سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

۳ دلیلی که این نوع قند، شما را چاق می‌کند!

هر کسی که سعی دارد سالم غذا بخورد، می‌داند که باید از قند و شکر اجتناب کند یا حداقل آنها را در حد اعتدال مصرف نماید. اما دقیقا چرا فروکتوز (قند طبیعی موجود در میوه) باعث افزایش وزن قابل‌ توجه می‌شود؟ آیا فروکتوز، جایگزینی بهتر از شکر معمولی (ساکارز) نیست؟

با بررسی‌های دقیق‌تر مشخص می‌شود که فرایند متابولیزه‌ی فروکتوز نیز اثرات متعددی دارد که می‌تواند به‌طور بالقوه به افزایش وزن منجر شود. درواقع مصرف مقدار بیش ازحد فروکتوز، فورا می تواند بر توانایی بدن برای پردازش آن تأثیر منفی بگذارد. اینها ۳ دلیل عمده‌ای هستند که فروکتوز می‌تواند شما را چاق کند.

قند و شکر

فروکتوز باعث مقاومت به انسولین می‌شود

اگر تابحال اندیشیده‌اید که چرا خوردن قند بیش‌از حد در پیشرفت دیابت نوع ۲ نقش دارد، این دلیلش است. قضیه از این قرار است: بدن از یک نوع قند به نام گلوکز (مولکول قند) به‌عنوان انرژی استفاده می‌کند و بسته به اینکه بدن شما به چه مقدار انرژی نیاز دارد، آن را پردازش کرده و در کبد ذخیره می‌کند. انسولین به کبد می‌گوید که چه زمانی آن قندها را نگه دارد و چه زمانی از شر آنها خلاص شود.

از سویی دیگر فروکتوز که قند افزوده در غذای ماست، باعث ایجاد یک اختلال ژنتیکی و متابولیکی در هنگامی می‌شود که کبد سعی دارد آن را پردازش کند.

این باعث می‌شود که کبد، چربی بیشتر – به‌ویژه تری‌ گلیسیرید – تولید کند که توانایی آن برای پاسخ به انسولین را کاهش می‌دهد. این مسئله به نوبه‌ی خود، کل متابولیسم را بهم می‌ریزد و استفاده و پردازش چربی‌ها را دشوار می‌سازد.

 

فروکتوز

فروکتوز باعث مقاومت در برابر هورمونی به نام لپتین می‌شود.

لپتین یکی از هورمون‌های اصلی است که بدن شما برای ایجاد تعادل بین دریافت انرژی از غذا و مصرف انرژی از طریق هوموستاز و فعالیت‌های اضافی (مانند ورزش) استفاده می‌کند.

همانند مقاومت به انسولین، مصرف فروکتوز باعث می‌شود که بدن‌تان تری‌گلیسیرید بیشتری تولید کند که می‌تواند به مقاومت در برابر هورمون لپتین منجر شود.

درنتیجه بدن شروع به نگه داشتن انرژی غذا – یا به‌عبارت دیگر کالری‌ها و چربی – می‌کند که درواقع نیازی به آن ندارد.

این سردرگمی در مغز نیز اتفاق می‌افتد، جایی که گیرنده‌های مقاوم لپتین، پیامی مبنی بر اینکه بدن به غذای بیشتری نیاز ندارد را دریافت نمی‌کنند. درنتیجه شما علی رغم آنکه کالری کافی برای سوخت‌رسانی به بدن‌تان را مصرف کرده‌اید، همچنان احساس گرسنگی می‌کنید.

 

گلوکز

فروکتوز به شیوه‌ای مشابه گلوکز، باعث سیری نمی‌شود.

فروکتوز مشکلات دیگری نیز در رابطه با احساس سیری ایجاد می‌کند. وقتی مغز شما در معرض گلوکز قرار می‌گیرد، نواحی که مسئول کنترل گرسنگی، انگیزه و احساسات پاداش هستند، فعال می‌شوند که منجر به احساس سیری و پُری یا حداقل عدم نیاز به مصرف قند بیشتر می‌شود. اما فروکتوز چنین پاسخی ایجاد نمی‌کند.

این اساسا بدین معناست که ممکن است شما همچنان به مصرف کالری‌ها از نوشیدنی‌ها یا غذاهای حاوی فروکتوز ادامه دهید اما بازهم احساس سیری نکنید.

متأسفانه فروکتوز، اصلی‌ترین قندی است که به غذا افزوده می‌شود – عمدتا در قالب شربت ذرت با فروکتوز بالا.

در حالی که به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است اما برخی دانشمندان بر این باورند که بخشی از بحران فعلی چاقی به‌خاطر تغییر کردن پروفایل‌های قندهای مصرفی ماست – به‌عنوان مثال وجود شربت ذرت با فروکتوز بالا در اکثر غذاهای فراوری‌شده‌ی موجود.

آیا سعی می‌کنید از فروکتوز در رژیم غذایی‌تان اجتناب کنید؟ چرا یا چرا که نه؟ اگر از فروکتوز اجتناب می‌کنید، آیا از شیرین‌کننده‌های دیگر استفاده می‌کنید یا به‌طور کامل از قندها پرهیز می‌کنید؟

مقاله مرتبط : اجتناب از بالا و پایین رفتن سطح قند خون!

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5
  • http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081016074701.htm
  • http://www.healio.com/endocrinology/obesity/news/online/%7B6462ca0c-c023-4aae-b3df-18cb00075379%7D/glucose-not-fructose-led-to-increased-satiety

منبع تصاویر 

  • healthwiseindian
  • wpengine.netdna-ssl
  • healthline

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

واریس

درمان‌های جدید واریس

زیبایی

عمل لیپوماتیک

از لیپوماتیک بیشتر بدانید

زیبایی

اسکالپشور

نگاهی دقیق‌تر به ‌اسکالپشور

زیبایی

غبغب

غبغب و چگونگی رهایی از آن

پوست و مو

لیفتینگ با نخ

لیفتینگ با نخ و همه چیز درباره آن

اطلاعات پزشکی

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک: علائم، دلایل و درمان

اطلاعات پزشکی

علائم درماتیت استاز یا اگزما واریس

آنچه باید در مورد اگزما واریس (درماتیت استاز) بدانید؟

زیبایی

ورزش دوران بارداری

آنچه باید در مورد تمرینات EMS بدانید

سلامت عمومی

نتایج آزمایش

چگونه آزمایش های خود را متوجه شویم؟

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. mehdi porrahdar مهدی پورراهدار گفت:

    بسیارعالی