سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

درمان شپش چگونه است؟

اگر شما و یا فرزندتان شپش دارید، بدنبال درمانی سریع برای رفع آن میگردید این مقاله از راستینه را مطالعه فرمایید. شپش هر ساله در ۶ تا ۱۲ میلیون کودک مدرسه ای دیده میشود. در مناطق جغرافیایی متفاوت شپش ها در برابر درمانهایی بر پایه سموم ضد حشرات و دفع کننده های حشرات مقاوم میباشند در نتیجه توجه داشته باشید انتخاب مناسبی برای رفع شپش ها داشته باشید.

درمان شپش

درمان شپش

متخصصین چند راهنمایی اساسی برای تحت کنترل قرار دادن این انگل ها داده اند:

  • در صورت مشاهده شپش در بدن و یا سر کودک خود، توجه داشته باشید که نیاز به درمان دارد.
  • اگر با کسی که شپش دارد زندگی میکنید و یا حتی نزدیک او بوده اید، لازم است که خود را چک کنید.
  • هرکسی که با فرد مبتلا به شپش روی یک تخت میخوابد باید همزمان درمان شود.

 

داروهای مناسب برای درمان شپش

میتوانید در خانه به درمان آن بپردازید. داروی شپش کش در داروخانه ها با نسخه و یا بدون نسخه بفروش میرسد. این داروها شامل شامپو، لوسیون و کرم می باشد. اگر شما باردار هستید و یا به نوزاد خود شیر میدهید حتما از پزشک خود سوال کنید تا دارویی مطمئن و بی ضرر تجویز کند. داروهای بدون نسخه و یا درمانهای تحت نظر پزشک، هر دو شپش ها و تخم آنها را نابود می کنند. قبل از مصرف حتما روی دارو را خوب بخوانید تا اشتباه نشود. اگر بعد از ۹ تا ۱۰ روز شپش ها بصورت آهسته حرکت می کنند ، حتما در حال نابود شدن می باشند. با پزشک خود در مورد نیاز به مصرف مجدد دارو صحبت کنید.

داروهای شپش کش بدون نسخه شامل مواد زیر می باشند :

  • پایپرونیل بوتوکسید با شپش کشهای پیرترین: میتوانید این دارو را برای کودکان ۲ سال و بزرگتر هم استفاده کنید.این دارو از گل داوودی ساخته شده است . اگر به این گل و یا گیاه آمبروسیا آلرژی دارید از این دارو استفاده نکنید.
  • لوسیون پرمترین ، ۱٪ : این دارو مناسب کودکان و نوزادان ۲ ماهه و بزرگتر میباشد.

درمانهای بدون نیاز به نسخه بدون حشره کش شامل :

  • دایمتیکون: این دارو بدون حشره کش و دارای مواد سیلیکونی بوده که از طریق پوشاندن شپش ها مانع از توانایی آنها در جذب آب می شوند. مطالعات نشان داده اند این داروهای بدن مواد کشنده می توانند موثرتر باشند. بیش از مقدار مصرف پیشنهادی از دارو استفاده نکنید و یا این داروها را با محصولات دیگر مخلوط نکنید. اگر پس از مصرف دارو هنوز شپش ها را در حال حرکت می بینید با پزشک تماس بگیرید. ممکن است به داروی قویتری نیاز باشد.
  • الکل بنزیل (یولسفیا): این لوسیون شپش ها را می کشد نه تخم های آنها را. این دارو مناسب درمان شپش های سر در کودکان ۶ ماهه و یا بزرگتر ، زنان باردار و شیرده میباشد. ابتدا موهای خود را شانه زده ، این دارو را بر روی موی خشک شامپو کنید ، و اجازه دهید تا ۱۰ دقیقه بر روی سر بماند سپس آب بکشید. این درمان را تا یک هفته ادامه دهید.
  • ایورمکتین (اس کلایس): این لوسیون با یکبار مصرف بیشتر شپش ها حتی شپش های تازه سر از تخم در آورده را نابود میکند. نیازی به شانه کردن و جدا کردن تخم ها ندارد، همچنین نیاز به درمان دوباره آن ندارید. این دارو برای کودکان ۶ ماهه و بزرگتر قابل مصرف میباشد.
  • مالاتیون ( اووید): این لوسیون قوی شپش ها و بعضی تخم های آنها را نابود و ناتوان میکند.این دارو برای کودکان ۶ سال و بزرگتر قابل مصرف میباشد.بعد از ۷ تا ۹ روز اگر هنوز شپش ها را درحال حرکت دیدید به یک دوره درمانی دیگر نیاز دارید. توجه داشته باشید این محصول قابل اشتعال میباشد. از نزدیک کردن این محصول به سیگار ، منابع گرمایی شامل سشوار ، اتوی مو ، فندک ، شومینه ، بخاری های کوچک و اجاق گاز دوری کنید.
  • اسپینوساد(ناتروبا): با این محصول معمولا یک دوره درمان کافی است. این محصول شپش ها و تخم های شپش را نابود می کند. برای کودکان ۴ ساله و بزرگتر مناسب می باشد. همچنین شامپو لیدین برای درمان شپش توسط وزارت بهداشت تایید شده است. اما انجمن پزشکان کودک  استفاده از آن را توصیه نمیکنند چرا که ممکن است به سیستم عصبی آسیب برساند.

