همه چیز درباره کیست آراکنوئید
کیست آراکنوئید معمولا در سر ایجاد میشود اما در بعضی موارد در اطراف نخاع نیز شکل میگیرد. این کیست در مغز، ستون فقرات و یا غشای آراکنوئید شکل میگیرد و به همین دلیل نامش کیست آراکنوئید است. آراکنوئید یکی از سه لایه غشایی است که مغز و ستون فقرات شما را احاطه کرده است. کیست آراکنوئید معمولا در سر و بین مغز و جمجمه یا بطن های مغز رشد میکند.
کیستهای آراکنوئید معمولاً با مایع مغزی نخاعی (CSF) پر میشوند. این مایع نوعی محافظ طبیعی است که مغز و ستون فقرات شما را احاطه کرده است. کیست آراکنوئید اجازه نمیدهد که این مایع درون سیستم مایع نخاع مغزی تخلیه شود و باعث تجمع آن در داخل کیست میشود.
در كودكان، كیستهای آراكنوئید معمولاً مادرزادی هستند و یا در بدو تولد وجود دارند. به این کیستها کیست اولیه آراکنوئید گفته میشود و به کیستهای آراکنوئیدی که در طول زندگی ایجاد میشوند کیستهای ثانویه گفته میشود. کیستهای آراکنوئید اولیه نسبت به کیستهای آراکنوئید ثانویه شایعتر هستند.
علائم کیست آراکنوئید چیست؟
کیستهای آراکنوئید معمولاً علائمی ندارند. در نتیجه بیشتر افرادی که به این کیست مبتلا هستند تا زمانی که سر، برای سایر موارد مانند آسیب دیدگی معاینه نشود، متوجه آن نمیشوند.
در بعضی مواقع کیست آراکنوئید، با علائمی همراه است. علائم بستگی به محل و اندازه کیست دارند. به عنوان مثال اگر کیست روی اعصاب یا نواحی حساس مغز یا نخاع شما شکل بگیرد، علائمی را به دنبال خواهد داشت. اگر کیست در مغز شکل بگیرد، ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را ایجاد کند.
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- استفراغ
- بیحالی
- تشنج
- به وجود آمدن مشکلاتی در قدرت شنوایی، بینایی یا راه رفتن
- مشکل در حفظ تعادل
- تأخیر در رشد
- زوال عقل
اگر کیست در ستون فقرات شکل بگیرد، ممکن است علائمی مانند موارد زیر ایجاد کند:
- کمردرد
- اسکولیوز
- ضعف عضلانی یا اسپاسم
- بیحس شدن یا سوزن سوزن شدن بازوها یا پاها
- مشکلات مربوط به کنترل ادرار
در صورت بروز این علائم، با پزشک خود تماس بگیرید.
چه عواملی باعث ایجاد کیست آراکنوئید میشوند؟
کیستهای آراکنوئید اولیه یا مادرزادی معمولاً در اثر رشد غیرطبیعی مغز و ستون فقرات در حین رشد در رحم ایجاد میشوند. علت دقیق این رشد مشخص نیست و شاید ژنتیکی باشد.
کیستهای آراکنوئید ثانویه، که به نام کیستهای آراکنوئید غیر مادرزادی نیز شناخته میشوند، میتواند ناشی از چندین مورد باشند. این موارد شامل:
- آسیب دیدن سر یا نخاع
- عوارض ناشی از جراحی مغز یا نخاع
- مننژیت
- تومورها
کیستهای آراکنوئید بیشتر در کودکان دیده میشوند. سازمان ملی اختلالات نادر گزارش داده که احتمال ایجاد کیست آراکنوئید، در مردان بیشتر از زنان است.
کیست آراکنوئید چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر پزشک شک کند که به این کیست مبتلا هستید، به احتمال زیاد شما را ملزم به انجام تصویربرداری خواهد کرد. برای مثال ممکن است برای بررسی مغز و ستون فقرات از ام آر آی استفاده کنند.
کیست آراکنوئید چگونه درمان میشود؟
اگر کیست خطرناک نباشد و باعث بوجود آمدن مشکل نشود، معمولا پزشکان توصیه میکنند تا از انجام عمل خودداری کنید. در عوض کیست را به طور مرتب مورد بررسی قرار میدهند تا متوجه رشد و تغییراتش شوند. اگر کیست شروع به ایجاد مشکل کند، ممکن است جراحی انجام گیرد.
اگر دچار کیست آراکنوئید در مغز شوید و کیست برایتان مشکل ساز شود، پزشک کیست را خالی خواهد کرد. معمولا دو روش برای خالی کردن کیست وجود دارد. در روش اول که فنستریشن نام دارد، برش كوچكی در نزدیكی کیست ایجاد میكنند و سپس یک آندوسکوپ به همراه دوربین متصل شده به آن را داخل برش میبرند. آنها از این آندوسکوپ برای شکافتن کیست استفاده میکنند و به مایعات اجازه میدهند تا درون سیستم مایع مغزی نخاعی تخلیه شوند. در روش دوم، پزشک شانتی را درون کیست وارد میکند. با این کار مایعات داخل کیست به قسمت دیگری از بدن مانند شکم تخلیه میشوند.
اگر کیست در ستون فقرات باشد و مشکل ساز شده باشد، به احتمال زیاد پزشک با جراحی کیست را به طور کامل از بین میبرد.
- healthline
- Arachnoid cyst. (n.d.)
seattlechildrens.org/medical-conditions/brain-nervous-system-mental-conditions/arachnoid-cyst - Arachnoid cysts. (2015)
rarediseases.org/rare-diseases/arachnoid-cysts/ - NINDS arachnoid cysts information page. (2016, March 3). Retrieved from
ninds.nih.gov/disorders/arachnoid_cysts/arachnoid_cysts.htm
منبع تصاویر
- jimdodsonlaw
- dedalus-uk
- premierhealth
- energyperformancelighting
نظرات کاربران