مهاجرت به تهران
از دیرباز یکی از واکنش های انسان به شرایط زندگی و تلاش برای بهبود شرایط ، جابجایی مکان زندگی و مهاجرت بوده است . در این بخش از مجله سلامتی راستینه ، تمایل مهاجرت به پایتخت را بررسی خواهیم کرد .
آیا مهاجرت به تهران باعث بالا رفتن کیفیت زندگی می شود ؟
جواب این سوال کاملا به این بستگی دارد که در مورد چه شخصی با چه نوع سبک زندگی ای صحبت کنیم . فردی که درآمد خوبی در تهران دارد اگر بخواهد همان شغل را در شهرستان ادامه دهد از درآمد کمتری برخوردار می شود . همانطور که می دانیم بسیاری از امکانات در تهران وجود دارد و در هیچکدام از شهرستانها و حتی شهرهای پیشرفته کشور این امکانات با این کیفیت وجود ندارد . از کیفیت در آموزش بگیرید تا خدمات پزشکی ، درمانی و رفاهی .
اغلب بیمارستانهای خوب در تهران است ، سفارتخانه و مجلس و دولت و وزارتخانه و دانشگاه های معتبر در تهران هستند و همین تمرکز امکانات شهری و صنعتی در پایتخت و روند رو به رشد مهاجرت به این شهر مشکلات غیر قابل جبرانی را به وجود آورده است .
مهمترین مشکلات زندگی و مهاجرت به تهران کدامند ؟
آلودگی هوا ، آلودگی صوتی ، درهم آمیختگی فرهنگی فرهنگ اقوام مختلف ، هزینه های بسیار سنگین زندگی در تهران نسبت به شهرستان ها ، دور شدن از آداب معاشرتی و صله رحم میان مردم به جهت مشکلات عدیده روزانه ، فاصله گرفتن میان نسل ها و خانواده ها ، حجم جرم و جنایت ، طلاق و بزهکاری تنها بخشی از پیامدهای منفی مهاجرت روستاییان به تهران است .
در بسیاری از موارد شاهد این اتفاق بوده ایم که خانواده ای با ده نفر عائله به تهران کوچ کرده و با چندین نفر دیگر در یک خانه زندگی می کنند اما حاضر نیستند به وطن خود بازگردند و علت اصلی آن را هم نبود اشتغال در شهر خود بیان کرده اند .
با فرض اینکه کسی به دنبال زندگی در تهران است ، باید دنبال چه چیزی باشد ؟
درست است که با زندگی کردن در تهران شما از بسیاری از امکانات برخوردار هستید ، امّا زندگی در تهران ، ارزش نیست بلکه زندگی با کیفیت ارزشمند است . ما نباید به هر قیمتی در تهران زندگی کنیم بلکه باید بیشتر به این توجه داشته باشیم که مجموعاً کیفیت زندگی مان در تهران بالاتر است یا در شهرستان ؟ اگر کسی کار خوبی و زندگی خوبی در تهران دارد و شغلی مشابه با شغل یا علاقه او در شهرستان وجود ندارد طبیعتاً نمی توان به چنین فردی توصیه کرد که به شهرستان نقل مکان کند !
امّا در کل زندگی در شهرستان ساده تر است و مزیت های اقتصادی و آسایش و راحتی را برای خانوار در پی دارد .
اوّل اینکه اجاره بها در شهرستان نسبت به تهران تقریباً نصف است و خانواده می تواند با نصف پول کرایه ای که در تهران پرداخت می کنند خانه ای بزرگ تر در شهرستان اجاره کند . مورد دوّم ، حمل و نقل ارزان است ، مسافت های کوتاه در شهرستان طبیعتاً هزینه حمل و نقل را هم پایین می آورد . مورد سوّم ، هزینه مواد غذایی است که به مراتب پایین تر از تهران است و مورد مهم دیگر خدمات ارزان در شهرستان است .
به عنوان مثال قیمت رستوران در تهران و شهرستان یکی نیست و گاهی خانواده ها برای صرف غذا در یک رستوران معمولی در تهران باید چند برابر هزینه ای را که در شهرستان می پردازند پرداخت کنند .
همچنین در شهرستان از استرس ، اضطراب ، ناراحتی تنفسی و سکته قلبی به نسبت زندگی در تهران خبری نیست .