 

 شانه هایی با دندانه های نازک

هنگام درمان شپش نکات زیر را بخاطر داشته باشید:

  • همیشه دستورالعمل های مصرف دارو را بدقت بخوانید.
  • از شانه هایی با دندانه های نازک استفاده کنید و یا از شانه هایی که همراه با محصول ارائه می شود استفاده کرده و همه تخم های شپش را شانه کرده و از مو جداکنید.(بعضی از محصولات نیازی به شانه کردن ندارد).
  • حین استفاده از شامپو ضد شپش مطمئن شوید شماو یاکودک شما لباس پوشیده باشد و کاملا بدن شما پوشیده باشد. هنگام دوش گرفتن از آن استفاده نکنید و مراقب باشید تا آنجا که میتوانید سعی کنید به بدن شما برخورد نکند.

رایج ترین عوارض جانبی آن حساسیت پوستی می باشد. این محصولات ممکن است باعث سوختگی و یا سوزش موقت پوست شود.

 

راه حل های دیگر برای رفع شپش سر

اگر مایل نیستید برای درمان از داروهای شیمیایی استفاده کنید با پزشک در این مورد صحبت کنید.شانه کردن موهایی که خیس شده باشد یکی از این روش ها می باشد. به آسانی موهای خود را خیس کرده و با شانه دندانه نازک آن را شانه بزنید. این کار را حداقل تا ۳ هفته ادامه دهید. بعضی اعتقاد دارند می توانید شپش و تخم های آن را با مواد چرب مانند وازلین، مایونز یا روغن زیتون ازبین ببرید.

 

خلاص شدن از شر شپش ها در خانه

خلاص شدن از شر شپش ها در خانه

شپش ها میتوانند از بدن شما به روتختی، حوله ها و یا کلاه شما نفوذ کنند. اما آنها به خون بدن انسان برای زنده ماندن نیاز دارند درنتیجه پس از جدا شدن از بدن شما زمان زیادی نمی توانند زنده بمانند. نکات زیر را برای رفع شپش ها درمنزل بکار بگیرید :

لباس ها و یا هر چیزی که توسط شخص استفاده شده را در آب جوش بشویید و درحرارت بالا خشک کنید. شپش و تخم های آن در درجه حرارت بالای ۵۳ درجه سانتیگراد بمدت ۵ دقیقه از بین میروند. لباس ها و وسایلی که با بدن و سر او برخورد داشته را بشویید. مانند: ژاکت، کلاه، شال، روسری، روبالشی و هدبندها را بخوبی بشویید. اگر نمی توانید لباس ها را در ماشین لباسشویی و خشکشویی بیاندازید آنها را داخل پلاستیک انداخته و در آن را محکم ببندید و تا دو هفته آن را نگه دارید. فرش ها، پا دری ها، مبلمان، کف زمین و پرده ها را با جاروبرقی تمیز کنید تا موهایی که هنوز احتمال شپش و تخمها به آن هست را جمع کنید. اگر شپش دارید شرمنده نشوید. چرا که این نشانه بیماری، آلودگی شما و فرزندتان نمی باشد. حتی ممکن است تمیزترین افراد هم به آن مبتلا شوند. توجه داشته باشید که معلم و دوستانتان را در جریان بگذارید تا آنها هم کودکان و یا همکلاسی های شما را چک کنند تا از پخش آن جلوگیری شود.

 

 

منابع

  • American Academy of Dermatology: “Head Lice: Overview,” “Head Lice: Tips for Managing.”
  • CDC: “Frequently Asked Questions,” “Treatment.”
  • KidsHeath: “If You Think You Have Lice.”
  • webmd
  • FDA: “Treating Head Lice.”
  • Nixlice.com.
  • Uptodate.com.

منبع تصاویر 

  • hopkinsmedicine
  • indiamart
  • liceclinicsnorthshore

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

پوست و مو

جراحی لیفتینگ صورت

آنچه باید درباره لیفتینگ صورت بدانید

پوست و مو

مزایای مراجعه به متخصص پوست

آنالیز صورت و تمام نکات مربوط به آن

اطلاعات پزشکی

علائم درماتیت استاز یا اگزما واریس

آنچه باید در مورد اگزما واریس (درماتیت استاز) بدانید؟

پوست و مو

میکرودرم ابریژن

برطرف کردن مشکلات پوستی با میکرودرم ابریژن

پوست و مو

فرآیند فیلرهای پوستی

تزریق چربی یا فیلر؟

پوست و مو

چین و چروک زیر چشم

چگونه از بروز چین و چروک چشم جلوگیری کنیم؟

زیبایی

انواع لیپوساکشن

هر آنچه که باید درباره لیپوساکشن بدانید

اطلاعات درمانی

آلرژی‌ های فصلی

چهار راه رهایی از آلرژی های فصلی

تغذیه و سلامتی

نشانه های اختلال در کبد

نشانه های هشدار دهنده اولیه آسیب کبدی!

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *