سفلیس چیست و چه چیزی باعث بروز آن میشود؟
سفلیس یک بیماری بسیار مسری است که به واسطه فعالیت جنسی، از جمله رابطه جنسی دهانی و مقعدی، شیوع می یابد. گاهی اوقات این بیماری می تواند به وسیله بوسیدن طولانی مدت یا تماس بدنی نزدیک به فرد دیگری منتقل شود. اگر چه این بیماری از زخم گسترش می یابد، اکثریت این زخم ها ناشناخته هستند. فرد آلوده اغلب از این بیماری آگاه نیست و ناخودآگاه آن را به شریک جنسی خود منتقل می کند.
زنان باردار مبتلا به این بیماری می توانند این بیماری را به نوزاد خود انتقال دهند. این بیماری که به نام سفلیس مادرزادی نامیده می شود، می تواند باعث ناهنجاری ها یا حتی مرگ کودک شود.
سفلیس نمی تواند از طریق توالت فرنگی، دستگیره های درب، استخرهای شنا، وان حمام، استفاده مشترک از لباس ها و یا ظروف غذا شیوع یابد.
علت بروز سفلیس چیست؟
سفلیس توسط باکتری ترپونما پالیدوم ایجاد می شود.
سفلیس چقدر شایع است؟
سفلیس زمانی تهدید اصلی سلامت عمومی بود که معمولا باعث مشکلات جدی بلند مدت در سلامتی مانند آرتروز، آسیب مغزی و نابینایی می شد، تا زمانی که در اواخر دهه ۱۹۴۰، پنی سیلین آنتی کشف شد و درمانی برای این بیماری تعریف شد.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های امریکا، میزان موارد جدید سفلیس در سال های ۱۹۹۰ روند نزولی داشته است و در سال ۲۰۰۰ موارد بسیار معدودی گزارش شد و به پایینترین حد خود یعنی ۱۹۴۱ مورد رسید. با این حال، موارد جدید سفلیس بین سال های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۳ از ۸۷۲۴ به ۱۶۶۶۳ به تدریج افزایش یافته است.
در سال ۲۰۱۴ تعداد موارد جدید تا ۱۹۹۹۹ افزایش یافته است.
مراحل این بیماری
عفونت سفلیس در سه مرحله مجزا رخ می دهد:
سفلیس اولیه یا مقدماتی. افرادی که مبتلا به سفلیس اولیه هستند به یک یا چند زخم دچار میشوند. زخم ها معمولا زخم های بی درد و کوچکی هستند. آنها در ناحیه تناسلی یا در داخل یا اطراف دهان بین ۱۰-۹۰ روز (به طور متوسط سه هفته) پس از تماس با باکتری، بروز میکنند. حتی بدون درمان، آنها طی شش هفته بدون جای زخم بهبود می یابند.
مرحله دوم ممکن است یک تا سه ماه طول بکشد و از شش هفته تا شش ماه پس از تماس با باکتری آغاز می شود. افرادی که مبتلا به سفلیس ثانویه هستند، به طور معمول بر روی کف دست ها و پاها دچار زخم ها و لکه های بدون خارش و قرمز رنگ می شوند. با این حال، بثورات با ظاهری متفاوت ممکن است در سایر قسمت های بدن بروز کنند، گاهی اوقات شبیه بثورات ناشی از بیماری های دیگر هستند. آنها همچنین ممکن است زگیل های مرطوب در کشاله ران، لکه های سفید در داخل دهان، غدد لنفاوی متورم، تب و کاهش وزن داشته باشند. همانند سفلیس اولیه، سفلیس ثانویه بدون درمان بهبود می یابد.
سفلیس نهفته. در این مرحله از سفلیس، باکتری غیر فعال (مخفی) بدون ایجاد علائم در بدن باقی می ماند.
مرحله سوم سفلیس. اگر بیماری درمان نشود، ممکن است پس از آن به مرحله ای از مشکلات شدید در قلب، مغز و اعصاب برسد که می تواند موجب فلج، کوری، زوال عقل، ناشنوایی، ناتوانی جنسی و حتی مرگ در اثر این بیماری شود.
سفلیس چگونه تشخیص داده می شود؟
سفلیس را می توان به راحتی با یک آزمایش خون سریع و ارزان که در مطب پزشک یا درمانگاه ارائه میشود، تشخیص داد.
سفلیس چگونه درمان می شود؟
اگر کمتر از یک سال از ابتلای شما به سفلیس می گذرد، یک دوز پنی سیلین معمولا برای نابودی عفونت کافی است. برای کسانی که به پنی سیلین آلرژی دارند، تتراسایکلین، داکسی سایکلین یا دیگر آنتی بیوتیک ها می توانند جایگزین شوند. اگر در مراحل بعدی بیماری هستید، دوزهای بیشتری مورد نیاز خواهد بود.
افرادی که تحت درمان سفلیس هستند باید تا زمانی که عفونت کاملا از بین برود، از تماس جنسی خودداری نمایند. همچنین شریک جنسی افراد مبتلا به سفلیس باید آزمایش شوند و در صورت لزوم درمان شوند.
اگر این بیماری درمان نشود چه خواهد شد؟
اگر سفلیس، بدون درمان باقی بماند، می تواند مشکلات جدی و دائمی مانند زوال عقل، نابینایی یا مرگ ایجاد کند.
چگونه این بیماری بر زن باردار و کودکش تاثیر میگذارد؟
بسته به اینکه چه مدت یک زن باردار با سفلیس آلوده شده است، احتمال مرده به دنیا آمدن نوزاد یا تولد نوزاد که به زودی پس از تولد فوت می کند، بیشتر میشود.
اگر بیماری بلافاصله درمان نشود، کودک مبتلا ممکن است بدون علائم متولد شود، اما در عرض چند هفته علائم ممکن است بروز کنند. این علائم و نشانه ها می توانند بسیار جدی باشند. نوزادانی که تحت درمان قرار نگرفته اند ممکن است دچار تأخیر در رشد و تشنج شوند و یا جان خود را از دست بدهند.
چگونه می توان از عفونت سفلیس پیشگیری کرد؟
برای کاهش خطر ابتلا به عفونت سفلیس، موارد زیر را رعایت کنید:
- از تماس صمیمی با فردی که می دانید به این بیماری مبتلا است خودداری نمایید.
- اگر از آلوده بودن و سلامت شریک جنسی خود مطمئن نیستید، از کاندوم استفاده کنید.
چشم انداز پزشکی برای افراد مبتلا به این بیماری چگونه است؟
سفلیس، یک بیماری قابل درمان با تشخیص و درمان سریع است. با این حال، اگر خیلی دیر شود، ممکن است حتی پس از درمان هم آسیب دائمی به قلب و مغز وارد شود.
- The Centers for Disease Control and Prevention.
منبع تصاویر
- homeremedyhacks
- elyonclinic
- newsweek
- itsourtree
- newkidscenter
نظرات کاربران