با سالمندانی که داروهای خود را نمی خورند چه کنیم؟
بی اعتنایی سالمندان نسبت به بیماری خود و سرپیچی آنها از تجویزهای پزشکان می تواند نشانه ی افسردگی باشد. اگر کنار شما فرد سالمندی زندگی می کند که به سلامت خود بی اعتناست یا از مصرف داروهایش و ادامه ی درمان های طبی اش امتناع می کند، حتما این مقاله از راستینه را بخوانید.
دلیل بی انگیزگی و بی علاقگی سالمندان نسبت به سلامت خود چیست؟
افسردگی: عمده ترین بیماری اعصاب و روان در سالمندان افسردگی است. گرچه شیوع این اختلال در سنین بالا بیشتر از دوران جوانی نیست ولی کمتر تشخیص داده می شود. علت دیر تشخیص دادن افسردگی سالمندان، تغییرات قابل انتظاری مثل کم خوابی است که در آنها دیده می شود. کم خوابی ناگهانی در فرد جوان شاید یکی از علائم هشداردهنده افسردگی به شمار رود ولی در صورت کم خواب شدن سالمند ممکن است این قضاوت برای اطرافیان پیش آید که به طور طبیعی خواب سالمندان کمتر می شود. وجود افسردگی در فرد سالمند می تواند دلیل بی انگیزگی و بی علاقگی او نسبت به جسم و روان خود و روند درمانی هنگام بیماری باشد.
اختلال های شناختی: بعد از ۶۵ سالگی، بعضی از عملکردهای شناختی مانند قوای حافظه، توان تصمیم گیری های پیچیده و مدیریت فرایندهای معمول زندگی به تدریج افت می کنند.
تحقیقات نشان داده این روند در افرادی که استعداد ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی و بیماری آلزایمر دارند، سریع تر است. وجود چنین بیماری هایی در سالمند ممکن است علائم رفتاری مانند افسردگی، اضطراب، تحریک پذیری، بدبینی و تغییرات شخصیتی ایجاد کند که همین امر باعث امتناع در مصرف به موقع دارو یا مراجعه به پزشک می شود.
ناتوانی های جسمی و مالی: بعضی از بیماران با از دست رفتن قوای فیزیکی در اثر کهولت سن یا بیماری، دیگر نمی توانند به پزشک مراجعه یا حتی بدون کمک اطرافیان، دارو مصرف کنند. گاهی هم ناتوانی فیزیکی، این حس را در سالمند ایجاد می کند که سربار دیگران است و برای حفظ عزت نفس از ادامه درمان انصراف می دهد. گاهی هم کاهش درامد سالمندان، که آنها را مجبور می کند هزینه های خود را با نرفتن به پزشک و نخریدن دارو کمتر کنند.
بی اعتنایی به سالمند: گاهی خانواده ها از نگهداری سالمند خسته می شوند و ممکن است رفتارهای نامناسبی با او داشته باشند که یکی از آنها رسیدگی نکردن به وضعیت سلامت سالمند و نبردن او به پزشک و بی اعتنایی به چگونگی مصرف داروهایش است.
مقاله مرتبط : چگونه شوهرتان را که به تازگی بازنشسته شده همراهی کنید؟
ارتباط نامناسب بین پزشک و بیمار: بسیاری از سالمندان مشکل شنوایی دارند یا خوب نمی بینند یا حتی سواد خواندن و نوشتن ندارند. پردازش اطلاعات برخی از آنها آهسته تر از دیگران است. پزشک باید به همه این مسائل توجه و در نحوه صحبت با سالمند و آموزش به او بیشتر دقت کند.
توصیه راستینه برای برخورد صحیح با این نوع رفتار سالمندان
- حتما با روان پزشک در این باره مشورت کنید. اگر سالمند افسرده است، درمان های موثری برای رفع افسردگی او وجود دارد. در اغلب موارد با درمان افسردگی، سالمند روند درمانی را ادامه می دهد.
- داروهایش را تقسیم کنید و آنها را در جعبه های مختلف قرار دهید و زمان مصرف آنها را روی جعبه بنویسید. حتی می توانید شکل آنها را بکشید.
- اگر دوری راه برای او مشکل ساز شده، مثلا اگر نمی تواند فاصله ی زیاد خانه تا مطب را طی کند، بهتر است پزشکی را انتخاب کنید که به محل سکونت او نزدیک تر باشد.
- اگر سالمندی توان مالی ندارد، بهتر است فرزندان یا بستگان هزینه های درمانی او را تقبل کنند. در صورتی که احساس می کند، سربار است به او اطمینان دهید سلامتش برای شما مهم است و این فکر را از ذهن خود پاک کند.
- وظیفه پزشکان در مواجهه با سالمندی که دچار کم شنوایی است، بلندتر و شمرده صحبت کردن است. باید دستورهای دارویی را درشت تر بنویسند و نسخه نوشته شده هم پیچیده نباشد. می توان حداقل دارو را، آنهم در صورت امکان در وعده های کمتر تجویز کرد.
- همچنین از تاثیر تغذیه در کهنسالی غافل نشوید.
نکته: همکاری نکردن سالمند در مراحل درمانی می تواند به شکل مصرف نکردن به موقع داروها و پیروی نکردن از دستورات غیردارویی مانند رعایت رژیم غذایی، فعالیت جسمانی و ترک سیگار باشد. برای بررسی علت همکاری نکردن او باید به بسیاری از عوامل وابسته به سن و عوامل وابسته به محیط توجه کرد.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
منبع تصاویر
نظرات کاربران