۶ مورد از متداول ترین علائم مسمومیت کبد!
کبد شما بعد از پوستتان، دومین ارگان بزرگ در بدن شماست. کبد با آنکه اغلب نادیده گرفته می شود اما چندین وظیفه مهم انجام می دهد. اینها علائمی هستند که ممکن است نشان دهنده مسمومیت کبد باشند. کبد یک ارگان همه کاره است. آن به بدنتان کمک می کند چربیها را پردازش کند، پروتئین ها را سنتز کند، فاکتورهای انعقاد خون را تنظیم کند و سموم مضر را از خونتان بزداید. ویروسها، استفاده از مواد مخدرــ از جمله داروهای رایجی مانند استامینوفن ــ سموم و استفاده از الکل می تواند باعث آسیب کبدی شود. خوشبختانه کبد شما این توانایی را دارد که خودش را ترمیم کند.
۶ علامت مسمومیت کبد
یرقان (زرد شدن رنگ پوست)
تحقیقات پزشکی نشان می دهند که زردی یکی از اولین نشانه های مشکلات کبدی احتمالی است. هنگامی که زردی اتفاق می افتد، کبد شما نمی تواند خونتان را بدرستی از بیلیروبین ــ رنگدانهای در صفرا که بمنظور کمک به فرایندهای گوارشی در کبد شما تولید می شود ــ تصفیه کند.
فکر می کنید اگر بیلیروبین بخوبی فیلتر نشود، چه اتفاقی می افتد؟ پوست و ناخنهای شما شروع به زرد شدن می کنند و این رنگ زرد، اول از همه روی کف دستها و پاهای شما به چشم خواهد آمد.
حساسیت پوست و مشکلات پوستی
کبد شما یک نقش حیاتی در لخته شدن خون ایفا می کند و مشکلات کبدی اغلب به مشکلات پوستی منجر می شوند. یک مطالعه پزشکی در سال ۲۰۱۳ مشکلات لخته شدن خون را با اختلالات پوستی مرتبط دانست و همانطور که یک مطالعه دیگر در سال ۲۰۱۱ نشان می دهد، پزشکان مدتهاست که رابطه بین این دو را به رسمیت شناخته اند.
دکتر سیدنی اُون از آکادمی درماتولوژی آمریکا می گوید که تغییرات در پوست مانند بثورات جدید، زوائد پوستی، تغییر رنگ و تغییر در بافت می توانند اولین نشانه مشکلات کبدی باشند.
سطوح بالای کلسترول و اختلالات انعقادی خون
کبد شما کلسترول را پردازش می کند بنابراین وقتی شروع به سمی شدن کند، متعاقبا سطوح کلسترول خون شما افزایش می یابد. بهبود رژیم غذایی به کبد شما کمک خواهد کرد که بهتر شود و کلسترول شما را پایین بیاورد ــ حتی اگر مسمومیت کبد، علت آن باشد. دانشکده پزشکی هاروارد در سال ۲۰۰۵ مقاله مفیدی منتشر کرد که در مورد نقش کبد در تولید و تنظیم کلسترول توضیح می دهد.
از دست دادن انرژی و خستگی
وقتی شما بیمار می شوید، بدنتان با پیام رسانهای شیمیایی بنام سیتوکینها واکنش نشان می دهد. آنها پاسخ التهابی بدنتان را تنظیم می کنند و به نوبه خود منجر به بروز تعدادی از علائم فیزیکی می شوند که باعث می شود شما احساس بیماری کنید.
افزایش سیتوکینها اغلب در بیماری کبد الکلی دیده می شود؛ یک نوع اصلی از مسمومیت کبد که در آن پاسخ ایمنی که سیتوکینها ایجاد می کنند، شامل از دست دادن اشتها، خستگی عمومی و کاهش انگیزه است.
اگر احساس کمبود انرژی، خستگی یا بطور کلی احساس بیماری می کنید، ممکن است بعلت مسمومیت کبد باشد. لازم است رژیم غذاییتان را بهبود ببخشید و به کبدتان اجازه دهید که ترمیم شود. اگر در مراحل اولیه مسمومیت کبدی بتوانید رژیم غذاییتان را اصلاح کنید، کبدتان قادر خواهد بود خودش را ترمیم کند.
احتباس مایع در شکم
اگر احساس می کنید در ناحیه شکمی تان دچار احتباس مایع هستید، آن می تواند یک نشانه خطرناک از بیماری پیشرفته کبدی باشد که باید فورا درمان شود. به گفته پزشکان احتباس مایع در شکم، عارضه عمده سیروز یا بیماری پیشرفته کبد است.
شما احتمالا قبل از رسیدن مسمومیت کبد به این مرحله، علائم دیگری را تجربه خواهید کرد. احتباس آب در صورت درمان نشدن می تواند به عفونتهای شکمی منجر شود.
نداشتن اشتها
نداشتن اشتها یا زود سیر شدن ــ که پزشکان به آن سیری زود هنگام می گویند ــ اغلب به افزایش غلظت هورمون لپتین نسبت داده می شود.
مطالعات در مورد لپتین و کبد پیچیده هستند. محققان در مطالعه سال ۲۰۱۲ رابطه ای بین سطوح بالای لپتین و یک رژیم غذایی پرچرب پیدا کردند. سطوح بالای لپتین، یک نشانه شناخته شده از بیماری مزمن کبدی است.
نتیجه گیری
اگر هر یک از این ۶ علامت مسمومیت کبد را تجربه می کنید، باید با پزشکتان مشورت کنید. مهم است که رژیم غذایی تان را تغییر دهید، از الکل و مواد مخدر که باعث التهاب کبد می شوند، اجتناب کنید یا برای بیماری کبدی تحت درمان قرار بگیرید.
به بدنتان توجه کنید و یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید؛ به این ترتیب می توانید از اکثر مشکلات کبدی جلوگیری نمایید.
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1357303912002757
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21729237
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962213002119
- http://www.aad.org/stories-and-news/news-releases/skin-can-show-first-signs-of-some-internal-diseases–
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3007102/
- http://www.health.harvard.edu/newsweek/Understanding_Cholesterol.htm
- http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh21-4/317.pdf
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18184668
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S155041311200246X
- http://www.medscape.com/viewarticle/529582_4
منبع تصاویر
- gloves4u
- bighubb
- health.usnews
- albertonrecord
- wisegeekhealth
- kidneybuzz
نظرات کاربران