سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

اکسیژن درمانی با فشار بالا برای بهبود سندرم پس از ضربه مغزی

استنشاق اکسیژن خالص ممکن است سالها پس از ضربه مغزی قادر به ترمیم آسیب های مغزی باشد.

تنفس اکسیژن خالص می تواند به بهبود ضربه مغزی در فوتبالیست ها کمک کند.

اکسیژن درمانی با فشار بالا

اکسیژن درمانی

ضربه مغزی در ورزش های تماسی و در میان سربازان معمول است. اکثر افراد پس از یک دوره کوتاه ناخودآگاهی یا امنزیا بهبود می یابند، اما تا ۵ درصد از آنها علائم طولانی مدت مانند سردرد، تغییرات خلقی، مشکلات خواب و مشکلات شناختی را تجربه می کنند که به عنوان سندرم پس از سانحه شناخته می شوند.

برای مثال، رایان میلر، بازیکن پیشین لیگ ملی فوتبال امریکا، پیش از این در سال جاری با میگرن، افسردگی، از دست دادن حافظه و تشنج که دو سال پس از بازنشستگی او از لیگ ادامه داشت، دست و پنجه نرم کرد.

این علائم عصبی به این دلیل به وجود می آیند که اثر آن بر مغز باعث آسیب رساندن به رگ های خونی در مغز میشود. این مسئله باعث می شود که اکسیژن رسانی و تغذیه سلول های مغزی سخت تر شود.

Shai Efrati در دانشگاه تل آویو در اسرائیل و همکارانش در این باره تحقیق کرده است که آیا اکسیژن درمانی با فشار بالا می تواند به این مشکل کمک کند یا خیر. این درمان شامل نشستن در یک محفظه تحت فشار و تنفس ۱۰۰ درصد اکسیژن برای افزایش میزان اکسیژن حل شده در خون و جریان به مغز می باشد.

در پژوهش منتشر شده در سال ۲۰۱۳، محققان دریافتند که ۴۰ جلسه اکسیژن درمانی با فشار بالا که به مدت ۱ ساعت در هر جلسه طول میکشد به طور قابل توجهی عملکرد شناختی و کیفیت زندگی را در ۵۶ فرد مبتلا به سندرم پس از ضربه مغزی که در پی تصادفات، سقوط، حملات و یا سایر آسیب های غیر نظامی که ۶ سال قبل رخ داده اند، بهبود می بخشد.

در حال حاضر، محققان از MRI برای بررسی چگونگی تاثیر اکسیژن با فشار بالا در بهبود این وضعیت استفاده کرده اند. در ۱۵ بیمار که به مدت ۶ ماه تا ۲۷ سال قبل آسیبی را پشت سر گذاشته اند، این درمان باعث تحریک رشد عروق خونی و رشته های عصبی میشود. Efrati می گوید: “هنگامی که اکسیژن اضافی به قسمت های آسیب دیده نفوذ می کند، انرژی را تامین می کند و فرآیند بازسازی می تواند رخ دهد.”

 

ضربه مغزی

اما آیا واقعا این درمان اثرگذار است؟

استفاده از اکسیژن درمانی با فشار بالا برای درمان سندرم پس از سکته مغزی بحث برانگیز است، زیرا آزمایش بزرگ نظامی که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد، نتیجه گیری کرد که این درمان هیچ تاثیری ندارد.

این مطالعه که توسط لیندل ویور و همکارانش در دانشگاه یوتا انجام شد، نشان داد که اکسیژن درمانی با فشار بالا برای ۷۲ کارمند نظامی با سندرم پس از ضربه مغزی مفید بود، اما این درمان بیش از یک درمان ساختگی (sham treatment) نیست.

این درمان ساختگی یا غیرفعال شامل نشستن در یک محفظه بدون اکسیژن اضافی بود، اما افزایش فشار به نظر میرسد که آن را به درمان واقعی تبدیل می کند. Efrati گفت: مشکل این بود که فشار بیشتر باعث افزایش مقدار اکسیژن وارد شده به جریان خون و مغز می شود. وی گفت: “این به معنای یک درمان ساختگی یا غیرفعال (sham treatment) بود، اما در واقع درمانی فعال بود.”

ویور با این مسئله موافق است. او می گوید: “جمعیت نظامی نیز پیچیده تر است زیرا سطوح بالایPTSD و استفاده از دارو، به علاوه آسیب های آنها متفاوت هستند.”

چیزی که بیشتر دچار سردرگمی میشود این است که ویور مطالعه دیگری را روی ۷۱ نفر از کارکنان نظامی انجام داده است که نشان داد اکسیژن درمانی با فشار بالا در حقیقت بهتر از درمان ساختگی و غیرفعال است-یعنی همان نوع درمانی که در مطالعه قبلی خود استفاده کرد. او می گوید: “من فکر می کنم بار شواهد نشان می دهد که اثری مطلوب وجود دارد، اما هنوز هم سوالات بدون جواب بسیاری وجود دارند.” تیم او در حال حاضر از افراد غیرنظامی مبتلا به سندرم پس از ضربه مغزی برای پیوستن به یک آزمایش دیگر از اکسیژن درمانی با فشار بالا دعوت به عمل می آورد.

Efrati می گوید که نیاز شدید به درمان سندرم پس از ضربه مغزی، بویژه برای سربازان و ورزشکاران سابق، وجود دارد. برآورد می شود که یک چهارم پرسنل نظامی که در عراق و افغانستان خدمت کرده اند یک آسیب سر را تحمل میکنند و در سال ۲۰۱۶ لیگ فوتبال امریکا به تنهایی ۲۴۴ ضربه مغزی را ثبت کرد.

تاکنون، هیچ درمانی برای سندرم پس از ضربه مغزی که مورد تایید FDA باشد، وجود ندارد. Efrati می گوید: داروهای ضد افسردگی و داروهای دیگر می توانند برای از بین بردن علائم استفاده شوند، اما آنها علل اصلی آن را مورد هدف قرار نمیدهند. وی در ادامه گفت: “ما معتقدیم اکسیژن درمانی با فشار بالا اثرگذار است و اکنون ما در لیست انتظارمان از سراسر جهان ۲۰۰۰۰ نفر داریم.” “این نشان می دهد که افراد دیگر نیز متقاعد شده اند.”

مقاله مرتبط : عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی

منابع

  • newscientist
  • Frontiers in Human Neuroscience, DOI: 10.3389/fnhum.2017.00508

منبع تصاویر 

  • cdn1.medicalnewstoday

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

پوست و مو

درمان آکنه

آکنه چگونه درمان می‌شود؟

پوست و مو

آماده شدن برای لیفت بازو

از لیفت بازو بیشتر بدانید

سلامت عمومی

آزمایش کلسترول

تفسیر نتایج آزمایش کلسترول

زیبایی

انجام جراحی زیبایی

هرآنچه که باید از جراحی زیبایی بدانید

اطلاعات دارویی

دپاکین

دپاکین چیست؟

اطلاعات پزشکی

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس را جدی بگیرید

اطلاعات پزشکی

کمبود وزن

علل و درمان کمبود وزن

اطلاعات دارویی

اطلاعات مهم درباره فلوکستین

از فلوکستین بیشتر بدانید

اطلاعات پزشکی

حمله قلبی

نحوه تشخیص و درمان حمله قلبی

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *