دلایل و درمان جوش صورت یا آکنه
جوش (آکنه یا Acne) مشکلی پوستی بوده و زمانی رخ می دهد که فولیکول های مو در اثر تجمع چربی و سلول پوستی مرده در آن پر می شود. معمولا جوش(آکنه) در نواحی پوست صورت، گردن، قفسه سینه، شانه ها و گرده رخ می دهد. بعضی از افراد از آکنه با نام جوش سرسیاه، جوش سرسفید، جوش، جوش صورت و … رخ می دهد.
جوش یا آکنه در بین نوجوانان بسیار شایع بوده و معمولا بعد از سنین نوجوانی شروع به بهبود می کند. علامت آکنه، جوش های سرسیاه، قرمز، سرسفید و … بوده که در هرجای پوست از جمله پوست صورت ممکن است رخ داده و در صورت عفونت کرد، می تواند دردناک نیز باشد.
آکنه، می تواند ناراحت کننده باشد، زخم ها و جای جوش به آرامی بهبود پیدا می کنند و قبل از بهبود کامل جوشهای قبلی جوش دیگری برروی پوست ظاهر می شود. بسته به شدت آکنه می تواند باعث مشکلات عصبی، استرس و ناراحتی و همچنین باعث زخم های پوستی شود.
دلایل جوش صورت و سایر جوش های بدن
آکنه یا جوش، زمانی رخ می دهد که فولیکول های مو از چربی و سلول های مرده پوست پر شود. فولیکول های مو به غدد سباسه (چربی دار) متصل می باشند. این غدد نوعی چربی به نام سبوم ترشح کرده که باعث روان شدن و مرطوب شدن پوست و مو می شود.
سبوم بطور معمول از بهمراه مو از پوست بالارفته و سپس از منافذ فولیکول های مو خارج شده و به سطح پوست می روند. زمانیکه بدن شما سبوم (چربی) بیشتر از حد نیاز ترشح کرده و سلول های مرده بیشتری وجود دارد، هردو این عوامل با هم در فولیکول مو جمع شده و محیطی باکتریایی بوجود می آورد. این تجمع می تواند باعث بادکردن دیواره فولیکول و بوجود آمدن جوش سرسفید و یا باز شدن آن و بوجود آمدن جوش سرسیاه شود. سایر انواع جوشها و کیست نیز در اثر فعل و انفعالت و شرایط مختلف این چربی و سلول مرده جمع شده بوجود می آید.
عوامل تشدید کننده جوش صورت و سایر نقاط بدن
عواملیکه می توانند باعث جوش زدن صورت و سایر نقاط بدن و یا تشدید جوشهای موجود شود، شامل:
- هورمون ها – هورمون های اندروژن که در دوران بلوغ در پسرها و دخترها ترشحشان افزایش می یابد و همچنین در دوران بارداری و مصرف قرص های پیشگیری از بارداری افزایش ترشح دارند، باعث افزایش سبوم و در نتیجه بدتر شدن و یا افزایش جوشها می شوند.
- داروهای خاص – داروهای حاوی کورتیکواستروئیدها، آندروژن و یا لیتیوم نیز می توانند باعث این عارضه شوند.
- رژیم غذایی – محققان معتقداند بعضی از خوردنی ها همچون لبنیات و خوراکی های پر از کربوهیدرات می توانند باعث جوش زدن شود.
- لوازم آرایشی – بعضی از انواع لوازم آرایشی بخصوص آنها که چرب و روغنی هستند، ممکن است باعث این عارضه شوند.
- استرس – توجه داشته باشید که استرس باعث بوجود آمدن جوش نمی شود، اما اگر شما استرس داشته باشید، این عارضه بدتر می شود.
عواملیکه برروی آکنه یا جوش صورت و بدن بی تاثیراند و یا تاثیر کمی دارند، شامل:
- خوراکی های چرب و شکلات – این خوراکی ها تاثیر کمی بر جوش زدن داشته و یا اصلا تاثیری ندارند.
- پوست کثیف – پوست چرک و آلوده باعث جوش زدن نمی شود. در حقیقت شستن و ساییدن بیش از حد پوست با صابون و مواد شیمیایی است که جوش ها را بدتر می کند. پاک کردن و شستن عادی و معمول پوست برای حذف چربی و سلول های مرده همه چیزی است که شما لازم دارید.
درمان جوش زدن صورت
درمان این عارضه با کاهش چربی پوست، افزایش سرعت از بین بردن سلول های مرده، درمان عفونت های باکتریایی، کاهش التهاب و یا همه چهار عامل ذکر شده، انجام می شود. در اکثر درمان های تجویزی جوش صورت و سایر نقاط بدن، نتیجه مطلوبی در ۴ تا ۸ هفته اول مشاهده نمی شود و حتی قبل از شروع به بهبود، ممکن است پوست شما بدتر نیز شود.در ادامه به معرفی انواع درمان های جوش صورت و سایر نقاط بدن که پزشک شما برای بهبود جوشهای شما، ممکن است استفاده نماید، می پردازیم.
- درمان های موضعی ساده – این درمان شامل استفاده از محلول ها و محصولات موجود در داروخانه ها می شوند، که با کاهش چربی پوست، کشتن باکتری ها و بهبود دفع سلول های مرده، به بهبود جوش ها کمک می کنند. این محصولات برای جوشهای ضعیف و معتدل مفید می باشند.
- درمان های موضعی تجویزی – اگر جوشهای شما به درمان های ساده موضعی جواب ندهد و بعد از استفاده از آنها بهبود نیابد، پزشکتان از این نوع درمان می تواند برای شما استفاده نماید. این درمان شامل استفاده از داروهای ترکیبی و یا طیف مختلفی دارو های و محلول ها بوده که با استفاده از آنها جوشهای صورت و سایر نقاط بدن بهبود می یابد.
- درمان های آنتی بیوتیکی – در مواقعی که این عارضه از انواع معمول و شدید می باشد، ممکن است دوره کوتاهی مصرف آنتی بیوتیک نیاز باشد.
- درمان بوسیله ایزوترتینوئین – برای درمان جوشهایی که تبدیل به کیست شده اند، مصرف آنتی بیوتیک ها کافی نیست. برای درمان آکنه کیستی و یا آکنه هایی که به درمان های معمولی جواب نمی دهند، این نوع داروها استفاده می شوند. از آنجا که این داروها اثرات جانبی جدی دارند، فرد می بایست در طول دوران استفاده مرتبا به پزشکش مراجعه نماید.
- قرص های ضدبارداری – بعضی از این داروها می توانند به بهبود این عارضه در زنان کمک نمایند.
- لیزر درمانی و نور درمانی – در درمان های لیزری با آسیب رساندن به غدد چربی ساز، ترشح چربی را کاهش می دهند. نوردرمانی باکتری هایی که باعث التهاب جوشها شده را هدف قرار داده و آنها را بمنظور بهبود جوشهای صورت و بدن، نابود می کند.
- لایه برداری و پلینگ نیز یکی دیگر از روش های درمان جوش صورت و بدن می باشد.
پیشگیری از زیاد شدن جوش صورت
هرچند راه قطعی برای پیشگیری از آکنه یا جوش زدن وجود ندارد، با رعایت موارد زیر می شود، میزان بازگشت پذیری جوش ها را کاهش داد:
- پاک کردن آرایش، قبل از خوابیدن.
- دوش گرفتن بعد از ورزش و یا عرق کردن شدید.
- اجتناب از آرایش غلیظ.
- شستن آرام پوست و استفاده از شوینده های معتدل
- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/basics/definition/con-20020580
- http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-vulgaris-topic-overview
منبع تصاویر
- medicalnewstoday
به نظرم بهترین گزینه ژل ضد جوش اورژانسی بیتروی است
سلام به همه ی دوستان .اولا جوش همیشه با ما هست . ولی اگه در برنامه ی غذایی خودتون بتونید هفته ای ۲ روز غذارا کم کنید وبه جای ان میوه جات مصرف کنید بعد از ۲ ماه کم کم جوشهای بدنتون کم می شوند .
سعی کنید از استرس دوری کنید .
از صابون مریم گلی استفاده کنید .
با سلام خدمت تمامی دوستان.
من صورتم خیلی جوش میزد و از این راه استفاده کردم و واقعا جواب داد:باید روزی نیم ساعت ماسک زیر را در دو نوبت استفاده کنید:حنا+قارا+آب لیمو……..اگر میترسید صورتتون رنگ بگیره از حنا بی رنگ استفاده کنید.شاید حدود یکماه طول بکشه ولی خوب میشه…
salil
به جوش ها تون زیاد دست نزنین.به خاطر این زیاد جوش میزنین که خیلی میرین تو فکرش همین باعث میشه که پوست صورت قرمز و جوش ها خیلی بیشتر بشن هر صابونی که بهتون معرفی میکنن نزنین از نظرم چیزای گیاهی مثل انواع ماسک های گیاهی بزنین خیییییلی بهتره تا اینکه برید چیزای شیمیایی بزنین ماسک های گیاهی برای سلامت پوست و…. خیلی خوبه … جوش چیز از بین بردنی نیست هر کاری کنی باز میاد چون تو سن غرور و جوانی هستین . اصلا رو جوشاتون حساس نباشین و بیشتر ماسک های گیاهی استفاده کنین .اونایی که میرن دکتر بهشون دارو میدن از نظرم کلا از بین نمیرن بلکه تقویت میشن…
سلام من ۱۵ ساله بدنم کلا جوش زده و جاش مونده چیکار کنم از بین برن😔
سلام من ۳۸ سالمه چهار ماهی هست صورتم داره جوش میزنه و متاسفانه خارش شدید داره که باعث میشه بعد خارش تبدیل به زخم میشه و خوب نمیشه لطفا راهنمایی کنید جدیدا هیچ تغیری در رژیم غذایی هم انجام نشده
سلام
من ورزش هم میکنم
آبی کافی هم مصرف میکنم
خواب کافی هم دارم
استرس هم ندارم
در هوای آلوده هم نیستم
غزا را هم کنترول میکنم
از لبنیات هم کم استفاده میکنم
از چربی هم کم استفاده میکنم
خو بازم بسیار جوش دارم در صورتم ، شانه سینه و پشتم
میشه راه حلشه برم بگوین تشکر
.
سلام من ۲۵سالمه نزدیک شش ساله سیگار و قلیون میکشم تو این شش سال صورتم جوش چرکی میزنه هر راهی هم که بگید امتحان کردم پزشک هم رفتم الان نزدیک چند ماهه که هیچی مصرف نمیکنم ولی هنوز صورتم جوش میزنه لطفا راهنمای
کنید
خون بده دوست من .سیگار هم که مشخصه..من روزی یک پاکت سیگار میکشم و دقیقا از سالی که شروع به سیگار کشیدن کردم جوش زدم . حتما خون بده و اون سیگار کوفتی رو هم کمش کن قلیون رو هم کلا ترک کن !
سلام من چهار ماهه دارم می رم بدنسازی وی در طول این مدت صورتم خیلی جوش در آورده آیا ممکنه از ورزش سنگین بدنسازی باشه اگه از بدنسازیه بنظرتون قطع کنم یا ادامه بدم لطفا کمکم کنید مرسی در ضمن هیچ مکملی هم استفاده نمیکنم
با سلام خدمت شما من این چند ساله ک مشکل زیر پوستی دارم خیلی اذیت شدم هر کاری میکنم فایده ای نداره لطفا راهنماییم کنید با تشکر…..
سلام من ۲۸سال سن دارم.دارمتادون هم ۳سالی میشه مصرف میکنم.مدتی هست که صورتم خیلی جوش میزنه.امکان داره کمکم کنید؟
سلام
جوش های روی صورتم خیلی زیاد است یه راهی برام نشان دهید لطفآ ۱۹ ساله هستم
با سلام درمان اکنه توسط متخصص پوست انجام میشود
با سلام خدمت شما
به این نکات توجه کنید ضرر نمیکنید:
۱ـ از خوردن شیرینی،کنجد،تخمه،روغن و چیزایی ازین قبیل پرهیز کنید.
۲ـ روزی یه بار حموم کنید بد نیست.
۳ـ روزی هشت لیوان آب بخورید.
۴ـ روزی حداقل ۶ ساعت بخوابید.
۵ـ دسکاری نکنید صورتتونو! فقط جوشایی رو تخلیه کنید که زشت و بزرگ و ضایع هستن.
۶ـ ورزش کنید.
