سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

سیاتیک چیست؟ علائم٬ تشخیص و درمان سیاتیک

سیاتیک به کمر درد ناشی از مشکل عصب سیاتیک اشاره دارد. سیاتیک عصب بزرگی است که از پایین کمر تا پشت هر پا کشیده میشود. هنگامی که چیزی عصب سیاتیک را صدمه میزند و یا بر آن فشار می آورد، می تواند موجب درد در پایین کمر شود دردی که به ران، باسن و پا گسترش می یابد.این مقاله از راستینه توضیحاتی در این زمینه ارائه می دهد.

سیاتیک چیست؟

 

علائم سیاتیک

علائم سیاتیک

شایع ترین علامت سیاتیک درد کمر است که از ران و باسن به پایین یک پا گسترش می یابد. درد معمولا تنها روی یک پا تاثیر می گذارد و ممکن است هنگام نشستن، سرفه، یا عطسه کردن بدتر شود. پا نیز ممکن است دچار بی حسی، ضعیف شدن، یا احساس خارش و سوزش شود. علائم سیاتیک ناگهان ظاهر میشوند و می توانند روزها یا هفته ها طول بکشند.

 

نوع کمر درد

سیاتیک یا دیگر کمر دردها؟

بیش از ۸۵٪ از افراد یک نوع کمردرد را در طول زندگی خود تجربه میکنند. اما این کمر دردها همیشه شامل عصب سیاتیک نمی شوند. در بسیاری از موارد، درد کمر ناشی از کشش بیش از حد یا فشار عضلات در پایین کمر است. چیزی که اغلب سیاتیک را از سایر کمر دردها جدا میکند روش درد است که از ران به پا پخش میشود. این احساس ممکن است مانند گرفتگی عضلات پا باشد که روزها طول می کشد.

 

افراد مستعد سیاتیک

چه کسی دچار سیاتیک میشود؟

بسیاری از افرادی که دچار سیاتیک میشوند بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سال سن دارند. ممکن است زنان در دوران بارداری بیشتر احتمال برود به دلیل فشار بر عصب سیاتیک از رحم در حال رشد، دچار این مشکل شوند. علل دیگر شامل فتق دیسک بین مهره ها و آرتریت دژنراتیو ستون فقرات می باشند.

 

علل ایجاد سیاتیک:

 

فتق دیسک

 فتق دیسک

شایع ترین علت سیاتیک فتق دیسک بین مهرها است. دیسک مانند بالشتک بین مهره های ستون فقرات شما عمل میکند. این دیسک با افزایش سن ضعیفتر میشود و نسبت به صدمه دیدن آسیب پذیرتر میشود. گاهی اوقات مرکز ژل مانند یک دیسک پوشش بیرونی آن را میگذراند و بر روی ریشه های عصب سیاتیک فشار می آورد. حدود ۱ نفر از ۵۰ نفر دچار فتق دیسک بین مهره ها در مرحله ای از زندگی خود میشوند. بیش از یک چهارم از آنها علائمی خواهند داشت که بیش از ۶ هفته طول میکشند.

 

تنگی کانال نخاعی

تنگی کانال نخاعی

پارگی طبیعی مهره ها می تواند به تنگی کانال نخاعی منجر شود. این تنگی، تحت عنوان تنگی کانال نخاعی، ممکن است بر روی ریشه های عصب سیاتیک فشار وارد کند. تنگی کانال نخاعی در بزرگسالان بالای ۶۰ سال شایع تر است.

 

تومورهای نخاعی

تومورهای نخاعی

در موارد نادر، سیاتیک ممکن است ناشی از تومورهای در حال رشد در داخل و یا در امتداد ستون فقرات و یا عصب سیاتیک باشد. همان طور که یک تومور رشد می کند، ممکن است فشاری بر اعصابی که از طناب نخاعی منشعب شده است، وارد کند.

 

سندرم پیریفورمیس

سندرم پیریفورمیس

پیریفورمیس عضله ای است که در اعماق داخل باسن است. این عضله پایین ستون فقرات را به بالای استخوان ران متصل میکند و به طور مستقیم روی عصب سیاتیک کشیده میشود. اگر این عضله دچار اسپاسم شود، می تواند فشاری بر عصب سیاتیک وارد کند که موجب آغاز علائم سیاتیک میشود. سندرم پیریفورمیس در زنان شایعتر است.

 

علت پیریفورمیس

کیف پول بزرگ می تواند پیریفورمیس را تحریک کند!!

ممکن است به داشتن پول زیاد در کیف خود به عنوان منبع درد فکر نکرده باشید، اما باید بدانید که کیف پول بزرگ میتواند سندرم پیریفورمیس را تحریک کند. این مشکل میتواند برای مردانی که کیف پول آنها را در جیب پشت شلوار خود قرار میدهند رخ دهد. این کیف پول فشار زیادی بر عضله پیریفورمیس وارد میکند و میتواند مشکل عصب سیاتیک را در طول زمان تشدید کند. شما میتوانید با نگه داشتن کیف پول خود در جیب جلو یا جیب پیراهن از این مشکل جلوگیری کنید.

