سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

موارد استفاده و عوارض کلیدینیوم سی (لیبراکس)

کلیدینیوم سی ترکیبی از دو دارو، یعنی کلیدینیوم و کلردیازپوکساید است. این دارو به همراه سایر داروها برای کمک به درمان اختلالات معده و روده (مانند زخم‌ها، سندرم روده تحریک‌پذیر و عفونت‌های روده) استفاده می‌شود. کلیدینیوم به کاهش علائم گرفتگی معده و روده کمک می‌کند. این کار با کند کردن حرکات طبیعی روده و آرام کردن عضلات معده و روده انجام می‌شود. کلیدینیوم متعلق به دسته‌ای از داروها است که به آنتی کولینرژیک / ضد اسپاسمدیک معروف است. کلردیازپوکساید به کاهش اضطراب کمک می‌کند. این ماده با عمل روی مغز و اعصاب اثر آرام‌بخش دارد. کلردیازپوکساید متعلق به دسته‌ای از داروها به نام بنزودیازپین ها است.

نام تجاری: لیبراکس

کلیدینیوم سی (لیبراکس)

نحوه مصرف کلیدینیوم سی (لیبراکس)

قبل از مصرف کلیدینیوم / کلردیازپوکساید برای اولین بار و یا شروع مجدد مصرف آن، راهنمای دارو را که توسط داروساز شما ارائه‌ شده بخوانید. اگر سؤالی داشتید، حتماً از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
این دارو را به‌صورت خوراکی، معمولاً ۳ تا ۴ بار در روز (۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از غذا و هنگام خواب) یا طبق دستور پزشک مصرف کنید.
اگر از آنتی‌اسید استفاده می‌کنید، آن را پس از غذا مصرف کنید و این دارو را قبل از غذا مصرف کنید.
میزان مصرف به سن، وضعیت پزشکی و پاسخ به درمان بستگی دارد. در میان‌سالان می‌توان با کاهش میزان مصرف، خطر ابتلا به عوارض جانبی را کاهش داد.
میزان یا تعداد دفعات مصرف را بدون دستور پزشک افزایش ندهید. در صورت افزایش میزان و دفعات مصرف، وضعیت شما سریع‌تر بهبود نمی‌یابد و خطر عوارض جانبی جدی افزایش می‌یابد.
اگر به‌طور ناگهانی استفاده از این دارو را متوقف کنید، ممکن است دچار علائم ترک اعتیاد (مانند لرزش، تعریق، حالت تهوع، تشنج) شوید. برای جلوگیری از این حالت، پزشکتان ممکن است میزان مصرف دارو را به‌آرامی کاهش دهد. اگر به مدت طولانی یا میزان بالایی از دارو را در هر نوبت مصرف کرده باشید، احتمال بروز علائم ترک اعتیاد افزایش می‌یابد. در صورت ابتلا به علائم دوره ترک اعتیاد، فوراً آن را با پزشك یا داروساز خود در میان بگذارید.

درصورتی‌که این دارو برای مدت طولانی استفاده شود، ممکن است به‌خوبی عمل نکند. ممکن است طبق تشخیص پزشک لازم باشد میزان مصرف دارو افزایش یابد و یا دارو تغییر کند. اگر این دارو به‌خوبی عمل نکرد، با پزشک خود مشورت کنید.
اگرچه لیبراکس می‌تواند به بسیاری از بیماران کمک می‌کند، اما گاهی ممکن است باعث اعتیاد شود. در صورت سوءمصرف مواد (مانند مصرف بیش‌ازحد یا اعتیاد به مواد مخدر / الکل) ممکن است این خطر بیشتر باشد. این دارو را دقیقاً مطابق تجویز مصرف کنید تا خطر اعتیاد کاهش یابد. از دکتر یا داروساز خود برای اطلاع از جزئیات بیشتر سؤال کنید.
با وجود مصرف دارو، در صورت تداوم یا بدتر شدن وضعیتتان، مسئله را با پزشک خود در میان بگذارید.

 

