تشخیص دیرهنگام سرطان معده در ایران
سرطان معده دومین عامل فوت ناشی از سرطان در جهان است که در بیشتر موارد دیر تشخیص داده می شود . تقریبا در هشتاد درصد پس از ۶۵ سالگی . از اینکه با مجله سلامتی راستینه همراهید سپاسگزاریم .
تشخیص دیرهنگام سرطان معده ، مهمترین عامل وخامت این بیماری ست :
سرطان معده ، بیشتر در کشورهای آسیای شرقی و اروپای شرقی اتفاق می افتد و در مردان دو برابر بیشتر از زنان است . این بیماری که درنتیجه رشد سلول های سرطانی در دیواره ی داخلی معده ایجاد می شود در بیشتر کشورهای دنیا روند رو به کاهشی دارد اما در کشورمان نه تنها اینگونه نیست ، بلکه متاسفانه شمار مبتلایان رو به افزایش است . گرچه علل متعددی مانند زمینه ژنتیک ، چاقی و میکروب هلیکوباکتر پیلوری در بروز این بیماری تاثیر گذار است اما رژیم غذایی ناسالم و مصرف زیاد نمک ، به عنوان عادات بیماری زای مردم ایران عوامل مهمی هستند که نه تنها در بروز سرطان معده ، بلکه ابتلا به دیگر بیماری ها مانند فشار خون بالا ، اختلالات کلیوی و غیره نقش دارند . افرادی که سابقه ی جراحی معده داشته اند نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند . ترک سیگار در این مورد ، واقعا ضرورت دارد .
درمورد علائم هشدار دهنده بیماری توضیح بفرمایید ؟
ازجمله علائم هشدار دهنده بیماری می توان به درد سر دل ، خونریزی معده ، کاهش وزن و اشتها ، به خصوص در سنین بالای ۴۵ سال اشاره کرد . معمولا علائم بیماری در مراحل اولیه به دیگر ناراحتی ها شباهت دارد و همین مساله می تواند روند تشخیص را به تعویق بیندازد . پزشک می بایست درد های شکمی بدون علت و طول کشنده را پیگیری و بررسی کند . تهوع ، استفراغ ، بی اشتهایی و سیری زودرس نیز می توانند از علائم تشخیص دیرهنگام سرطان معده باشند .
متاسفانه در بدو تشخیص بیماری به علت موقعیت خاص معده و شبکه عروقی پیشرفته ، درمان قطعی وجود ندارد . البته درمان با توجه به شدت بیماری ، ماهیت و پیشرفت احتمالی سلول های سرطانی به دیگر اندام ها یا غدد لنفاوی انجام می شود . هرچه بیماری زودتر و سریعتر تشخیص داده شود ، امکان کوچک و متمرکز بودن زخم بیشتر است که می توان این بخش را با عمل جراحی جدا کرد و درمان های تکمیلی مانند مصرف دارو ، شیمی درمانی و رادیو تراپی نیز تجویز شود که در این صورت ادامه زندگی بیمار نسبتا بهتر خواهد بود و می توان تا ۹۰ دصد به ادامه ی حیات تا ۵ سال امیدوار بود اما متاسفانه گاهی تشخیص دیر هنگام منجر به پیشرفت تومور و دست اندازی به دیگر اندام ها می شود . در چنین شرایطی امید به زندگی بسیار کمتر می شود و تلاش برای جلوگیری از گسترش سلول های سرطانی و بهبود وضعیت بیمار از جمله کاهش درد ممکن است پزشک را مجبور به برداشتن کل معده کند .
مرتضی پاشایی ، خواننده و نوازنده ی محبوب کشورمان در آذرماه ۱۳۹۲ به سرطان معده مبتلا شد و در ۲۳ آبانماه ۱۳۹۳ ، در سی سالگی درگذشت .
اما بدترین خوراکی ها و نوشیدنی هایی که می توانند زمینه ساز سرطان معده باشند عبارتند از :
گوشت قرمز ، ماهی های دودی ، سوسیس و کالباس . یادآور می شویم نیترات ها و نیتریت های موجود در سوسیس و کالباس عامل این مشکل هستند . البته توصیه به قطع مصرف همیشگی نمی شود اما باید تعادل را رعایت کرد . خوراکی های خیلی شور و کنسرو نیز توصیه نمی شود . ماهی های تازه نسبت به ماهی های دودی برتری دارند . نوشابه های گازدار و شیرین ، نوشیدنی های انرژی زا و قهوه را نیز نباید جایگزین آب و نوشیدنی های سالم کرد . به جای آنها چای سبز و دمنوش های طبیعی بسیار مفید هستند زیرا به تامین آب بدن و حفظ تعادل هورمونی بدن کمک می کنند . اما کنار این محدودیت های غذایی می توان با خیال راحت میوه ها ، سبزی ها و منابع غذایی سرشار از فیبر مانند غلات سبوس دار را در برنامه روزانه گنجاند . این خوراکی ها خطر بروز چاقی و در نتیجه ابتلا به سرطان را کاهش می دهند .
مقاله مرتبط : ده غذایی که هرگز نباید بخورید
- کتابخانه راستینه
- دکتر احسان اکبری (فوق تخصص گوارش و کبد)
منبع تصاویر
- asfera
- i1.go2yd
- media.fromthegrapevine
- musicema
نظرات کاربران