در چه شرایطی کیفیت زندگی با مهاجرت بالا می رود ؟
این مسئله را با ذکر چند مثال روشن می کنیم : اگر فرض کنیم فردی در تهران خانه کوچکی برای خودش داشته باشد و خانه بزرگ تر و اجاره ای داشته باشد و بابت کرایه خانه ماهی ۲ میلیون و پانصد هزار تومان پرداخت کند ، با نصف این مقدار می تواند یک خانه در شهرستان اجاره کند . حالا گاهی فرد ، بازنشسته هم هست ، یعنی شرایط شغلی مشخصی دارد . این فرد اگر به شهرستان نقل مکان کند علاوه بر اینکه می تواند خانه ای بزرگتر از خانه ای که در تهران اجاره کرده بود ، اجاره کند ، کرایه خانه مستقلی که دارد را هم دریافت می کند . به این ترتیب وضعیت اقتصادی زندگی این فرد تا سه برابر بالا می رود و همین مسئله باعث می شود بتواند پول بیشتری پس انداز کند در حالی که از خدمات مهاجرت به شهرستان و امکانات شهری خیلی بیشتر از قبل هم استفاده کرده است . بنابراین یکی از مهم ترین مزیت های مهاجرت به شهرستان ، کاهش کرایه خانه است . امّا باز هم این مسئله به کار ، شرایط و محلی که فرد قصد مهاجرت به آنجا را دارد وابسته است .
باز هم با یک مثال این مسئله را روشن می کنیم : اگر فرض کنیم شخصی کاری ثابت در تهران داشته باشد و بخواهد به شهرک پرند نقل مکان کند شاید هزینه کرایه خانه برای او پایین بیاید امّا مجبور است بیشتر وقت خود را صرف رفت و آمد به تهران کند ، بنابراین هزینه ای هم برای این رفت و آمد پیش رو دارد .
پس توجه داشته باشید که وجود سیستم حمل و نقل ریلی ارزان یکی از موضوعات مهم در مهاجرت است . شاید برایتان جالب باشد که بدانید در اطراف شانگهای مترویی به نام مگلو طراحی کرده اند که سرعتی بالغ بر ۴۵۰ کیلومتر بر ساعت دارد . بیاید فرض کنیم اگر چنین امکاناتی در تمام شهرهای کشورمان وجود داشت ، شما با ۱۱۰ کیلومتر فاصله از محل کار خود ، می توانستید نیم ساعته خود را به شهر محل کارتان برسانید .
آیا برای مهاجرت درست تصمیم گرفته ایم ؟
توجه به اینکه شما چقدر درآمد دارید و چقدر هزینه ، در اینکه به مهاجرت نیاز دارید یا نه تأثیر بسزایی دارد . اگر فرض کنیم شما در تهران زندگی می کنید و مستأجر هستید و درآمدتان هم ماهی یک میلیون و نهصد هزار تومان باشد و از این میزان درآمد باید یک میلیون و چهارصد هزار تومان بابت کرایه خانه و هزینه هایی مثل پرداخت قبوض و اقساط بانک و غیره بپردازید ، تنها ۵۰۰ هزار تومان برای هزینه های جاری زندگی تان باقی خواهد ماند . با این ۵۰۰ هزار تومان شما عملاً نمی توانید از امکانات تفریحی به صورت ماهانه استفاده کنید . در حالی که برای رفت و آمد هم هزینه هایی پیش رو دارید . حالا اگر فرض کنیم با همین میزان درآمد در شهرستان زندگی کنید ، هم میزان کرایه ای که باید ماهانه پرداخت کنید کمتر می شود و هم استفاده از خدمات شهری برایتان ارزان تر است .
از طرفی اگر با مهاجرت به شهرستان درآمدتان کمتر می شود ، این معادله متفاوت می شود .
سخن پایانی :
مهاجرت یکی از چهار عامل اصلی تغییر و تحول جمعیت است . آمار مهاجرت بین شهری و برون شهری در چند سال اخیر شکلی عجیب به خود گرفته است و تهران و البرز پذیرای بیشترین مهاجر کشور بوده اند .
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
منبع تصاویر

شهرستانی ها وقتی به تهران مهاجرت میکنند خیلی بیشتر از ساکنان تهران پیشرفت میکنن و تو کاراشون موفقند چون با انرژی کارشونو انجام میدن