عوارض کلیدینیوم سی

عوارض جانبی

در صورت مصرف دارو ممکن است دچار سرگیجه، خواب‌آلودگی، ضعف، تاری دید، خشکی چشم، خشکی دهان، تهوع، یبوست و نفخ شکم شوید. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد، سریعاً مسئله را با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید.
برای تسکین خشکی دهان می‌توانید از مکیدن آب‌نبات‌های سخت، جویدن آدامس (بدون شکر)، نوشیدن آب و یا جایگزین‌های بزاق دهان استفاده کنید. برای تسکین خشکی چشم، در مورد استفاده از اشک مصنوعی یا سایر مرطوب‌کننده‌های چشم، با داروساز خود مشورت کنید.
برای جلوگیری از یبوست، غذا و خوراک فیبردار مصرف کنید، آب کافی بنوشید و ورزش کنید. همچنین ممکن است نیاز به مصرف ملین داشته باشید. برای انتخاب ملین مناسب با داروساز خود مشورت کنید.
به خاطر داشته باشید که پزشک شما کلیدینیوم سی را تجویز می‌کند زیرا تشخیص می‌دهد فواید آن برای شما بیش از مضرات عوارض جانبی احتمالی آن است. بسیاری از بیماران با مصرف این دارو دچار عوارض جانبی جدی نمی‌شوند.
در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی که به‌ندرت پیش می‌آیند، اما جدی هستند، فوراً پزشک خود را در جریان بگذارید: کاهش تعریق، خشک / داغ / سرخ شدن پوست، ضربان قلب سریع / نامنظم، عدم تعادل، مشکل گفتاری، غش کردن، حرکات عضلانی غیرقابل‌کنترل / غیرمعمول، تغییرات ذهنی و خلقی (مانند سردرگمی، آشفتگی، هیجان غیرمعمول، افسردگی، افکار عجیب)، مشکل در ادرار کردن و کاهش توانایی جنسی.
همچنین در صورت بروز هر یک از این عوارض، بلافاصله با پزشک خود صحبت کنید: علائم عفونت (مانند تب و گلودرد مداوم)، علائم مشکلات کبدی (ادرار تیره، تهوع مداوم، استفراغ، درد معده / شکم، زرد شدن چشم / پوست و خستگی غیرمعمول).
در صورت بروز عوارض جانبی بسیار جدی، فوراً به مراکز پزشکی مراجعه کنید، از جمله: درد / تورم / قرمزی چشم، تغییر دید (مانند دیدن رنگین‌کمان در اطراف چراغ‌ها در شب).
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو به‌ندرت پیش می‌آید. با این ‌وجود، اگر متوجه علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله: بثورات پوستی، خارش / تورم (به‌خصوص صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل حاد تنفسی شدید سریعاً تحت مراقب پزشکی قرار گیرید.
این مقاله از راستینه شامل لیست تمام عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر متوجه عوارض دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

 

کلیدینیوم سی (لیبراکس)

موارد احتیاط

قبل از مصرف این دارو، اگر به کلیدینیوم یا کلردیازپوکساید حساسیت دارید، حتماً مسئله را با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید. اگر به مواد یا داروهای دیگری آلرژی دارید، در نظر داشته باشید که این محصول ممکن است حاوی مواد غیرفعال باشد که می‌تواند باعث بروز واکنش‌های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
قبل از استفاده از این دارو، تاریخچه پزشکی خود را با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید، به‌خصوص در مورد: سابقه شخصی یا خانوادگی گلوکوم (نوع بسته شدن زاویه)، پروستات بزرگ‌ شده، مشکلات ادرار به دلیل مسدود شدن مجاری ادراری، سایر مشکلات معده / روده (مانند کارکرد آهسته روده، انسداد، کولیت اولسراتیو، عفونت، اسید معده کم / معده بدون اسید، بیماری ایلئوستومی / کلوستومی مبتلابه اسهال)، تیروئید بیش‌فعال، ضربان قلب (مانند بیماری عروق کرونر، آنژین، ضعف احتقانی قلب، ضربان قلب سریع / نامنظم، مشکلات قلبی و خونریزی شدید)، فشارخون بالا، مشکلات سوزش سر دل (مانند ریفلاکس اسید، فتق هیاتال، مری)، سیستم عصبی خاص (نوروپاتی اتونوم)، میاستنی گراویس، مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی، مشکلات تنفس / ریه، سابقه شخصی یا خانوادگی سوءمصرف مواد (مانند استفاده بیش ‌از حد یا اعتیاد به مواد مخدر / الکل)، شرایط روحی و روانی (مانند افسردگی، افکار خودکشی، روان‌پریشی، اسکیزوفرنی) و اختلال خونی خاص (پورفیری).

