تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو می تواند به درد شدید آرتروز (ورم مفصل) کمک کند و ممکن است به شما کمک کند راحت تر راه بروید. ساییدگی، بیماری یا مصدومیت زانو می توانند غضروف اطراف استخوان زانو شما را دچار آسیب کنند و در عملکرد درست مفصل اختلال ایجاد کنند. اگر علائم آرتروز شدید هستند، پزشک شما ممکن است جایگزینی مفصل زانو را پیشنهاد دهد. راستینه در این مقاله اطلاعات جامع و کاملی درباره چگونگی این جراحی در اختیارتان قرار می دهد.
تعویض مفصل زانو چیست؟
در طول عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو، جراح غضروف و استخوان آسیب دیده را از مفصل زانو جدا میکند و آنها را با مفصل ساخته دست انسان جابه جا میکند. این عمل تعویض مفصل زانو نیز نامیده می شود، و یکی از رایج ترین عمل های جراحی استخوان در ایالات متحده می باشد.
علائم آرتروز زانو
انواع متداول آرتروز، استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و آرتریت هستند که پس از یک آسیب رخ میدهند. مهم نیست که چه نوع آرتریتی دارید، علائم اصلی آرتریت عبارتند از: زانو درد، تورم، و سفتی در زانو هستند. با گذشت زمان، ممکن است زانو سفت شود بنابراین راه رفتن دشوار و یا حتی غیر ممکن میشود. ممکن است بسته به نوع آرتریتی که دارید، علائم دیگری نیز داشته باشید.
استئوآرتریت زانو
غضروف که از مفصل زانو محافظت میکند می تواند با بالا رفتن سن از بین برود، بنابراین استخوان ها به هم ساییده می شوند. نتیجه: حرکات عادی زانو بیشتر و بیشتر دردناک میشوند. این ساییدگی استئوآرتریت نامیده میشود، و در افراد بالای ۵۰ سال شایع تر است.
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل حمله میکند و در نتیجه باعث درد و تورم میشود. در حالی که استئوآرتریت فقط می تواند یک زانو را درگیر کند، آرتریت روماتوئید در هر دو طرف بدن رخ میدهد. همچنین می تواند دست، مچ و پاها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. آرتریت روماتوئید می تواند موجب سایر علائم، مانند تب و خستگی نیز شود.
آرتریت پس از آسیب
در برخی موارد، ورم مفاصل پس از آسیب شروع می شود، مانند شکستگی استخوان زانو و یا پاره شدن یکی از رباط ها. آرتریت ممکن است بلافاصله رخ ندهد. استخوان یا رباط آسیب دیده می تواند در طول زمان به غضروف های آسیب دیده منتهی شود، و باعث درد و سفتی بعد از آن شود.
هنگامی که جراحی در نظر گرفته میشود.
اگر درمان های آرتریت اثری نداشته باشند و شما هر گونه از مشکلات زیر را داشته باشید، جراحی تعویض مفصل زانو میتواند به شما کمک کند:
- نتوانید پیاده روی بسیار طولانی و یا خوبی داشته باشید.
- نتوانید از صندلی بلند شوید و یا بنشینید.
- زانوی شما به داخل یا خارج خم نشود.
- هنگام استراحت درد متوسط تا شدیدی داشته باشید.
آماده سازی منزل خود بعد از جراحی
اگر عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو دارید، فکری در مورد ایجاد برخی از تغییرات در منزل خود داشته باشید:
- قرار دادن میله ایمنی در دستشویی یا حمام.
- برداشتن فرش هایی که لیز میخورند و هر چیزی که بتواند موجب افتادن شما شود.
- خریداری یک زیرپایی (چهارپایه) برای نگه داشتن پای خود.
- همچنین باید از کسی بخواهید در طول چند هفته اول پس از عمل، به شما در فعالیت های روزانه کمک کند.
در طول جراحی چه اتفاقی می افتد؟
تعویض مفصل زانو معمولا ۱ تا ۲ ساعت طول می کشد. جراح غضروف و استخوان آسیب دیده را از زانو جدا میکند. سپس ایمپلنت های فلزی را به انتهای استخوان های ران و ساق متصل میکند. فضای پلاستیکی بین قطعات فلزی ایجاد میشود و کمک می کند تا حرکت مفصل جدید به راحتی انجام شود.
ماندن در بیمارستان
بیشتر افراد بعد از عمل جراحی جایگزینی مفصل زانو چند شب را در بیمارستان سپری میکنند. برخی داروهای ضد درد را مصرف خواهید کرد. باید سعی کنید پس از عمل پای خود را به زودی حرکت دهید. حرکت کردن جریان خون به ماهیچه های پا را افزایش میدهد و می تواند به کاهش ورم کمک کند.
برگشت به منزل
هنگامی که از بیمارستان به خانه بر می گردید، باید قادر باشید با عصا یا واکر راه بروید. اما ممکن است برای حمام کردن، پخت و پز، و کارهای منزل در ۳ تا ۶ هفته اول به کمک نیاز داشته باشید. اگر تنها زندگی می کنید، میتوانید تا زمانی که بتوانید خودتان فعالیت های روزانه را انجام دهید، در یک مرکز توانبخشی بمانید.
حرکت کردن را ادامه دهید.
به منظور بهترین استفاده از زانوی جدید خود، باید در مورد فعال بودن پس از عمل جراحی از دستور پزشک خود پیروی کنید. استراحت بیش از حد می تواند روند بهبودی شما را کُند کند، اما نباید بیش از حد نیز فعالیت داشته باشید. بر روی حرکت در اطراف خانه، پیاده روی، و انجام تمرینات پیشنهاد شده توسط فیزیوتراپیست خود تمرکز کنید.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی برای جایگزینی مفصل زانو شامل تمریناتی برای انعطاف پذیری و قدرت است. شما می توانید این تمرینات را در یک مرکز فیزیوتراپی و یا در خانه انجام دهید، اما حتما از درمانگر چگونگی انجام صحیح این تمرینات را بپرسید. باید این تمرینات را تا زمانی که پزشک شما توصیه میکند، معمولا حداقل ۲ ماه پس از جراحی، ادامه دهید.
دوره بهبودی چه مدت طول میکشد؟
دوره بهبودی تمام بیماران مختلف است و بستگی به خود فرد دارد. پزشک به شما خواهد گفت که آیا برگشت به فعالیت های عادی بی خطر است یا خیر. در اینجا چند دستور وجود دارد:
- کارهای منزل: ۶-۸ هفته بعد از عمل
- رابطه جنسی: ۴-۶ هفته
- کار خارج از منزل: ۶-۸ هفته
- شنا: ۶ -۸ هفته
- رانندگی: ۶-۸ هفته (اگر زانوی چپ شما جایگزین شده باشد، میتوانید پس از یک هفته قادر به رانندگی کردن باشید.)
خطرات ناشی از جراحی
تعویض مفصل زانو برای اکثر افراد بی خطر است، اما تمام جراحی ها خطراتی را به همراه دارد، از جمله:
- جای زخم که غیرجذاب یا دردناک است
- عفونت یا خونریزی سنگین
- لخته خون در پا
جلوگیری از لخته شدن خون
لخته های خون در ساق یا ران می توانند بعد از عمل جراحی زانو ایجاد شوند. لخته خون اگر از بین نرود و به ریه ها برود می تواند تهدید کننده زندگی باشد. پزشک کمک خواهد کرد که اقداماتی برای جلوگیری از تشکیل لخته خون انجام دهید. جوراب شلواری، دستگاه های فشرده سازی، و رقیق کننده های خون می توانند خطر لخته شدن را کاهش دهند. حرکات پا و مچ پا نیز کمک کننده هستند، بنابراین مهم است به محض اینکه پزشک اجازه داد، حرکات را انجام دهید.
چه زمانی باید به دنبال مراقبت های اورژانس باشید.
علائم هشدار دهنده لخته خون در ریه ها (به نام آمبولی ریوی) شامل تنگی نفس ناگهانی، درد قفسه سینه و سرفه هستند. علائم عفونت عبارتند از: تب، بدتر شدن قرمزی یا حساسیت زانو و بیرون آمدن چرک از زخم جراحی. اگر هر یک از این علائم را پس از تعویض مفصل زانو مشاهده یا احساس کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
مشکلات همراه با ایمپلنت زانو
ایمپلنت های زانو همچنان پیچیده تر میشوند، اما کامل نیستند. آنها می توانند در طول زمان ساییده شوند و یا از استخوان جدا شوند. بافت اسکار (زخم) می تواند در اطراف ایمپلنت رشد کند، و دامنه حرکت را محدود کند. حتی زمانی که ایمپلنت ها به خوبی کار می کنند، هنگام خم شدن زانو به عقب و جلو می توانند صدا ایجاد کنند.
حفاظت از ایمپلنت زانو
شما می توانید عمر ایمپلنت زانو خود را با انجام چند چیز افزایش دهید. پس از جراحی، تا زمانی که تعادل شما بهبود نیافته است، از عصا یا واکر استفاده کنید، افتادن می تواند آسیب جدی به مفصل جدید وارد کند. ورزش شدید نیز می تواند عوارضی در ایمپلنت زانو ایجاد کند، بنابراین اکثر پزشکان در مورد آهسته دویدن، پریدن، و ورزش های ارتباطی هشدار می دهند.
چشم اندازی برای جایگزینی مفصل زانو
در حالی که برخی از فعالیت ها پس از تعویض مفصل زانو ممنوع هستند، باز هم کارهای بسیار زیادی وجود دارند که میتوانید انتخاب کنید. راه رفتن نامحدود، گلف، پیاده روی آرام، دوچرخه سواری، رقص باله، و شنا برای بیشتر افرادی که ایمپلنت زانو انجام دادند، بی خطر هستند. با پیروی از دستورالعمل های پزشک خود، می توانید نتایج طولانی مدت انتظار داشته باشید حدود ۸۵٪ جایگزینی های زانو ۲۰ سال عمر خواهند کرد.
مقاله مرتبط : زانوی پرانتزی و کاهش دامنه حرکتی
سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه
منبع تصاویر
مطلب جامع و مفیدی بود