فواید شگفت انگیز گشنیز
فواید سلامتی گشنیز عبارتند از استفاده از آن در درمان سرطان پوست، سطح کلسترول بالا، اسهال، زخم های دهان، کم خونی، سوء هاضمه، اختلالات قاعدگی، گلودرد، ملتحمه، اختلالات پوستی و اختلالات قند خون، و همچنین فواید آن در مراقبت از چشم. با راستینه همراه باشید.
گشنیز چیست؟
گشنیز، که معمولا در شبه قاره هند به عنوان Dhaniya و در امریکا و برخی از نقاط اروپا به عنوان Cilantro شناخته شده است، گیاهی است که به طور گسترده ای در سراسر جهان به عنوان ادویه، چاشنی، و یا تزیینی در کنار ظروف غذا استفاده می شود. نام علمی آن Coriandrum Sativum L است. برگ و میوه آن دارای رایحه قابل تشخیص و دلپذیر هستند و معمولا به صورت خام و خشک شده برای کاربرد های آشپزی استفاده می شود.
اطلاعات تغذیه ای گشنیز
استفاده از گشنیز در تهیه غذاهای جهانی تنها نوک کوه یخ است. بسیاری از مردم بدون توجه به این موضوع که گشنیز سرشار از فواید احتمالی برای سلامتی است وقتی گشنیز برای تزیین در کنار غذای آنها قرار میگیرد آن را نمی خورند و این گیاه مفید و سالم به زباله دان ریخته میشود. گشنیز دارای ۱۱ مولفه روغن های ضروری، شش نوع اسید (از جمله اسید اسکوربیک که بیشتر به عنوان ویتامین C شناخته می شود)، مواد معدنی و ویتامین ها است که هر کدام دارای خواص مطلوبی می باشند. لیست کامل تر در زیر آمده است.
فواید سلامتی گشنیز
التهاب پوست
سینئول، یکی از ۱۱ عنصر روغن های اسانس و اسید لینولئیک هر دو در گشنیز وجود دارند و دارای خواص ضد رماتیسم و ضد سرطانی هستند. آنها به کاهش تورم ناشی از این دو بیماری کمک می کنند. برای سایر شرایط تورم، مانند تورم ناشی از نارسایی کلیه یا کم خونی، نیز به نظر می رسد گشنیز تا حدودی موثر باشد، زیرا بعضی از عناصر موجود در گشنیز باعث ایجاد ادرار و آزاد شدن آب اضافی از بدن می شوند. کاهش میزان التهاب پوست می تواند منجر به افزایش عملکرد، کاهش ناراحتی و بهبود ظاهر پوست شود.
اختلالات پوستی
خواص ضد عفونی کنندگی، سم زدایی، پاک کنندگی، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی گشنیز برای پاکسازی اختلالات پوستی مانند اگزما، خشکی و عفونت های قارچی عالی هستند.
مقاله مرتبط : ۱۷ مشکل پوستی و ظاهر این مشکلات پوستی
سطوح پایین کلسترول
برخی از اسیدهای موجود در گشنیز، مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید استاریک و اسید اسکوربیک (ویتامین C) در کاهش میزان کلسترول در خون بسیار موثر هستند. همچنین باعث کاهش میزان LDL در داخل دیواره های داخلی شریان ها و رگ ها میشود که این مشکل به نوبه خود می تواند منجر به مشکلات جدی قلبی عروقی مانند آترواسکلروز، حمله قلبی و سکته مغزی شود. مهمتر از همه، گشنیز باعث افزایش سطح کلسترول سالم (HDL) می شود که به عنوان خط مقدم دفاعی در مقابل شماری از بیماری های خطرناک است.
درمان اسهال
برخی از مولفه های روغن های اسانس موجود در گشنیز، مانند بورنئول و لینالول، به هضم، عملکرد مناسب کبد و پیوند روده ها و در عین حال به کاهش اسهال نیز کمک میکنند. گشنیز همچنین در درمان اسهال ناشی از اقدامات میکروبی و قارچی مفید است، چرا که مولفه هایی مانند سینول، بورنئول، لیمونن، آلفا پینن و بتا-پلاندرن دارای اثرات ضد باکتریایی هستند.
گشنیز همچنین به عنوان روشی برای جلوگیری از تهوع، استفراغ و سایر اختلالات معده به طور فزاینده ای مورد توجه است. مقدار زیادی از ترکیبات زیست فعال موجود در گشنیز به این معنی است که همیشه فواید سلامتی جدید در این گیاه قدرتمند کشف میشود.
افزون بر این جنبه های سلامت گشنیز برای معده، برگ های تازه گشنیز، پیش غذایی عالی برای آماده کردن روده برای وعده غذایی بزرگ هستند.
تنظیم فشار خون
مشخص شده است که مصرف گشنیز با کاهش مثبت فشار خون در بسیاری از بیماران مبتلا به فشارخون مرتبط است. تعامل یون های کلسیم و کولینرژیک، انتقال دهنده عصبی در سیستم عصبی محیطی و مرکزی، بیشتر به عنوان استیل کولین شناخته می شود. تعامل این دو عنصر باعث کاهش فشار رگ های خونی می شود، بنابراین احتمال ایجاد تعدادی از بیماری های قلبی عروقی، از جمله حملات قلبی و سکته مغزی، کاهش می یابد.
درمان زخم های دهان
Citronelol،مولفه ای از روغن های ضروری در گشنیز، یک ضد عفونی کننده عالی است. علاوه بر این، مولفه های دیگر اثرات ضد میکروبی و التیام بخشی دارند که از بدتر شدن زخم ها و جراحات دهانی جلوگیری می کنند. آنها به سرعت بخشیدن روند بهبودی زخم کمک می کنند و همچنین نفس را تازه می کنند. گشنیز اغلب به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده در خمیر دندان های طبیعی استفاده می شود، اگر چه به طور معمول در محصولات کلی استفاده نمیشود. در واقع، قبل از اختراع خمیر دندان، مردم برای کاهش بوی بد دهان دانه های گشنیز را می جویدند!
پیشگیری از کم خونی
گشنیز سرشار از آهن است که به طور مستقیم به افرادی که از کم خونی رنج می برند کمک می کند. مقدار کم آهن در خون می تواند منجر به تنگی نفس، تپش قلب، خستگی شدید و کاهش عملکرد شناختی شود. آهن همچنین عملکرد مناسب سیستم های دیگر بدن را بهبود می بخشد، انرژی و قدرت را افزایش می دهد و سلامت استخوان را افزایش می دهد.
خواص ضد حساسیت
مطالعات متعدد نشان داده اند که گشنیز دارای خواص آنتی هیستامینی قوی است که می تواند تاثیرات آزاردهنده آلرژی فصلی و تب یونجه (رینیت) را کاهش دهد. روغن گشنیز می تواند برای کاهش واکنش های آلرژیک به تماس با گیاهان، حشرات، مواد غذایی و سایر موادی که میتوانند موجب واکنش های آلرژیک بر روی پوست یا هنگام مصرف شوند، مورد استفاده قرار گیرد. استفاده موضعی گشنیز میتواند آنافیلاکسی، انواع کهیر و تورم خطرناک گلو و غدد را از بین ببرد. گشنیز هرگز ایده بدی برای محافظت از شما در برابر واکنش های آلرژیک تا زمانی که برای اولین بار دچار آن آلرژی میشوید، نیست، به ویژه زمانی که دانستن اینکه چه چیزی ممکن است علت حساسیت باشد دشوار است.
حفاظت در برابر سالمونلا
سالمونلا یکی از خطرناک ترین علل بیماری های غذایی در جهان است، بنابراین هر روش طبیعی برای محافظت در برابر آن بسیار مهم است. گشنیز دارای سطوح غیرمعمول بالا دودکنال است که یک ترکیب طبیعی است که در واقع به عنوان نیروی آنتی بیوتیکی دو برابر قدرتمندتر از درمان پیشگیرانه بیماری مبتنی بر سالمونلا است. با اضافه كردن گشنیز به رژيم معمولي خود، بدن از بيماري هاي ناخوشايند و حتي مرگبار مرتبط با اين باكتري مهلک محافظت مي كند. گشنیز معمولا در سالسا برای افزودن طعم یافت می شود، بنابراین گشنیز بخورید و خودتان را از مسمومیت غذایی، شایع ترین روش توصیف اثرات سالمونلا، محافظت کنید.
سلامت استخوان
گشنیز به عنوان منبعی غنی از کلسیم، برای افرادی که می خواهند از انسجام استخوان ها محافظت کنند، بسیار ارزشمند است. کلسیم و دیگر مواد معدنی ضروری موجود در گشنیز، جزء جدایی ناپذیر رشد مجدد و دوام استخوان هستند، و همچنین در پیشگیری از تخریب استخوان که معمولا با بیماری های ناتوان کننده مانند پوکی استخوان همراه است، مفید است. اضافه کردن حتی مقدار کمی از گشنیز به رژیم غذایی می تواند به حفظ سلامت و قدرت استخوان ها برای سالهای پیش رو کمک کند. کلسیم به طور ویژه در برگ های مرکز گشنیز وجود دارد، بنابراین اگر سلامت استخوان مورد توجه شماست، این قسمت از گیاه را مورد هدف قرار دهید!
کمک به هضم
گشنیز، به علت عطر و بوی ناشی از روغن های ضروری آن، به ترشح مناسب آنزیم ها و مایعات گوارشی در معده کمک می کند، در نتیجه باعث تحریک هضم و حرکت پریستالتیک می شود. همچنین در درمان اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی مفید است. گشنیز علاوه بر عطر و بوی دلپذیر خود، دارای خاصیت تحریک کنندگی خاصی است که از مواد معدنی و انتقال دهنده های عصبی حاصل می شود که هنگام مصرف گشنیز جذب می شوند. مطالعات نشان داده اند که اگر گشنیز به طور منظم به رژیم غذایی اضافه شود، دیسپپسی (سوء هاضمه) کاهش می یابد. برای بچه های کوچک که احتمال بالاتری از کولیک شکمی نسبت به بزرگسالان دارند، مقدار کمی از گشنیز در رژیم غذایی آنها می تواند مشکل را به سرعت حل کند!
درمان آبله
روغن های ضروری در گشنیز غنی از مولفه های ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی، ضد عفونی و سم زدایی و اسیدها است. وجود ویتامین C و آهن سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می کند. این خواص به جلوگیری و درمان آبله کمک می کند و همچنین می توانند درد را کاهش دهند و اثر آرام بخش روی بیماران مبتلا به آبله داشته باشند. در مناطقی در جهان که بیماری آبله شایع است، مطالعات نشان داده اند که مقدار زیاد ویتامین C تاثیر درمانی بر آبله در صدها مورد مختلف دارد.
جلوگیری از اختلالات قاعدگی
گشنیز یک محرک طبیعی است و ترشح مناسب از غدد درون ریز را تنظیم می کند و این تاثیر هورمونی به این معنی است که به تنظیم چرخه های قاعدگی مناسب کمک می کند و درد ناشی از آن را در طول دوره قاعدگی یک زن کاهش می دهد.
مراقبت از چشم
گشنیز سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مثل فسفر در روغن های ضروری خود است که از اختلالات بینایی، دژنراسیون ماکولا جلوگیری میکند و فشار چشم را کاهش می دهد. همچنین در برگ های آن بتاکارتن وجود دارد که از تعدادی از بیماری های دیگر که بر چشم تاثیر می گذارند جلوگیری می کند و حتی می تواند اثرات مخرب دید در بیماران سالمند را نیز معکوس کند.
درمان ملتحمه
همان طور که پیش تر مورد بحث قرار گرفت، گشنیز ضد عفونی کننده بسیار خوبی است و دارای خواص ضد میکروبی است که چشم ها را از بیماری های مسری مانند ملتحمه محافظت می کند. روغن گشنیز یکی از عناصر اساسی تعدادی از محصولات مراقبت از چشم است.
کنترل دیابت
به علت اثر تحریک کنندگی گشنیز، بر غدد درون ریز، ترشح انسولین از لوزالمعده افزایش می یابد که بعد از آن سطح انسولین در خون افزایش می یابد. این مسئله جذب مناسب و جذب قند را تنظیم میکند و در نتیجه سطح قند در خون کاهش می یابد. این ویژگی برای بیماران مبتلا به دیابت و سایر بیماریهای مرتبط مفید است تا شانس آنها را از عوامل خطر پایین بیاورد و سطح قند خونشان را کاهش دهد و همچنین از دیگر عملکرد های متابولیک طبیعی نیز اطمینان حاصل شود.
سایر فواید
گشنیز در حالی که به عنوان خلط آور عمل میکند و از کبد محافظت میکند، به درمان زخم ها، التهاب و اسپاسم کمک می کند. گشنیز ضد سرطان، ضد تشنج، آنتی هیستامین و خواب آور است. گشنیز به عنوان مقوی جنسی طبیعی شناخته می شود و به طور سنتی و گسترده ای در ترکیبات خاصی با سایر گیاهان برای افزایش میل جنسی فرد استفاده می شود.
موارد احتیاط
خطرات مرتبط با گشنیز، بسیار اندک بوده اند، اما تقریبا مانند هر خوراکی دیگری، خطر واکنش آلرژیک به آن وجود دارد و در بعضی موارد ممکن است پوست به آن حساس باشد. یکی از عوارض جانبی غیر معمولی این است که برخی از بیماران از حساسیت نور خورشید شکایت دارند و مصرف بیش از حد گشنیز باعث میشود آنها بیشتر به آفتاب سوختگی تحریک پذیر شوند که می تواند در طولانی مدت منجر به سرطان پوست شود.
زنان باردار تا زمانی که تحقیقات بیشتر انجام شوند، نباید گشنیز مصرف کنند، گرچه بعضی از زنان ادعا می کنند که گشنیز تولید شیر مادر را افزایش می دهد. بهتر است که محتاط باشید، بنابراین قبل از افزودن گشنیز به رژیم غذایی خود با پزشک صحبت کنید، و به واکنش بدن خود توجه داشته باشید!
- organicfacts
منبع تصاویر
- biosourcenaturals
- ۵٫s.blog.portea
- i.ndtvimg
- news.heart
- media-cdn.tripadvisor
- ugc.kn3
- embed.widencdn
- noonpresse
- az-jenata
- netdoctor.cdnds
- diaryofawonderfulgeekette.files.wordpress
- asianscientist
- rd
- img.webmd
- ablairlaw
- s-i.huffpost
- dccdn
- consumerhealthdigest
- cedip
- gannett-cdn
- health24hours
نظرات کاربران