 

ساکرولیتیس

ساکرولیتیس

ساکرولیتیس التهاب یک یا هر دو مفصل ساکروایلیاک است، نقطه ای که در آن ستون فقرات تحتانی به لگن متصل میشود. ساکرولیتیس می تواند موجب درد در باسن و کمر شود و حتی ممکن است به پایین یک یا هر دو پا کشیده شود. این درد می تواند با ایستادن های طولانی یا بالا رفتن از پله بدتر شود. ساکرولیتیس می تواند ناشی از ورم مفاصل، آسیب، بارداری و عفونت ایجاد شود.

 

 آسیب یا عفونت

 آسیب یا عفونت

از دیگر علت های سیاتیک میشود به التهاب عضله، عفونت، یا آسیب دیدگی مانند شکستگی اشاره کرد. به طور کلی، هر نوع بیماری که موجب تحریک یا فشار عصب سیاتیک شود می تواند علائم را آغاز کند. در برخی موارد، هیچ علت خاصی برای سیاتیک نمی توان یافت.

 

روشهای تشخیص سیاتیک:

 

معاینه

 معاینه

برای تعیین اینکه آیا شما سیاتیک دارید یا نه، پزشک از شما خواهد بپرسید که چگونه درد آغاز شده است و دقیقا کجا درد گرفته است. ممکن است از شما خواسته شود سرپا بنشینید، روی پاشنه و یا انگشتان پای خود راه بروید، و یا پای خود را بدون خم شدن زانو بالا ببرید. این تست های عضله می توانند به دکتر در تعیین اینکه آیا عصب سیاتیک است که تحریک شده است یا نه کمک کنند.

 

تصویربرداری

تصویربرداری

پزشک شما ممکن است برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد محل و علت عصب تحریک شده، انجام آزمایشات تصویری، مانند MRI ، را دستور دهد. MRI می تواند هم ترازی دیسک های مهره ای، رباط ها و عضلات را نشان دهد. سی تی اسکن با استفاده از رنگ آمیزی کنتراست نیز می تواند عکسی مفید از طناب نخاعی و اعصاب ارائه دهد. تعیین علت سیاتیک می تواند به هدایت دوره درمان کمک کند. اشعه های X می تواند به شناسایی ناهنجاری های استخوانی کمک کند اما نمی تواند مشکلات عصبی را تشخیص دهد.

 

عوارض مربوط به سیاتیک

عوارض مربوط به سیاتیک

اگر دچار از دست دادن کنترل مثانه یا روده هستید، فورا به پزشک مراجعه کنید. این مشکل می تواند نشانه ای از یک وضعیت اورژانس پزشکی باشد که برای جلوگیری از آسیب دائمی نیاز به جراحی دارد. خوشبختانه، این عارضه نادر است. اغلب موارد سیاتیک در عرض چند روز یا چند هفته از بین میروند و به هیچ آسیبی بلند مدتی منتهی نمیشوند.

 

راههای تسکین سیاتیک:

 

 یخ و حوله گرم

 یخ و حوله گرم

مراحلی وجود دارند که شما می توانید در خانه برای کاهش درد سیاتیک انجام دهید. به ویژه یک پد گرم و یا بسته یخ میتواند مفید باشد. یک حوله گرم یا یخ را به مدت ۲۰ دقیقه هر دو ساعت یک بار روی محل درد قرار دهید. برای متوجه شدن اینکه کدام مورد بیشتر درد را تسکین میدهد هر دو روش را امتحان کنید یا به صورت متناوب هر دو روش را انجام دهید.

 

دارو

دارو

مسکن های درد بدون نسخه می توانند تسکین کوتاه مدتی برای درد سیاتیک فراهم آورند. استامینوفن و داروهای ضد التهابی بدون استروئید (NSAID ها) مثل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن گزینه های خوبی هستند. پزشک شما ممکن است برای کاهش بیشتر التهاب تزریق استروئید را برای شما تجویز کند.

 

کشش

کشش

در حالی که سیاتیک در حال بهبود است، سعی کنید به فعال بودن خود ادامه دهید. حرکت در واقع می تواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. یک فیزیوتراپیست می تواند به شما نشان دهد که چگونه به آرامی کشش همسترینگ و کمر را انجام دهید. تمرینات تای چی یا یوگا می توانند به ایجاد ثبات در منطقه آسیب دیده و تقویت ماهیچه شما کمک کنند. بسته به وضعیت پزشکی شما، برخی ورزش ها ممکن است توصیه نشوند. پزشک شما ممکن است پیاده روی های کوتاه را توصیه کند.

 

تزریق

تزریق

در موارد شدید، پزشک ممکن است به منظور کاهش التهاب، تزریق استروئید را به ناحیه ستون فقرات توصیه کند. تزریق ،دارو را به طور مستقیم به منطقه اطراف عصب سیاتیک میرساند.

 

جراحی

جراحی

اگر سیاتیک به علت فتق دیسک بین مهره ها باشد، و پس از چهار تا شش هفته باز هم باعث درد شدید شود، جراحی ممکن است گزینه خوبی باشد. جراح بخشی از فتق دیسک بین مهرها را برای کاهش فشار بر روی عصب سیاتیک حذف خواهد کرد. حدود ۹۰ درصد از بیماران مبتلا، از این نوع عمل جراحی تسکین می یابند. سایر روش های جراحی می توانند سیاتیک ناشی از تنگی کانال نخاعی را کاهش دهند.

 

بهبودی سیاتیک

بهبودی سیاتیک

پس از عمل جراحی، شما به طور کلی باید حدود یک ماه از رانندگی، بلند کردن اجسام، و یا خم شدن به جلو اجتناب کنید. پزشک شما ممکن است درمان فیزیکی را برای کمک به کشش عضلات پشت توصیه کند. هنگامی که بهبودی کامل میشود، فرصتی عالی وجود دارد که شما قادر خواهید بود تمام فعالیت های معمول خود را انجام دهید.

 

درمان های مکمل

درمان های مکمل

شواهدی وجود دارند که نشان میدهند طب سوزنی، ماساژ، یوگا، و هماهنگی های کایروپراکتیک می توانند درد معمول را در پایین کمر کاهش دهند. اما تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این درمان ها برای سیاتیک مفید هستند یا خیر مورد نیاز می باشند.

 

جلوگیری از سیاتیک

جلوگیری از سیاتیک

اگر شما یک بار سیاتیک داشته اید، احتمال برگشت این درد وجود خواهد داشت. اما اقداماتی وجود دارند که شما میتوانید برای کاهش این احتمال انجام دهید:

  • ورزش منظم.
  • حفظ وضعیت خوب.
  • خم کردن زانو برای بلند کردن اجسام سنگین.

این اقدامات می توانند از آسیب های کمر که ممکن است به سیاتیک منجر شوند، جلوگیری کنند.

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منابع

  • “.Medline Plus: “Sciatica
  • “.JAMA Patient Page: “Sciatica
  • “.American Academy of Orthopaedic Surgeons: “Sciatica
  • “.American Association of Neurological Surgeons: “Low Back Pain
  • “.American Pregnancy Association: “Pregnancy and Sciatic Nerve Pain
  • “.American College of Obstetricians and Gynecologists: “You and Your Baby
  • “?BBC News: “Is Your Wallet a Pain in the Back
  • WebMD
  • “.National Institute of Neurological Disorders and Stroke: “Piriformis Syndrome
  • “.American Academy of Orthopaedic Surgeons: “Spinal Injections
  • .Chou, R. Annals of Internal Medicine, October 2007; vol 147: pp 492-504

منبع تصاویر 

  • Primal Pictures,3D4Medical/Photo Researchers Inc
  • BrandX, 3D4Medical/Photo Researchers
  • Corbis
  • Zia Soleil/Iconica
  • Simon Fraser / Photo Researchers, Inc
  • .Scott Camazine / Photo Researchers, Inc
  • Living Art Enterprises / Photo Researchers, Inc
  • Joseph Bloch / Phototake
  • Stockbyte
  • ISM/Phototake
  • Michele Constantini
  • Rubberball
  • Enamul Hoque/Photographer’s Choice
  • Steve Pomberg/WebMD
  • Digital Vision
  • Fridhelm Volk/Doc-Stock
  • Lori Greig/Flickr
  • ERproductions/Blend Images
  • Michele Constantini/PhotoAlto
  • iStockfoto
  • Ian Hooton/SPL

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

اطلاعات پزشکی

آماده شدن برای ملاقات با پزشک

هرآنچه که باید از توده‎ها و غدد لنفاوی بدانیم

اطلاعات پزشکی

رگ های عنکبوتی و رگ های واریسی

رگ‌های عنکبوتی و چگونگی درمان و پیشگیری از آنها

پوست و مو

مزایای مراجعه به متخصص پوست

آنالیز صورت و تمام نکات مربوط به آن

زیبایی

ورزش دوران بارداری

آنچه باید در مورد تمرینات EMS بدانید

اطلاعات پزشکی

اسهال

اسهال و راه‌های درمان آن

اطلاعات دارویی

دپاکین

دپاکین چیست؟

زیبایی

پروتز سینه

صفر تا صد پروتز سینه

سلامت عمومی

عادت‌های خوب توالت رفتن

درمان‌های خانگی تسکین بواسیر

اطلاعات پزشکی

دیسک کمر و همه چیز درباره آن

دیسک کمر و همه چیز درباره آن

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *