سوزش سر دل یا ترش کردن در حین بارداری
بسیاری از زنان در طول بارداری از سوزش سر دل شکایت دارند. سوزش سر دل در دوران بارداری در واقع یکی از عوارض جانبی بارداری است. اگر شما یکی از معدود افراد خوش شانسی هستید که هرگز سوزش سر دل و یا سوء هاضمه را تجربه نکرده اید، در حین بارداری این اتفاق ناخوشایند را تجربه خواهید کرد. سوزش سر دل، سوء هاضمه و سایر ناراحتی های دستگاه گوارش در سه ماهه دوم و سوم رایج هستند. حتی اگر شما قبلا هرگز این علائم را تجربه نکرده باشید، ممکن است از این لحظه به بعد این مسئله شما را آزار دهد.
سوزش سردل چیست؟
سوزش سر دل احساس سوزشی است که در قفسه سینه خود، درست در پشت استخوان جناغ، احساس میکنید. گاهی احساس سوزش از شکم شما می آید و تا گردن شما بالا می آید. سوزش سر دل می تواند با یک طعم تلخ در دهان و یا این احساس که استفراغ به گلوی شما آمده است، همراه باشد.
سوء هاضمه چیست؟
در دوران بارداری، سوء هاضمه میتواند با سوزش سر دل رخ دهد. اگر احساس ناراحتی در معده داشته باشید، یا اگر احساس نفخ، گاز، یا سیری زیاد داشته باشید، سوء هاضمه دارید.
علل سوزش سردل و سوء هاضمه در بارداری
سوزش سردل و سوء هاضمه می توانند ناراحت کننده و حتی دردناک باشند، اما هر دو از علائم طبیعی بارداری می باشند. آنها به علت تغییرات جسمی در بدن شما همراه با افزایش هورمونهای بارداری ایجاد میشوند.
به طور معمول، غذا از مری به معده می رود. یک دریچه دایره ای در نزدیکی مری است که این دو را جدا می کند. هنگامی که غذا را قورت میدهید یا یک جرعه آب می نوشید، دریچه شل میشود تا غذا بتواند به معده شما برسد.
وقتی غذا نمی خورید، این دریچه بسته می شود تا اسید معده بالا نیاید. با این حال، اگر این دریچه باز بماند و شما چیزی نخورید یا ننوشید، اسید معده می تواند به مری برگشت کند و باعث احساس سوزش شود. این احساس سوزش سر دل یا ترش کردن نامیده میشود.
هنگامی که باردار هستید، هورمون های شما (به ویژه پروژسترون) تمام ماهیچه های بدن شما را شل میکنند و به حالت استراحت در می آورند، از جمله این دریچه در مری. در نتیجه، سوزش سر دل تبدیل به یک رویداد بسیار شایع در دوران بارداری میشود.
علاوه بر این، سطوح بالای هورمونهای بارداری نیز می تواند روند هضم را کاهش دهد، و این مسئله باعث می شود که شما احساس سوزش، گاز و پر بودن داشته باشید.
دلیل دیگری که موجب میشود سوء هاضمه و سوزش سر دل در سه ماهه دوم بسیار شایع باشند، رشد کودک و بزرگ شدن رحم است. همانطور که شما اضافه وزن پیدا میکنید، رحم شما به سمت بالا حرکت می کند و به سمت حفره شکم و اندام های شکمی فشار می آورد. این مسئله می تواند مواد غذایی را به بالا هل دهد و اسید معده را به مری شما وارد کند.
چگونگی جلوگیری از سوزش سردل و سوء هاضمه
در طول بارداری، خواهید فهمید که مواردی خاص می توانند در سوزش سردل و سوء هاضمه شما نقش داشته باشند. به عنوان مثال، غذاهای چرب و روغنی می توانند باعث ناراحتی و نفخ شما شوند. با غذاهای تند مکزیکی – پیاز، سیر و سایر غذاهای تند که می توانند باعث سوزش سر دل شوند، خداحافظی کنید.
ممکن است در دوران بارداری نتوانید به طور کامل از سوزش سر دل و یا سوء هاضمه رهایی یابید، اما می توانید برای جلوگیری از آن کارهایی انجام دهید. نکات زیر را در نظر بگیرید:
از خوردن وعده های غذایی بزرگ اجتناب کنید. خوردن وعده های غذایی کوچکتر در طول روز و جویدن غذا به طور کامل می تواند سیستم گوارشی شما را برای تجزیه مواد غذایی راحت تر کند. شما باید از مواد غذایی که باعث سوزش سر دل می شوند اجتناب کنید.
از غذاهایی که موجب سوزش سردل میشوند اجتناب کنید. غذاهای محرک سوزش سردل شامل غذاهای تند، چرب و روغنی هستند. ممکن است لازم باشد از شکلات و خوراکی های کافئین دار پرهیز کنید. آنها می توانند در طی بارداری باعث سوزش سر دل و سوء هاضمه شوند.
در حین غذا خوردن نوشیدنی نخورید. سعی کنید بعد از وعده های غذایی آب و سایر مایعات را بنوشید. هنگام نوشیدن، از فنجان یا شیشه استفاده کنید. در دوران بارداری از استفاده از نی ها پرهیز کنید – نی ها می توانند موجب نفخ شوند.
در برابر وسوسه برای دراز کشیدن مقاومت کنید. یک یا دو ساعت پس از غذا صبر کنید سپس دراز بکشید. میتوانید کارهای سبک منزل را انجام دهید یا در اطراف خانه قدم بزنید؟ شما نیاز دارید به بدن خود زمانی برای هضم مواد غذایی بدهید. دراز کشیدن بلافاصله پس از خوردن غذا ممکن است باعث ترش کردن شود.
بعد از خوردن غذا، آدامس بجوید. بزاق شما برای هضم مهم است، و در واقع می تواند اسید معده شما را خنثی کند.
وزن بارداری توصیه شده برای اندازه بدن خود را به دست بیاورید. وزن اضافی باعث افزایش فشار روی شکم شما می شود که موجب احساس ناراحتی بیشتر در ناحیه شکمی می شود. (افزایش وزن توصیه شده برای زنی با اندازه متوسط به میزان ۱۲ تا ۱۵ کیلو است.)
درمان برای کاهش علائم سوزش سردل
سه دسته دارو اصلی برای کاهش علائم سوزش سر دل عبارتند از:
آنتی اسیدها
- کربنات کلسیم
- هیدروکسید آلومینیوم، هیدروکسید منیزیم و سمتیکون (نام تجاری نمونه: Maalox)
مسدود کننده های هیستامین
- رانیتیدین
- فاموتیدین
- سیمتیدین
مهارکننده های پمپ پروتون
- ايمپرازول
- اسموپرازول
- پانتوپرازول
- لانزوپرازول
- دگزلنسپروزول
- رابرپرازول
هر سه این داروها باعث کاهش یا توقف تولید اسید معده می شوند. پزشکان معمولا توصیه می کنند که زنان باردار ابتدا آنتی اسیدها را امتحان کنند تا ببینند آیا به کاهش احساس سوزش و ناراحتی کمک می کنند یا نه. شما می توانید آنتی اسیدها را بدون نسخه خریداری کنید، مصرف این داروها در دوران بارداری نسبتا بی خطر در نظر گرفته میشود.
هنگامی که آنتی اسیدها به شما کمکی نمی کنند، پزشک شما ممکن است توصیه کند داروی مهار کننده هیستامین یا مهار کننده پروتون پمپ را امتحان کنید. این داروها بهتر از آنتی اسید ها کار می کنند و اکثر آنها می توانند بدون نسخه خریداری شوند.
قبل از استفاده از هر داروی بدون نسخه برای ریفلاکس اسید، ابتدا با پزشک یا مامای خود مشورت کنید. اکثر این داروها در طول بارداری نسبتا ایمن در نظر گرفته می شوند، اما شما همیشه باید برچسب روی دارو را بررسی کنید و هرگونه سوالی دارید از پزشک یا مامای خود بپرسید.
مقاله مرتبط : ریفلاکس اسید در طی بارداری
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
- womenshealthcaretopics
منبع تصاویر
- momjunction
- rd
- verovipdental
نظرات کاربران