشده و مورد غفلت واقع شود ، جراحی تنها روش درمان به حساب می آید .
هیچ ژنووارومی بعد از اتمام رشد اسکلتی با وسایل ارتوپدی قابل اصلاح نیست و جراحی به نوعی اجتناب ناپذیر است . بعضی از افراد در کودکی به علت نشستن در حالت دبلیو به حالت های چرخشی نامناسب استخوان های ران و ساق پا مبتلا می شوند یعنی دامنه ی حرکت آنها بیش از حد معمول به داخل ران سوق پیدا می کند . در این حالت ممکن است ساق پا هم به طرف بیرون چرخیده شود و این اشکال چرخشی ظاهر اندام را مثل ژنوواروم بکند .
این موضوع در همه ی افراد بالغی که برای ژنوواروم معاینه می شوند ، مد نظر قرار می گیرد . ژنوواروم در سنین بالا علاوه بر مشکلات زیبایی ، باعث ایجاد درد در زانو می شود یا این انحراف ، زمینه را برای ابتلا به آرتروز زودرس فراهم می کند .
با پای پرانتزی بعد از سن بلوغ ، چه باید کرد ؟
اگر فرزند شما ، سن بلوغ را پشت سر گذاشته است ، روند پیشرفت پاهای پرانتزی در ایشان ثابت شده است ، و وسایل کمکی مثل کفش های طبی ، فیزیوتراپی و ورزش که روش های موقتی هستند بعید است جای درمان قطعی یعنی جراحی را بگیرد . خوب می دانیم که این بیماری باید هر چه سریعتر درمان شود زیرا زانو درد به مرور زمان شدت می یابد و مشکل حادتر می شود و درنهایت مفصل زانو تغییر شکل پیدا می کند و باعث بروز آرتروز می شود .
سخن پایانی
متاسفانه هزینه های این عمل جراحی نسبتا بالاست . اگر زمان بیشتری هم بگذرد ، حتی مفصل زانو هم تغییر شکل می دهد و جراحی مفاصل هم ضروری است . بنابراین بهتر است به موقع و قبل از اینکه دیر شود برای معاینه زانوی پرانتزی فرزندتان با پزشک ارتوپد مشورت کنید .
مقاله مرتبط : زانوی پرانتزی و مشکلات حرکتی
- کتابخانه راستینه
- دکتر تقی بغدادی (فوق تخصص ارتوپدی اطفال)
- دکتر نورالدین نخستین انصاری (متخصص فیزیوتراپی)
منبع تصاویر
- healthline
- pmmonline
- kindercare
- cfjctoday
نظرات کاربران