توضیحات:
۱ـ هرچقدر بیشتر غذاتونو کنترل کنید بهتره مثلا من خودم هیچوقت شیرینی نمیخورم یا هروقتم میخورم خیلی کم چون میدونم اگه فرضا شب شیرینی بخورم دقیقا فردا صبحش یه جوش گنده روی صورتم سبز میشه!!!
۲ـ روزی یه بار اگه حموم برید چربی و باکتری های پوستتون کم میشه و در نتیجه جوش کمتری میزنید.
۳ـ آب علاوه بر فوایدی که داره باعث شادابی پوست میشه و در کمتر شدن جوش تاثیر مثبت داره.
۴ـ فعالیت های پوستی در خواب چندین برابر میشه! و زخماتون چه زخم جوش باشه یا هر زخمی با خوابیدن زودتر بهبود پیدا می کنه و کلا هرچی بیشتر بخوابید از پوسته سالمتری برخوردارید ولی مراقب باشید که بیشتر از ۹ساعت نخوابید، چون هم از کار میفتید هم امکانه ابتلا به سرطان تشدید میشه.( البته زیر ۶ ساعت هم امکان ابتلا به سرطان تشدید میشه)
۵ـ شاید براتون پیش اومده باشه که فرضا یه جوش رو صورتتون بوده و با تخلیه کردنش بعد از چند ساعت دو سه تا جوشه دیگه بغله همون جوشی که تخلیه کردید درومده!!! دلیلش اینه که باکتریها با ترکوندن اون جوش پخش شدن رو اون قسمت از صورتتون و کناره همون جوش شاهده جوشهای دیگه ای هستید! پس هرچی کمتر جوشاتونو دسکاری کنید جوشاتون کمتر میشه به نظره من اصلا نباید صورتو به جز در مواردی که جوش خیلی گنده و ضایست تخلیه کرد.
۶ـ هر روز ورزش کنید، طوری که صورتتون عرق کنه! به نظره من رفتن به سونا خشک و سونا بخار میتونه مفید باشه چون اونجا واقعا جایی هستش که آدم از همه جاش عرق سرازیر میشه!!! اوره که از صورت خارج میشه چربی و باکتری رو هم میشوره و باعث کمتر شدن جوش صورت میشه.
ایا تخمه تاثیری بر پوست صورت ندارد
کنجد وتخمه را از برنامه غذایی حذف کنید کنجد واقعا در تولید جوش موثره ….کنجد و فراورده کنجد را حذف کنید
بله دیگه آخراش که شده بود هفته ایی ۱ دونه چون عوارضش که خشکی و خیلی چیزای دیگه اذیتم کرد نخوردم که بعد ۴ ماه دزباره جوشام برگشت.الانم دیگه زیاد شده که زالو انداختم بیشتر هم اطراف دهانم و گونه هامه.کلینیک ها هم موقتی اند دیگه چون جوشهام تو این نواحی اند که اکثرا هم میگن هورمونی اند به نظر شما رفتن به دکتر غدد درون ریز تاثیری داره؟؟؟
زالو تاثیر داره؟
بعضیا هم میگن به سنه و باید دورش طی بشه
باسلام خدمت شما
بله دکتر غدد می تواند کمک بزرگی باشد بخصوص که نوع جوش های شما هورمونی تشخیص داده شده اند.
بعضی اوقات با گذشت زمان مشکل بهبود می یابد. ولی بهتر است تا آن زمان و برای پیشگیری از مشکلات احتمالی پوست درمان را رها ننمایید.
سلام
من هم دور دهنم جوش هورمونی داشتم، با استفاده از قرص یا قطره ویتاگنوس، تونستم مشکل رو حل کنم، بعد از حدود ۴ ماه نتیجه میده در این مدت هم مصرف لبنیات رو خیلی خیلی خیلی کم کردم. ولی الان خدا رو شکر دیگه اصلا آکنه ندارم . البته پاکسازی کبد هم انجام دادم و چند ماه هم قرص لیورگل خوردم.
منم خیلی جوش میزنم دیگه کلافه شدم حتی ۱۸۰ تا روآکوتان هم خوردم اما بعد ۴ ماه دوباره زدم حسابی…. حتی ۶ تا تو ۳ مرحله ۲تایی زالو انداختم اما……… دارم دیونه میشم تو رو خدا یک کار اساسی بگید واسه این جوشااااااااا.۲۱ سالمه آخه دیگه چقد جوش؟؟؟
باسلام خدمت شما
باتوجه خدمت شما روآکوتان یکی از بهترین درمان ها می باشد آیا کل دوره درمانی را که پزشک تجویز کرده بود طی کردید؟
درصورتیکه دارو جواب نداده توصیه می کنیم به کلینیک های لیزر و لایه برداری مراجعه نمایید.
داداشا و آبجیای گلم اگه جوشای صورتتون خیلی زیاده برید داروخانه لطفا به دکتر بگید که محلول کلیندامایسون ۲ درصد {دالاسین} براتون بسازه روزی سه بار با پنبه بمالید روی صورتتون نگران نباشید سوزشش طبیعه . بدون کرم ضد افتاب spf30اصلا بیرون نرید خواهشا یک هفته امتحان کنید فقط ممکنه صورتتون خشک بشه که با یک کرم مرطوب کننده بدون چربی حل میشه .یک هفته هروز ده لیوان اب میل کنید نتیجه میگیرید. همیشه تو زندگیمون چیزای کوچیک وفدای چیزای بزرگ نکنیم .مثلا به خاطر جوش هامون عصبی میشیم نگران میشیم از هم میپاشیم ولی نمیدونیم داریم خودمون نابود میکنیم همه ی این روزا تبدیل به خاطره میشه لطفا خاطره ی قشنگ بسازیم .سایتون برسرم مستدام .احسان
*توجه توجه من راهشو پیدا کردم بچه ها،جوش صورت فقط کنترل داره درمان نداره پنج تا نکته میگم رعایت کنید دیگه جوش نمیزنید مطمئن باشید من پوستم چربو جوشدار بود دیگه داشتم دیوانه میشدم هر راهیو بگید رفته بودم (حجامت،استفاده از همه ی دارو ها وکرم ها(حتی راکوتان)خیلی از گیاههای دارویی و…)اما جواب ندادن اینایی که میگم خودم امتحانشون کردم دلیلشونو دقیقا میدونم۱-از آفتاب دوری کنید که جز ضرر چیزی نداره باعث عفونت پوست میشه پوستتو لک میندازه ۵۰درصد جوش واسه آفتابه من شش ماهی بود که تو آفتاب نرفته بودم صورتم خیلی خوب شده بود تا سیزده پدر که چند ساعت توی آفتاب مستقیم قرار گرفتم غروب دیدم صورتم چنتا جوش زده شما هم اگه دقت کنید درست بالای یقه پیراهن پشت گردن و صورت چون آفتاب میخورن بیشتر جوش میزنه البته دلایل دیگه هم داره۲-ورزش ،ورزشهایی مثل بدن سازی که جوری تمرین کنید که عرق از صورتتون بزنه بیرون ورزش علاوه بر روحییه ی خوب دوتا دلیل داره یکی اینکه عرق کردن باعث میشه منافذ پوست بدلیدل اوره داخل عرق ضد عفونی بشن و چربی هاش پاک بشن بریزن بیرون دوم اینکه ورزش باعث میشه تمام مواد غذایی که میخوریم خوب یابد بسوزن ودیگه روی پوست به صورت عفونت بروز نکنند۳-شستشو تنهابا آب ولرم روزی سه تاشش بار بعد صورتتونو بایه دستمال سریع پاک کنید که چربی های پوستتونم پاک بشه (تمام مواد صابونی پوستو اذیت میکنن بزارید پوست خودش خودشو در مان کنه)۴-خودتونو عادت بدیدکه حد اقل روزی یک بار شکمتون کار کنه اینم دلیل داره ۵-یکم از خوراکی های شیرین وچرب پرهیز کنید ولی همه چیز بخورید زیاد تاثیر نداره ،از تخمه شیرینی و روغن بدتون بیاد بهتره،(اگه هرروز یا یکروز درمیان حموم برید خوبه حتما باشگاه برید برنامه ریزی کنید واسه خودتون) چون دوستون دارم خواستم اینارو بهتون بگم خودم جواب گرفتم باید برای خودتون زحمت بکشیددیگه، من ۲۲سالمه اگه سوالی دارید ایمیل بزنید.