به معاینه پا اکتفا نکنید!
پا در لفظ عامه به عنوان اندام تحتانی و عضوی شناخته می شود که روی آن راه می رویم اما در اصل منظور از پا (Foot) بخشی از اندام تحتانی است که در پایین مفصل مچ قرار دارد. این عضو به دلایل مختلف از جمله اختلالات سیستمیک یالوکالیزه ممکن است دچار بیماری شود. لطفا با راستینه همراه باشید.
اختلالات سیستمیک یالوکالیزه را توضیح دهید؟
به عبارت ساده تر، بیماری های سیستمیک مثل دیابت، نقرس، بیماری های قلبی-عروقی، بیماری های تنفسی و… می توانند سلامت یا ظاهر پا را به طور ثانویه تحت تاثیر قرار دهند. بیماری های مربوط به پا مثل پیچ خوردگی، آسیب های استخوانی و بافت های نرم، مشکلات پوستی، میخچه و … نیز می توانند به طور مستقیم باعث بروز علائم مختلف در پا شوند. البته بعید است اولین تظاهرات بیماری های سیستمیک در ناحیه پا مشاهده شوند. در واقع علائم ناشی از این بیماری ها در پا معمولا همراه با سایر علائم بیماری در نقاط دیگر بدن دیده می شوند. بنابراین فقط با مشاهده و معاینه پا نمی توان به تشخیص قطعی بیماری های سیستمیک پرداخت.
نکته : طيف بیماری های موثر بر پا بسیار وسیع است . در ادامه ی این مقاله از مجله ی سلامتی راستینه با مهم ترین و شایع ترین بیماری ها و علائم مربوط به پا آشنا خواهید شد:
بیماری های مربوط به پا را می توان سطح به سطح مورد بررسی قرار داد. سطح اول این عضو، پوست است. پا به علت قرار گرفتن در کفش، جوراب و محیط های گرم و مرطوب بیشتر در معرض بیماریهای پوستی مثل قارچ و عفونت قرار می گیرد.
بعضی از بیماری های سیستمیک نیز می توانند پوست پا و ناخن را همزمان با دیگر قسمت های بدن تحت تاثیر قرار دهند. برای مثال بیماری پسوریازیس همان طور که در سایر قسمت های بدن می تواند باعث ایجاد پوسته های نقره ای رنگ و درگیری ناخن های دست شود، در ناحیه پا نیز می تواند با علائم مشابه همراه باشد.
سرطان پوستی «آکرال ملانوما» از دیگر بیماری هایی است که در سلامت پا تاثیر می گذارد. این بیماری باعث ایجاد خال های سرطانی در انتهای اندام های بدن از جمله پا می شود.
کم کاری تیروئید همان طور که در سایر قسمت های پوست باعث ایجاد خشکی می شود، در ناحیه پا نیز می تواند خشکی و پوسته ریزی ایجاد کند.
یکی دیگر از بیماری هایی که می تواند با تظاهرات در پا همراه باشد، نشانگان شست آبی است که بر اثر آمبولی و ورود لخته خون به ناحیه پا ایجاد می شود. این بیماری می تواند نشانه ای از وجود اختلال در آئورت باشد.
اختلالات و نارسایی قلبی یا تنفسی، سکته قلبی و … می توانند باعث تجمع مایع میان بافتی، تورم یا ادم در ناحیه پا شوند. با فشار دادن بخش متورم پا در این بیماران، جای فشار انگشت برای مدتی روی پوست باقی می ماند. البته تورم در ناحیه پا علل مختلفی دارد و می تواند در اختلالات کبدی یا کلیوی نیز ریشه داشته باشد. باید توجه داشت ادم طول کشیده ناشی از نارسایی وریدی می تواند موجب زخم داخل مچ پا شود.
فشار خون می تواند با ایجاد اختلال عروقی باعث تورم و افزایش احتمال زخم در پا شود. البته فشار خون به تنهایی تاثیری بر سلامت پا نمی گذارد، مگر اینکه طول کشنده باشد و تحت درمان قرار نگیرد.
اختلالات عصبی مثل درگیری دیسک کمر و تحریک عصب سیاتیک از دیگر بیماری هایی هستند که می توانند باعث ایجاد درد، گزگز و مورمور در پاها شوند.
مفاصل مختلف ناحیه پا ممکن است بر اثر بیماری های متعدد مثل بیماری های روماتیسمی تحت تاثیر قرار بگیرند. برای مثال بیماری آرتریت روماتوئید علاوه بر اینکه مفاصل کوچک دست را درگیر می کند، مفاصل پا را هم می تواند تحت تاثیر قرار دهد.
گاهی اوقات بیماری های التهابی روده مثل بیماری کرون و کولیت زخمی هم می توانست همزمان با علائم در نواحی دیگر بدن منجر به التهاب تاندون ها در محل اتصال به استخوان ها شوند. به همین دلیل گاهی اوقات این بیماران با شکایت از درد شدید در پاشنه پا به پزشک مراجعه می کنند و بعد از بررسی های مختلف مشخص می شود به بیماری زمینهای التهابی روده بزرگ مبتلا هستند.
بیماری سارکوئیدوز که اغلب به عنوان درگیری ریوی شناخته می شود، در بعضی موارد با تورم در مچ پا خود را نشان می دهد.
کم خونی از دیگر بیماری هایی است که می تواند اولین تظاهرات خود را به صورت تغییر شکل در ناخن های دست و پا نشان دهد.
بعضی سرطان ها و همچنین اختلالات تیروئید مثل پرکاری تیروئید می توانند باعث برجسته شدن بستر ناخن (کلابینگ) شوند.
میخچه بخشی از بافت مرده پوست کف پاست که به دلیل نوک تیز بودن، با قرار گرفتن تحت فشار باعث بروز درد می شود. این عارضه یک بیماری پوستی است و اغلب به دلیل پوشیدن کفش های نامناسب با پاشنه سفت، راه رفتن ها و ایستادن های طولانی مدت و راه رفتن روی سطوح سخت ایجاد می شود. برای درمان آن نیز می توان از روش های مختلف مثل محلولهای موضعی میخچه یا جراحی کمک گرفت.
مقاله مرتبط : بیرون زدگی استخوان شست پا
- کتابخانه راستینه
- دکتر امید قاروی آهنگر
منبع تصاویر
- pistonclasico
- plushcare
- readersdigest
نظرات کاربران