کلیدینیوم سی ممکن است باعث سرگیجه یا خواب‌آلودگی شما شود یا دیدتان را تار کند. هنگام استفاده از این دارو از رانندگی، استفاده از ماشین‌آلات، یا هر کاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد اجتناب کنید تا زمانی که بتوانید با امنیت این کارها را انجام دهید. از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید.
این دارو ممکن است باعث کاهش تعریق شود یا احتمال سکته مغزی را افزایش دهد. از انجام کارهایی که ممکن است باعث گرم شدن بیش ‌از حد شما شود، مانند کار سخت یا ورزش در هوای گرم یا استفاده از وان‌های داغ خودداری کنید. وقتی هوا گرم است، مایعات زیادی بنوشید و لباس خنک بپوشید. اگر بیش ‌از حد گرمتان می‌شود، به ‌سرعت به‌دنبال مکانی برای خنک شدن و استراحت باشید. اگر تب‌ دارید و این تب ادامه دارد و در صورت تغییرات ذهنی و روحی و سردرد یا سرگیجه فوراً به پزشک مراجعه کنید.
میان‌سالان و افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری داشته باشند، به‌خصوص خواب‌آلودگی، سردرگمی، هیجان غیرمعمول، مشکلات حافظه، یبوست، مشکلات ادرار و بی‌ثباتی. خواب‌آلودگی، سردرگمی و عدم تعادل می‌تواند خطر افتادن را افزایش دهد.
این دارو برای استفاده در دوران بارداری توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است به جنین یا کودک در حال تولد آسیب برساند. برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید. اگر باردار هستید یا هنگام مصرف این دارو متوجه شدید باردار هستید، سریعاً به پزشک خود بگویید.
لیبراکس به شیر مادر منتقل می‌شود و ممکن است اثرات نامطلوبی روی نوزاد شیرخوار داشته باشد. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

 

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروها را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این بخش شامل تمام فعل‌وانفعالات احتمالی دارو نیست. فهرستی از تمام محصولات دارویی را که استفاده می‌کنید (ازجمله داروهای تجویزشده توسط نسخه، داروهای بدون نسخه و گیاهان دارویی) نگه‌دارید و آن را در اختیار پزشک و داروساز خود بگذارید. بدون تأیید پزشک، مصرف دارویی را شروع یا متوقف نکنید و یا میزان مصرف آن را تغییر ندهید.

برخی از داروهایی که ممکن است با کلیدینیوم سی تداخل داشته باشند عبارت‌اند از: قرص / کپسول پتاسیم، اکسیبات سدیم، داروهایی که تحت تأثیر حرکت آهسته روده قرار می‌گیرند (مانند پرملنتید).
کلیدینیوم سی ممکن است در جذب سایر محصولات دارویی مانند برخی از داروهای ضد قارچی آزول (کتوکونازول، ایتراکونازول)، اشکال مختلف دیگوکسین که به آهستگی جذب می‌شوند و همین‌طور داروهایی دیگر تأثیر بگذارد. اگر كتوكونازول یا ایتراكونازول مصرف می‌کنید، حداقل ۲ ساعت قبل از این دارو آن‌ها را مصرف كنید.
سایر داروها می‌توانند بر دفع کلردیازپوکساید از بدن شما تأثیر بگذارند که ممکن است بر نحوه عملکرد این دارو تأثیر بگذارد. ازجمله این موارد می‌توان به سایمتیدین و دی سولفیرام اشاره کرد.
استعمال سیگار باعث کاهش سطح کلردیازپوکساید خون می‌شود. اگر سیگار می‌کشید یا اینکه اخیراً سیگار می‌کشیده‌اید، به پزشک خود بگویید.
بسیاری از داروهای دیگر که باعث خشکی دهان و یبوست نیز می‌شوند با آنتی‌کولینرژیک / ضد اسپاسم مانند کلیدینیوم در تعامل هستند. پزشک یا داروساز خود را در جریان تمامی محصولات دارویی که مصرف می‌کنید بگذارید، از جمله: سایر داروهای آنتی‌کولینرژیک (مانند آتروپین، گلیکوپیرولات، اسکوپولامین)، سایر داروهای ضد اسپاسم (مانند دی‌سیکلومین، پروپانلین)، آلکالوئیدهای بلادونا، برخی از داروهای مورد استفاده در معالجه بیماری پارکینسون (ازجمله بنزروپین و تری‌هگزیفییدیل)، داروهای خاصی که برای درمان ضربان‌های نامنظم قلب (مانند دیسوپیرامین و کینیدین)، مهارکننده‌های مونوآمین‌اکسیداز، ایزوکاربوکسازید، لاینزولید، متیلن آبی، مکلوبمید، فنلزین، پروکارازین، راساگینین، سافینامیدین، ترسفین، ترپسینین، سافین‌آمین، ترپسین، ترپسمین، پروپسینازین و کلرپرومازین) و داروهای ضدافسردگی سه‌گانه (مانند آمی تریپتیلین).
در صورت مصرف این دارو با سایر محصولات دارویی که می‌توانند باعث خواب‌آلودگی یا مشکلات تنفسی شوند، ممکن است خطر عوارض جانبی جدی (مانند تنفس آهسته / تنفس سطحی، خواب‌آلودگی / سرگیجه) افزایش یابد. در صورت مصرف محصولات دارویی دیگری مانند مسکن‌ها یا تسکین‌دهنده سرفه (مانند کدئین، هیدروکدون)، الکل، ماری‌جوانا (حشیش)، داروهای خواب یا ضد اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم) و داروهای آرامش‌بخش عضله، پزشک یا داروساز خود را در جریان بگذارید (مانند کاریزوپودول، سیکلوبنزاپرین) یا آنتی‌هیستامین‌ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین).
برچسب‌های تمام داروهای خود (ازجمله آلرژی یا سرماخوردگی، داروهای رژیم غذایی) را بررسی کنید زیرا ممکن است حاوی ترکیباتی باشند که باعث خواب‌آلودگی یا ضربان قلب سریع می‌شوند. از داروسازتان طریقه استفاده بی‌خطر داروها را سؤال کنید.
این دارو ممکن است با آزمایش‌های آزمایشگاهی خاصی تداخل داشته باشد که احتمالاً باعث نتایج آزمایش کاذب خواهد شد. اطمینان حاصل کنید که کارکنان آزمایشگاه و تمام پزشکانتان می‌دانند که از این دارو استفاده می‌کنید.

 

مصرف دوز بالا یا اوردوز

اگر فردی بیش ‌از حد تجویز شده از این دارو مصرف کرده و دچار علائم جدی از قبیل بیهوشی یا مشکل تنفسی شده است، فورا با اورژانس تماس بگیرید.
علائم مصرف بیش ‌از حد دارو عبارت‌اند از: خواب‌آلودگی شدید، پوست داغ / خشک، تب، سرگیجه شدید، تشنگی شدید، تغییرات ذهنی / خلقی (مانند سردرگمی، هیجان غیرمعمول)، ضربان قلب سریع / نامنظم، ضعف عضلات، عدم توانایی درحرکت (فلج)، کند شدن تنفس، غش، تشنج.

 

فراموش کردن مصرف دارو

اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، به‌محض به یادآوردن، آن را مصرف کنید. اگر زمان یادآوری نزدیک نوبت بعدی مصرف دارو است، از نوبت فراموش‌شده صرف‌نظر کنید و نوبت بعدی را در زمان مشخص‌شده مصرف کنید. دوز مصرف را دو برابر نکنید.

 

شرایط نگهداری

کلیدینیوم سی را در دمای اتاق و به‌ دور از نور و رطوبت نگهداری کنید و از نگهداری آن در سرویس بهداشتی خودداری کنید. دارو را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه‌دارید.
در صورت انقضای دارو یا زمانی که دیگر نیازی به آن ندارید، برای اطلاع از نحوه صحیح از بین بردن آن با داروساز یا شرکت دفع زباله محلی خود مشورت کنید.

نکات مهم

کلیدینیوم سی را در اختیار دیگران نگذارید.
مدیریت اختلالات گوارشی علاوه بر دارو ممکن است شامل تغییر در شیوه زندگی مانند برنامه‌های کاهش استرس، ورزش، ترک سیگار و تغییر رژیم غذایی نیز باشد. با پزشک یا داروساز خود در مورد تغییرات سبک زندگی که ممکن است برایتان ضروری و مفید باشد مشورت کنید.
اگر کلیدینیوم سی به مدت طولانی استفاده شود، ممکن است لازم باشد آزمایش‌های آزمایشگاهی و / یا پزشکی (مانند شمارش گلبولی خون، آزمایش عملکرد کبد) به‌طور دوره‌ای انجام شود تا عوارض جانبی مورد بررسی قرار گیرد. برای جزئیات بیشتر با دکتر خود مشورت کنید.

 

 

منابع

  • webmd

منبع تصاویر 

  • rosheta
  • verywellmind
  • hitonix
  • eipico

 

 

 

خواندن مطالب زیر به شما پیشنهاد می شود

زیبایی

فرآیند کویتیشن اولتراسوند

آیا کویتیشن اولتراسوند در از بین‎ بردن چربی مؤثر است؟

اطلاعات پزشکی

تعریق بیش‌ازحد

اگر تعریق بیش‌ازحد دارید، بخوانید

اطلاعات پزشکی

علائم رینوفیما

رینوفیما چیست؟

پوست و مو

درمان آکنه

آکنه چگونه درمان می‌شود؟

اطلاعات پزشکی

تسکین آفتاب‌سوختگی

آفتاب‌سوختگی را جدی بگیرید!

سلامت عمومی

نتایج آزمایش

چگونه آزمایش های خود را متوجه شویم؟

زیبایی

انجام جراحی زیبایی

هرآنچه که باید از جراحی زیبایی بدانید

اطلاعات دارویی

دپاکین

دپاکین چیست؟

اطلاعات پزشکی

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس را جدی بگیرید

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *