مصاحبه با کاشف ویروس ایدز
بیماری ایدز ، نخستین بار در سال ۱۹۸۱ میلادی شناخته شد و در تهران ، پس از هشت سال تاخیر ، ظاهراً در نیمه های آذرماه ۱۳۶۷ معرفی شد . در طول سالهایی که از کشف ویروس ایدز گذشته ، تحقیقات زیادی صورت گرفته است .
ایدز از موقعی که به عنوان یک بیماری خطرناک جهانگیر شناخته شده از جانب دولت آمریکا و انستیتو پاستور فرانسه و نیز کاشف ایدز لوک مونتانیه در فرانسه و محقق آمریکایی به نام روبرت گالو قراردادهای علمی و سیاسی بسیاری را جهت گسترش تحقیقات به خود دیده است .
متن مصاحبه با لوک مونتانیه کاشف ویروس ایدز
یکی از معروفترین مصاحبه های تاریخ پزشکی ، مصاحبه با لوک مونتانیه ، کاشف ویروس ایدز است که در این فرصت آن را تقدیم می کنیم :
- آقای مونتانیه اصل ویروس ایدز از کجاست ؟
انواع ویروس از زمانهای قدیم وجود داشته است . این موضوع را می توان از تکامل میمون های مختلف دریافت . ویروسهای موجود در بدن انواع میمونها اساساً دارای خصوصیات مشابهی با ویروس های موجود در گلبول های سفید خون بدن انسان است .
- برخی از دانشمندان معتقدند که ویروس ایدز از آفریقا به آمریکا آمده است آیا نظر شما نیز همین است ؟ در ادامه سوال باید گفت که چرا این ویروس قبل از آمریکا به اروپا نیامد ؟ با وجودی که اروپا از قدیم روابط نزدیکتری با آفریقا داشته است ؟
آمریکایی ها معتقدند که آمیزشهای خونی موجب گسترش این اپیدمی شده است . کسی چه می داند شاید یک جمعیت دورافتاده در آمریکای لاتین با فروش فراورده های خونی ، عامل سرایت این بیماری بوده است .
-
آقای مونتانیه چرا فکر می کنید ویروس ایدز یک ویروس قدیمی است ؟
باید گفت ، اغلب ویروس هایی که کشف می شوند از مدتها قبل وجود داشته اند که در یک زمان مشخص خود را نشان می دهند . موجودیت ویروس ایدز به ۹ نسل برمی گردد . هیچگونه تغییری در ماهیت آن داده نشده است . شرایط و ویژگی های شهرنشینی امروزی عوامل بروز دهنده اپیدمی ایدز است . عوامل به وجود آورنده ایدز عبارتند از : تضعیف سیستم ایمنی بدن انسان ، اختلاط در آمیزش های جنسی ، آلودگی های ناشی از پیشرفت صنایع ، مواد مخدر و آمیختگی های انسانها در یک دنیای مشترک .
- آیا ویروس ایدز از میمون به انسان منتقل شده است ؟
ایدز از دو ویروس تشکیل شده است : (HTV1 و HTV2 ) . HTV2 به ویروس یک نوع میمون غرب آفریقا شباهت دارد که احتمالاً به طور اتفاقی به انسان منتقل شده است . ولی تاکنون هیچ گونه شباهتی بین ویروس HTV1 ایدز در انسان و میمون دیده نشده است . شاید این ویروس که زمانی در یک ایالت دور افتاده ی آفریقا یا آمریکا هیچ گونه ناسازگاری به وجود نمی آورد از طریق آمیزش های جنسی به مناطق دیگر منتقل شده و ایجاد اپیدمی نموده است . تحقیقاتی که در چند دهکده در غرب زئیر انجام گرفته این امر را به اثبات رسانده است . در این دهکده بیماری ایدز همه گیر است ولی درصد افراد مبتلا به این بیماری در طی ۱۰ سال گذشته هیچ گونه تغییری نکرده است .
- چرا بیماری ایدز در ایالات متحده آمریکا قبل از همه ، هم جنس بازان را مبتلا ساخت ؟
ویروس ایدز نقش شیر را بازی می کند که به گروهی از آهو ها حمله می کند . او به طور یقین ضعیفترین آنان را گرفتار خواهد ساخت . ویروس ایدز کودکان و بزرگسالان را از پای خواهند انداخت که از سیستم ایمنی ضعیفتری نسبت به دیگران برخوردار باشند . سیستم ایمنی در هم جنس بازان نیز مکان خوبی برای استقرار ویروس ایدز است زیرا نه تنها ضعف بدنی بلکه عوامل جانبی و شرایط زیستی هم جنس بازان موقعیت مناسبی برای رشد ویروس ایدز فراهم می آورد . ایدز چه در کشورهای پیشرفته و چه در آفریقا ، بیماری شهرهای بزرگ است . گسترش اختلاط های آمیزش جنسی در شهرها موجب گسترش ویروس ایدز می شود . عوامل دیگر نیز موجب گسترش ویروس ایدز می گردد ، عواملی مانند آلودگی هوا هم در این امر دخالت دارند . پژوهش ها و تحقیقات انجام شده نشان می دهند که این ویروس می تواند تا مدت ها پنهان بماند و به محض اینکه عوامل مناسبی به وجود آمد خود را بروز دهد . حتی فرد می تواند مبتلا به بیماری باشد بدون اینکه علایم بیماری در بدن او مشاهده شود . این امر نشانگر آن است که تعداد بیشتری از افراد نسبت به آمار ارایه شده مبتلا به این بیماری هستند .
- دو ویروس چه اختلافاتی با یکدیگر دارند ؟
HTV2 در ساکنین پرتغال در آفریقا دیده شده و به نظر می رسد که اصل این ویروس در گینه ی بیسائو بوده و به دیگر نقاط آفریقا انتقال یافته است . هر دو ویروس ناهنجاری های عصبی به وجود می آورند ولی از جهت ژنتیکی و تولید بیماری اختلافات زیادی در آنها دیده می شود .
- ویروس ایدز چگونه تشخیص داده می شود ؟
این ویروس نمی تواند بدون یک سلول وجود داشته باشد . موجودیت آن را می توان با یک نوار در ضبط صوت مقایسه کرد . ویروس بدون سلول مانند نوار بدون ضبط می ماند . ژنهای موجود در یک سلول در عملکرد آن تأثیر مستقیم دارند . اما همیشه این خطر وجود دارد که یکی از ژنها از این کلیت خارج شود . این ژن برای نجات خود از مرگ ، خود را در میان چندین ژن دیگر در ویروس و پروتئین های محافظ احاطه می کند و بدین ترتیب ویروس تشخیص داده می شود .
- چگونه می توان ویروس های قدیمی ایدز را از دیگر ویروس ها تشخیص داد ؟
این ویروس ها ژن های قدیمی هستند که از سلول جدا شده اند . آن ها مولکول هایی هستند که می خواهند به خانه ی خود بازگردند ؛ خانه آنها سلول DNA کروموزوم است . این ویروس ها در حیوانات موجب سرطان می شوند و شاید در انسان هم ، چنین تأثیری داشته باشد .
- به چه دلیل از این ویروس به عنوان ویروس زیرک یاد کرده اید ؟
ژن ها تغییر پذیری زیادی دارند و موقعیت های مناسب را همواره پذیرا هستند . ویروس هایی که مدت ها قبل وجود داشته اند بسیار تغییر پذیرند . زیرا آنزیم های آنها اشتباهات زیادی انجام می دهند . ویروس ایدز از این ظرفیت تغییر پذیری کاملاً استفاده می کند . این ویروس یک زندگی دوگانه را در پیش می گیرد . بخشی از زندگی این ویروس در خواب می گذرد و هیچ نمی کند ولی زمانی که بیدار می شود برای مقابله با سیستم ایمنی بدن تغییر می کند . ویروس ایدز هزاران سال در خواب ولی در عین حال رشد یابنده وجود داشته تا این که تمدن امروزی و عوامل لازم آن را به عمل وا داشته است .
شرایط اجتماعی مشابه درگذشته وجود نداشته تا بتواند اپیدمی ایدز را رواج دهد . تمدن امروزی با اختلالات آمیزشی و برخوردهای جنسی باعث رواج این اپیدمی و از بین رفتن تعداد زیادی از افراد گردیده است.
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
- کتابخانه راستینه
-
منبع تصاویر thesundaytimes , autographpics , themix , jscimedcentral

نظرات کاربران